Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися електропилою — 4 важливі моменти

Дата публікації: 27.04.2022 11:26
Дата оновлення: 27.04.2022 11:26

Електропила пиляє внаслідок потужності ланцюга, а не коштом потужності двигуна. Ланцюг розвиває швидкість 12-14 метрів за секунду. Пиляти інструмент має під власною вагою. Якщо натискати, буде додаткове навантаження на двигун.

підготовка до роботи електропили

З тієї ж причини в базових комплектаціях немає ланцюгів із прямою полицею. Тому якщо купуєте суперзуб, не тисніть. У цих ланцюгів, у порівнянні з круглими зубами, контакт із поверхнею на 15% більше.

Читайте: Як прибрати іржу з металу: 5 ефективних методів

Підготовка до роботи

Перше, що потрібно зробити, — залити олію в бачок. Потім включити електропилу через подовжувач і дочекатися, поки мастило, що залите в бочок, почне текти з відповідного отвору. Якщо не тече, доведеться підкачати масло в помпу, піддувши його в бачок — таким чином ланцюг змащуватиметься.

Як зібрати електропилу: таблиця

Покрокові дії
Деталі
Потрібно встановити ланцюг та шину на електропилу

На ланцюгу позначено стрілки, які показують його напрямок руху. 

Аналогічний покажчик зображений на корпусі електропили (не у всіх моделях). Згідно зі стрілками, ланцюг ставлять на шину, потім встановлюють на пилку. При цьому слідкують, щоб штирок натягувача чіпки потрапив у паз на шині.

Через верхню проймочку на ланцюг потраплятиме масло для змащування ланок ланцюга.

Слід поставити захисну кришку на своє місце та підтягнути гайку кріплення шини, але не затягувати її

Затягнути чіпку відповідним натягувачем

Якщо крутити регулятор по ходу годинникової стрілки, натягатиметься, а в протилежному напрямку послаблюватиме чіпку.

Бажано підкрутити регулятор натягу, щоб не провисав ланцюг.

Однією рукою підняти електропилку за передню частину шини та знову регулювати натяг ланцюга, домагаючись стану, коли ланцюг на шині перестане провисати.

Потім затягнути гайку кріплення шини

Через кріплення під'єднати електропилу до подовжувача

На подовжувачі скласти провід навпіл, пропустити через отвір в кінці ручки пили й зачепити за гачок, що є там.

Включити вилку пилки у подовжувач. Тепер можна запускати пилку та пробувати пиляти

Для роздумів: Чим перфоратор відрізняється від дрилі: порівняння за 4 показниками

Обкатка пили

Трохи попрацювавши пилкою, можна продовжувати налаштування ланцюга, адже її ланки повставали на свої місця. Прийдеться попустити гайку кріплення шини та підтягнути чіпку так, щоб хвостовики ланок ледь виглядали з пазів, що на шині. Досягши такого натягу, остаточно затягнути кріплення.

Тепер електропила налаштована. Треба ще враховувати те, що поступово чіп буде розтягуватися. Його підтягують холодним, інакше він дуже швидко розтягнеться.

Як правильно пиляти електропилкою

Пилять тоді, коли ланцюг у русі, підводячи інструмент таким чином, щоб зуби встромлялися в дерево. При різанні верхньою пиляльною стороною девайс дає поштовх до оператора. Тому потрібно зосереджуватися на одному місці розпилу, а не зрізати кілька гілок поспіль. Електропилу може відкинути, якщо:

  • шина натикається на сучок чи сторонній предмет,
  • ланцюг защемляється у різі.

Перед тим, як іти пиляти, треба запустити пилку без шини, дочекавшись моменту, поки масло не проступить в отворі для подачі. У більшості електропил воно надходить у натяжний отвір, а не в окремий отвір для подачі олії.

У всіх ланцюгових пилок хід шини вгору-вниз. Щоб натягнути чіпку, потрібно відводити шину максимально вгору. При натяжці намагатися витримати люз між шиною та ланками 5 мм. Після підтяжки перевірити підтягнутість зворотним рухом ланцюга. На пилках з муфтою розчеплення руху ланцюга вперед заблоковано і можливо лише при вичавленні кнопки «Пуск».

ланцюг, що провисає, на шині електропили

Затуплені ланцюги правлять напилком прямо на шині. Це збереже двигун. Робіть поступальні рухи вперед без зворотних. Шестерні пари пилок не є повністю ізольованими вузлами. В них редуктора з часом забиваються тирсою, їх варто чистити раз на 3-4 роки.

Шини побутових пилок розраховані на зношування чотирьох-шести ланцюжків. Рекомендуємо працювати з одного боку по черзі двома ланцюгами. Після їхнього зносу купувати нові, перевертати шину та працювати на її непошкодженій поверхні.

На замітку: Як вибрати повітродувку: 5 підказок

Правила безпеки, щоб виключити удар пилкою на себе

Щоб мінімізувати ризики, слід:

  1. Міцно утримувати пилку обома руками.
  2. Тримати у полі зору положення шини.
  3. Не пиляти кінчиком шини, а розподіляти на вантаж по всій довжині.
  4. Не тримати пилку на вазі вище за голову.
  5. Не розпилювати одночасно дві гілки або стволи.

Вибирай — не хочу: ТОП-10 газонокосарок: чесний огляд із розряду «яка краще»

Які проблеми можуть виникнути під час використання електропили

На більшій частині електропил масляні пластикові помпи. Вони частіше працюють за допомогою ексцентрикової шайби, рідше черв'ячного типу. На відміну від бензопил, в яких бензин розігріває масло в баку, масло в електропилі має свою природну в'язкість. Важливо повністю виключити використання відпрацювання, щоб не занапастити маслонасос. Потрібно підбирати більш рідкі олії з огляду на погоду. Хай краще тече, ніж не тече. При закорковуванні системи подачі мастила розбавляємо залиту густу бензином або гасом.

масло та подовжувач для електропили

Охолодним механізмом електропили є крильчатка двигуна. Забір повітря ведеться через отвори в корпусі поздовжніх і бічних. Потрібно стежити за їхньою чистотою, щоб садовий інструмент не перегрівався від навантажень.

Є на кришці невеликий, але важливий елемент гумова заглушка зі зворотного боку вихідного отвору. Якщо її втратити, частина олії виливатиметься. Вихід є: потрібно відкрити кришку, відмити та нанести герметик туди, де була заглушка. Потім обрізати його за потребою.

Якщо різальна частина при розпилюванні димиться або ланцюг защемляється в пазі, то пилка перегрілася. Причин — три, їх треба виключити:

  • мало мастила в бачку,
  • ланцюг затупився або спочатку був неправильно заточений,
  • надто сильно натягнута.

Сподіваємося, розберетеся, як користуватися електропилкою, за допомогою наших порад. Пишіть у коментарях про свій досвід використання. Дивіться на сайті відповідні товари та садові інструменти для дому. Телефонуйте, замовляйте. Ми на зв'язку.

Пізнавальна стаття: Як стригти кущі кущорізом: 3 особливості по догляду за ділянкою

Коментарі
Залиште коментар
Категорії