Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зняти кондиціонер зі стіни: 13 кроків самостійного демонтажу

Дата публікації: 22.11.2022 15:01
Дата оновлення: 25.04.2023 10:56

Магазини пропонують системи, фреон яких є виключно у зовнішньому блоці. Після встановлення монтажники відкривають краники, в результаті розташування холодоагенту вже не обмежується компресором і конденсатором: фреон заходить у квартиру. При демонтажі слід загнати його назад. Читайте, як самому зняти домашній кондиціонер зі стіни без наслідків для гаманця та здоров'я.

Як самостійно демонтувати спліт-систему

Чи можна зняти кондиціонер самостійно, і навіщо це взагалі потрібно

Причини демонтажу кондиціонера можуть бути різними. Це переїзд на нове місце, перепланування або капітальний ремонт квартири, заміна спліт-системи, що відпрацювала своє, та інше. Послуги з демонтажу кліматичного обладнання охоче надають організації, що займаються установкою кондиціонерів. На жаль, їх розцінки важко назвати демократичними, тому у багатьох майстровитих господарів виникає бажання заощадити на демонтажі. Деякі беруться навіть за самостійне встановлення. Демонтаж, виконаний людиною у темі, займає менше ніж годину.

Правильніше ставити питання, чи не можна зняти кондиціонер самостійно, а чи потрібно. У приватника можуть виникнути проблеми із зовнішнім блоком, розташованим у незручному місці, на великій висоті від землі. Упускати агрегат вниз категорично не рекомендується. Те ж саме можна сказати про гайкові ключі та інші інструменти. Якщо потрапить комусь по голові — можна опинитися за ґратами.

Також при самостійному демонтажі легко втратити гарантію на нове обладнання. В іншому рішення залежить від ентузіазму та навичок власника кондиціонера. Великим плюсом буде досвід роботи з електроустаткуванням та іншою технікою.

зняти кондиціонер зі стіни

Що знадобиться для демонтажу кондиціонера

На додаток до світлої голови та умілим рукам знадобляться такі інструменти:

  • набір ріжкових та торцевих ключів, розвідний ключ;
  • викрутки, бікорізи, набір шестигранників, труборіз.

Якщо наступним етапом буде встановлення кондиціонера, цими пунктами список навряд чи обмежиться. Особливо у разі неправильного демонтажу з витоком холодоагенту. Але тут йдеться не про встановлення, а про те, як демонтувати домашній кондиціонер своїми руками з мінімальними ризиками.

Цікава стаття: Чому кондиціонер не гріє: 10 причин

Як самому зняти кондиціонер зі стіни: покрокова інструкція для внутрішнього блоку

Розібратися у швидкому темпі реальніше з внутрішнім блоком, ніж із зовнішнім. Але робити це потрібно після перекачування фреону на вулиці. Перекачувати холодоагент має сенс, оскільки в цьому випадку не доведеться при повторному встановленні витрачатися на заправку. Детально про стравлювання фреону буде розказано в розділі статті, присвяченій зовнішньому блоку, а поки читайте, як впоратися з простішим етапом демонтажу — як розібратися з кондиціонером у кімнаті: самостійно зняти внутрішній блок.

Лікнеп по інверторах: Що таке інверторний кондиціонер і чим він відрізняється від звичайного: лікнеп з 6 розділів

Крок 1

Насамперед знеструмлюють кондиціонер, потім відштовхують його від стіни. Залежно від способу кріплення використовують різні технології. Іноді вдається від'єднати внутрішній блок голими руками, в інших випадках потрібно викрутка, якою потрібно віджати кліпси у квадратних технологічних отворах біля стіни.

Крок 2

Після клацання нижньої частини кріплення роз'єднують стик дренажної магістралі. Відкручують гайки фреонових трас. Якщо різьблення не працюють, використовують «варварський» метод: перекушують трубки з далекого боку від стиків. З патрубками простіше розібратися на землі.

Не факт, що вдасться повністю демонтувати магістралі. Якщо вони зацементовані у стіні, то там, швидше за все, залишаться.

Крок 3

Від'єднують електрокабель, що тягнеться від внутрішнього блоку до зовнішнього. Для цього підіймають кришку агрегату, знімають за допомогою викрутки прямокутну заслінку, від якої йдуть дроти. Від'єднують контакти кабелю.

Секрети монтажу: Як встановити мобільний кондиціонер, уникнувши 6 типових помилок

Крок 4

Після від'єднання всіх комунікацій внутрішній блок знімають зі стіни, трохи піднімаючи вгору.

чи можна зняти кондиціонер

Крок 5

Скручують зі стіни Н-подібну пластину кріплення.

Якщо кондиціонера на цьому місці більше не буде, можна прибрати комунікації, що залишилися, зашпаклювати сліди монтажу, а потім заклеїти шпалерами.

Як демонтувати зовнішній блок кондиціонера своїми руками

Складнощі із зовнішнім блоком зазвичай бувають, коли він встановлений на стіні багатоповерхівки. Доводиться працювати нахилено з ризиком падіння. Після перекачування фреону та від'єднання магістралей необхідно затягнути вуличний блок у квартиру, а важить він близько 20-30 кг. Ситуацію ускладнює зміщений центр тяжкості кондиціонера.

З перерахованих вище причин жителі висоток найчастіше залучають до демонтажу контори, здатні запросити промальпіністів або забезпечити виїзд автовежі. Власникам приватних будинків у цьому плані простіше, тому що вдається зняти старий кондиціонер зі стіни, видершись на драбину або інше пристосування. Не потрібно працювати нахилено. Тепер покроковий алгоритм демонтажу.

Чистота — запорука здоров'я: Як почистити кондиціонер: 11 простих кроків

Крок 1

Включають кондиціонер на холод, в налаштуваннях встановлюють мінімальну температуру, можна включити турборежим. Якщо потрібно включити спліт-систему взимку в неопалюваному приміщенні, електроніка може закапризувати через низьку температуру повітря. В цьому випадку необхідно дістатися термодатчика та погріти його в долоні деякий час. Після цього система має запуститися на холод.

Крок 2

Знімають захисний кожух, відгвинчують заглушки сервісних краників.

Крок 3

Перевірка функціонування компресора. Зовнішній блок повинен гудіти, внутрішній гнати холодне повітря. Також можна перевірити температуру клапанів зовнішнього блоку: вони мають стати холодними.

Крок 4

До зовнішнього блоку підходять 2 фреонові траси. Спочатку закручують краник, що перекриває хід холодоагенту тонкішою трубкою. Для цього зазвичай використовують шестигранник на 4-5 мм. Якщо краном давно не користувалися, в момент закручування з нього може потроху виходити фреон. У цьому випадку потрібно прискорити роботу шестигранником. При витоку будьте обережні: холодоагент при потраплянні на шкіру викликає опіки.

самостійно зняти кондиціонер

Стандартні та додаткові можливості спліт-систем: Функції та режими роботи кондиціонера — огляд 7 основних та 4 додаткових опцій кліматичної техніки

Крок 5

Потрібно почекати, поки фреон збереться у зовнішньому блоці. Довжина паузи залежить від відстані між блоками. Співвідношення приблизно таке:

Відстань, метри
Час очікування, секунди
3-5 20-30
7-10 40-50

Максимум за хвилину холодоагент повинен повністю переміститися у зовнішній блок. Після цього потрібно закрутити другий кран. Наступний етап — вимкнення кондиціонера пультом та вилкою.

Крок 6

Відкручують гайки, що притискають магістралі, якими курсує фреон. Якщо трубки використовуватимуться надалі, герметизують їх, наприклад, малярним скотчем, щоб усередину не потрапив пил. При відкручуванні гайок, що упираються, запірний клапан притримують іншим ключем, щоб не згорнути його. Якщо відкрутити не вдається — перекушують магістралі.

Крок 7

Відкривають кришку підведення електрики. Вона зазвичай тримається на кількох болтиках. Кондиціонер на цьому етапі має бути відключений від електромережі. Звільняють контакти за допомогою викрутки, від'єднують кабель. Кожен проводок ізолюють.

Крок 8

Відкручують болти, за допомогою яких кондиціонер прикріплений до кронштейнів, починаючи з важкодоступного. При скручуванні останнього болта притримують зовнішній блок, щоб не впав. Знімають кондиціонер з кронштейнів.

самому зняти кондиціонер зі стіни

Технологія досить проста. Невелика проблема може виникнути при демонтажі інверторного агрегату із захистом від низького тиску. Після закриття краника з тонкою трубкою компресор може відключитися раніше, ніж через пів хвилини. В цьому випадку необхідно якнайшвидше закрутити другий кран. Якщо забарилися, відкрийте перший та повторіть процедуру заново.

На закінчення пара нюансів технології демонтажу:

  1. Бувають ситуації за яких людина, яка займається вуличним блоком, не може швидко дістатися до внутрішнього, щоб його вчасно відключити. У цьому випадку демонтажем має сенс займатися вдвох: один крутить гайки, другий включає-вимикає кондиціонер.
  2. Непрофесіонали зазвичай обходяться без манометра, що не зовсім правильно. За наявності манометричної станції краще все ж таки увімкнути її до запірного клапана звороту. Після закручування крана подачі стрілочка дійде до нуля, що стане сигналом для вимкнення кондиціонера.

Якщо надовго зупинити рух фреону в контурі при компресорі, що працює, це може призвести до несправності.

Вибираємо ефективний нагрівач: Як вибрати керамічний обігрівач — 6 аспектів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії