Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно розташувати мийку на кухні: 4 варіанти

Дата публікації: 11.07.2019 10:00
Дата оновлення: 11.07.2019 10:00

Кухонна мийка є однією з вершин робочого трикутника, в який також входять холодильник і для варки плита. Від правильного розташування моющей раковини безпосередньо залежить зручність приготування їжі, адже переміщення на кухні не повинно викликати хаос безліччю непотрібних рухів.

Залежно від планування кухонного приміщення, раковину можна розташувати по-різному. Які варіанти є і як правильно розмістити мийку на своїй кухні, докладніше в статті.

На замітку: робочий трикутник має сторони від 60 до 120 см. Розмір безпосередньо залежить від площі кухонного приміщення.

В тему: Як підібрати мийку для кухні: 4 критерії вибору

Найпопулярніші способи розташування мийки на кухні

При оформленні кухні багато хто задається питанням: «Чи можна розташовувати мийку поблизу з газовою плитою? », при цьому близьке сусідство з холодильником нікого не бентежить. Відносно наболілого питання думки розділилися. Якщо читач теж замислюється про таке дуеті, на допомогу 3 плюса і стільки ж мінусів такої «дружби».

Читайте також: ТОП-10 виробників кухонних плит: вибираємо свого лідера

Переваги сусідства мийка + плита
Недоліки близького розташування мийки і плити
Менше непотрібних дій і рухів, а значить, господиня менше втомлюється в процесі приготування. При такому розташуванні все буде під рукою: помив овочі і відразу ж – в каструлю. При подібному сусідстві в їжу може потрапляти хімія, яка використовується для миття посуду. Про шкоду такого компонента відомо без зайвих слів.
Простіше вести контроль за приготуванням їжі. Поки миються інші інгредієнти, можна паралельно помішувати страву, стежити за кипінням і ін. Всього кілька крапель води в сковороду з розпеченим маслом можуть викликати запалення. Згідно зі статистикою, ЦЕ – одна з найчастіших причин пожежі на кухні.
Це зручно для підтримки чистоти. Адже саме плита і робоча стінка біля неї є найбільш забрудненими частинами на кухні, а близькість води значно полегшує їх очищення. Потрібно стежити, щоб між плитою і мийкою була відстань для гарячих каструль або екстреного розташування начиння (за правилами 60 см). Правда, такий простір може бути і з іншого боку плити. При повній відсутності місця для стоянки посуду кухня вважається «проблемної».

Зіставивши «за» і «проти», набагато легше вирішити, чи потрібно наближати мийку до плити. Головне – знати, що вийде від подібного сусідства.

Кухонный рабочий треугольник с мойкой, плитой, холодильником

А тепер – безпосередньо про те, як розташувати мийку на кухні, з огляду на планування, поради бувалих майстрів і господинь, вже випробували на собі принади тієї чи іншої комбінації.

Цікаво: правильно встановити мийку на кухню своїми руками: інструкція в 4 розділах

Мийка в кутку кухні

Таке розміщення підійде для кімнати будь-яких розмірів і планування, при цьому сам кухонний гарнітур може бути як стандартним лінійним, так і кутовим, і Г-образним. На ринку продаються спеціальні раковини для кутового розташування, що дає шанс підібрати мийку під будь-який інтер'єр.

Основні переваги розташування раковини в кутку:

  • істотна економія простору, на якій встановлюють додаткову меблі або побутову техніку;
  • шафки під мийкою за рахунок кута виходять глибокими: розміститься все кухонне начиння;
  • кут за чашею підходить для зберігання миючих засобів, при цьому вони не заважають процесу миття.

Різноманітність форм, кольорів і розмірів раковини допоможе урізноманітнити дизайн кухні, гармонійно вписавши раковину в загальну композицію.

Мойка, расположенная в углу

Може стати нагоді:З чого складається змішувач для кухні: пристрій 5 різних моделей

При виборі кутовий мийки радять визначитися з діаметром чаші і способом врізки. Простору повинно вистачати для виконання всіх звичних обов'язків. Якщо до цього були сумніви, як розташувати мийку в кутовій кухні – тепер вони залишилися позаду. Адже для максимальної ергономіки приміщення достатньо заповнити цей кут.

Поставити мийку біля вікна

Мийка біля вікна виглядає ефектно, але багато хто вибирає таке розташування по раціональним причинам: велика кількість природного світла дозволяє краще контролювати чистоту посуду і продуктів, економлячи при цьому на електриці.

Є й інші переваги, наприклад:

  1. Вид з вікна. Звичайно, не у всіх за склом знаходяться розкішні озера і квітучі сади, але подібний огляд під час миття посуду допоможе тренувати зір, спостерігати за грою дитини на вулиці або виглядати автобус, щоб не запізнитися на рейс.
  2. Додаткове робоче місце. Щоб встановити мийку, ставлять стільницю уздовж вікна. Таким чином з'являється більше вільного простору. Стільницю можна трохи засунути під підвіконня або об'єднати з ним.

Подібне розташування не позбавлене мінусів. З найістотніших виділяють додаткові витрати грошей на монтаж, адже згідно з класичною планування водопостачання і відведення розміщуються явно не під вікном. Ще один мінус – часте миття стекол. Бризки з змішувача в будь-якому випадку будуть зрошувати поверхню.

Мойка у окна

Читайте: Як вибрати змішувач для кухні – 3 параметра сантехніки, на які варто спиратися при покупці

Розміщувати чи раковину у вікна – рішення індивідуальне. Так, це красиво, але наскільки доцільно, враховуючи мінуси? Відповідь кожен зробить сам.

Екзотичний кухонний острів

Меблі, і в тому числі мийку, посередині кімнати можна розміщувати тільки в просторих приміщеннях або на кухні-студії. Найчастіше, острів в центрі є ще і обіднім столом, і вбудована мийка дозволить спілкуватися з домочадцями в процесі очищення продуктів, посуду. Таке розташування нагадує сучасний ресторан, коли шеф-кухар готує страву безпосередньо перед гостями.

Мойка на кухонном острове

Вибираючи подібний варіант, варто знати про деякі нюанси:

  • Комунікації доведеться проводити під підлогою, тобто покриття потрібно зняти, виконати монтаж і знову укласти. Це зайві гроші, час, багато пилу на кухні. Краще проектувати таку розстановку на етапі чорнового ремонту, щоб мінімізувати незручності.
  • Необхідно продовжити стільницю з іншого боку від мийки (за змішувачем). Це додасть площі столу і допоможе не заважати іншим членам сім'ї, які перебувають на кухні.

Єдина причина, по якій відмовляються від мийки в кухонному острові – гори посуду. Не важливо, брудна вона або чиста, просто всихаюча після миття. Начиння захаращує собою простір. Але якщо передбачена окрема сушка – проблема зникає.

Вбудований в кухню варіант

Таке розміщення часто використовується в лінійних кухонних гарнітурах, коли раковина, плита і посудомийна машина знаходяться під одним панеллю стільниці. Але багатьох також хвилює, як зручніше розташувати вбудовану мийку в кутовій кухні? На вибір – зайняти вільний кут або вмонтувати в стільницю між холодильником і плитою, що стоять в одну лінію. Часто купується окрема тумба вже з вбудованою мийкою.

Встроенная мойка

При такому варіанті можна використовувати чаші будь-якої форми. Виграшно виглядає кругла чаша з маленькими бортиками, а також більш універсальна мийка з боковим «пелюсткою» для сушки посуду.

Коротко покупцеві

Щоб кухонна раковина служила десятки років, фахівці рекомендують купувати її в спеціалізованих магазинах. Це гарантує захист від підробки матеріалу. Коли хочеться брендову річ – варто звернути увагу на мийки компанії Franke. В асортименті бренду є вироби на будь-який смак: з штучного каменю, композиту, нержавійки.

Гарну продукцію також випускають фірми Blanco, Alveus, Schock. Ну, а як правильно розмістити мийку в кутовий або звичайній кухні, вже підказала стаття. Ті, хто не довіряє власним смаком, можуть додатково проконсультуватися з дизайнером.

Коментарі
Залиште коментар