Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно працювати болгаркою, щоб уникнути травм: 3 способи використання і 10 рад з безпеки

Дата публікації: 20.07.2019 10:10
Дата оновлення: 20.02.2023 13:07

Кутова шліфувальна МАШИНА (УШМ) або, як ще її НАЗИВАЮТЬ,болгарка повинна бути в арсеналі кожного майстра. Вона – правильний помічник при ремонті: без цього інструменту не обходиться жодна укладання керамічної плитки або розріз бетону. Що Вже казати про масштабні будівельні та демонтажні роботи: тут болгарка – СПРАВЖНЯ цариця, яка поступається першістю лише відбійному молотку.

Це цікаво: види відбійного молотка: особливості пневматичних і електричних відбійників

Как работает болгарка?

Про те, як правильно працювати болгаркою, знає кожен будівельник, але помилок припускаються навіть професіонали. Травми, отримані від болгарки, перебувають у компетенції хірурга і завжди підлягають лікуванню. Стаття упустить всі жахи відрізаних пальців, щоб перейти до головного – техніки безпеки, яку не завжди зустрінеш у стандартних інструкціях. Але про все – по порядку.

Для чого використовується болгарка?

Цей гострий ріжучий інструмент необхідний під час роботи з каменем, металом, Бетоном. Пристрій також добре справляється з мармуром, гранітом, іншими гірськими Породами. Можна застосовувати в будь-яких сферах діяльності, але найчастіше болгарка зустрічається:

  • в руках сантехніка – він ріже нею труби, зчищає іржу з їхньої поверхні;
  • на будівельних і ремонтних роботах – знову ж таки порізка труб, а також швелерів, керамічних матеріалів;
  • в операціях МНС – болгаркою розрізають машини після аварії, відкривають доступ у приміщення під час пожежі та інше.

Від болгарки безліч пилу, крім того, на всі боки летять іскри і дрібні уламки матеріалу, що розрізається. Тому перші правила під час роботи з УШМ – наявність спеціального щитка (захист на самому диску механізму) і рукавичок з вогнетривкого матеріалу.

Возможные сферы применения болгарки

Пристрій і можливості

Всі болгарки, незалежно від виробника, зроблені однаково. Відмінністю можуть бути додаткові конструктивні елементи, за рахунок яких хоче виділитись бренд. Стандартна шліфувальна Машина, (НАПРИКЛАД,Makita GA5030) складається з:

  • міцного ударостійкого корпусу, який не боїться падінь;
  • електричного двигуна, у складі якого – ротор, статор та електрощітки;
  • редуктора та муфти;
  • двох рукояток для утримання машини;
  • важіль для швидкої заміни диска;
  • кнопки, яка запускає роботу двигуна.

Часто ця кнопка працює дуже плавно, що дозволяє болгарці поступово набирати темп, знижуючи таким чином навантаження на мотор і зменшуючи ризик можливого травматизму.

Читайте також: Як вибрати болгарку для домашнього використання – 10 основних критеріїв

 Устройство и внешний вид болгарки

Функціональність УШМ залежить від розмірів самої машини та діаметра диска. Так, якщо потрібно виконати великий об'єм робіт, наприклад, зачистити велику площу бетону, необхідно підбирати диск з максимальним діаметром (зазначений у технічних характеристиках конкретної моделі). Є й універсальні різаки: багато УШМ можуть працювати насадкою під діаметр внутрішнього отвору 22-23 мм.

Важливо: чим більше диск, тим повільніше його обертання, тобто самі роботи займають більше часу. Щоправда, сучасні інструменти оснащені можливістю регулювати кількість обертів. Такий функціонал особливо корисний під час зачистки або шліфування поверхні.

У чому небезпека болгарки?

Історія використання УШМ наповнена безліччю трагічних фактів, але «не такий страшний вовк, як його малюють». Звичайно, при неправильному застосуванні, поспіху, неуважності болгарка може завдати травми не тільки працівнику, а й людям, що оточують. Уникнути цього просто – вивчити та завжди використовувати на практиці правила безпеки, встановлені для цього інструменту.

Запреты при работе с болгаркой

Ось до чого призводить ігнорування інструкції з безпеки:

  1. Робота без окулярів – з-під диска болгарки вилітає безліч іскор і дрібних частинок, металевих уламків. Вони – гострі та розпечені. Попадання такої частинки у око може назавжди позбавити зору. Окуляри повинні бути закритого типу і щільно прилягати до обличчя. Якщо замінити їх маскою – взагалі буде ідеально.
  2. Невикористання захисного кожуха на диску. Під час зіткнення з поверхнею робоче коло іноді руйнується. У такому разі елемент розлітається на дрібні деталі. Захистний кожух напрямок цього польоту і відводить уламки убік від працівника.
  3. Респіратор під час роботи з кам'яними матеріалами. Коли болгарка ріже камінь, бетон, мармур, створюється дуже багато пилу, який доводиться вдихати оператору. Пил забиває не тільки дихальні шляхи, але потрапляє і в горлянку. Це все небезпечно для здоров'я, тому краще перестрахуватись, використовуючи пристрої захисту.

Найчастіше робочий одяг має просторий крій. Це зроблено для зручності, щоб нічого не сковувало рухів. Але при роботі з болгаркою від такої роби варто відмовитися, адже широкі штани можна зачепити диском, що обертається. Він швидко «зажує» тканину та травмує тіло. Табу є і легке вбрання з відкритими руками та ногами.

Цікаве про інший електроінструмент: відрізняється ударний дриль від перфоратора: 7 основних критеріїв

Как нельзя работать с болгаркой

Заборони при роботі з УШМ

Перелік цих заборон повністю відповідає офіційній інструкції з використання болгарки (наприклад, такий, як). Отже, крім усього вище перерахованого, забороняється також:

  • використовувати диск, який не підходить для конкретного матеріалу;
  • різати предмети, що у максимальної близькості до тілу;
  • під час роботи з інструментом сильно натискати на корпус;
  • використовувати болгарку без перерв (руки втомлюються, складніше утримувати машину);
  • точити металеві деталі бічною частиною диска;
  • змінювати насадки відразу після вимкнення (вони розпечені і обпікають руки);
  • застосовувати диски не за призначенням, наприклад, шліфувати занадто тонким диском.

Розрізати матеріал болгаркою потрібно під прямим кутом, ніяких перекосів не повинно бути. Лінія зрізу має бути збоку від оператора. У такому разі навіть під час заклинювання УШМ машинка «смикнеться» убік, а працівник залишиться неушкодженим.

Работа болгаркой

Як працювати болгаркою безпечно?

Коли з універсальними пунктами безпеки все більш-менш ясно, настав час розібрати конкретні приклади робіт і захист оператора при їх виконанні. Для більшої наочності інформація представлена таблиці. Дані систематизовані за основними пунктами.

Отже, найчастіше болгаркою користуються для прирізки керамічної плитки, виконання завдань по металу та дереву. Докладніше про це – далі.

Може стати нагоді:Як користуватися електролобзиком: 5 особливостей роботи з інструментом

Етапи роботи
Деревина Кераміка Метал
Вибір диска Використовувати ТІЛЬКИ спеціальну пилку по дерева для болгарки з дрібними зубчиками. Якщо можна, краще взагалі замінити УШМ іншим інструментом, наприклад, електролобзиком. Можна використовувати відрізне коло по каменю, який практично виключає появу тріщин на плитці під час роботи. Підходять відрізні диски. Для видалення іржі з металу та шліфування – спеціальні зачисні диски (щіткові, пелюсткові, абразивні).
Підготовка до роботи Одягнути окуляри або маску, обов'язково щільні рукавички на руки. Аналогічно. Плюс захистити себе від пилу та дрібних керамічних відколів. Аналогічно.
Дії з матеріалом Вийняти з деревини цвяхи, шурупи, інші металеві предмети. Попередньо змочити плитку у воді, щоб охолодити матеріал, мінімізуючи кількість дрібних уламків при різанні. Накреслити лінію зрізу, чи то лист металу, труба чи залізобетон.
Дії з інструментом Вибрати для роботи по дереву невелику болгарку. У разі чого її просто заклинить у дереві, тоді як великий пристрій вирве з рук. Кількість оборотів має бути на мінімумі. Розташувати правильно машину, вибрати швидкість руху диска. Надіти різець. Його товщина має відповідати товщині матеріалу. Визначити оптимальну швидкість обертання.
Нюанси різання Працювати необхідно в рукавичках, а найкраще мати спеціальний пристрій для жорсткої фіксації інструменту. Тримати машину рівно, без перекосів. Спочатку зробити надріз по контуру, поки прорізана товщина не стане більше цілою. Зрушити плитку на край робочої площі та дорізати до кінця. При керамограніт останній пункт замінюється. Тут потрібно різким рухом надламати заготівлю. Починати різання можна з будь-якого краю. Якщо метал тонкий, зріз буде нерівним, ніби рваним на звороті – його потрібно зашліфувати. Працюючи з ЗБ виробами, варто вибирати алмазний диск і починати різання на глибині близько 1 см.

Увага! Виробники не рекомендують використовувати болгарку для робіт з деревиною через підвищений ризик травматизму!

Читайте також: Як вибрати болгарку правильно?

Правила при різанні болгаркою

Основні пункти, як правильно користуватися болгаркою, вже розглянуті вище за текстом. Залишилося коротко резюмувати їх та доповнити кількома пунктами. Отже:

  • застосовувати захисні засоби;
  • перед початком роботи перевірити обертання диска на холостому ходу;
  • якщо є можливість, затискати в лещатах матеріал, що розрізається;
  • виконувати шліфування лише спеціальним диском, ні в якому разі не боком універсальної пили;
  • деформований або погнутий диск одразу викидати – такий витратник не підходить для роботи;
  • діяти болгаркою далеко від пально-мастильних матеріалів, електропроводки, щоб уникнути займання від іскор;
  • не ігнорувати захисний кожух на диску;
  • не використовувати насадок від інших ріжучих інструментів, навіть якщо вони підходять для УШМ;
  • пересуватися по об'єкту тільки з вимкненою машиною.

Звід цих правил створено всім працівників, незалежно від досвіду і кваліфікації. Знання кожного пункту, як 2х2, допоможе правильно працювати з болгаркою, щоб уникнути травм.

УШМ – незамінний інструмент. Він виконує великий перелік робіт, але лише за умови його правильної експлуатації. Оператору варто пам'ятати: кожному матеріалу – свій диск та своя швидкість роботи. А далі – увага та вправність, щоб техніка безпеки була на висоті.

Коментарі
Залиште коментар
с
20.10.2022 23:34

спс

Категорії