Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Яку вибрати стрічкову шліфувальну машину: дивимося на 4 характеристики і 5 функцій

Дата публікації: 10.07.2019 09:40
Дата оновлення: 10.07.2019 09:40

Вирішивши придбати шліфувальну машину, завдання №1 – визначитися з цілями використання інструменту: шліфування великих поверхонь (наприклад, стільниці) або обробка маленьких деталей (наприклад, верхівки перил). Залежно від цього підбирається функціонал, потужність, розміри насадки. Але не варто забігати вперед, набагато логічніше почати з самих азів.

Ленточные шлифмашины

Шліфмашини бувають різних видів і кожна призначена для конкретних робіт. Ця стаття допоможе купити універсальний варіант, який використовують столяра і будівельники. Отже, вибираємо стрічкову шліфувальну машину, вивчаючи пристрій від «А» до «Я».

Будівельнику в допомогу: Як працювати перфоратором: 7 навичок, які потрібно знати

Що таке стрічкова шліфмашина?

Ті, хто хоч раз працював з деревиною, знають, скільки колючих зазубрин знаходиться на її поверхні. Для будь-якої продукції не призначалося це дерево, «колючки» необхідно прибрати, зробивши матеріал ідеально гладким. У таких випадках якраз і використовується стрічкова шліфмашина.

Інструмент підходить для обробки не тільки дерева, а й металу, пластмаси. Принцип дії простий: після увімкнення інструменту стрічка починає рухатися на роликах по типу конвеєра. Стикаючись з поверхнею, вона полірує її, прибираючи всі шорсткості. За такої спосіб шліфування деякі користувачі називають пристрій «танком» або «гусеницею».

Особливих навичок тут не потрібно, управляти інструментом зможе навіть новачок столярної справи.

Сфери застосування

Стрічкове пристрій (як GBS 75 AE) незамінне при обдирання великих поверхонь, де необхідно зняти значний шар матеріалу. Крім того, інструмент використовується:

  • при обробці шорсткостей на дереві, металі, полімери;
  • під час роботи з краями і крайками різних заготовок;
  • для видалення старої фарби, зачистки корозійних ділянок;
  • в будівельних роботах при шліфуванні шпаклювали стін, бетону;
  • для формування гладких укосів;
  • для заточування садового інвентарю, наприклад, великих ножиць.

Цікаво про садовий інвентар: вибрати триммер бензиновий

Способы использования шлифовальной машины

Виробники піклуються про безпеку та зручність застосування, а тому оснащують шліфувальні машини спеціальними лещатами (щоб перетворювати інструмент в стаціонарний верстат) і різними упорами для точності виконання поставлених завдань.

З призначенням приладу все зрозуміло, пора переходити до головного – яку ж вибрати стрічкову шлифмашину?

Основні моменти, які варто враховувати при покупці

Вибираючи інструмент для домашнього використання, в професійний столярний цех або на будівництво (до речі, для останньої ідеально ПІДІЙДЕMakita 9910), покупцеві потрібно врахувати 4 важливих характеристики.

Почитати про інший інструмент можна тут: ТОП-5 виробників дрилів: яка фірма краще

Потужність

Не секрет, що потужність і продуктивність взаємопов'язані. Так, чим вище цифри, що визначають потужність, тим більше вийде «вичавити» з інструменту. Що стосується стрічкових шліфмашин, тут потужність мотора варіюється в межах 0,5-1,2 Квт:

  • невеликі побутові пристрої мають потужність 500-700 Вт (як у Skil 1215) , цього ресурсу цілком достатньо для виконання базових робіт;
  • потужність понад 700 Вт зустрічається у професійних шлифмашин, які заточені під тривалу роботу на виробництві.

Орієнтуючись на потужність, потрібно розуміти, що машина з великими показниками працює ефективніше і довше. Особливо це відчувається, якщо порівняти 2 пристрої з різною потужністю при виконанні однакової завдання. Але є нюанс: надпродуктивні пристрої – важкі і дорогі. Так що кращим вибором є «золота середина».

Може стати нагоді:Як вибрати болгарку для домашнього використання – 10 основних критеріїв

Работа и внешний вид шлифовальной машинки

Розміри стрічки

Тут враховується довжина, ширина і зернистість шліфувального матеріалу. Стрічки шириною 10-15 см зустрічаються тільки на моделях «профі». Для побутових приладів типу GRAPHITE 59G392 підошви не ширше 7,5 см. Столяра дуже цінуються вузькі стрічки, так звані електронапільнікі. Такий оснащенням зручно шліфувати дрібні деталі (наприклад, фігурні ніжки шафи).

При заміні розмір стрічки підбирають з урахуванням «посадкового місця» на самій платформі інструменту.

Тепер про зернистості. Стрічки бувають:

  1. З великим зерном. Використовуються в будівництві для чорнової обдирання дерева, задирок, іржі. Позначаються P22-P60. Є також стрічки для згладжування штукатурки, зняття волокон з деревини (Р80-Р120) і для чистових робіт (Р150-180).
  2. З дрібним зерном. Таку стрічку застосовують для фінальної шліфування деревини, вирівнювання поверхні перед фарбуванням (Р240-Р600), для роботи з металом, керамікою і пластиком (Р1000). Якщо потрібна стрічка для глянцевої полірування – слід вибирати з маркером Р1200-Р2500.

Размер абразивной ленты

Корисно знати: комплекті з будь-шлифмашиной йде кілька змінних стрічок різної зернистості. Правда, деякі виробники застосовують стрічки нестандартної ширини (стандарт – 7,5, 10 або 11,5 см), що призводить до зайвих клопотів при покупці витратних матеріалів.

Шліфувальні стрічки відрізняються і за матеріалом абразиву.

Карбід кремнію
Використовують при обробці металу і пластмаси. Такі стрічки дуже міцні.
Гранат Підходить для обробки дерев'яних заготовок.
Керамічний абразив Застосовуються для вирівнювання деревини і надання їй форми.
Окис алюмінію Завдяки м'якості металу (алюмінію), стрічки з таким напиленням використовують у деревообробній промисловості.

Швидкість обертання стрічки

Саме на стрічку припадає все навантаження при роботі ШМ. Від швидкості руху цієї платформи залежить час, витрачений на шліфування. На ринку можна вибрати машину з різною швидкістю роботи, від 75 до 2000 об/хвилину. При цьому сама швидкісна модель буде оснащена найбільш вузькою стрічкою і навпаки.

Універсальні невеликі пристрої виконують свою роботу зі швидкістю 300-500 оборотів за 60 секунд. Якщо не потрібно шліфувати величезні поверхні, саме така машинка буде оптимальним вибором.

Вага шліфувальні машини

Цей електроінструмент важить до 7 кг. Чим легше пристрій, тим воно маневреннее. Компактним приладом легко шліфувати округлі деталі або заготовку з дрібними елементами. Але врахуйте, при роботі з легкої шлифмашиной потрібно прикладати більше зусиль, як би натискаючи на платформу.

Як вибрати стрічкову шліфувальну машину по додатковому функціоналу?

Зробити свою продукцію унікальною можна, тільки оснастивши її додатковими можливостями. Так надходять і компанії-виробники шліфувальних машин. У статті не будуть розглядатися якісь унікальні функції, головний акцент – на найпопулярніших і корисних додаткових опціях.

Разные ленточные шлифмашины

Регулювання швидкості обертання

Працюючи з делікатними матеріалами, потрібно контролювати ступінь шліфування. Саме для цього і використовується настройка швидкості абразивної стрічки. Залежно від моделі, темп обертання змінюється в межах від 75 до 500 оборотів за хвилину. Регулювання здійснюється двома способами:

  • плавно – коліщатко налаштування повертається повільно;
  • східчасто – перемикання відбувається ривками, як в автомобілі.

Щоб регулювати обертання робочої платформи, на корпусі передбачений спеціальний важіль.

Підключення до пилососа

Функція підійде при великих об'ємах роботи, якщо потрібно шліфувати величезні поверхні. В такому випадку купують шлифмашинку з висновком для пилу (наприклад, таку – Bosch PBS 75 A). Цей отвір підключається через патрубок до спеціальному мішечку (йде в комплекті) або звичайному пилососа.

Шлифмашины с пылесборником

Працює так: пил з поверхні всмоктується пилозбірником і потрапляє в мішок. У міру наповнення мішок потрібно витрушувати. Користь безсумнівна, адже очистити мішок набагато простіше і швидше, ніж прибирати пил по всій майстерні.

Обмеження пускового струму

Друга назва опції – м'який пуск. Система обмеження як би «пригальмовує» пусковий струм, розганяючи мотор поступово. Мета цього додаткового функціоналу полягає в тому, щоб уберегти двигун від зносу і перегріву, таким чином продовживши термін його експлуатації.

Є у функції і інше призначення – захист самої електромережі від замикання.

Може стати нагоді:Ремонт шуруповерта своїми руками: 2 види несправностей

Регулятор положення і натягу стрічки

Заміна абразивної стрічки на шліфувальної машинки вимагає якоїсь вправності. Для зручної і продуктивної роботи потрібно, щоб стрічка не провисала, що не зсковзувала з роликів. Саме для цього використовується спеціальний регулятор натягу і центрування. У багатьох моделей він ручний, але виробники пішли далі і запропонували автоматичну версію.

З таким автоматом заміна стрічки відбудеться в лічені хвилини, а з процесом впорається навіть новачок, вперше взяв у руки інструмент. Опція допоможе спростити використання шліфмашинки.

Шлифмашины и абразивные ленты

Заміна стрічки в 5 рухів

Щоб поміняти абразивную стрічку, необхідно:

  • зняти кришку;
  • трохи відкрутити ролики;
  • вийняти стару насадку;
  • поставити нову;
  • затиснути ролики, натягнувши стрічку.

Для цього під рукою повинна бути пара відповідних ключів.

Якщо хочеться спростити завдання зі зміною стрічки, потрібно вибирати модель інструменту, де шліфувальна платформа змінюється без додаткових пристосувань.

Замість підсумку

Стрічкова шліфмашина по дереву – річ корисна, але вирішуючи, яку вибрати, врахуйте ще кілька важливих моментів. Завжди потрібно звертати увагу на зовнішній вигляд і комплектацію. Брендові моделі оснащені валізкою для зберігання, додатковою рукояткою, пилозбірником. У дешевих варіантів такої великої кількості немає, тільки змінні стрічки.

Підібравши інструмент за цими параметрами, можна переходити до характеристик, функціоналу, особливостям. Бажано почитати відгуки про обраної моделі, зайти на сайт виробника. Так вийде купити інструмент, якому не буде «знесення».

Коментарі
Залиште коментар
Категорії