Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Lenovo IdeaPad 5 15ITL05: огляд ноутбука, 9 переваг та 2 недоліки

Дата публікації: 06.06.2023 13:37
Дата оновлення: 03.10.2023 13:36

З кожним роком в Україні, як і в усьому світі, зростає актуальність цифрової техніки. Практично у кожній сім'ї є стаціонарні комп'ютери та/або ноутбуки. Лептопи зручніші, навіть якщо не враховувати фактор мобільності. Вони набагато компактніші за стаціонарні ПК, займають менше місця на столі. Правильно вибрати ноутбук — завдання не з легких. Виробники пропонують десятки моделей, що мало відрізняються за ціною та характеристиками. Один з актуальних варіантів — представник серії Lenovo IdeaPad 5.

характеристики lenovo ideapad 5 15itl05

Кому підійде

Продавці в магазинах часто цікавляться у покупців: навіщо їм потрібен ноутбук та яку суму вони готові витратити. Правдива відповідь на питання про гроші може призвести до того, що вам пропонуватимуть варіанти, які з'їдять весь бюджет покупки без залишку. Що ж до призначення лептопа, це правильне питання.

Одна річ — купівля ноуту для навчання, та зовсім інша — придбання ігрового лептопа. Компактна техніка більше підходить для серфінгу в мережі, отримання знань, бізнесу, програмування, роботи в не надто вимогливих до заліза програмах. У цьому випадку виробники не використовують суперпотужні комплектуючі, завдання запихання їх у компактний корпус вирішується легко та витончено.

Ціна на мультимедійні ноутбуки помітно нижча, ніж на ігрові та дизайнерські. До них відноситься і серія Lenovo IdeaPad 5. Фішка героя огляду — набір комплектуючих, що забезпечує вражаючу продуктивність порівняно з іншими представниками середнього цінового діапазону. На ньому можна не тільки працювати та вчитися, але й запускати цілком просунуті ігри на низьких чи середніх налаштуваннях. Такий собі універсальний аксесуар на всі випадки життя.

lenovo ideapad 5 15itl05 огляд

Цікава модель: Acer Predator Triton 300: огляд ігрового ноутбука в 12 розділах

lenovo IdeaPad 5 15ITL05: огляд технічних характеристик

Діагональ
15”
Матриця IPS
Проц 4-ядерний i5, 2,4-4,2 ГГц
Оперативка 8 Гб
Відеокарта Iris Xe
Накопичувач SSD, 512 Гб
Ємність аккумулятору 70 Втч
Вебка 720р
Акустична система 2х2 Вт
Габарити 357х233х20 мм
Вага 1,7 кг
Адаптер USB-C потужністю 95 Вт

На момент написання огляду у цієї моделі найбільш вдалий баланс ціни та якості в лінійці ITL05. Девайс здатний конкурувати з недорогою серією іншого демократичного виробника Acer Aspire 5.

Є ще актуальна збірка від Леново — 82FG0116RA, що відрізняється від 82FG01K2RA твердотільником на 256 Гб. Обидві йдуть у сірих корпусах.

Менш актуальна збірка 82FE0174RA з інтелівським чіпом i3. Теоретично на просторах інтернету можна зустріти й модифікації ITL05 з процесором i7 та оперативною пам’яттю на 16 Гб, але вони коштують значно дорожче. За ціною найдешевша та найдорожча збірки відрізняються у 2 рази. Така помітна різниця обумовлена ​​різними процесорами, наявністю або відсутністю встановленої Windows та іншими факторами.

Матеріали корпусів у всіх збірок однакові, діагоналі екранів теж. Графіку виробник зазвичай ставить Iris Xe або GeForce MX450, у моделях з чіпом i3 зустрічається Intel UHD Graphics. Кольори: сірий або синій, хоча останній виглядає скоріше як синьо-зелений.

Ще одна цятка від Lenovo: Lenovo ThinkBook 15 G2 ITL: огляд 2-го покоління бізнес-ноутбука

Дизайн «робочої конячки» та особливості конструкції

Виробник не поспішає кардинально оновлювати дизайн мультимедійних лептопів. Простий та лаконічний екстер'єр Lenovo IdeaPad 5 15ITL05 впишеться в офіс бізнесмена, гармонійно виглядатиме в домашній обстановці. Леново пропонує покупцям утилітарний пристрій без особливих дизайнерських вишукувань. Злегка закруглені кути, чіткі форми, стримане забарвлення допомагають зосередитись, налаштовують на спокійний лад.

На кришці виділяється лише логотип Леново, виготовлений у вигляді текстурної вставки з металу. Ноут відкривається до 160 градусів, що непогано для середньої цінової категорії.

Сіре матове покриття — практичне рішення: сліди від пальців на корпусі майже непомітні. Компактні розміри дозволяють віднести лептоп до ультрабуків. По товщині виробник уклався у 2 см, вага пристрою — 1,66 кг, його зручно брати у відрядження або на природу. Загалом мобільність на рівні.

Під корпусом є решітка, якою система охолодження затягує повітря. Завдяки довгим гумовим ніжкам ноутбук надійно стоїть на столі. Їх висоти достатньо для забору повітря. Нижня кришка прикручена 9 гвинтами, зафіксована клямками по периметру. Розбирається лептоп без утруднень.

Охолодження забезпечує турбіна та пара теплових трубок. Цього вистачає для підтримки штатних температур під корпусом. Кулер не гуде з надривом, рівень шуму дозволяє грати без навушників.

Кнопка живлення виведена окремо. Клавіші з середньо-низьким ходом забезпечують комфортний набір тексту. Клавіатура з підсвічуванням, повнорозмірна, враження від неї трохи псують здвоєні стрілки. Тачпад суцільний, невеликий.

У ноутбука пара 2-ватних динаміків Dolby Audio. Звук, звичайно, не аудіофільський, але для спілкування Скайпом, перегляду фільмів вистачає з головою. Дефіциту гучності немає.

клавіатура lenovo ideapad 5 15itl05

Вибираємо макбук: Який MacBook вибрати у 2022 році: огляд, порівняння, відгуки

Екран та графічні можливості

Дисплей радує матовим покриттям антивідблиску. У Леново не поскупилися на добротну IPS-матрицю з роздільною здатністю 1920х1080р. Екран оновлюється зі стандартною частотою 60 Гц. Для ігор цього обмаль, для решти — достатньо. Яскравість підсвічування на дуже пристойному рівні — 300 кд/м2. При виборі збирання звертайте увагу на цей показник у характеристиках. Є версії ноутбука з дисплеями на 250 ніт.

Судячи з відгуків, немає єдиної думки щодо градації рівнів підсвічування. Одні вважають її досить плавною, інші незадоволені переходом зі 100% на 90%: на 100% дисплей для них надто яскравий, на 90% тьмяний. Проте морочитися цим не варто, оскільки навіть у вибагливих користувачів очі швидко звикають до екрана, і невеликий дискомфорт зникає. Кути огляду широкі, при погляді збоку яскравість незначно падає. Рамки тонкі, коефіцієнт корисної площі — 90%.

За графічні можливості відповідає Intel Iris Xe або відеокарта GeForce MX450, яка видає більше FPS в іграх, але й апетит до ресурсів у неї серйозніший, плюс нагрів. Якщо відкинути ігрову складову, інтегрована Iris Xe краще.

Короткий дизайн Lenovo

Для любителів комп'ютерних ігор: Ноутбуки Lenovo Legion — топова флагманська лінійка для ігроманів: 5 програмних фішок

Зарядка та автономна робота

У ноуті батарея ємністю 45, 57 або 70 Втч, залежно від комплектації. У збірки, які більш потужніші, встановлюють акумулятори більшої ємності. Усі вони з функцією швидкого підзаряджання: набирають 80% за 1 годину. До батареї на 70 Втч кладуть адаптер для зарядки на 95 Вт, до інших автономних джерел струму належить блок живлення на 65 або 95 Вт. За інформацією виробника, акумулятора вистачає на 9, 11 та 15 годин автономної роботи. Там правда йдуть застереження, що яскравість має бути 150 ніт. Однак навіть з урахуванням маркетингової складової 8-годинний робочий день батарея витримує, якщо, звичайно, не грати, робити перерви на каву тощо.

У ноутбуці є 2 роз'єми для заряджання: круглий та під USB-C. Для круглого підійде адаптер на 45 або 65 Вт, для плоского — на 65 або 95 Вт. Оптимальний варіант — 95 Вт, з таким блочком заряджання йде швидше. Щоб не перевантажувати цінник, у Леново включають у комплектацію лише один адаптер. Який саме, залежить від країни та збірки. До лептопа 82FG01K2RA належить зарядник USB-C на 95 Вт з підтримкою Power Delivery. Якщо він раптом загубиться, можна використовувати універсальний адаптер для ноутбуків з плоским штекером.

комплектуючі Lenovo IdeaPad 5

Шикарний таблет: Lenovo Tab P11 Pro: огляд преміального планшета, 5 переваг і 2 недоліки моделі

Комплектуючі та софт

Серце ноута — енергоефективний проц Core i5-1135G7 з 4 ядрами просунутої архітектури Willow Cove. Якщо всі ядра завантажені максимально, гранична частота становить 3,8 Гц. Збірка з таким процесором — вдале рішення, оскільки він споживає мало енергії, поєднує низьке тепловиділення та гідну продуктивність. Чіп має 8 Мб кеш-пам'яті, яку також використовує вбудована графіка Iris Xe.

Під корпусом прописався швидкий SSD на 512 Гб, його обсягу вистачить для встановлення робочого софту та кількох ігор. За бажання можна додати накопичувач на 2,5”.

При купівлі лептопа зі встановленою Windows система бачить усі комплектуючі, все працює нормально. Однак такі збірки коштують дорожче, тому багато хто купує ноутбук без ОС. У цьому випадку інсталятор може не побачити SSD. Для вирішення проблемки необхідно зайти в БІОС через F2, відключити Secure Boot і Intel VMD Controller. Цим двом параметрам необхідно присвоїти значення Disabled та зберегти зміни через F10. Завантажувальну флешку має сенс створювати програмою Rufus, цільова система — UEFI.

Після інсталяції Windows головне, щоб операційна система потоваришувала з модулем Wi-Fi. З цим не буде проблем, якщо на флешці є адекватний образ системи. Драйвера інших пристроїв можна буде за необхідності оновити через інтернет.

Вибираємо операційну систему: Яку версію Windows 10 вибрати: 5 актуальних варіантів

Оперативна пам'ять

Щодо пам'яті в Леново виконали програму мінімум — оснастили ноутбук 8 Гб оперативної пам'яті. Версії з 4 ГБ ОЗУ згадувати нема рації, оскільки у 2023 році вони не актуальні. Пам'ять швидка, двоканальна, але розпаяна на материнці. Зняти її та замінити на більш містку не вдасться. Вільних слотів немає. Лептоп більше підходить користувачам, які кожні 3-5 років змінюють техніку, апгрейдами не займаються. Такий підхід цілком виправданий, оскільки оновлювати комплектуючі ноутів — справа клопітка, навіть якщо виробником передбачено таку можливість.

Техніка для навчання: Гаджети для навчання: топ-6 актуальних девайсів

Комунікація з іншими пристроями

З обох боків такі інтерфейси:

  • На лівій грані: круглий роз'єм живлення, USB-C, HDMI, аудіороз'єм.
  • На правій грані: два Usb 3 та картридер.

Розташування портів вдале, праворуч можна підключити мишу з коротким шнуром. На борту блютуз та вай-фай для комунікації з іншими пристроями. Wi-Fi, до речі, шостий, що похвально. З роутерами конектиться без проблем. Для повного щастя в Леново могли б додати ще один Usb, бо виходить, що після підключення принтера та мишки флешку під'єднати проблематично. Добре хоч є повнофункціональний USB-C: для заряджання та передачі інформації.

роз'єми в Lenovo IdeaPad 5

Техніка для офісу: Гаджети для офісу: ТОП-7

Плюси та мінуси lenovo IdeaPad 5 15ITL05

Ноут можна однозначно записати до активу компанії Леново. Плюсів вочевидь більше, ніж мінусів.

Переваги:

  1. Міцний корпус із металевою кришкою.
  2. Вражаюча яскравість дисплея. Екран зберігає пристойну демонстрацію зображення навіть улітку на вулиці.
  3. Висока продуктивність, порівняно з іншими неігровими лептопами середнього цінового діапазону.
  4. Система охолодження легко справляється з підтримкою робочого температурного режиму комплектуючих.
  5. Компактні розміри, невелика вага.
  6. Довгий час роботи без розетки. Компактний та легкий адаптер у комплекті.
  7. Веб-камера зі шторкою захистить від підгляду зловмисників.
  8. Наявність картридера.
  9. Демократична ціна.

Недоліки:

  1. Розпаяна оперативна пам'ять заміні та ремонту не підлягає. Якщо з нею станеться нещастя, доведеться міняти материнку.
  2. Відсутність порту LAN.

Модний таблет: LENOVO YOGA TAB 11 — огляд 11 коронних фішок

Наскільки конкурентною є ціна?

За $700 можна придбати аналогічну конфігурацію інших виробників, наприклад ACER Aspire 5 або HP 255. Можна знайти модельку з LAN-портом і порожнім слотом для додавання оперативної пам'яті, але не факт, що екран буде з яскравістю 300 ніт, та й високу продуктивність під навантаженням ніхто не гарантує.

Lenovo IdeaPad 5 — гідний виробник бренду, що на рівних конкурує з Acer, HP та іншими компаніями, що наситили ринок недорогих ноутбуків. Ціна не виглядає завищеною, а недоліки — критичними. Машинка пройшла перевірку часом, на неї важко знайти суто негативний відгук. На закінчення огляду на Lenovo IdeaPad 5 15ITL05 кілька слів про загальне враження, яке справляє функціональність ноутбука. Якщо спробувати охарактеризувати набір комплектуючих одним словом, відповідним епітетом, мабуть, буде оригінальність. Користувач може заряджати ноут через круглий роз'єм або USB-C, але нікуди приєднати кручену пару. У лептопа шикарна продуктивність, але його особливо не модернізуєш. Оригінальна комплектація контрастує з непомітним дизайном корпусу. Загалом ноут справляє сприятливе враження. Переваги з лишком перекривають недоліки.

Любителям планшетів Microsoft: Порівняння планшетів Microsoft Surface Pro 7 та Microsoft Surface Pro 7 Plus: 6 основних відмінностей

Коментарі
Залиште коментар
Категорії