Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зробити органайзер своїми руками — 2 способи: з картону та тканини

Дата публікації: 01.11.2022 13:23
Дата оновлення: 01.11.2022 14:19

Хаос у шкарпетках та спідній білизні, поплутані дроти, розкидані гайки, гвинтики та болти…. Стоп! Досить це терпіти. Саме час зробити органайзер своїми руками з непотрібних коробок, обрізків паперу та клаптів тканини.

зробити органайзер своїми руками

Запасіться терпінням, ми навчимо вас перетворювати мотлох на функціональну і красиву річ.

Для чого потрібні органайзери?

Щоб розкласти речі на місця. Кожну річ на чільне місце. Коробочки з відсіками можна купити вже у готовому вигляді — для столових приладів, канцелярського приладдя, для інструментів… Інша річ зробити самим. Адже жоден куплений органайзер неспроможен повністю відповідати конкретним вимогам: розміру ящика комода чи кількості приладдя.

зробити органайзер для білизни

Щоб зробити органайзер своїми руками, є лише два шляхи: точне копіювання готових ідей, креслень та задумів чи реалізація власних задумів. А розпочати варто з універсального виробу.

Корисна стаття: Як правильно вибрати фільтр для питної води: який із 3 видів краще

Як зробити універсальний органайзер

Знадобиться містка взуттєва коробка, клапті тканини, обгортковий папір та шматочки декоративної мотузки. Крім того, не будуть зайвими степлер та скотч. Вони стануть у пригоді для декорування. Також можна використовувати клейовий пістолет. А для роботи з текстильним декором потрібні голка і нитка в тон.

Для багатоярусних конструкцій знадобиться багатошаровий гофрокартон, який використовують для пакування побутової техніки — телевізорів, ноутбуків, мікрохвильових печей. Картон виступить у ролі конструкційного матеріалу, а для декору згодиться папір для пакування подарунків, клапті тканини, тасьма, стрічки.

органайзер своїми руками з картону

Крім матеріалів, потрібно підготувати:

  • клей ПВА для з'єднання деталей;
  • пензлик для нанесення клею;
  • простий м'який олівець для розмітки;
  • лінійку, ножиці та канцелярський ніж.

Як зробити органайзер своїми руками з картону?

Потрібна невелика взуттєва коробка та багато невеликих коробочок: з-під чаю, від косметики, невеликих інструментів тощо. Крім того, варто подумати про зовнішній декор: чим обклеїти коробку, щоб вона виглядала акуратно й радувала око. Роботу ділять на кілька етапів:

  1. Приміряння. Велику коробку наповнюють маленькими. Виходить місткість із картону з перегородками. На цьому етапі потрібно підібрати оптимальний розмір коробочок, щоб вони повністю заповнювали вільний простір для створення міцної конструкції.
  2. Розмітка. За допомогою олівця та лінійки намічають лінії зрізу, якими вирівнюють висоту стінок маленьких коробочок.
  3. Оздоблення. За допомогою клею або степлера прикрашають зовнішні поверхні великої коробки папером або тканиною.
  4. Складання. Конструкцію закріплюють: склеюють між собою стінки дрібних коробочок і фіксують на дні основної коробки також за допомогою клею.
  5. Сушіння. Органайзер повинен кілька годин просохнути.

Готовий органайзер універсальний, підійде для установки на поверхні столу або в одному із ящиків, підходить для канцелярії, комп'ютерних та телефонних аксесуарів, швейного приладдя.

Цікава стаття: Як вирощувати мікрозелень: 8 способів, які працюють

Організатор своїми руками з тканини

Основна ідея простого виконання органайзера з текстилю — це шматок щільної тканини, на який пришиті місткі кишені. Таке завдання під силу будь-кому, хто володіє базовими навичками шиття. Для виконання складніших конструкцій, потрібне вміння користуватися швейною машиною. Однак, навіть без неї можна пошити найкрасивіший органайзер з оригінальним оздобленням.

органайзер своїми руками з тканини

Досвідчені майстрині радять:

  1. Для основи варто вибирати щільну тканину: велюр, вельвет, сукно, мішковину. Альтернатива — створення тришарової стьобаної конструкції, для посилення якої використовують тонкий шар синтепону, прокладений між такими ж за формою та розміром, клаптями звичайної тканини.
  2. Кишеньки роблять будь-якої форми. Головне, щоб вони були зручними та місткими. Кишенька «патронташ» з безліччю відділень, яку пришивають до довгого клаптя тканини, стане зручним дорожнім сховищем туалетного приладдя.

Не варто обмежувати фантазію при виборі оздоблення та колористичної композиції. Кишені, контрастні до фону, будуть краще помітні. Також варто передбачити можливість підвішування на стіну — гачки, зав'язки, петлі.

зробити органайзер для кухонного приладдя

Найкращі варіанти саморобних органайзерів

Одна з незвичайних, але зручних моделей — магнітна дошка, що висить на стіні. Настінний органайзер використовує вертикальні поверхні приміщення, служить прикрасою інтер'єру і допомагає економити місце. Магнітна дошка легко перетворюється на косметичку, якщо до кожної баночки або коробочки за допомогою клейового пістолета прикріпити мініатюрний плоский шматочок сталевого сплаву, наприклад, монетки, що вийшли з обороту.

Ще одна версія органайзера — дошка або планка з гачками. Такий органайзер підійде:

  • для кухні, щоб зберігати чашки та кухлі, ківшики та турки для кави;
  • для спальні — на гачках розміщують різнобарвні щільні подарункові пакети одного розміру, щоб навести лад у спідній білизні, шкарпетках, панчохах;
  • для дитячої кімнати, щоб складати деталі мозаїки чи конструкторів.

Основа кріпильної конструкції (дошка, поперечина) має бути не тільки міцною, а й красивою, гармонійно інтегруватися в інтер'єр. Для дерев'яної дошки підходять різні способи обробки: лакування, фарбування, брашування.

На замітку: Як стерилізувати банки в мікрохвильовій печі: 3 ефективних методи

Як зробити органайзер для білизни

Потрібно пошити м'який органайзер за розміром ящика комода. За наявності швейної машинки та навіть мінімального досвіду таке заняття принесе позитивні емоції. Нема навичок? Саме час потренуватися!

пошити органайзер

Для роботи потрібно підготувати два види тканини — тонку та щільну, краще контрастних відтінків. А також тонкий синтепон та тасьму для декору. І звичайно ж, швейне приладдя, лінійку та крейду для розмітки.

Покроковий процес створення органайзера:

  1. Викроюють дві прямокутні заготовини для дна органайзера — із тонкої та щільної тканини. Вони повинні бути трохи менше дна ящика. Шматки змітають і зшивають. Якщо тканина дуже тонка, між шарами поміщають тонкий синтепон.
  2. Викроюють і прострочують поздовжні перегородки, кожна з яких складається з двох шарів тканини — теж із прокладкою із синтепону. Висота готових перегородок і бічних стінок повинна дорівнювати висоті ящика комода.
  3. Викроюють і шиють маленькі перегородки, після чого пришивають їх до поздовжніх. Таку роботу простіше виконувати вручну.
  4. Викроюють та пришивають бічні стінки.
  5. Зовнішні кути та краї обшивають контрастною тасьмою.

Як зробити органайзер для канцелярії своїми руками

Щоб полегшити вибір кращих матеріалів, їх переваги та недоліки наведені у таблиці:

Матеріал
Переваги Складності
Картонні коробочки, втулки від паперових рушників, картонна тара від чипсів Безпечний матеріал, підходить для дитячої творчості Потребує вмілого поводження з клеєм, можуть виникнути складності з різкою товстого картону
Бляшані банки, які обклеюють папером або фарбують із балончика Відмінний та довговічний матеріал Вимагає навичок у роботі з металом, складно різати, а фарбувати можна тільки в приміщенні, що добре провітрюється
Пластикові місткості Виглядають стильно й ефектно, можна мити Вимагають міцної фіксації на підставці

Ідея таких органайзерів — це коробка або підставка з відсіками вертикально або горизонтально. А невичерпні можливості для дизайну допоможуть перетворити такий функціональний аксесуар на справжню прикрасу інтер'єру.

Читайте: Як вибрати клейовий пістолет: 5 ключових характеристик

Як зробити органайзер для косметики?

Для косметики можна зробити багаторівневий органайзер. А можна обійтися найпростішою моделлю з тканини чи картону. Один з доступних варіантів — картонна або пластикова місткість з безліччю відділень по одній на кожну помаду, тюбик або флакон. Якщо вибрали картонну коробку, її прикрашають обрізками шпалер, обгортковим папером або тканиною. Для цього простіше скористатися клейовим пістолетом, закріпити скотчем або дужками.

Коли цей процес буде завершено, приступають до виготовлення роздільників. Потрібно кілька смужок картону, вирізаних за розміром поздовжньої стінки коробки. Там роблять надрізи глибиною до середини висоти, з відривом 15-25 мм друг від друга. Крім того, знадобиться комплект поперечних розділювачів — точно за кількістю розрізів, які були зроблені на кожній поздовжній заготівлі. Щоб зрозуміти, якою буде відстань між розрізами на поперечних роздільниках, вимірюють відстань між поздовжніми.

Залишилося поєднати надрізи у зустрічному напрямку та помістити конструкцію в коробку — і органайзер готовий до використання. Розміри легко коригувати під власні потреби. Наприклад, ліворуч, праворуч або в центрі залишають більш просторі секції для тіней, пудри, рум'ян.

Заняття таким рукоділлям — чудова ідея для сімейного дозвілля, особливо коли погода не сприяє прогулянкам. Навіть якщо перший органайзер, виготовлений власноруч, вийшов не таким гарним, як на картинках в інтернеті, не варто засмучуватися. Цей, нехай і простий виріб, він обов'язково стане першим кроком до справжніх шедеврів.

Пізнавальна стаття: Як користуватися клейовим пістолетом: інструкція в 5 пунктах

Коментарі
Залиште коментар
Категорії