Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

5 видів дисків для болгарки і їх призначення

Дата публікації: 21.07.2019 15:45
Дата оновлення: 21.07.2019 15:45

З болгаркою можна різати, точити, шліфувати найрізноманітніші матеріали та поверхні. Але для кожної з них потрібен відповідний диск. Про те, які бувають круги для КШМ і для чого вони потрібні – в цьому гайді. Тут також є інструкція для заміни насадки та поради, які допоможуть впоратися із заклинюванням аксесуара.

круги для болгарки

Що таке диск для болгарки

Він являє собою насадку для КШМ. Потрібний варіант підбирається за розміром (діаметром) і матеріалом залежно від завдання.

Дізнайтеся: Як вибрати болгарку для домашнього використання – 10 основних критеріїв

Сортування за призначенням

Виходячи з типу робіт, диски для болгарок поділяють на п'ять видів. Нижче – короткий опис кожного з них.

Відрізні

Ці насадки відрізняються невеликою товщиною (від 1 до 3,2 мм) і оснащені різальною крайкою.

отрезные диски на болгарку

Обдирні та зачисні

Робоча частина кругів виглядає як два скріплених між собою диски або виконана в формі чашки. Крайка ж часто виглядає як щітка або дріт. Такі круги потрібні, щоб зняти з поверхні іржу, лак або фарбу. Це – відмінний варіант для виконання ремонтних робіт, пов'язаних з кузовною частиною авто. Обдирні насадки також допоможуть зчистити штукатурку, позбутися слідів бетону.

Шліфувальні та полірувальні

Застосовуються для циклювання паркету, чорнової та остаточної обробки. Видів шліфувальних насадок буває багато: у кожної насадки – своє призначення і матеріал, який підходить для певного типу поверхні. Детальніше про це можна прочитати у відповідному розділі.

 круги для зачистки и шлифовки

Фрезерувальні

Вони діляться на два види: круги та фрези. Перший варіант збоку нагадує рашпіль. Його використовують для грубих робіт з деревом. Фрези ж використовують, щоб створювати пази, поглиблення, обробляти торці, крайки. З їх допомогою також можна розпилювати невеликі заготовки.

Заточувальні

Класичні круги, які також використовують в точильних верстатах. Вони мають не таку товщину, як відрізні: перетин їх дорівнює не менше 5 мм. За допомогою таких насадок можна не тільки заточувати інструменти, але і зчищати зварювальні шви. Підійдуть вони й для грубого шліфування металевих поверхонь.

фрезеровочный и заточный диски для болгарки

Читайте також: Як вибрати перфоратор: 5 порад для правильного вибору

Класифікація за матеріалом

Залежно від призначення відрізняється й матеріал насадок на болгарку. Кожен вид має характеристики, які роблять його відповідним для певних робіт. Арсенал шліфувальних і полірувальних кругів досить значний.

Шліфкруг для болгарки
Короткий опис
Кордова щітка Для чорнової обробки: вирівнювання, очищення поверхні.
Торцеві абразивні насадки Для шліфування торців деталей.
Пелюстки Круги у вигляді абразивних полотен різної зернистості, ступінь якої визначає якість шліфування.
Тканинні або повстяні круги Призначені для дзеркального полірування. Можливе використання додаткових рідких засобів або дрібноабразивної пасти.
Фіброві насадки Оптимально для обробки різних поверхонь з металу.
Ланцюгові та круги-рубанки цільнолитого типу Дозволяють виконувати грубу обробку колод, брусів та інших видів деревини. Їх слід використовувати виключно з болгарками, укомплектованими додатковими руків'ями.

 шлифовальные и полировальные круги для УШМ

Відрізні диски на КШМ теж діляться на кілька різновидів, залежно від матеріалу:

  1. Для роботи з металом – варіанти зі сталі з абразивною поверхнею з глиноземного або електрокорунду.
  2. Робота з каменем проводиться за допомогою різального елемента, виконаного з карбідокремнієвим абразивом. Вони бувають цільними й розбитими на сегменти. Перший варіант використовують для доломіту, вапняку, а другий – для плитки та інших твердих поверхонь.
  3. Для дерева використовуються пилкові круги. Вони відрізняються формою зубчиків. Так, є змінно-скошені та прямі моделі. Перші універсальні, другі ж призначені для хвої та іншого м'якого дерева. Також є зубчики в формі трапеції. Вони підходять для середнього та високого в плані щільності матеріалу.

Окремо варто поговорити про алмазні аксесуари. Їх роблять зі сталі з вкрапленням алмазної крихти. Особливість таких кругів – підвищена зносостійкість.

алмазные диски для УШМ

За технологією фіксації гальваніка – для пісковику і відносно м'яких порід
лазерне зварювання або спікання – підходить для роботи з бетоном, гранітом та іншими матеріалами
За типом виконання різальної крайки сегментовані – грубе різання бетону, каменю та інших високоміцних матеріалів сухим або мокрим способом
суцільні – високоточне різання, в тому числі металів і каменю
косі насічки (турбо) – швидка і точна обробка різних матеріалів сухим методом
За видом використовуваних штучних алмазів монокристалічні – застосовуються для обробки металу або каменю
полікристалічні – для м'якших матеріалів

Згодиться: Як вибрати акумуляторний шуруповерт: 6 порад та рейтинг з 5 крутих моделей

Як змінити диск на болгарки

Круги для КШМ – по суті, витратні матеріали. З часом вони зношуються, і тоді необхідно замінити зношену насадку на нову.

 замена диска на болгарке

Як це зробити:

  1. Переконатися, що інструмент не підключений до джерела живлення і знеструмити в разі потреби.
  2. Зафіксувати шпиндель, використовуючи кнопку блокування на фронтальній частині корпусу.
  3. Вставити ключ.
  4. Однією рукою треба притримувати фіксатор, а іншою – крутити гайку, поки вона не піддасться. Після цього її можна зняти.
  5. Встановити нову насадку і виконати ті ж дії в зворотному порядку, щоб надійно її закріпити.

Примітка: диск завжди встановлюється назовні тією стороною, на якій зазначене його маркування.

Цікаво: Який із 2 типів перфораторів кращий – вертикальний чи горизонтальний?

закрепление нового диска на болгарке

Що робити, якщо диск заклинило

Такі випадки – не рідкість під час роботи з матеріалами підвищеної міцності та значної товщини. Вирішити завдання можна різними способами.

  • Використовувати пару газових ключів. Варто діяти впевнено, але акуратно, щоб не зламати стопор. Потрібно виламати залишки круга, щоб отримати доступ до нижнього фланця. Для цього можна скористатися плоскогубцями. Після необхідно затиснути ключами верхнє і нижнє кріплення, після чого повернути їх в різних напрямках.
  • Розібрати редуктор. Метод використовується, якщо фіксатор став непридатним. Тут теж треба виламати залишки диска. Потім треба зняти фіксувальну деталь і кришку. Тепер потрібно закріпити вал, скориставшись лещатами. Між їх губками потрібно покласти прокладки, зроблені з алюмінію. Потім за допомогою ключа потрібно відкрутити кріплення.
  • Стесати круг. Витягнути залишки частини диска, як написано вище. Потім – взяти аркуш металу в лещата (його товщина повинна відповідати кругу), увімкнути болгарку й об торець листа сточити залишки абразиву.

Порада: щоб насадку не заклинило, можна розмістити між нею і гайкою шматочок картону.

снятие заклинившего диска с помощью ключа

  • Прогріти гайку. Для цього знадобиться паяльна лампа. Також можна взяти будівельний фен або ж скористатися газовим пальником типу 44E118. Прогрітий фланець, як правило, без проблем відкручується комплектним ключем. Але тут варто пам'ятати про безпеку: краще надягти рукавички, щоб випадково не торкнутися гарячої деталі.
  • Скористатися мастилом типу WD-40. Потрібно гарненько полити місце, де з'єднуються вал і фланець. Почекати хвилин п'ять, поки речовина проникне вглиб матеріалу, а потім спробувати відкрутити кріпильний елемент.
  • Постукати в середину гайки. Для цього використовують перфоратор в ударному режимі з насадкою типу зубило. Стопор під час роботи повинен бути активований. Вистачить і пари рухів, щоб зняти кріплення.
  • Розрізати деталь ножівкою. Кнопку стопора при цьому необхідно утримувати.

Корисно: Електрорубанок: як вибрати інструмент для дому – 6 основних критеріїв

Знаючи, які бувають диски для болгарки, неважко підшукати відповідний. Озброївшись потрібними кругами, можна виконувати найрізноманітніші роботи, пов'язані з будівництвом, ремонтом.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії