Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Не заряджається ноутбук: ТОП 9 причин

Дата публікації: 19.05.2023 10:59
Дата оновлення: 06.06.2023 11:00

Причини, з яких підзарядка ноутбука не стартує або не йде вище за певний рівень, можуть бути різними. Найбанальніший випадок — просто заглючила Windows — не відображає коректну підзарядку АКБ. Щоб виключити варіант зі збоєм операційної системи, перезавантажте ноут. Не допомогло? Розглянемо інші варіанти.

ноутбук не заряджається на 100%

Збої в BIOS: батарея підключена — заряду немає

Бувають ситуації, коли лептоп бачить батарею, але зарядка не йде. Що робити, якщо ноутбук ні в яку не заряджається? Універсальний варіант — повернути BIOS на заводські налаштування:

  1. Вимкніть девайс.
  2. Витягніть з корпусу акумулятор.
  3. Від'єднайте прилад від електромережі.
  4. Натисніть кнопку живлення на 30-40 секунд.
  5. Запитайте лептоп від розетки без батареї.
  6. На початковому етапі завантаження зайдіть у БІОС.
  7. Поверніть БІОС у початковий стан через Load Defaults або Restore Defaults розділу Exit.
  8. Вимкніть лептоп.
  9. Вимкніть ноут від розетки.
  10. Вставте АКБ, приєднайте до розетки.

При позитивному результаті після увімкнення лептопа почнеться заряджання акумулятора. Перед скиданням БІОС врахуйте, що до початкових параметрів злетять не лише налаштування, що стосуються акумулятора. Можлива ситуація, коли після процедури Windows не зможе завантажитися, оскільки в БІОС буде виставлений запуск системи з іншого диска. У цьому випадку потрібно буде вручну змінити відповідний параметр.

що робити, якщо ноутбук не заряджається

Лептоп для бізнесу: Lenovo ThinkBook 15 G2 ITL: огляд 2-го покоління бізнес-ноутбука

Перегрівання батареї: в чому причина і що робити

Періодично лептопу потрібно робити профілактику, першорядне завдання якої — видалення пилу, що накопичився в корпусі. В іншому випадку система охолодження пихкає, гуде, але перестає справлятися. Комплектуючі, зокрема акумулятор, перегріваються. В результаті батарея не заряджається. Також бажано стежити за софтом лептопа: якщо у вас безліч непотрібних програм в автозавантаженні, наприклад, оптимізатори — відключіть їх. Ноут менше грітиметься.

Зменшити нагрів комплектуючих ігрового лептопа допоможе підставка з вентилятором. З нею акумулятор почуватиметься краще. Також не варто нехтувати елементарними правилами експлуатації ноутів. Корпус девайса повинен спиратися на тверду поверхню. При роботі на дивані вентиляційні отвори в нижній частині будуть перекриті, що ускладнить роботу системи охолодження.

перестав заряджатися ноутбук через перегрівання батареї

Цікава модель: Acer Predator Triton 300: огляд ігрового ноутбука у 12 розділах

Проблеми з драйверами

Через драйвери трапляється безліч різноманітних проблем, одна з них — батарея лептопа, що не заряджається. Для виправлення ситуації:

Розкрийте «Диспетчер пристроїв»
Знайдіть папку «Батареї», в ній рядок з ACPI. Видаліть тільки його з розділу
Перезавантажте ноут

Про всяк випадок подивіться, чи повернувся рядок з ACPI на місце.

Windows повинна відновити драйвер у початковому вигляді, після чого батарея почне заряджатися, якщо, звичайно, причина була в цьому

Для розв'язання проблем із драйверами не завжди потрібно встановлювати їх. Якщо рядок з ACPI позначений стрілкою вниз, клацніть по ній правою та просто увімкніть пристрій.

не заряджається акумулятор на ноутбуці через драйвери

Неправильне підключення батареї

Робота ноута без підзарядки може мати банальну причину — відсутність нормального контакту з акумулятором. При цьому лептоп часом бачить батарею, але не заряджає її. Проблема вирішується шляхом апаратного перевстановлення джерела живлення:

  • завершіть роботу в операційній системі,
  • від'єднайте ноут від розетки,
  • акуратно вийміть акумулятор і помістіть його назад.

Увімкніть адаптер та лептоп. Уважно подивіться, що там у системному треї: може тепер на ноутбуці йде зарядка, а не як раніше.

Стаття на тему: Не вимикається ноутбук: 8 способів усунення проблеми

Несправність зарядного пристрою

Багато фахівців з ремонту смартфонів, планшетів та інших мобільних пристроїв вважають, що починати шукати причину несправностей, пов'язаних з живленням, потрібно з зарядного пристрою. Варіант для користувачів, які не знаються на електриці, — увімкнути ноут до іншої, на 100% справної зарядки, яка підходить для лептопа, що не заряджається. Якщо вмієте користуватися мультиметром — вам простіше: достатньо подивитися напругу на штекері. Показник повинен відповідати значенню на наклейці блока живлення. Якщо показник нульовий або не дотягує до прийнятного рівня, подумайте про заміну зарядки на нову.

Також має сенс оглянути кабель та штекер зарядного пристрою щодо фізичних пошкоджень. Можливо, проблема у проводах чи контактній частині.

не йде зарядка на ноутбуці через зламану зарядку

Не заряджається ноут? Винен софт!

Зазвичай лептопи продаються з вже встановленою операційною системою та утилітами для зручнішого управління девайсом. Однією з функцій допоміжного софту є продовження життя АКБ. Зворотний бік медалі — акумулятор на ноутбуці не може заряджатися на 100% через програмні обмеження. Крайній варіант розв'язання проблеми — видалення сумнівного ПЗ.

Якщо боїтеся видалити щось потрібне, відключіть утиліту виробника в автозавантаженні. У разі помилкового вибору можна буде знову включити програму. Ще один варіант — налаштування утиліти таким чином, щоб вона дозволяла заряджатися акумулятору на 100%. Як її переналаштувати залежить від конкретної програми.

Корисно дізнатися: Що робити, якщо ноутбук не включається: 6 основних ситуацій та виходи з них

Не заряджається новий акумулятор ноутбука: неправильна ініціалізація

Типова причина відсутності підзарядки — помилкова ініціалізація АКБ, при якій лептоп не коректно визначає батарею. Збої такого плану трапляються як із новими, так і зі старими ноутами. Для усунення несправності:

  1. Вимкніть ноут і не зволікаючи від'єднайте від розетки блок живлення.
  2. Вийміть акумулятор.
  3. Натисніть і не відпускайте кнопку увімкнення протягом 30-40 секунд. За ці чудові миті відбудеться скидання заряду в електросхемі лептопа.
  4. Вставте АКБ назад та увімкніть ноут.

У новому ноуті акумулятор може не заряджатися через банальний заводський дефект. У такому разі скористайтеся гарантійним ремонтом. Якщо взимку купили нову АКБ — не поспішайте встановлювати її: нехай протягом 2 годин полежить за кімнатної температури. Холодну батарею не вставляйте в корпус, це допоможе уникнути проблем і зберегти гарантію.

немає зарядки хоча новий акумулятор

Заряджання батареї не досягає 100%

Основний варіант — у нового ноута заряджання акумулятора припиняється, наприклад, після 80% або 90%. Найчастіше це не брак, а робота попередньо встановленого софту, який стежить за станом АКБ. Як уже говорилося вище, утиліту, яка відповідає за батарею, можна прибрати з автозавантаження, видалити або налаштувати таким чином, щоб акумулятор заряджався на 100%.

Наприклад, ноутбуки Asus серії TUF Gaming мають утиліту MyASUS. Відкриваємо її через «Пуск», у Hardware Settings заходимо до розділу АКБ. У ньому меню з 3 пунктів:

  • заряджання до 100%;
  • збалансована схема (до 80%);
  • економна схема максимального продовження життя акумулятора (до 60%).

За замовчуванням вибрано другий варіант. Замість нього обираємо перший.

ноут погано заряджається

У деяких лептопах софт виробника не прописується в програмах Windows, але є у службах. У такій ситуації для заряджання до 100% зупиніть відповідну службу. Також ноут може заряджатися не повністю через обмеження в БІОСі, приклад — включений параметр зі словами Battery Life.

Читайте також: Як почистити клавіатуру ноутбука від пилу та бруду самостійно в домашніх умовах? 3 дієвих способи

Природний знос акумулятора

Якщо спочатку рівень зарядки сягав 100%, але через кілька років експлуатації ноутбук перестав заряджатися повністю, то виною можуть бути апаратні причини: знос внутрішніх хімічних елементів, несправність контролера, окислення контактів. Варто зазначити, що батарея, що дихає на ладан, не завжди поводиться таким чином. Вона може до останнього працювати у штатному режимі, а потім раптово відмовитись функціонувати.

Насамкінець кілька слів про виправлення апаратних неполадок АКБ. Оскільки ноутбучні акумулятори коштують чималих грошей, деякі сервіси пропонують послуги з ремонту або відновлення батарей. Процес цей складний і трудомісткий, тому вартість послуги навряд чи буде низькою та і якість таких маніпуляцій під питанням. Логічніше витратитися на новий акумулятор. Якщо він знімний, можна вставити його в ноут самостійно.

Перевіряємо знос лептопа: Перевірка батареї ноутбука командою та 6 програмами

Коментарі
Залиште коментар
А
26.10.2023 15:24

Не заряжается новый аккумулятор ноутбука: неверная инициализация. Спасибо этот способ помог ))))

F
20.10.2023 06:38

Спасибо, помог пункт зажать кнопку питания на 40 секунд. Стал моментально заряжаться и напряжение батареи выросло с 10,500 до 11,500 как было. Ноутбук Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6

С
22.08.2023 12:35

Перепробував все на своєму Medion Akoya P8612, що було описано в статті. Не допомогло. Пішов шукати нову батарею в інтернеті, замовив. І тут мені чисто інтуїтивно попробувати вийняти штекер зарядки з ноута і "всунути" типу off/on. І сталося чудо - батарея яка раніше не заряджалася більше 25%, почала як колись поступово набирати заряд.

Є
18.07.2023 13:38

Хто може підказати. ноут Packard Bell після включення через хвилину починають блимати діоди зарядки та кнопки включення і перестає заряджатись батарея. Після вимкнення та коли витягнути та вставити штекер зарядки в гніздо знов починає заряджатись

Р
16.11.2023 16:58

В мене теж таке, батарея нова, тому це відпадає, проблему не знайшли

О
06.09.2022 20:16

У чому може бути проблема, якщо ноут півдня стояв на зарядці і нічого у вимкненому становищі не зарядим. Якщо відкрити, увімкнути і поставити на зарядку - то вона іде, але дуже повільно і на самому ярличкові батареї, у правому нижньому кутку не показує - немає анімації як раніше, що іде заряд. То акум чи блок живлення?

І
11.01.2024 15:42

Те ж саме ... Не вирішив

С
24.12.2021 14:32

Спасибо !

О
17.12.2021 19:03

Приветствую, подскажите пжлс, а как быть если DELL Latitude 5480 не признает новую батарею с Ali и не хочет ее заряжать. Пишет - Primery battery is not identifable and this system will not charge this battery pack. Only DELL battery should be used in DELL computers. Сброс BIOS ничего не дает. SOS

Г
27.08.2021 13:25

Добрый день. Hоут HP -Pavilion11-n013,процессор Intel.,модель процессора 3540.эксплуатация 6 лет.В последнее время была проблема,что сам мог отключаться без предупреждения,но не всегда. Еще появилась проблема со шнуром питания,,,батарея не заряжалась,,в розетке был «комариный "писк,поменяла шнур,,заряжаться стала батарея нормально.Теперь после поездки с ноутом появилась новая проблема,, ,дня 3-4 я его вообще не включала, когда включила через сеть,,все было нормально,но батарея не заряжается ,пишет что 0 процентов доступно,,подключена,не заряжается,Что может быть,,что мне делать..?Спасибо за ответ.

Ф
01.09.2021 13:46

Добрый день. Меняйте батарею, если несъемная - несите в сервисный, там помогут. Если съемная, тогда вытащите и вставьте обратно. Иногда помогает.

Б
20.05.2021 21:11

что делать если ноутбук заряжается и разряжается примерно 20 сек между интервалом

В
01.09.2021 13:48

не ломай голову. Тут же все очевидно - надо менять батарею. Неси в сервис

М
27.11.2020 13:34

Спасибо! Вы очень помогли. Оказалось все проще. Когда начала выполнять первый пункт, заметила, что батарея просто отошла (как раз перед этим ноутбук переносился в другую комнату). Теперь все супер! Спасибо автору статьи!

Я
26.06.2020 16:19

А что делать если ноутбук разряжен и не заряжается??

А
02.10.2020 13:25

Если ноут включен, но не заряжается, значит надо перепроверить блок питания. Причина не в нем - сбросить настройки батареи в bios. Надо отключить питание и вынуть аккумулятор. Нажать на кнопку включения, удержать 20-45 секунд. Потом вставить штекер блока питания в гнездо ноута и подключить к сети. Войти в диспетчер задач БИОС (Del +F12 или Del + F2), сбросить настройки (Restore Defauts). Сохранить изменения и выйти из диспетчера БИОС. Выключить ноутбук. Отключить блок питания. Установить батарею на место. Вставить в гнездо штекер зарядки. Включить ноут. Проверить, помогло ли это можно, наведя курсор мышки на значок батареи. Должна появиться надпись «подключено, заряжается».

В
12.03.2020 17:03

Появилась проблема із заряджанням батареї на Xiaomi Mi Notebook Air 13.3, зарядка акумулятора стояла на місці. Проблему вирішив за допомогою скидання в BIOS меню EXIT — Load Defaults

V
08.03.2020 21:12

У меня ноутбук упал, и не заряжается

S
05.05.2019 20:01

Не купляйте на Dell китайські батареї! В мене вже 3 курва летить! Правда вона протрималась найдовше з інших - аж цілий рік!

J
25.01.2020 19:47

Дружище, возможно твоя проблема не в батарее. Возможно, адаптер питания вышел из строя и не выдает заявленный ток. Это может приводить к тому, что при нагрузках (вычислительных) напряжение адаптера "проседает" и батарея восполняет недостаток токам (включается в работу), т.е. работает постоянно на износ. А когда компьютер выключен, заряжается.

Т
17.12.2018 12:33

Новая батарея зарядилась один раз, разрядилась и второй раз не заряжается. подключаю зарядку, заряд начинает идти, через 30 сек прекращается( все мигает оранжевым) и ноут выключается. сброс биоса не помог. позаимствовала др. зарядку - то же самое. от сети без батареи ноут работает. в итоге еле зарядила с чужой зарядкой и все работает. смотрела в Аиде -батарея хорошая. старая батарея тоже зарядилась, но износ 75 процентов. А все дело в разболтанном входе ноута на зарядку. Придется в сервисе перепаивать вход на мат.плате. вот и все дела

Категорії