Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Клавіатура мембранна або механічна – як вибрати, враховуючи 5 нюансів

Дата публікації: 01.02.2021 14:09
Дата оновлення: 01.02.2021 14:09

Клавіатура - це ключ до воріт в віртуальний світ. Без неї часом взагалі не вдається включити комп'ютер, чого не скажеш про миші. Без відповідного пристрою введення часу за ПК навряд чи буде комфортним. Тому так важливо не помилитися і купити модель на 100% відповідну потребам. Для цього варто вникнути в відмінності між мембраною і механікою, зрозуміти принцип роботи кнопок.

Принцип роботи мембранної клавіатури

Зрозуміти, що краще – пафосна механіка або мембрана з аналогічною цінової категорії, буде простіше, якщо розібратися з їх пристроєм. Почнемо з мембранкі. Якщо викрутити саморізи і роз'єднати дві пластикові половинки клавіатури – відкриється мембранна серединка. Вона складається з трьох шарів: крайній з струмопровідними доріжками, середній – ізолюючий. При натисканні клавіші приходить в роботу контактна площадка, розташована під нею, і електричний імпульс надходить на контролер клавіатури.

Клавиатура мембранная или механическая — как выбрать подходящий вариант

Ковпачки клавіатури зроблені з пластика. При натисканні цей матеріал чинить тиск на гумовий ковпачок, який потім виштовхує його назад. Ковпачки кріпляться до своїх місць, наприклад, за допомогою засувок. Клавіші легко підчіплюються і витягуються за допомогою викрутки.

У настільних клавіатурах чіткість контакту при натисканні ковпачків забезпечується за рахунок певної геометрії шахти. В ноутбуках це завдання вирішується за допомогою ножнічного механізму.

Ось ще одна дилема: Що краще – тепловентилятор або конвектор: 4 тези для роздумів

Переваги мембранної клавіатури

ДО бюджетного ПК зазвичай купують недорогу мембранну або простеньку механічну клавіатуру. Оскільки в нижньому ціновому сегменті домінують пристрої мембранного типу, на них і падає вибір невибагливих покупців. Якщо комп'ютером користуються епізодично, такий варіант себе виправдовує, оскільки володіє наступними перевагами:

  • Тихий звук клавіш

Для офісу цю перевагу навряд чи можна назвати актуальним, але для домашніх ПК – інша справа. Можна прокинутися о 5 ранку набирати звіт, сценарій до фільму або статтю, не побоюючись розбудити стуком клавіш другу половинку. В межах кімнати механічна клавіатура може спрацювати не гірше будильника, чого не скажеш про мембранної.

  • Непогана ізоляція від пилу

Пластик і гуму не можна назвати особливо міцними і зносостійкими матеріалами, але цей недолік частково компенсується мінімальними зазорами на робочій поверхні. Місце під клавішами забивається пилом і порошинками повільніше, що продовжує термін служби.

  • Щільне розташування клавіш

Ця особливість дає ще один плюс – компактність пристрою. Клавіатура не вимагає багато місця на столі.

  • Можливість вибирати з моделей з малим, середнім або великим ходом клавіш

Деякі користувачі не купують механіку тільки через обмеження по цій характеристики. Тут справа переваг.

  • Мала вага

Не самий істотний плюс, але теж варто відзначити. Воно актуальне в основному для бездротових пристроїв.

 плюсы мембранной клавы

Низька ціна обумовлена недорогими матеріалами і простий конструкцією. Однак не кожна мембранна клавіатура коштує дешево. Зустрічаються моделі від престижних брендів, які коштують дорожче 2000-3000 грн. Виробники такої продукції виправдовують високу вартість товару використанням більш зносостійких матеріалів. Хоча, звичайно, надбавка за бренд і рекламу серйозно впливає на цінник.

Цікаво про вибір мийки: Яка мийка краще – нержавіюча сталь або штучний камінь: 5 доводів

Принцип роботи механічної клавіатури

Купівля пристрої на механіці – хороший спосіб уникнути незручностей при наборі тексту. На мембранкі відсутнє чітке відчуття натискання. Не виходить творити, ледь торкаючись клавіш. У цьому механічні клавіатури мембранні. У них механізм натискання реалізований по-іншому: кожній кнопці замість контактної площадки відповідає перемикач. Ковпачок на місце повертатися не гума, а пружина.

 схема механического переключателя

Перемикачі бувають:

  • Лінійні. Відрізняються рівномірним зусиллям у міру натискання. Вдале рішення для ігрової клавіатури.
  • Тактильні. Доводиться трохи сильніше тиснути ближче до спрацьовування.
  • Щелчкова зі звуковим відгуком.

ДО категорії механічних відносять оптичні клавіатури. У них в момент спрацьовування відсутнє замикання металевих контактів. Замість цього – переривання або пропускання променя світла. У конкурентній боротьбі механічних клавіатур vs мембранних в майбутньому може взяти верх оптика.

Перемикачі в механіці бувають на прямий і зігнутої пружині. Другий варіант не має істотних переваг.

 структура механического переключателя

Без кави нікуди: Як вибрати кавомолку – зернова або ротаційна: 4 приводу для роздумів

Переваги механічної клавіатури

Любителі комп'ютерних баталій не дарма віддають перевагу механіці. Завдяки чіткому тактильному відгуку, вдається швидко реагувати на мінливу ситуацію. Інші переваги:

1. Великий ресурс
забезпечують до 50 млн натиснень і більше. У мембранкі ресурс на порядок менше. Якщо кожен день грати по 3 години – активно задіяні клавіші можуть перестати адекватно працювати протягом року. Тому завзятим гравцям має сенс купити механіку, або на нову мембрану витрачатися щороку.

2. М'який плавний хід
до кінця натискати клавіші, звідси можливість швидкого набору тексту, перевага в іграх і зменшення навантаження на кисті рук.

3. Стабільність в роботі
гумові ковпачки з часом втрачають геометрію, і клавіатура починає вести себе по-іншому. З механікою такого не трапляється.

4. Низький час відгуку
0,2 мс (у мембранок – 1 мс).

5. Міцний корпус
з металу, навіть лицьова панель буває металевою. Це сприяє зносостійкості.

6. Широкий вибір перемикачів
вибрати лінійний, тактильний або Щелчкова механізм. Приклади перемикачів:

Характеристики
Cherry MX синій Cherry MX червоний Cherry MX коричневий Kailh Silver
Тип спрацьовування Щелчкова Лінійний Тактильний Лінійний
Жим для активації, грам 50 45 45 40
Точка спрацьовування, мм 2,2 2 2 1,1
Довжина ходу, мм 4 4 4 3,5
Ресурс в мільйонах натискань 50 50 50 70

Перемикачі Cherry зручно розрізняти за кольорами. За ним можна відразу визначити стиль роботи. Що стосується ресурсу – не варто гнатися за зайвими мільйонами натискань. Сучасні реалії такі, що системник застарівають приблизно за 5 років. А міняти основне залізо і залишати стареньку клавіатуру – сумнівне рішення.

В пару до клавіатури вибираємо миша: Топ-10 комп'ютерних мишей: яка краще за характеристиками + відеоогляди

Який варіант краще вибрати?

При виборі комп'ютерної периферії зазвичай враховують бюджет покупки і специфіку використання техніки. Якщо комп'ютером користуються зрідка, особливо морочитися на тему: що краще механічна клавіатура або мембранна – немає сенсу. Не заглиблюючись в відмінності, варто вибрати щось недороге, і обмежитися цим.

Незалежно від пристрою клавіатури, дивимося на:

  • колір;
  • підсвічування;
  • спосіб комунікації з ПК (провідний, бездротової);
  • наявність української розкладки.

Колір в ідеалі повинен гармоніювати з рештою комп'ютерною технікою. Підсвічування стане в нагоді при поганому освітленні. Опція корисна, але серйозно впливає ціну.Бездротові моделі моді, але доведеться періодично міняти автономні елементи живлення.

Геймерам і людям, для яких фінансова сторона покупки не має особливого значення, варто придивитися до механічних клавіатур. За більшістю характеристик вони краще.

У висновку наведемо фактори, які варто врахувати при виборі ігрової клавіатури. Це спеціальні кнопки, додаткові порти, підставка під долоні, вбудована аудіокарта та ін. Чим більше фішок – тим вище ціна. Тому важливо орієнтуватися на свої потреби, і брати ті опції, які точно знадобляться. Наприклад, кіберспортсменом підсвічування не потрібне: вони не дивляться на клавіші.

ДО слова: Xbox Series S Lockhart: Microsoft анонсує нову ігрову консоль – 2 модифікації

Коментарі
Залиште коментар
Категорії