Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати процесор для ноутбука: 6 характеристик

Дата публікації: 31.03.2021 17:15
Дата оновлення: 31.03.2021 17:15

Який ЦП краще вибрати для лептопа, щоб з усіма покладеними на нього завданнями ПК зміг справлятися без затримок, підкаже це керівництво. У ньому – 6 критеріїв вибору ЦПУ, які допоможуть знайти потрібний варіант для апгрейда або потужну готову збірку. Щоб задати орієнтир, в статті наведено приклади CPU і лептопів для різних цілей.

 как выбрать процессор для ноутбука

Наскільки важливий вибір процесора для ноутбука?

Це пристрій – мозок комп'ютерної системи. Оскільки воно обробляє дані, від можливостей CPU залежить ефективність роботи мобільного ПК. Зрозуміти, який варіант краще вибрати, можна по наступним критеріям.

Основні характеристики процесорів для ноутбука: на що потрібно звернути увагу

Підбирати ЦПУ необхідно з огляду на мету використання лептопа. Для офісних завдань і онлайн-серфінгу – одні вимоги, а для ігор, роботи з відеоконтентом і графікою – інші.

В першу чергу слід дивитися на ці 6 параметрів:

  1. Сокет.
  2. Виробник.
  3. Скільки ядер.
  4. На якій частоті працює.
  5. Енергозбереження.
  6. Вбудована графіка.

Всі ці критерії розглядаються в наступних розділах.

Рада: завадить враховувати і показник тепловиділення (TDP): чим він менше – тим краще. Також варто придивитися до об'єму кешу – пам'яті для обміну інформацією процесорного пристрою з ОЗП ноутбука: чим він більший, тим краще.

процессор с кэшем 3-го уровня в 16 Мб AMD Ryzen 7 2700

Читайте також: Як правильно вибрати процесор для ПК: 5 обов'язкових деталей

Сокет

Є роз'ємом, через який процесор з'єднується з материнки. Який у материнської плати сокет, можна подивитися в її паспорті, а на ЦП вказується, з яким типом такого порту він сумісний. Підключення можливо тільки при повному збігу цих параметрів.

Недосвідченій користувачеві заплутатися легко, проте не на всі сокети потрібно звертати увагу і тим більше заучувати варіанти сумісних комплектуючих. Визначити сумісність можна на сайті виробника.

Не варто гнатися за найдешевшими моделями: вони застаріли, і тому про високу ефективність системи мови бути не може. Сучасні CPU ВІД AMD, НА зразок Ryzen 7 2700x,ЗАТОЧЕНІ під сокет АМ4. БІЛЬШ Рання, але все ще актуальна лінійка FX СУМІСНА з AM3 +.

Якщо говорити про интеловских «каменях», то свіжі лінійки восьмого і дев'ятого поколінь, наприклад, i9-9900K, сумісні з роз'ємом тисяча сто п'ятьдесят-один (V2).

современный ЦП под сокет 1151 (V2) i9-9900K

Моделі, які відносяться до поколінням молодшого Віку (6-Му Або 7-Му), НАПРИКЛАД,i7-6700T, сумісні з 1151. Ще більш ранні варіанти має сенс розглядати, тільки якщо бюджет дуже обмежений.

Примітка: маркування роз'ємів не відрізняється у комплектуючих для лептопів і для настільних збірок.

AMD або Intel?

Немає однозначної відповіді на питання про те, хто сильніший з двох королів процесорів: що Інтел, що АМД викочують на ринок досить гідний продукт. Тут все залежить більшою мірою від уподобань користувача та його особистого ставлення до бренду. Але є й нюанси. Один з найбільш відчутних – в деяких пристроях від AMD передбачений вбудований GPU. Ціна на такі ЦП нижче, але в цьому випадку просто необхідна наявність хоча б слабкої дискретної відеокарти. Детальніше про плюси і мінуси інтегрованої графіки – нижче.

Корисно: значок М в назві процесора означає мобільний версію. Вона менш продуктивна. Зазвичай такі ЦП ставлять в тонкі і легкі дешеві ноутбуки для роботи з текстом і інтернет-серфінгу.

процессоры AMD и Intel

Дізнайтеся: Який процесор краще для ігор, AMD або INTEL – вибираємо з 2 виробників

Вбудована «графіка»

Вбудована графіка є цілком прийнятним варіантом для повсякденних завдань. Розраховувати на високі налаштування в сучасних іграх тут не доводиться, хоча у випадку з UHD 630 і Vega 8 можна тимчасово обійтися: вони займають високе положення в рейтингах кращих інтегрованих графічних чіпів. На такий встройке йдуть CS: GO і «Танки», для аматорської обробки фото вона теж підходить. Але для геймерів і графічних дизайнерів цього мало.

Кількість ядер

Визначити оптимальну кількість ядер можна, тільки виходячи із завдань, які повинен виконувати ноутбук. Якщо мова йде виключно про набір текстів, роботі з таблицями і виході в інтернет, можна обійтися двоядерним процесорним пристроєм. краще все ж хоча б 4 ядра про запас.

Для роботи з графікою, 3D моделювання, ігор та інших дій, які вимагають серйозних обчислювальних навантажень, необхідний варіант з 6-8 Кількість потоків теж впливає на продуктивність.

Цікаво: у Xeon Gold 5120 2.2G 14 ядер.

14 ядерный Intel Xeon Gold 5120

Топ-добірка: 5 кращих процесорів від Intel для NVidia GeForce GTX 1060

Тактова частота

Відбиває число обчислень за одиницю часу. Чим вище показник, тим швидше девайс. У спробі визначити, який ЦП спритніше, деякі користувачі множать ядра на частоту, обчислюючи загальний показник, наприклад: 4 х 3=12 ГГц. Такий підхід є помилковим: цей параметр не змінюється, скільки б ядер не було: підвищується лише швидкодію в цілому.
Для стабільності роботи деякі пристрої збільшують швидкість, як тільки CPU навантажується сильніше звичайного. Така Turbo технологія називається Boost – у Intel і Core – у AMD. Також слід пам'ятати, що разом з частотою зростає і навантаження на акумулятор.

Цікаво: є моделі, які можна розігнати вручну, прискоривши девайс ще сильніше. Часто такі интеловские моделі мають букву К в назві, а від АМД – букву Х. Як правило, можливість розгону геймерами.

Вибирати комунікаційні пристрої для веб-серфінгу і набору текстів не потрібно: з цими завданнями впорається і «камінь» з показником 1,6-1,8 ГГц. Але для ігор і складних графічних завдань іноді і 3,6 ГГц замало.

процессоры под разгон Intel Core i5-9600K и AMD Ryzen 7 2700X

Енергозбереження

Крім навантаження на акумулятор, викликаної високими показниками тактової частоти, що не менш значущими факторами є TDP – тепловиділення – і потужність. Чим вони більші, тим сильніше знижується автономність ноутбука.

Рада: якщо сподобався ЦП, який виділяє багато тепла, слід поліпшити охолодження. Так зниження автономності буде не таким помітним.

Дивіться також: Рейтинг ноутбуків для ігор – 10 популярних моделей

Підбираємо процесор для ноутбука під свої завдання

Як вже говорилося вище, правильно вибрати CPU для лептопа можна, тільки з урахуванням покладених на пристрій обов'язків. Умовно можна розділити всі ноутбучні процесори на 3 види:

  • для нескладних завдань;
  • геймерские;
  • для роботи з графікою і монтажу відео.

Під прості завдання

Один з основних плюсів таких CPU, крім низьку ціну, – енергоефективність і показник тепловиділення, що не вимагає потужного охолодження.

процессоры для простых задач AMD Bristol Ridge A6-9500 и Intel Celeron G4900

З підбором процесора для цих цілей все просто: підійде будь-який варіант від 2 ядер з частотою від 1,6 гігагерц. Будь-якого інтегрованого графічного чіпа вистачить. Наприклад, двоядерні A6-9500 G4900 коштують недорого, але мають пристойною швидкістю і непоганим графічним чіпом.

Для ігор

Гарна дискретна відеокарта – ще не все, що потрібно для приємного геймплея, адже більшість сучасних ігрових проектів – процесорозалежність. Який процесор вибрати для ігрового лептопа, залежить від системних вимог ігор, які вважає за краще геймер, а також його побажань по пресетами графіки.

 мощные игровые ноутбуки на ЦП от Интел Legion Y530-15ICH и Clevo X1070-15

Виробник ЦП
Процесор
Intel ii5-8300H – недорогий варіант з 4 ядрами і таким же кількістю потоків. Варто в геймерском лептопі Y530-15ICH. При гарній дискретної відеокарти навіть вимогливі ігри підуть як мінімум на середніх налаштуваннях.
Intel Core i7-8700K – топова модель з 6 ядрами на борту, та ще й 12-потоковая. У неї значна тактова частота 3,7-4,7 ГГц, є можливість розгону – ідеально для ігор.
Такий CPU варто вігровому лептопі Clevo X1070-15.
AMD ЦПУ сімейства Райзен – хороший варіант для ігор. Особливо крутий процесор 7 2700U. Такий коштує в ThinkPad A485T топовом ігровому Predator Helios 500 PH517-61.

классные ноутбуки для игр на АМД — ThinkPad A485T и Predator Helios 500 PH517-61

В тему: 5 кращих процесорів Intel для NVidia GeForce GTX 1050 і GTX 1050 TI – рейтинг

Під відеомонтаж

Для роботи з відеоконтентом, будь то монтаж або рендеринг , потрібні досить потужні процесори, практично ідентичні за параметрами з ігровими варіантами. 4 ядра – мінімум, при умови, що в ноутбуці вже стоїть продуктивна дискретна відеокарта.

Для графічних завдань підійдуть чотириядерні, восьміпотоковие i5-8250U (встановлений в ThinkPad X1 Carbon 6) або Ryzen 5 2500U. Таким процесором оснащений ThinkPad E485.

отличные лэптопы для видеомонтажа ThinkPad X1 Carbon 6 (на АМД) и APPLE A1990 MacBook Pro 15” (на Интел)

Якщо строгих обмежень в плані бюджету немає, варто придивитися до шестиядерними i7 Coffee Lake з 12 потоками і високими частотними показниками (варто в MacBook Pro 15" ). Такому ЦП під силу практично будь-яке завдання.
Вибрати підходяще ЦПУ для ноутбука нескладно, якщо знати, які характеристики дозволять йому «вивезти» конкретні завдання. Для веб-серфінгу, текстової роботи або навчання згодиться найпростіший проц. Геймерам і дизайнерам потрібна модель серйозніше. Описані в цій інструкції критерії та надані приклади допоможуть визначитися з пристроєм швидше.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії