Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як не вбити батарею ноутбука і продовжити термін її служби: 8 корисних порад

Дата публікації: 30.01.2021 13:30
Дата оновлення: 20.02.2023 11:25

Как не убить батарею ноутбука

Батарея ноута витримує ≈ 500-1000 циклів заряджання/розряджання. Це кілька років безпроблемної автономної роботи без постійного пошуку розетки для живлення або купівлі нової АКБ. Але термін її життя може суттєво скоротитися, якщо не дотримуватись елементарних правил експлуатації самого пристрою та його акумулятора. Розповідаємо, як не вбити батарею ноутбука.

Купуємо з розумом: Як перевірити ноутбук під час покупки: 10 великих істин для нових і вживаних лептопів

Чи потрібно розряджати батарею

Не рекомендується розряджати АКБ на «нуль». Краще підключати ноут до мережі, коли заряд становить щонайменше 10–20%, щоб уникнути зайвого навантаження на батарею.

Під час використання ноута акумулятор проходить цикли перезаряджання. 1 цикл не завжди=1 заряджання. Тільки коли батарея живиться енергією від до 100%.

 Утилита Battery Health Charging в ноутбуках Asus

Після досягнення певного кількості циклів, час автономної роботи ноута знижується. Як краще використовувати акумулятор від ноутбука? Тримати заряд між 50 та 80%.

Багато виробників передбачили можливість автоматичного контролю зарядки батареї. Це робиться за допомогою фірмових прог. Наприклад, в ноутах «Асус» є встановлена утиліта Battery Health Charging, яка дозволяє користувачам вибрати один з трьох режимів роботи АКБ: на повну потужність (100%), збалансований (80%), термін служби по максимуму (60%).

Про інші проги для керування живленням акумулятора ноута поговоримо нижче.

Для тих, хто в роздумах: Ксяомі Air або Макбук Air – що краще: 12 відмінностей за правилами пристойності

Поради щодо продовження терміну служби батареї вашого ноутбука

1. Регулюємо налаштування живлення
Доведеться перейти на режим заощадження енергії. Він визначає час відключення екрана у разі не активності користувача. Чим коротший цей період, тим більше акумуляторного заряду вдасться заощадити.

2. Зменшуємо яскравість
Підсвічування ноута, такого 2F3G0EA будь-якого іншого, споживає безліч енергії. Користуємося клавішами F1 та F2, щоб зменшити/збільшити яскравість.

3. Вимикаємо на ніч
Просто зачинити кришку ноута недостатньо. Бажано витратити пару секунд на натискання кнопки вимк. — і система відплатить очищенням кешу і пристроєм, що добре «відпочив» за ніч.

4. Гібернація, а не сон
Коли ноут, як 81YH00NSRA, перебуває у сплячому режимі, продовжує використовувати пам'ять і заряд АКБ. Ідучи в глибокий сон, апарат запам'ятовує поточний стан і повністю відключає подачу енергії.

5. Позбавляємося сміття
Зайве гальмує систему, змушує витрачати більше часу та енергії на обробку та виконання команд користувача. Тому не шкодуємо кеш та непотрібні файли. Видаляємо без роздумів.

6. Відключаємо девайси, що не використовуються
Наприклад, юсбі, зовнішній вінчестер, вебкамеру. Всі ці гаджети навіть за невикористання витягують цінну енергію з ноута.

7. Вимикаємо Вайфай і Блютуз
Постійно шукають можливість для приєднання до інших гаджетів, що забирає багато енергії. Якщо прямо зараз бездротовий конект не потрібен, деактивуйте обидві функції.

8. Організовуємо комфортні умови
Як доглядати за акумулятором ноутбука, щоб він не постраждав? Захищаємо пристрій від впливу прямих сонячних променів, не встановлюємо у сирих кімнатах, поблизу джерел тепла (обігрівач, батарея). Ноуту краще працюється за помірної температури. Спека чи сильний холод змушують батарею активно використовувати енергію, швидше вимагати підзаряджання.

Крім того, агрегату потрібен постійний приплив свіжого повітря через вентиляційні отвори. Тому прибираємо ноут з колін, ліжка та інших поверхонь, що ускладнює доступ повітряного потоку.

Подставки для ноутбуков

Можна і потрібно використовувати спец. підставки. Вони забезпечують відведення тепла та приплив повітря до ноута, виключаючи його перегрівання. Моделі можуть оснащуватися підсвічуванням та додатковими юсбішними портами, як 21962_TRUST чи підставка «Райзер», мати інші фішки.

Самий час дізнатися: Як покращити охолодження ноутбука – 5 способів

Програмне забезпечення для батареї

Оптимізувати функціонування акумулятора допоможуть такі утиліти, як:

BatteryCare

Розповість загальну інфу про батарею: місткість, поточний заряд, цикли розряджання, зношування, дату останнього калібрування, температуру CPU і ХДР тощо. Можна вибрати план електроживлення, налаштувати час вимкнення дисплея.

Программа BatteryCare для батареи ноутбука

BatteryMon

Надасть дані про час заряджання та роботу батареї, її місткість, вольтаж, кількість циклів перезаряджання та ін. Утиліта проінформує, коли заряд акумулятора опустився нижче заданого. Мініпрога дозволяє побудувати графік та проаналізувати продуктивність батареї.

Приложение BatteryMon для аккумулятора ноутбука

BatteryInfoView

Повідомить про повну та поточну місткість батареї, приблизний час роботи в такому темпі, ступеня зносу акумулятора та ін. Веде журнал використання АКБ, що оновлюється автоматично.

Программа BatteryInfoView для батареи ноутбука

У вільному доступі в Інтернеті є й інші подібні проги. Для встановлення достатньо завантажити утиліту. Процес установлення елементарний: клацнути на завантажений файл, прийняти угоду користувача  і тиснути «далі». Дочекатися закінчення процесу. Утиліти мають простий інтуїтивно зрозумілий інтерфейс (навіть не русифіковані варіанти).

Власники Маків від Еппл можуть контролювати «старіння» батареї за допомогою таких прог, як coconutBattery або віджету MONIT. Дозволяють відстежити вік і стан батареї, повідомляють, коли її час заряджати.

 Приложение coconutBattery и виджет MONIT

Справді знадобиться: Корисні поради для роботи в macOS: 16 рекомендацій від експерта

Основна інформація про проги для батареї портативного девайса:

Програма
Розмір Сумісність з OS Інтерфейс Вартість
BatteryCare 5,04 Мб Windows 10, 8.1, 8, 7, XP англійська, російська, іспанська безкоштовно
BatteryMon 1,23 Мб Windows XP, Vista, 7, 8, 10 англійська безкоштовно
BatteryInfoView 115 Кб Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista, XP англійська безкоштовно
coconutBattery 8,7 Мб MacOS, iOS англійська безкоштовно
MONIT 7,7 Мб MacOS англійська безкоштовно

Правильна експлуатація батареї ноутбука – запорука її довголіття. Не варто:

  • впускати пристрій;
  • перевантажувати;
  • тримати постійно підключеним до мережі;
  • змушувати працювати вище/нижче рекомендованого температурного порога.

Користуйтеся спецпрогами, щоб контролювати стан батареї, і виконуйте нескладні правила, описані вище. Це дозволить акумулятору ноута служити довго.

Є з чого вибрати: Топ-10 ноутбуків до 10000 грн – рейтинг популярних моделей

Коментарі
Залиште коментар
Категорії