Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися клейовим пістолетом: інструкція в 5 пунктах

Дата публікації: 22.03.2021 13:53
Дата оновлення: 22.03.2021 13:53

Клейові пістолети стали знахідкою для умільців. З'єднання деталей, фіксація, герметизація – таке застосування інструменту. Розкажемо, як користуватися мережевим термопістолетом, що за його допомогою можна склеювати.

 как пользоваться клеевым пистолетом

Стаття допоможе втілювати в життя найоригінальніші ідеї в хендмейді та інших сферах діяльності.

Як користуватися термопістолетом

Коротка інструкція, як користуватися мережевим клейовим пістолетом:

  1. Потрібно зарядити клейовий пістолет, тобто вставити в нього стрижень. Без розхідника дешевий інструмент може вийти з ладу через перегрівання. Одні моделі починають працювати відразу після отримання 220, інші мають кнопку увімкнення.
  2. Чекаємо, поки пістолет набере температуру. ТЕН почне плавити клей через 3-7 хвилин. Час нагрівання залежить від його потужності та діаметру стрижнів. На деяких Інструментах є індикація нагрівання.
  3. Наносимо клей на заздалегідь підготовлену поверхню (знежирену, знепилену тощо). Для цього натискаємо на курок. Коли стрижень закінчується, його не вдається проштовхувати курком. Це означає, що потрібно вставити новий розхідник.
  4. Після нанесення клею на першу деталь відразу притискаємо до неї другу. Тримаємо 2-3 секунди, відпускаємо. За кілька хвилин клей охолоне, і готове.

Цікава стаття: Як правильно працювати болгаркою, щоб уникнути травм: 3 способи використання та 10 порад з безпеки

Які матеріали можна клеїти

Термопістолет – досить універсальний інструмент. Його перевага – з'єднання деталей гарячим розплавом. Висока температура дозволяє міцно поєднувати широкий спектр матеріалів. Гарний попит на потужні моделі обумовлений тим, що клейовим пістолетом можна клеїти:

  • картон, дерево та килимове покриття;
  • лінолеум, шкіру, пластмасу та кабель;
  • плитку, кераміку, тканину, скло, ПВХ-пластик, метал та ін.

Можна робити однорідні та різнорідні сполуки. Крім того, стрижні використовують для герметизації, а також для фіксації, наприклад проводок під час виготовлення електротехніки. Обрати оптимальний розхідник допомагає його колір, який може мати чисто декоративне значення.

Інфа для креативників: Нетрадиційне використання дриля – 4 цікаві лайфхаки

Поширені несправності та способи їх усунення

Термопістолети, особливо дешеві, можуть ламатися. Суть проблем зазвичай полягає у механіці чи електриці.

 как устроен термопистолет

Наведемо типові несправності, і що можна зробити, щоб клей з пістолета пішов знову.

Несправності
Розв'язання проблеми
Вийшов з ладу курковий механізм. Натисканням на курок не вдається просунути стрижень уперед. Типова причина несправності – не витримала навантаження крихка пластмасова конструкція, що з'єднує курок і штовхальний механізм Установлення сполучної скоби з металу
Розтягнулася пружина куркового механізму Заміна або вкорочування старої пружини
Вийшов з ладу кабель або вилка, живлення на нагрівальний елемент не надходить Заміна кабелю/вилки
ТЕН не гріється через проблеми з контактами Заміна контактної пластинки, яка зламалася, на нову

Дешевий термопістолет часто немає сенсу нести в ремонт, оскільки за усунення несправності можуть вимагати більше його вартості.

Особливості роботи важким інструментом: Як працювати перфоратором: 7 нюансів, які важливо знати

Як почистити клейовий пістолет

Деякі інструменти мають гендерну приналежність. Рідко зустрінеш дівчину, що працює перфоратором або відбійним молотком. Термопістолет — інша річ, ним користуються як чоловіки-ремонтники, так і жінки, котрі займаються рукоділлям. А слабка стать не любить працювати з клейовим пістолетом, яким можна легко забруднитися.

 как почистить клеевой пистолет

Якщо не ставити в перервах між етапами роботи інструмент на скобу, а класти його на стіл, клей може потрапити під корпус. Тому чищення може бути:

  • Внутрішнім

Розігріваємо пістолет, щоб клей, що тримає половинки корпусу разом, розтанув. Вимикаємо інструмент, викручуємо шурупи, знімаємо дротову підставку. Прибираємо клей, що потрапив всередину, ганчірочкою.

  • Зовнішнім

Розігріваємо пістолет і прибираємо розм'якшений клей з корпусу сухою ганчірочкою.

На замітку: Як правильно вибрати фарбопульт: 6 відповідей на запитання «який кращий»

Правила безпеки

  1. Основне правило – не торкатися гарячого сопла, щоб не обпалити руку. Контакт із розплавленим клеєм не такий небезпечний, як із нагрітим металом.
  2. Виробники термопістолетів забороняють давати інструмент дітям. Однак, якщо підліток вміє правильно працювати клейовим пістолетом, йому цілком можна довірити майструвати.
  3. Не забувайте про увімкнений термопістолет.
  4. Не розбирайте його в увімкненому стані.
  5. Якщо потрібно склеювати небезпечні для здоров'я матеріали, які містять азбест, використовуйте респіратор.

В іншому правила безпеки аналогічні приписам, які містяться в інструкції виробників інших електроінструментів. Не можна працювати мокрим, несправним термопістолетом тощо. Заборонено використовувати його не за призначенням.

Загалом, з використанням термопістолетів рідко виникають проблеми. Конструкція інструменту проста і безпечна. Дешеві моделі часом досить швидко ламаються через використання виробниками неякісних матеріалів, але можна замінити такий пістолет на аналогічний пристрій. Альтернативний підхід — вибирати продукцію відомих брендів, і користуватися нею роками із задоволенням. За наявності прокачаних навичок, з термоклею можна зробити будь-що, склеїти будь-яку конструкцію.

Нюанси використання легкого інструменту: Як користуватися шуруповертом? 5 основних правил

Коментарі
Залиште коментар
Категорії