Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Asus Tuf Gaming F15 — огляд 10 характеристик, що розширюють ігрові можливості

Дата публікації: 11.04.2024 10:56
Дата оновлення: 26.04.2024 12:09

ASUS TUF Gaming F15 виділяється серед ігрових ноутбуків дизайном і стійкістю до навантажень. Ми розглянемо кожен його аспект, щоб дати уявлення про цю машину. 

ігри на ігровому ноутбуці

Дизайн: матеріали та зовнішній вигляд

Корпус із міцного пластику і металу витримує навіть точковий удар. Клавіатура з підсвічуванням RGB асоціює «червоний, зелений і синій». Ця трійка створює 16 мільйонів різних кольорових комбінацій. Для комфортних ігор розроблені клавіші WASD, за допомогою яких можна керувати персонажами. Усі інші клавіші низькі, середніх розмірів. Тачпад подовжений і чутливий. 

клавіші WASD

Дизайн агресивний, у чорному кольорі з яскравими акцентами. Ергономічна конструкція заточена під зручність використання. Завдяки системі охолодження, оснащеній вентиляторами та тепловідведенням, ноут без перебоїв працює при інтенсивних іграх.  

Дисплей: основні параметри

  • Розмір — 15.6 дюймів. Оптимальна величина для комфортного використання пристрою. Можна побачити більше інформації на екрані без необхідності прокрутки. Також такий розмір дає змогу гравцям, занурюючись в ігровий світ, відчути навіть мікродеталі та спецефекти.
  • Роздільна здатність — Full HD (частота оновлення 300 Гц) дає реалістично деталізоване зображення.
  • Частота оновлень — 144 Гц. Вона частіше звичайного оновлює картинку на екрані, завдяки чому рухи транслюються плавніше. Таким чином поліпшується візуальне сприйняття гри.
  • Тип — Full HD. Ігри на екранах з Full HD мають чіткіший і різкіший вигляд. Гравці бачать навіть найдрібніші деталі ігрового світу.
  • 3 матриці типу IPS забезпечують широкі кути огляду, зображення залишається чітким і кольори точними навіть при перегляді під кутом. Гравці можуть сидіти перед монітором під різними кутами, картинка не спотворюється.
  • Передача кольору — 100 % sRGB — ідеальна для контенту. Ігрові сюжети транслюються деталізовано і яскраво.

Якщо під'єднати до моделі додатковий екран по USB 3.2 Gen2 Type-C (у режимі DisplayPort 1.4), частота оновлень збільшується до 120 Гц. При цьому якість картинки підвищується до 4К. Застосування системи «адаптивна синхронізація» G-Sync дає змогу уникнути ефекту розриву картинки. А за допомогою HDMI 2.0b підключають додатково монітор, який показує зображення в цьому ж інтерфейсі з незмінним 4К.

У таблиці схарактеризовано ноутбук ASUS TUF Gaming F15 — огляд дисплея:

Яскравість (мінімальна)
16 кд/м2
Яскравість (максимальна) 271 кд/м2
Температура кольору 7027 К
Контрастність 957:01:00
Охоплення кольору sRGB 55%
Охоплення кольору Adobe RGB 38%
Glow-ефект Є
ШІМ Ні
Відхилення за шкалою сірого (максимальне) 2,25 (3,26)

На замітку: 9 найкращих програм для створення слайд шоу

Розміри та вага: основні моменти

  • Товщина корпусу — 27 мм (або 24 мм без ніжок). Додатково захищає внутрішні компоненти ноутбука. У такий спосіб знижується ризик пошкоджень під час падінь або ударів.
  • Вага — 1,9 кг. Не обтяжує поклажу, якщо брати в університет або на роботу.
  • За діагоналлю розмір — 15,6 дюйма. Досить портативний для перенесення, але при цьому великий екран комфортний для роботи.

Характеристики та продуктивність

Потужна конфігурація моделей TUF F15 дає змогу відкривати будь-які додатки за лічені секунди та користуватися ними одночасно. У цьому допомагає процесор на 10 ядер Intel Core i7-12650H (12 покоління). А також графічний адаптер NVIDIA GeForce RTX 3070 і відеокарта типу GeForce RTX 3060 Laptop на 8 Гб. Великий об'єм відеопам'яті забезпечує плавну роботу з сучасними іграми та додатками. Адаптер енергоефективний, оскільки сприяє зниженню енергоспоживання і тепловиділення.

посилений корпус ноутбука 

Процесор легко справляється зі складними обчислювальними завданнями. Для продуктивності при багатозадачності, пристрій залучає швидку пам'ять DDR4-3200 (обсяг до 32 ГБ). Її підсистема заощадження даних складається з NVMe-накопичувача місткістю до 1 ТБ. Такі споживають менше енергії порівняно з традиційними жорсткими дисками, що сприяє збільшенню терміну служби батареї в портативних пристроях. NVMe-накопичувачі забезпечують високу пропускну здатність, і швидко передають великі обсяги даних.

Процесор

В ігрового ноутбука потужний процесор із 10 ядрами — Intel Core i7 (12 покоління). Він сприяє роботі ускладнених додатків та ігор, створенню 3D-моделей. Процесори i7 12-го покоління забезпечують хорошу сумісність із сучасними іграми, даючи змогу запускати їх без затримок і проблем. Також користувачі можуть виконувати відеомонтаж, проєктувати дизайн. 

 потужна система охолодження в asus

При виконанні завдань, що вимагають обробки великого обсягу даних, процесор з 10 ядрами може значно прискорити процес і підвищити загальну продуктивність системи. Він забезпечує плавне відтворення відео високої роздільної здатності та потокову передачу даних без затримок.

Роз'яснювальна стаття: Не заряджається ноутбук: ТОП 9 причин

Відеокарта

У пристрій вбудована потужна RTX відеокарта 3080. Її обсяг пам'яті 8 Гб. Вона дає чітку картинку за соковитої яскравості на екрані з частотою в межах 240 Гц. Дисплей відображає кожен колір, охоплюючи палітру відтінків, згідно з sRGB. 

Відеокарта генерує якісну графіку і барвисте зображення в сучасних іграх. RTX 3080 підтримує технологію трасування променів, що дає змогу створювати реалістичні зображення з найточнішими відбитками, тінями та освітленням. У неї висока пропускна здатність, можна запускати аналогічні ігри.

Оперативна пам'ять

Лептоп оснащений пам'яттю формату DDR4 2933 МГц. Вона енергоефективніша за попередні стандарти пам'яті, тому знижує споживання енергії та покращує систему загалом. Підтримує максимально 32 Гб. Така кількість пам'яті дає змогу без проблем запускати та працювати з ресурсомісткими відеоредакторами, 3D-моделюванням, віртуальною реальністю та іграми. 

Сховище даних

У портативному компі можна розширити пам'ять і сховище. Для цього знімають задню панель викруткою. Процес не трудомісткий завдяки пружному гвинту, який підіймає кути панелі під час зняття. Відсік із жорстким диском недоступний на батареях об'ємом 90 кВт-год. 

клавіатура з підсвічуванням в Асус

Завдяки сховищу даних уся інформація зберігається локально на ноутбуці, тож доступ до даних у будь-який час, навіть без підключення до інтернету. Всі дані залишаються на пристрої. Тому тут найвищий рівень конфіденційності та безпеки, як порівняти зі зберіганням даних у хмарі.

Програмне забезпечення

Armoury Crate — це центр управління ноутбуком, який об'єднує в собі певні функції:

  • Налаштування системних параметрів;
  • регулювання підсвічування;
  • створення профілів, які мають автоматичні налаштування.

Програмне забезпечення своєчасно оновлює драйвера та програмне забезпечення для поліпшення продуктивності та безпеки системи. Armoury Crate може інтегруватися з іншими пристроями та програмним забезпеченням в єдине управління всією системою: моніторами, клавіатурами, мишками та іншими аксесуарами.

Аналіз продуктивності

Оскільки в оснащенні процесор Intel Core i7 (12 покоління), модель багатозадачна, спритно відкриває офісні програми, обробляє мультимедіа та відомі мультиплеєрні ігри. Процесорні ядра займаються обробкою 12 потоків для обчислення за один раз, що дає змогу легко перемикатися між навчанням та іграми. Без затримок.

NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti — відеокарта, яка забезпечує якісне зображення та високу кадрову частоту під час гри. Починаючи від швидких шутерів і закінчуючи кінематографічними рольовими проєктами. Має новий блок зміни кодування відео, що корисно для проведення трансляцій і стріму.

відеокарта лептопа

Ноутбук продуктивний завдяки NVMe-накопичувачу. Його можна увімкнути через PCIe. Також можливе автоматичне завантаження програм і моментальна обробка великих файлів. Накопичувальний об'єм до 1 ТБ дає змогу встановити ігри, зберігати файли мультимедіа та файли для роботи без необхідності постійного звільнення місця. Також наявність вільного слота M.2 дає можливість приєднати додатково накопичувач за потреби, розширюючи загальну місткість зберігання даних.

У TUF Gaming F15 застосовується вдосконалений процесор, який підтримує пам'ять DDR4-2933, розділену на 2 канали. Вона з поліпшеною продуктивністю (ніж у попередніх варіантів), що робить її ідеальним вибором для режиму багатозадачності. З пропускною спроможністю і можливістю розширення до 32 гігабайт. Вона надійно працює в різних сценаріях використання.

Варто знати: Як перезавантажити ноутбук за допомогою клавіатури 6 способами

Клавіатура і тачпад

  • Розкладка типова.
  • Багатобарвне підсвічування налаштовується за бажанням. Воно не тільки робить ігровий процес зручнішим у темний час доби, також його можна налаштовувати для атмосфери в грі.
  • Клавіші WSAD виділені та розташовані близько одна до одної.
  • Технологія Overstroke впливає на швидку реакцію клавіш при натисканнях. Ця технологія дарує комфорт завдяки пом'якшувально-плавному ходу клавіш.
  • Клавіатура спроєктована з урахуванням потреб геймерів. Оснащена механічними клавішами. Вони точні та чуйні на натискання — це важливо для ігор, де потрібна реакція.
  • Довговічність клавіатури перевищує 20 мільйонів натискань, що гарантує її довгий термін служби.

Охолоджувальна система і показники шуму

Система охолодження досить потужна. У ній 3 радіатори й пара теплових трубок, є самоочищення, яке не дає накопичуватися пилу. Система включає режими, які використовуються для конкретних варіантів застосування ноута. У них різна потужність і шум. Вона автоматично перемикається між режимами. Пил виводиться з корпусу двома тунелями, розміщеними біля вентиляторів. Для відведення тепла передбачено кілька вентиляційних отворів. 

Під час навантаження система охолодження починає видавати досить сильний шум. На TUF Dash F15 зазвичай видається близько 41 дБ(А), що не так вже й багато, однак проблема полягає в тому, що вентилятор час від часу прискорюється до 48-54 дБ(А). А в стані спокою система поводиться ідеально, видаючи максимум 30 дБ(А) шуму.

 ігровий ноут

Режими роботи пристрою: таблиця

Turbo
Робота на максимумі, за якого вентилятори працюють на високій швидкості. Температура нагрівання процесора: 85 °C (середня)
Performance Режим для ігор. При ньому відбувається зниження частоти компонентів і зменшується швидкість вентиляторів. Процесор гріється до 84 °C
Silent Режим без шуму. Використовується в розважальних додатках

У них передбачені додаткові налаштування, які перемикають вручну.

Цікава стаття: Asus Vivobook Pro 15: огляд ноутбука в 14 розділах

Автономність

Компактний і легкий корпус у TUF Gaming F15 доповнює акумулятор гідної місткості — 90 кВт-год, що гарантує близько 12 годин роботи при ввімкненому відео. На максимальній продуктивності він споживає 150-160 Вт з мережі, половина якої припадає на відеокарту. Блок живлення практично не нагрівається, оскільки в пристрій вбудовано 200-ватний адаптер із запасом потужності.

Можлива зарядка через USB Type C, хоча на неї йде довше часу. Для повноцінної роботи ноутбука необхідний оригінальний адаптер живлення. У режимі автономної роботи пристрій втрачає від 60 до 70% ігрової продуктивності.

Порти й з'єднання

  • 2 швидкісних USB 3.2 Type-A. Вони корисні для швидкого передавання файлів, стримінгу відео з високою роздільною здатністю, під'єднання зовнішніх пристроїв зберігання даних та інших застосунків, що вимагають високої швидкості передавання інформації;
  • USB 2.0 Type-A. Використовується для підключення флеш-накопичувачів, клавіатури, миші, зовнішніх жорстких дисків та інших периферійних пристроїв;
  • USB 3.2 Gen2 Type-C. Потрібен для картинок, що виводяться на додатковий екран через систему G-Sync. Вона синхронізує частоту оновлення кадрів відеоігор з частотою оновлення монітора.

USB 3.2 Gen2 Type-C підтримує DisplayPort 1.4 і є важливим стандартом інтерфейсу для передачі якісного відео та звуку між пристроями. Додатково пристрій оснащений Bluetooth, через який під'єднують гарнітуру, мишку та подібні елементи. А якщо під'єднати до моделі додатковий екран по USB 3.2 Gen2 Type-C (у режимі DisplayPort 1.4), частота оновлень збільшується до 120 Гц. Застосування системи «адаптивна синхронізація» G-Sync дає змогу уникнути ефекту розриву картинки. А за допомогою HDMI 2.0b підключають додатково монітор, який показує зображення в цьому ж інтерфейсі з незмінним 4К.

Особливості та технології

Лептоп оснащений мережею Intel Wi-Fi 6 (802.11ax), що сприяє поліпшеній швидкості під'єднання. Стандарт мережі Wi-Fi 6 кращий, ніж Wi-Fi 5 для ігор в онлайн режимі. Він бездротовий. 

Аудіосистема включає два динаміки з оптимізацією, що забезпечують звук з гучністю і басами, які кращі, ніж у попередніх моделей. DTS:X Ultra — технологія, що сприяє віртуальному 7.1-канальному просторовому звучанню, навіть при застосуванні стандартних стереонавушників. У системі передбачено попередньо встановлені режими, які підходять для всіх типів ігор, музики та фільмів, а ще системний еквалайзер для професійної зміни звуку.

Огляд на Asus TUF Gaming F15: таблиця з перевагами й недоліками 

Плюси
Мінуси
Міцний металевий корпус Кулер шумить під час деяких складних ігор
Висока продуктивність, завдяки потужному процесору і відеокарті Обсяг фізичної пам'яті SSD 512 Гб дає змогу завантажити максимум 4 великі ігри
Ударостійкість за типом MIL-STD-810H Після довгого використання нагрівається задня частина пристрою (після закінчення роботи швидко приходить в норму)
IPS-екран, що дає змогу дивитися відео розміром 1080р  
Робота в автономному режимі — 12,5 годин  

У Asus TUF Gaming F15 характеристики й залізо роблять пристрій надійним геймерським пристроєм для ігор. Intel Core i7 (12 покоління) і відеокарта типу GeForce GTX 1660 Ti сприяють швидкісній роботі та яскравим картинкам на екрані типу IPS. Гідна батарея (90 кВт-год) і потужний CPU ідеальні для тривалої автономної роботи. 

У моделі тонка світлодіодна матриця на 15,6 дюйма. Система охолодження з самоочищенням стабільно працює при навантаженнях, що робить цей ноутбук відмінним вибором для активних геймерів.

Пізнавальна стаття: Перевірка батареї ноутбука командою та 6 програмами

Коментарі
Залиште коментар
Категорії