Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно працювати культиватором — 7 підказок

Дата публікації: 03.05.2022 11:32
Дата оновлення: 03.05.2022 11:32

Лопата поряд не стояла з культиватором — це кажуть люди, яким доводиться орати городи. Чим важчий агрегат, тим легше працювати. Він глибше проникає в землю, краще рубає ґрунт і менше доводиться витрачати зусилля для роботи з ним. Якість обробітку землі помітно відрізняється.

Принцип роботи культиватора

Глибина оранки регулюється за допомогою сошника. Оптимально його встановлювати на глибину багнета лопати. Внаслідок того, якої глибини зробите, так і заглиблюватимуться в землю фрези (ножі). Саме з їх допомогою розпушується ґрунт, перемішується добрива із ґрунтом, знищуються бур'яни.

культивувати землю

Край ножів мотокультиватора краще не заточувати, тому що в момент, коли працюєте, різальна крайка викидає пучки коренів пирію, кульбаб та іншого. Якщо її зробити гострою, все це перемелюватиметься на шматочки. Кожен із них потім даватиме паростки. З'являться нові сходи бур'янів, із якими доведеться боротися.

Чим ширша фреза, тим більша площа охоплення грядки, відповідно, економляться час і сили. Від двигуна безпосередньо залежить витрата палива. Для мотокультивуючих моделей передбачено з двох або чотирьох тактовою потужністю до 9 кінських сил. Двигун, що сильніше, економніший, працює тихіше, вібрує слабше. Щоправда, такий функціонує виключно на бензині, у той час, як двотактний — на суміші бензину та олії.

На замітку: Як стригти кущі кущорізом: 3 особливості по догляду за ділянкою

Готуємось до роботи механізованим культиватором

Колеса культиватора регулюють на таку колію, щоб вільно перекочувалися між рядами посівів, що сходять. При необхідності, якщо вдатися до роботи трактора або мотоблока, обробляти город культиватором доведеться у два етапи:

Розставляють робочі з'єднання
На приставній рамі встановлюють розпушувачі з оптимальним захопленням таким чином, щоб поставити праворуч поворотну лапу, а з лівої сторони — вертикальний ніж
Приєднують до трактора Необхідно задом підрулити до культиватора, начепити його, зафіксувати та приєднати до гідроприводу — для керування

Складання культиватора

Частіше виникає затримка з фрезами. Їхні лопаті встановлюють у гнізда і фіксують болтами, орієнтуючись куди спрямована окрайка, що ріже. Правильна та сторона, куди рухається мотоблок. Можна підстрахуватися, звертаючи увагу на буквені вказівники:

  • «R» означає, що потрібно розвернути праворуч;
  • «L» — ліворуч.

Додаткові секції садять на штифт та блокують шпилькою. Відрізний диск кріплять болтом. Чим потужніший трактор, тим більше фрез вміщає (від 24 до 40 штук).

Найчастіше передбачено три або чотири лопаті на секцію в залежності від кріплень на осі. Якщо вона без зміщення, тоді лопатей три, зі зміщенням — чотири. Останні збираються так: одна ліва, одна права. Спочатку їх краще поділити за маркуванням.

Трилопатеві збирають по-іншому.

  1. Спочатку насаджують на вісь першу лопату і закручують болтом. Потім його знімають, щоби поставити наступну.
  2. Якщо початкова встановлюється на зовнішній пластині, ті, що залишилися дві, кріплять на внутрішній.

Пізнавальна стаття: Як працює мінімийка: 5 підказок

Підготовка ділянки

Перш ніж братися за культиватор, потрібна підготовка до орання: з клумби або ділянки прибирають сміття — скло, каміння, гілки. Потім підгодовують ґрунт компостом або перегноєм.

Як працювати культиватором: покрокова інструкція

Щоб запустити двигун, відкривають заслінку, смикають стартер. Агрегат починає працювати. Не треба штовхати чи притримувати культиватор. Він сам піде з певною швидкістю. Наше завдання або витягувати сошник, або притоплювати в землю. Якщо бачите, що колесо почало закопуватися і культиватор уповільнив рух, витягніть сошник і похитайте агрегат. Допоможіть йому вибратися із землі, в яку він закопався.

Орати краще за зовнішнім периметром, другим рядом рухаючись у центр за годинниковою стрілкою. Так зручніше працювати, тому що рухаєшся весь час в тому самому напрямку, виходять відносно рівні кути.

Щоб визначити, звідки починати другий ряд, потрібно намагатися йти центром свого сліду. Це важливо, щоб щільність землі, яка під фрезами була приблизно однакова. Тоді ніщо не відведе в бік агрегат, буде рівномірний рух і так легше орати, доведеться меншою мірою підрулювати.

Культиватор: як користуватися — правила безпеки

Практичніше одягати закрите взуття з високою халявою — щоб не забивалася всередину земля, тим самим убезпечивши ступні від травм. Потрібно триматися якомога далі від різальних елементів, що крутяться. Важливо, щоб важелі переднього та заднього ходу були у належному місці. Плануєте міняти напрямок, чекайте, коли зупиняться фрези, і лише потім перемикайтеся.

Якщо помітили, що агрегат став вібрувати, то щось пішло не так. Ймовірно, ослабло кріплення чи намітилося інше ламання. Зупиніть техніку, дайте їй охолонути, потім шукайте причину.

До теми: Як вибрати культиватор — дачний помічник

Як правильно користуватися культиватором: ТОП 5 хитриків

Ці поради також очевидні як божий день. Якщо їх дотримуватись, техніка прослужить довше, а вам працюватиметься набагато легше.

Відстеження рівня масла та стану повітряного фільтра

Своєчасна заміна мастила продовжує будь-якій садовій техніці життя. Культиватор — не виняток. Повітряний фільтр також обов'язково потрібно перевіряти щоразу перед початком роботи. Забруднений — почистити, запущений — поміняти.

До речі, повітряні фільтри двигунів мотокультиваторів мають здатність утворювати масляну ванну. Трохи моторного мастила у фільтрі захищає агрегат від пилу. Повітря, проходячи через таку ванну, підсмоктується до фільтра очищеним.

Закінчилося паливо в баку — відпочинь

Виробивши бак, потрібно відпочити, щоб дати час охолодити двигуну. У середньому запасу палива в бачку вистачає на годину при помірному навантаженні. Тож перерва не завадить ні собі, ні техніці.

Читайте: Як правильно вибрати газонокосарку: яка найкраща з 6 типів

Транспортувальне колесо знімають

Для доставляння культиватора до місця роботи воно необхідне. У момент роботи — ні, його бажано зняти або підняти, тому що колесо дає додаткову точку опори й заважає фрезам зануритися на необхідну глибину.

Ставлять більше фрез для широкого захоплення

Це не правильно. Якщо ґрунт утрамбований, ширина обробки повинна бути якомога вужча. Інакше культиватор поверхнево дряпатиме землю. На тій ділянці, де земля, як пух, можна сміливо ставити максимум фрез — це лише прискорить розпушування. 

Захисні диски — зручний орієнтир

Якщо культивувати впритул до клумб, нехитро пошкодити огорожу і залізти на посаджену площу. Захист на техніці служить візуальним орієнтиром, його добре видно за будь-якого положення фрези. Отже, встановлюйте диски, вони зайвими не бувають.

У статті описали нюанси роботи культиватором, акцентували на хитриках, заглибилися у принцип роботи садової техніки. Усі поради засновані на власному досвіді, який збирався роками. Тож користуйтеся, пишіть свої думки у коментарях, ділитесь своїми історіями. Вони неоціненні для користувачів-початківців.

Докладна інформація: Як вибрати повітродувку: 5 підказок

Коментарі
Залиште коментар
Категорії