Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що робити якщо ноутбук перегрівається - 5 причин перегріву і варіанти вирішення

Дата публікації: 11.01.2021 08:25
Дата оновлення: 11.01.2021 08:25

Якщо ноутбук втратив продуктивність, став шуміти, а доторкатися до нього – гаряче, швидше за все, машину потрібно терміново лікувати. У цій статті описано, чому ноутбук може сильно «температурити», що робити, якщо це сталося, і як запобігти перегріву.

греется ноутбук

повинен ноутбук грітися? Чи є загроза пристрою?

Майже кожен ноутбук так чи інакше гріється: це особливість його роботи. Але злегка теплий корпус і «окріп», пропалює долоню – різні речі. Якщо сильно гаряче – це проблема.

Читайте також: 10 кращих ноутбуків LENOVO

Наскільки для ноутбука шкідливий перегрів

Підвищення температури до показників, які не є нормою для комфортної роботи комплектуючих, можуть стати причиною їх виходу з ладу. У кращому випадку втрачається продуктивність, в гіршому – комплектуючі можуть просто згоріти.

перегрев ноутбука

Встановлений на відеокарти не зможе охолодити ноутбук, якщо він забитий пилом, постійно працює на максимальних навантаженнях або знаходиться в жаркому приміщенні.

Нагріву піддається і система живлення, що призводить до частих помилок, в результаті яких показники температур ЦП підвищуються ще більше. Що ж робити? Спочатку – виміряти температуру.

Інструкція: Як використовувати ноутбук як монітор для комп'ютера: 3 способи підключення

Способи перевірки температури процесора і відеокарти

Щоб перевірити, перегрівається чи ЦПУ або відеоадаптер, можна зайти в BIOS. Це меню для зміни необхідних параметрів без допомоги стороннього ПО.

Безпосередньо в Біос треба знайти розділ, який в різних версіях може позначатися як «H/W Monitor», «Health», «CPU Temperature » або« CPU Information ».

Рада: якщо користувач не впевнений в своїх силах, краще самостійно в BIOS не заходить, а звернутися до профі.


 проверка температуры процессора в Биосе

Це досить простий спосіб, але у нього є істотний мінус. Поки користувач знаходиться в биосе, система простоює, а тому температура може бути нижче, ніж під час звичайної роботи з лептопом. Це доведеться враховувати при перевірці. Для використання ноутбука необхідно повернутися до роботи з Windows в звичному режимі, але тоді перевірити показники не вийде.
Як же перевірити, критично чи гріється ноут під час роботи? Для цього існує спеціальний софт. Він представлений в таблиці нижче.

Програми, які допомагають перевірити ноутбук на перегрів
OCCT Perestroika Просте у використанні русифіковане ПО для визначення температури в просте і тестовому режимі з максимальним рівнем завантаженості. ЗА допомогою «Перебудови» можна протестувати відеокарту і процесор на стабільність роботи.
Open Hardware Monitor Простий безкоштовний софт, який не потребує установки. ПО є аналогом «H/W Monitor». Дозволяє відстежувати температуру комплектуючих. Крім відеокарти і ЦП можна також SSD, HDD,материнську плату.
Aida64 Популярна утиліта, яка дає можливість перевірити стан всіх комплектуючих. Це цілий набір інструментів в одному ПО. Програма платна, але передбачений тестовий період терміном 30 днів.


проверка температуры процессора в Open Hardware Monitor и Aida64

Яка температура для ноутбука нормальна?

Для CPU нормально грітися до 60 градусів максимум: 30-40 в просте і 45-55 при завантаженості. Що стосується відеокарт, то тут варто враховувати індивідуальні особливості конкретної моделі: TDP у карток може відрізнятися. Цей показник виробники вказують в характеристиках на коробці або ж в інструкції.

Багато що залежить ще і від потужності відеокарти. Для деяких сучасних девайсів температура в 60-75 градусів цілком комфортна, тоді як для відеокарт «з минулого» аналогічні показники – сигнал тривоги.

Класна підбірка: ТОП-10 кращих ноутбуків для роботи з відео

Чому перегрівається ноутбук?

«Популярні» причини надмірного нагріву комплектуючих використання програм, які відрізняються особливою жадібністю до ресурсів системи або ж підхоплені користувачем віруси в процесі інтернет серфінгу, завантаження ігор, фільмів, софта.

Користувач може і не навантажувати систему, але вірус цілком здатний «поїдати» ресурси і завдавати шкоди як окремим комплектуючих, так і начинці в цілому. Є й інші, не менш поширені, причини.

Чому ноутбук сильно гріється: основні причини перегріву

1. Зламалася система охолодження. охолоджуючого контуру всередині лептопа призводить до зниження ефективності теплоотведенія. Показники температури піднімаються, через що особливо чутливі до подібного роду змін комплектуючі, такі як CPU, GPU або HDD, працюють нестабільно.

 пыль в ноутбуке

2. Накопичилася пил. Крім спеціального контуру, що відповідає за охолодження комплектуючих, в системі передбачені вентилятори і радіатори, розподіляють прохолодне повітря всередині Корпусу. Крім цього є ще й вентиляційні решітки, через які холодне повітря потрапляє Всередину. Згодом на вентилятори і грати осідає пил, яка зі часом накопичується. В результаті ефективність роботи кулерів знижується. Решітка з часом забивається і перешкоджає попаданню холодного повітря, а також відведення тепла. Всі разом це призводить до перегріву.

3. Висохла термопаста. Нерегулярне заміна термопасти теплопроводящей складу, який наноситься на заводі для підвищення теплопровідності між нагрівається елементом CPU або GPU і радіатором – одна з найчастіших причин перегріву. Згодом цей склад висихає і відповідно втрачає властивості.

замена термопасты в ноутбуке

Що робити, якщо ноутбук перегрівається і вимикається?

При перших же «симптомах» порушення роботи пристрою (ноут став вимикатися, сильно шуміти) слід провести діагностику. Для цього можна скористатися спеціальним софтом, але він більше згодиться для загальної оцінки стану лептопа. Безпосередньо «лікування» машини рекомендується довірити професіоналам, як і більш детальну діагностику.

Так, це вимагає фінансових витрат, але якість роботи і досвід, плюс гарантія на виконані роботи переважують. У спробі заощадити недосвідчений користувач може не тільки не усунути проблему, а й посилити її.

Поряд з основними причинами, усунення яких своїми силами – звичайна справа, можуть бути більш серйозні, які вимагають певного знання технічної частини. Наприклад, вихід з ладу складових материнської плати або ж порушення роботи блоку живлення.

Цікаво: Lenovo IdeaPad – повний розбір модельного ряду: особливості 6 серій

Як вберегти ноутбук від перегріву? Способи охолодження ноутбука

Щоб проблеми перегріву лептопа навіть не виникало, можна прийняти попереджувальні заходи.

  • Своєчасна чистка від пилу

Залежно від частоти використання ноутбука, чистити його від пилу треба раз в 6-12 місяців. Якщо користувач впевнений, що розібрати, а головне, зібрати лептоп труднощів не складе, то можна обійтися без послуг фахівця. Правда, таке втручання анулює гарантію, так що якщо сумніви все ж є, краще звернутися в сервісний центр. В не особливо критичних випадках можна прочистити девайс самостійно, не розбираючи його: продути вентиляційні решітки або ж пропилососити їх.

  • Сервісна заміна термопасти

Заміну термопасти рекомендується проводити разом з чищенням комп'ютера не менше, ніж раз на рік. Чим якісніше термопаста, тим довше вона буде зберігати необхідні властивості, так що економити на цьому матеріалі не варто.

как избежать перегрева ноутбука

  • Тримати вентиляційні отвори знизу і збоку ноутбука

У гонитві за власним комфортом і бажанням виділити власний лептоп серед інших можна також створити некомфортні для охолодження комплектуючих умови. Закривати вентиляційні отвори наклейками, працювати на м'якій поверхні (ставити ноутбук на коліна, ковдру і т. Д.) – не найкраще рішення: тільки рівна поверхня, тільки простір вентиляторів.

  • Охолоджуюча підставка/килимок

Для тих, хто багато часу проводить за ноутбуком, користується ресурсоемкими утилітами, корисним придбанням стануть спеціальні підставки, килимки або столики з вбудованими вентиляторами . Вони живляться від USB і можуть охолодити лептоп додатково.

Дивіться також: Чи не заряджається ноутбук: 5 основних причин і більш 10 способів вирішення

Перші дзвіночки про перегрів ноутбука – це почали сильно шуміти кулери і, зрозуміло, гарячий корпус. Щоб перевірити, чи дійсно ноутбук гріється, потрібно виміряти температуру його комплектуючих. Ще один явний ознака того, що пристрій перегрівається – то, що воно вимикається саме по собі. Що ж робити – в першу чергу, віднести в сервісний центр. Там підкажуть, як бути: замінити термопасту, почистити апарат від пилу або ж змінити кулери. Також можна вжити превентивних заходів: як мінімум, не закривати вентиляційні отвори в корпусі. А ще краще – додатково охолодити ноутбук за допомогою спеціальної підставки.

Коментарі
Залиште коментар
C
28.01.2023 20:39

Я занимаюсь майнингом но искал как сделать так чтобы ноутбук когда достигал температуры 80 градусов вырубался или вырубался майнинг в майнере такого параметра нету и в биосе тоже, что делать?

Г
04.04.2020 18:49

Всё понятно и доходчиво.спосибо!

Категорії