Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Яку версію Windows 10 вибрати: 5 актуальних варіантів

Дата публікації: 02.08.2021 16:05
Дата оновлення: 02.08.2021 16:05

Після тривалого домінування на ринку нового програмного забезпечення Windows 10 деякі стали сприймати її як остаточну гілку в еволюції найпопулярнішої системи у світі. Презентація Windows 11 спростувала це, але пройде ще не один місяць, поки 11-ка завоює серця користувачів. А поки є сенс розібратися з актуальними версіями «десятки». 

Яку версію Windows 10 вибрати для домашнього комп'ютера

Вибираємо з двох топових брендів: Що краще: iPhone або Samsung — який з 2 смартфонів вибрати?

Windows 10 Pro 

Існують легальні Windows і піратські. У першому випадку користувач платить за ОС гроші, а тому враховує вартість продукту. Професійна програма може коштувати дорожче домашньої подібної розрядності приблизно на 1000 грн. За ці гроші Microsoft продає ряд функцій, зміст яких малозрозумілий більшості користувачів. Наприклад: 

  • Центр оновлення Windows для бізнесу. Домашня Windows теж вміє оновлюватися, але більш просунутий функціонал PRO-версії дозволяє виконувати тонке налаштування апдейтів декількох ПК в офісі. 
  • Інструмент Hyper-V, за допомогою якого можна запускати під основною оболонкою іншу Windows або Лінукс. Інструмент корисний програмістам, тестувальникам ПО. Існують також безплатні віртуальні машини інших розробників. 
  • Безпечне завантаження операційної системи щодо захисту від вірусів. Починаючи з Windows 7, корпорація Microsoft посилено займається питаннями безпеки. З появою «десятки» цей тренд набрав нову силу. 
  • BitLocker. Цей інструмент для шифрування інформації на вінчестері та знімних носіях відомий з часів Windows 7. Поставляється він тільки з професійними версіями. 
  • Управління груповими політиками. У PRO-версію включений редактор групової політики, можна приєднатися до домену. Актуальна тема для компа, підключеного до локальної мережі.

яку windows 10 краще встановити

Windows 10 Pro позиціюється Microsoft як продукт для приватних підприємців, але ліцензійні обмеження на цей рахунок відсутні. Вибираючи, яку збірку Windows 10 краще встановити для будинку, багато зупиняються саме на цій системі. 

Розширюємо можливості комунікації: Як вибрати Usb хаб — що таке Usb хаб: 4 актуальні моделі концентраторів

Windows 10 Home

Якщо людина купує у магазині ноутбук з передвстановленою Windows, зазвичай він стає володарем домашньої версії ОС. Її вартість додано до ціни комплектуючих, а тому ставити щось більш просунуте постачальнику немає сенсу. У разі необхідності користувач зможе перейти на PRO-версію.

Яку версію Windows 10 краще вибрати невибагливому користувачеві? Домашня — вдалий варіант, вона менше за інших вантажить залізо, простіше налаштовується. Однак PRO-версія за кількістю запущених процесів, займаної дискової та оперативної пам'яті перевершує домашню максимум на 10%. Невелика різниця.

 скільки разів windows 10 вибрати для слабкого ноутбука

Ніхто не забороняє використовувати домашню Windows для бізнесу. Додатки, що входять до PRO-версії, можна замінити програмами інших розробників. З веденням обліку товарів, з організацією спілкування з клієнтами, з обміном інформацією локальною мережею домашня «десятка» впорається без проблем. У ній існують такі нововведення: 

  • Windows Hello — інструмент, який підтримує ідентифікацію користувача за відбитком пальця або індивідуальними параметрами особи. 
  • Браузер Edge — більш конкурентоспроможний додаток у порівнянні з Internet Explorer. 
  • Підтримка віртуальних робочих столів. 
  • Швидкий вихід компа зі сну й глибокого сну.

Вибираємо серце лептопа: Як вибрати процесор для ноутбука: 6 характеристик

Windows 10 Enterprise LTSB/LTSC

Існують організації з чітким розподілом функцій серед співробітників. Взагалі це компанії, які відносяться до середнього і великого бізнесу. Буває, співробітник офісу працює цілий день в одній програмі. У цьому випадку функціонал ОС, що забезпечує запуск іграшок і різних призначених для користувача додатків, не потрібен. У корпоративних релізах LTSB/LTSC відсутні: Edge, Store UX, магазин Windows і мультимедійні додатки, з ним пов'язані. Без софта, який не потрібен для роботи в офісі, система працює швидше. Її інтерфейс більше нагадує Windows 7. Якщо порівнювати з PRO-версією, в ній немає реклами. 

Корпоративна Windows також відрізняється технологією оновлення. Оскільки це система, позбавлена ​​багатьох непотрібних для офісу функцій, вона не потребує частих апдейтів (оновлення). Windows отримує тільки критично важливі обновки, у пріоритеті безпеку та т.п. Вона не завантажує сирі, сумнівні оновлення. Канали оновлення називаються LTSB і LTSC. Windows LTSB вийшла в збірці 1 607, а LTSC — в 1809. У більш свіжої ОС відсутній вбудований клієнт OneDrive. В іншому функціональні відмінності незначні. Якщо шукаєте, яку версію корпоративної Windows 10 вибрати для офісу, врахуйте різницю між LTSB і LTSC. 

 скільки разів windows 10 вибрати для ігор

Не можна сказати, що корпоративна Windows — це урізана PRO-версія. Замість прибраного функціонала додали: 

  • Direct Access. Інструмент забезпечує автопідключення клієнтських комп'ютерів до серверів через інтернет. 
  • AppLocker — просунутий інструмент налаштування доступу до додатків. 
  • BranchCache — технологію оптимізації мережевого трафіку та ін.

FAQ по хмарному сервісу: OneDrive: як користуватися в Windows

Windows 10 Education

На Заході освітні установи аж ніяк не бідують, тому поява в продажу Windows, пристосованої для навчання студентів, не викликає подиву. За функціональністю вона дуже схожа на корпоративну систему. Серед відмінностей можна виділити: 

  • Софт для налаштування навчальних ПК. Система обмежить права користувачів на нецільове використання комп'ютера. 
  • Софт для тестування. В режимі перевірки знань студенти не можуть користуватися інтернетом, буфером обміну, запускати сторонні проги й т.п. 
  • Відкритий доступ до магазину Windows Store, точніше до його освітнього розділу. 

 windows 10 версії

Доступний функціонал, який забезпечує комфортне використання локальної мережі. Для домашнього комп'ютера Windows Education — не найкращий варіант, оскільки освітній та мережевий функціонал залишається непотрібним.

Вибираємо ігрову консоль: PS 4 Slim і Pro — відмінності 2 версій: що краще вибрати?

Windows 10 Pro for WorkStations 

Для заможних користувачів, яких не влаштовують системник, зібраний в розрахунку на пересічних покупців, в Microsoft розробили ОС, здатну вичавлювати максимум продуктивності з особливо потужних комп'ютерів. ОС для робочих станцій належить до сімейства професійних, але коштує дорожче та має наступні відмінності: 

  • Поставляється лише в 64-бітних модифікаціях. 
  • Може працювати з 4 процесорами (класична PRO-версія — тільки з двома). 
  • Підтримує незалежну оперативну пам'ять NVDIMM. 
  • Підтримує ReFS — наступну ланку в еволюції файлових систем після NTFS. Одне з важливих переваг ReFS — знято обмеження у 255 символів на довжину імені файлу та шлях до нього. 
  • У схемах електроживлення з'явився четвертий режим — «Максимальна продуктивність». Його можна залучити тільки в стаціонарних ПК. 

Серед Windows 10 ця версія найбільш технологічна. 

Порівняльна таблиця:

Версія Windows
Pro Home Enterprise Education Pro for WorkStations
Можливість купити в інтернет-магазині  + + - - +
Максимальна кількість процесорів  2 2 2 2 4
Режим планшету + + + + +
Голос, перо, сенсорне управління і жести  + + + + +
Групова політика  + - + + +
Підтримка NVRAM - - - - +
DirectAccess - - + + -
AppLocker - - + + -
Windows Hello + + + + +
Віддалений робочий стіл  + - + + +
Клієнт Hyper-V + - + + +
BranchCache - - + + -

Розбираємося в інтерфейсах: DisplayPort або HDMI — що вибрати? Порівняння по 6 пунктам 

Яку версію вибрати? 

На вибір Windows впливає: 

  • Характеристики ПК. Мінімальна вимога до ОЗП для 32-бітної «десятки» — 1 Гб, для 64-бітної — 2 Гб
  • Функціональність системи. 
  • Вартість ОС. 

Залежно від комплектації та призначення компа зазвичай рекомендують вибирати з наступних варіантів:

 
Для ігор  Для домашнього використання Для слабого ПК
Версія Windows  Home або Pro Home або Pro Home або LTSC

Про нюанси вибору читайте далі. 

Для ігор 

Для початку відкинемо невідповідні варіанти: корпоративну й освітню версію. Освітня явно не підходить, оскільки геймерам вишівський функціонал не потрібний. Якщо розглядати Windows LTSC, вона в іграх хороша, оскільки заощаджує ресурси ПК, але оновлюється рідко та вибірково, що часом стає проблемою. До того ж корпоративна Windows призначена для юридичних осіб. Операційка для робочих станцій теж створена зовсім для інших завдань. 

Аналізуючи, яку призначену для користувача версію Windows 10 вибрати для ігор, користувачі зазвичай приходять до дилеми: Home або Pro. Плюси домашньої Windows: мінімальні апетити до ресурсів ПК і дешевизна. Перевага PRO-версії полягає в просунутому функціоналі, але така Windows коштує дорожче. 

В обидві системи вбудовано Game Bar — інструмент, який дозволяє знайти та відключити додаток, що віднімає ресурси ПК, не виходячи з гри. Засобами ОС можна записувати відео геймплея. 

Якщо комп потужний та фінансове питання не турбує, краще ставити PRO-версію. Якщо машинка слабенька і користувач не хоче розбиратися у налаштуваннях «десятки», є сенс зупинитися на домашній Windows. При цьому потрібно уникати застарілих збірок: орієнтуватися на обкатані 1903, 1909 і вище. І, звичайно, на ігровий комп краще ставити 64-бітну Windows. Для комфортної роботи PRO-версії досить мати на борту 8 Гб оперативки та SSD для завантаження системи. 

Вибираємо переглядач: Який браузер вибрати: 5 кращих програм

Для домашнього використання

Позиція Microsoft щодо «десятки» для дому зрозуміла: купуйте Windows Home і не шукайте пригод. Це найдоступніший варіант Windows серед наявних, що цілком логічно, оскільки така система призначена, взагалі, для розваг, а не для роботи. Хоча її функціоналу з лишком вистачає для 99% фрилансерів і співробітників компаній, які працюють вдома. Для захисту від шкідливого ПО, як і в інших модифікаціях, передбачено вбудований антивірус. 

Альтернативний варіант, який доступний для покупки фізособам, — PRO-версія. У ній є ряд функцій, актуальність яких для домашнього ПК під питанням. Вибираючи між Home та Pro, можна слідувати тій же логіці, що й у випадку ігрового ПК. 

Вибираємо клавіатуру: Клавіатура мембранна або механічна — як вибрати, враховуючи 5 нюансів

Для слабкого ноутбука 

Поява кожної нової Windows підштовхує користувачів до оновлення складників або навіть до заміни ПК на новий. Однак фінанси часом не дозволяють купувати свіже залізо кожні 3-4 роки. Звідси актуальність теми: скільки разів Windows 10 вибрати для слабкого ПК або ноутбука. З тих, що рекомендує Microsoft для домашнього використання, має сенс розглянути 32-бітну Home-версію. Вона запуститься й з 1 Гб ОЗП, може працювати з оперативкою, об'ємом до 3 Гб. Надлишки пам'яті, якщо такі існують, залишаться незапитаним. При виборі між 32 і 64-бітної Windows потрібно враховувати наявність відповідних драйверів. 

Альтернативний варіант — Windows LTSC. Однак у цьому випадку купити приватнику ОС проблематично, оскільки вона призначена для юросіб. Варіант для користувачів, які не шукають легких шляхів, полягає у звантаженні безплатної пробної версії. Вона не вимагає активації протягом 3 місяців. Ще тричі можна продовжувати пробний період за допомогою команди slmgr.vbs / rearm. Цей нехитрий спосіб дає можливість отримати рік безплатного користування. 

У висновку варто зазначити, що зазвичай перед користувачем стоїть вибір між домашньою та професійною версією. Коли маєте бажання, можна поставити Windows Home, а потім, якщо в ній чогось не вистачає, вибрати один з двох варіантів: 

  • доповнити функціонал за допомогою програм сторонніх розробників; 
  • оновитися до PRO-версії за допомогою платного ключа для відповідної «десятки» або іншим способом. 

А ось оновитися з Windows PRO до Home не вийде. Можна тільки заново перевстановити систему. 

Цікава стаття: Як вибрати ноутбук для дизайнера: інструкції та 4 підхожі варіанти 

Коментарі
Залиште коментар
М
03.09.2022 04:06

1. В Виндовс 10 Домашняя в отличии от Прошки нельзя настроить или отключить обновления системы (только авто). Кроме того, отсутствует ещё несколько гибких настроек для комфортной работы или игрового процесса. 2. Насчёт так называемых лишних функций в Про-версии вообще не стоит заморачиваться. Все они прекрасно отключаются средствами самой Виндовс и всегда можно включить обратно при необходимости. 3. Всегда МОЖНО обновиться с Про на Домашнюю и обратно. Делается это с помощью Средства обновления Виндовс и небольшими правками в реестре. В интернете полно инструкций по этому поводу. 4. Виндовс 10 Про наилучший вариант как для дома, так для игрового процесса. Всё упирается в то, захочет ли рядовой пользователь потратить 1-2 часа на настройку винды под свои задачи. А 10 Домашняя - это бесспорный вариант для тех, кто не хочет заморачиваться лишними движениями, ну и для тех, кто не особо, мягко говоря, образован в этом вопросе))).

С
21.06.2022 20:04

дякую, хороші поради.

Категорії