Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як підключити генератор до будинку 3 способами

Дата публікації: 24.01.2023 11:03
Дата оновлення: 05.06.2023 15:50

Вкладення коштів у примітивну електрогенеруючу установку без акумулятора не дозволить автоматизувати процес на 100%. Далі йтиметься в основному про те, як увімкнути сучасний генератор з автозапуском, що працює на бензині або солярці.

як запитати будинок від генератора

Підключення генератора до будинку: можливі способи

  • У будинок заведено однофазну електромережу. Усі прилади у приміщеннях працюють від 220 В. Усю домашню техніку заживляють через ABP чи іншим способом.
  • У будинок заведено 3 фази. У кімнатах лише побутова техніка, що працює від 220 В. Усі прилади можна поділити на дві групи. У першій будуть ті, які необхідні для забезпечення базових потреб (насоси водопостачання та опалення, освітлення, холодильник), у другій — решта. Першу групу підключаємо до однієї фази через АВР, другу розподіляємо між двома рештою. Така схема дозволяє обмежитися покупкою малопотужного електрогенератора.
  • До будинку підведено 3-фазну мережу. Потрібно запитати прилади, що працюють як від 220, так і від 380 В. У цьому випадку, на відміну від двох попередніх, знадобиться мініелектростанція, здатна видавати 380 В. Для організації живлення різнопланової електротехніки логічно запросити фахівця, який чітко знає, як під'єднати 3-фазний генератор до будинку з дотриманням усіх застережень.

Основні критерії вибору: Як вибрати генератор: 7 параметрів

Схеми підключення генератора до мережі будинку

Існує кілька алгоритмів, вивчення яких дозволить розібратися з питанням, як запитати будинок від генератора. Можливі технології однофазного підключення:

  • Через розетку, призначену для звичайних побутових електроприладів. Варіант підходить тільки для малопотужних генераторів, та й то з деякими застереженнями. Докладніше про цей спосіб читайте у передостанньому розділі статті.

приєднати генератор до будинку

  • Через спеціальну розетку, встановлену перед розподільчим автоматом, але після електролічильника. У плані обмежень варіант аналогічний першому, проте він має одну важливу перевагу — при включенні електрогенератора гарантовано не вибиватиме автомат ПЗВ.

під'єднати генератор

  • Через розподільний автомат, встановлений після електролічильника. Кабель, що йде від приладу обліку, відкидають. До нього можна приєднати лампочку, щоб побачити включення світла. Незручна, але безпечна схема.

схема підключення генератора до мережі будинку

  • Інші схеми передбачають встановлення рубильника або АВР. Докладніше про них буде розказано нижче.

Включаємо опалення: Як включити газовий котел: 3 етапи підготовки та покрокова інструкція

Як підключити генератор до будинку: покрокові інструкції

Використання кабелю з двома вилками — це шанс увімкнути установку без підготовчих робіт, але такий варіант здійснити не завжди можливо. Краще виділити кошти на рубильник або АВР і зробити все капітально. Читайте, як підключити бензиновий або дизельний генератор до будинку 3 способами.

Цікава стаття: Чому комп'ютер сам включається: налаштування Windows 10, BIOS, 4 апаратні причини

Через рубильник

Найпростіший спосіб підключення потужного генератора до будинку, що передбачає ручне переведення електроживлення з централізованого на автономне і назад. Рубильники бувають 3 типів:

  • накладні монтують на стіну,
  • монтажні встановлюють в електрощит,
  • модульні монтують на дін-рейку.

Для підключення генератора зазвичай купують рубильник 3 типу. Якщо до будинку підведено 3 фази — підійде 3-полюсний перемикач, якщо 1 фаза — 2-полюсний. У будь-якому випадку у нього має бути 3 робочі положення: будинок знеструмлений, живлення від зовнішньої електромережі, від генератора.

Для підключення через рубильник:

  1. Прокладають кабель від генератора до електрощитка. Переріз провідника струму вибирають відповідно до потужності мініелектростанції.
  2. Вимикають струм за допомогою автомата, встановленого перед лічильником, або іншим способом.
  3. Встановлюють рубильник у щиток.
  4. Підключають перемикач. На 2-полюсному рубильнику клему для фази від лінії виробники позначають буквою L, від генератора — G. Нуль від лінії — N, від електрогенератора — GN. На перемикачах можуть бути інші позначення для спрощення підключення. Бувають рубильники з непідписаними клемами. У жодному разі не завадить подивитися інструкцію.

Для переходу на автономне електроживлення включають генератор, а потім переводять рубильник у потрібне положення: опускають держак вниз або повертають ручку вправо.

чи можна увімкнути генератор у розетку

Через напівавтоматичний блок АВР

У продажу є АВР, що забезпечують повністю автоматичний перехід на живлення будинку від електрогенератора та назад. Однак, такий варіант не підходить для мініелектростанцій без акумуляторів. Крім того, повна автоматизація потребує періодичного тестування генератора, також необхідно постійно підтримувати його готовність до запуску. Напівавтоматичний варіант у цьому плані простіше.

Для зміни джерела живлення на автономне користувачеві потрібно лише завести та прогріти електрогенератор. Решту зробить автоматика. Втілення в життя схеми напівавтоматичного підключення генератора до електропровідної мережі будинку коштує дешевше за повністю автоматичний варіант. З плюсів також можна відзначити захист від зустрічного включення установки та зовнішньої електромережі.

Приводимо до тями планшет: Що робити, якщо не включається планшет — 2 можливі проблеми та 3 способи їх вирішення

Через блок автоматичного керування

Якщо плануєте повністю автоматизувати роботу генератора, при покупці вибирайте модель з конектором для блоку з ABP. У комплекті автоматики є кабель, яким передаються сигнали управління на мініелектростанцію. При виборі місця встановлення ABP не забудьте врахувати довжину цього шнура. Крім того, обладнання з'єднують силовим кабелем.

На корпусі ABP, під яким схема підключення генератора з автозапуском, потрібно вибрати кнопкою режим:

  • Ручний припускає, що при відключенні світла користувач перемикне ABP на домашню генерацію.
  • Автоматичний режим здійснить запуск без участі користувача.

ABP дасть сигнал двигуну. Мотор запуститься і попрацює кілька секунд у режимі прогріву, потім електрика піде в будинок. При подачі живлення від зовнішньої електромережі відбудеться відключення двигуна.

Поки електрогенератор вимкнений, АВР живить його акумулятор.

увімкнути генератор з автозапуском

Чи можна підключити генератор до розетки?

Якщо ампераж електрогенеруючої установки більше навантаження, на яке розрахована розетка, робити цього не можна. Розетки витримують 10-16 А, а номінальний струм електрогенератора може бути вищим. Ігнорування правил техніки безпеки часом призводить до короткого замикання та пожежі.

Чи можна увімкнути малопотужний генератор (2-3 кВт) у розетку? Якщо проводка в будинку розрахована на велике навантаження та розетки їй до міри, підключення до найближчої точки — цілком реальний варіант. Однак у жодному разі його не можна назвати оптимальним. Якщо забудете перед цим відключити вступний автомат і дадуть струм енергетики, можливо, доведеться усувати наслідки серйозної несправності електрогенератора.

підключення малопотужного генератора

Табличка для оцінки можливого навантаження на електропроводку:

Перетин дроту, мм2
Для мідної жили струм, А Для мідної жили потужність, кВт Для алюмінієвої жили струм, А Для алюмінієвої жили потужність, кВт
2 19 4,1 14 3
2,5 21 4,6 16 3,5
4 27 5,9 21 4,6
6 34 7,7 26 5,7
10 50 11 38 8,3

Реанімуємо лептоп: Що робити, якщо ноутбук не включається: 6 основних ситуацій та виходи з них

Правила безпеки

  • Купуйте лише сертифіковані електрогенератори у надійних магазинах. Перед встановленням вивчіть інструкцію виробника.
  • Не торкайтеся мокрого генератора.
  • Не заправляйте робочий або вимкнений електрогенератор, що ще не охолонув. При попаданні на гарячий метал бензин може спалахнути.
  • Під час встановлення в приміщенні використовуйте детектори чадного газу.
  • Придбайте для домашньої котельні вогнегасник.

На корпусі електрогенератора, що працює, періодично виникає статична напруга. Тому всі пристрої, що монтуються стаціонарно, вимагають заземлення. Оптимальне розв'язання питання — облаштування контуру заземлення відповідно до ПУЕ. Робочий варіант простіше полягає в забиванні в ґрунт сталевого прутка або арматури довжиною від 1,5 м. Залізяку з'єднують з корпусом генерувальної установки мідним провідником.

Живимось від сонця: Як працюють сонячні батареї, їх актуальність в Україні у 2023 році

Коментарі
Залиште коментар
Категорії