Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити клавіатуру ноутбука від пилу та бруду самостійно в домашніх умовах? 3 дієві способи

Дата публікації: 30.10.2017 11:55
Дата оновлення: 04.10.2023 16:24

Якщо клавіші лептопа важко натискати, значить засмітилася клавіатура. Коли забруднення не критичні, звертатися до майстрів у сервісний центр необов'язково, розкладку неважко почистити самому.

почистити клавіші ноутбука

У цій статті ми розглядаємо три дієві способи очищення клавіш. Вони годяться не тільки в разі запущених забруднень, а й для профілактики — щоб не залипали кнопки. Читайте статтю, і у вас вийде зберегти клавіші працездатними та користуватися лептопом з комфортом.

Які можуть бути наслідки забруднення клавіатури ноутбука?

Пил і крихти, бруд і краплі води, що потрапили на клавіатуру, можуть загальмувати роботу. Засмічені клавіші призводять, як мінімум, до того, що западає одна з кнопок. У підсумку користувачеві доведеться постійно перевіряти, чи спрацювала кнопка під час набору тексту, а це знижує працездатність. 

До того ж на клавішу доведеться натискати сильніше, що може пошкодити конструкцію, якщо вчасно не розв'язувати проблему. Для завзятих геймерів прилипла кнопка — та ще проблема: невчасно спрацьована функція, яку виконує той чи інший елемент клавіатури, призводить до зниження швидкості, а отже, і до втрати задоволення від гри.

Крім зниження продуктивності, сміття і рідина, проникаючи в клавіші, здатні вивести їх з ладу. Доведеться звертатися в сервісний центр, щоб поміняти клавіатуру. А вода окислює апаратні складники та виводить з ладу ноутбук. Їх заміна обходиться дорожче, ніж своєчасне чищення клавіатури.

Як почистити клавіатуру ноутбука?

Щоб запобігти залипанню клавіш, їх необхідно чистити, мінімум, раз на місяць — для профілактики. Для видалення крихт і пилу слід розкрити лептоп, перевернути його і злегка потрясти. Частина засмічень випаде.

залипає кнопка на ноуті

Важливо: витрушуючи сміття з-під клавіш, слід тримати ноут за бічні частини, утримуючи кріплення. Це запобіжить їхньому розбовтуванню.

До слова: Як увімкнути підсвічування клавіатури: комбінації клавіш для 7 ноутбуків

Якими засобами чистити ноутбук

Щоб прибрати засмічення, застосовують щіточку або пензлик для малювання. Потім протирають поверхню і кнопки зволоженою серветкою.

чистити клавіатуру щіточкою

Змочувати краще ганчір'я спецзасобом для догляду за оргтехнікою. Спреєм збризкують м'яку ганчірочку або спонж і протирають кожну клавішу.

протерти клавіатуру серветкою

Увага! Серветки, змочені в спиртовому розчині, не використовують. Інакше стирається фарба, якою позначають літери та символи. А олія, що в складі, провокує залипання.

Ще один швидкодійний метод — продути клавіатуру балончиком зі стисненим повітрям. Або пилотягом. Роблячи такі маніпуляції, користувачеві необхідно контролювати силу потоку, щоб кнопки не вилітали. Якщо під рукою немає порохотяга або балончика, варто скористатися феном, утримуючи його на відстані близько 15 см від клавіш. Працювати холодним повітрям, гаряче розплавить контакти. А ще краще — скористатися «грушею», видуваючи повітря з неї природним чином.

видувати бруд з-під клавіш на розкладці ноута

Хороший варіант — липка субстанція — «лизун». Прилипаючи до клавіатури, вона збирає крихти, пил та інше сміття.

зібрати бруд лизуном із клавіш ноута

Цікава стаття: Як увімкнути WI-FI на ноутбуці з Windows: 4 простих кроки

Рекомендації щодо застосування засобів для чищення

Очищаючи клавіші щіткою або пензликом, стежать, щоб виріб не «линяв». Ворсинки, що випадають, тільки погіршують ситуацію. Щоб перевірити якість, проводять нею по руці, трясуть: якщо ворс випадає — виріб в утиль.

Для догляду за клавіатурою годиться серветка з мікрофібри. Вона знімає статичну електрику, змітає бруд під чисту. Важливо утримувати її в чистоті: після кожного протирання — витирати та просушувати на свіжому повітрі, щоб не накопичувалися мікроби. 

Видалення бруду з-під клавіатури

Якщо користувач зіткнувся з ситуацією, в якій бруд забився глибоко під клавіші і його не виходить видалити, доведеться зняти кнопку, що западає.

До відома: у лептопах клавіші кріпляться по-різному, тому доведеться з'ясувати, з якого боку розташовані кріплення, щоб не зламати корпус.

Підчіплюють кнопочку і витягують її. Змахують щіточкою пил із забруднених ділянок. Ватну паличку збризкують ізопропіловим спиртом або розпилювачем, призначеним для догляду за комп'ютерною технікою, і протирають важкодоступні ділянки. Як варіант, шматочок ватки намотують на зубочистку і збризкують засобом. Знімати клавішу, що западає, необов'язково.

скористатися ватною паличкою для чищення клавіатури

Читайте: Як зарядити ноутбук без зарядки — 8 варіантів

Як почистити клавіатуру ноутбука після залиття: способи глибокого чищення

Раз на три-п'ять місяців проводять на клавіатурі глибоке очищення. Цей спосіб також застосуємо, якщо під клавіші потрапило трохи рідини. Метод вимагає повного розбору клавіш: не тільки тих, що западають, а всіх підряд.

Увага! Перш ніж розбирати клавіатуру, її фотографують, тоді збирати клавіші назад стане легше.

Етапи:

  • Знімають кнопочки, скориставшись викруткою або скріпкою. Підчіплюють з боку — це стандартне розташування засувки. Робиться це без зусиль, тому що пластик тонкий, його легко пошкодити. Довгі клавіші виробники часто кріплять затискачами з металу: якщо зняти їх важко — краще залишити цю витівку.
  • Коли кнопки зняті, чистять стики в місцях кріплення з лептопом. Це простіше зробити паперовим рушником, фланелевою або мікрофібровою серветкою. Також підійде замша. Продувають клавіші зсередини, скориставшись феном або балончиком, наповненим стисненим повітрям.
  • Якщо застосовуються рідкі засоби для чищення, тоді кнопки спочатку просушують, потім вставляють назад. Клавіші протирають і залишають досихати. Або ж висушують феном.

Клавіатура очищена — час поставити клавіші. Спочатку кріплять великі кнопки (shift, enter і пробіл): стежать, щоб металеві підстави були встановлені в призначені для них гнізда. Потім черга решти клавіш: їх встановлюють у правильну позицію і злегка притискають — до клацання. Характерне клацання свідчить про правильно закріплену кнопочку.

Пізнавальна стаття: Lenovo IdeaPad 5 15ITL05: огляд ноутбука, 9 переваг і 2 недоліки

Як промити клавіатуру ноутбука?

Якщо користувач залив клавіатуру, її необхідно одразу ж перевернути й потрясти, щоб позбутися надлишку вологи. Потім клавіші протирають сухою тканиною і залишають на ніч просихати. Цей метод застосуємо для тих випадків, коли мало рідини потрапило на клавіші.

Якщо води багато, клавіатуру ноутбука доведеться мити. Зрозуміло, для цього розбирають лептоп. Для монолітної клавіатури цей спосіб полягає в п'яти кроках:

  1. Відкручують болтики, що кріплять клавіші. Тоненькою викруткою піддягають пластикову частину обшивки, знімають і дістають клавіатуру.
  2. Опускають клавіатуру в миску з водою кімнатної температури та двома руками натискають на кожну з кнопок. Це необхідно, щоб вода проникла в рухомі частини.
  3. Залишають клавіатуру у воді на три-п'ять хвилин, щоб відкисла. Знову натискають на кнопочки та дістають.
  4. Промивають кнопки дистильованою або фільтрованою водою.
  5. Просушують клавіші, протерши їх насухо, а потім — обдувають феном.

Розташовані окремо клавіші чистяться так само, тільки кожну з них доведеться виймати. Їх споліскують проточною водою, обробляють антисептиком (підійде спрей для екранів) або розчином мийного засобу. Як варіант, щоб кнопочки «не втекли» в злив, їх складають у чисту шкарпетку або тканинний мішечок, зав'язують і залишають у мийному засобі п'ять хвилин. Потім промивають.

Щоб комфортно і довго користуватися лептопом, потрібно його клавіатуру чистити регулярно, а не тільки тоді, коли знижується її функціональність. Усіма представленими в статті методами необхідно користуватися з обережністю. Особливо це стосується тих варіантів, де доводиться розбирати клавіатуру. Якщо виникають труднощі з клавішами, необхідно звернутися в майстерню, щоб не нашкодити елементам лептопа.

На замітку: 9 найкращих програм для створення слайд шоу

Коментарі
Залиште коментар
Категорії