Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як протестувати процесор: 3 популярні утиліти

Дата публікації: 27.04.2021 09:47
Дата оновлення: 27.04.2021 09:47

Крім проблем власного комп'ютера приводом для програмного тестування може стати придбання уживаного ПК у незнайомої людини. Чи не кожен продавець чесно розповість про слабкі місця свій техніки.

 Как протестировать процессор компьютера

Може, почистити комп'ютер від пилу і програмного сміття, і машина почне працювати нормально? Але чи надовго? Тестування процесора, а заодно і інших комплектуючих з дозволу продавця допоможе скласти адекватне думку про техніку, яку збираєтеся купити.

Що таке процесор

Продуктивність комп'ютера багато в чому залежить від процесора – компактної мікросхеми, які забезпечують виконання операцій з даними. За розмірами її можна порівняти зі сірникових коробок. Сучасні процесори характеризуються кількістю ядер, тактовою частотою, сокетом, енергоспоживанням. Чіп, як і багато інші комплектуючі, наматеринську плату.

Щоб не виникли проблеми з сумісністю, потрібно вибирати ЦПУ з відповідним сокетом. На глобальному ринку CPU між собою конкурують дві компанії: Intel і AMD. Статистика їхніх продажів в світі станом на початок 2021 року:

Стаціонарні комп'ютери Ноутбуки
AMD 51% 16%
Intel 49% 84%

Частка інших виробників – менше 1%.

Підбираємо ЦПУ до материнке: процесора і материнської плати – як підібрати комплектуючі: гайд в 3 розділах

Як протестувати процесор

Якщо комп починає пригальмовувати, зависати, циклічно перезавантажуватися або відключатися, одна з можливих причин – помилки в роботі процесора. Якщо вже виключили проблеми, пов'язані з програмним забезпеченням, пилом, оперативної пам'яттю і іншими частіше ламається комплектуючими, варто перевірити ЦПУ. Чому краще залишити його «на десерт»? Такий підхід виправданий, тому що перевірити сам процесор складніше, і він ламається рідше. ДО причин виходу з ладу відносяться:

  1. Знос мікросхеми. Жоден виробник не дає гарантію працездатності на 5-10 років. Термін експлуатації зменшується, якщо чіп часто працює на межі можливостей.
  2. Розгін процесора. Ця причина перегукується з попередньою. Навантаження після розгону збільшується, відповідно зростає ймовірність поломок.
  3. Неякісний сервіс. Недосвідчений користувач вирішив сам поміняти чип, термопасту і т.п., і щось пішло не так.

 тест проца

Так що ж робити, якщо виникли підозри з приводу адекватності ЦПУ?

Интеловский процесори – класика жанру: Огляд лінійки процесорів Intel по 5 параметрам: серії, поколінню, номеру і версії в назві

Диспетчер завдань

Якщо комп'ютер пригальмовує, має сенс заглянути в «Диспетчер завдань» – стандартну програму Windows. Класичний спосіб її запуску – комбінація Ctrl + Alt + Del. Диспетчер ОС Windows 10 покаже завантаженість не тільки оперативної пам'яті, але і процесора.
працює на 50% або менше, це не є причиною пригальмовування ПК. Інша справа – 100-відсоткова завантаження. В цьому випадку дивимося, на обслуговування якої програми чіп витрачає основні ресурси. Таку перевірку процесора може зробити будь-який, навіть самий недосвідчений користувач.

Щоб розвантажити на 100% завантажений чіп, можна:

  • Видалити програму, через яку виникала проблема. Можливо, її розробили з розрахунком на більш потужні процесори.
  • Якщо без неї не обійтися – спробувати переставити її заново.

 работа с Диспетчером задач

Успішна завантаження Windows на 99% підтверджує працездатність процесора. Але як бути, якщо до завантаження системи справа не доходить? Можна перевірити справність чіпа на іншому ПК аналогічної збірки.

Вибираємо серце ігрового ПК: Який процесор краще для ігор, amd або intel – вибираємо з 2 виробників

Перестановка в інший комп'ютер

Перший етап – знімаємо процесор. Тут можна виділити наступні пункти:

  • Відключаємо комп від електромережі.
  • Звільняємо системний блок від зовнішніх кабелів.
  • Відкручуємо гвинти на ревізійної кришці.
  • Знімаємо з себе статичну електрику (досить доторкнутися до радіатора опалення).
  • Прибираємо пилососом поклади пилу всередині системника, якщо такі є.
  • Від'єднуємо кабель вентилятора від джерела живлення.
  • Аналогічну процедуру проробляємо з кабелем живлення ЦПУ.
  • Повертаємо 4 засувки кулера, і витягаємо його.
  • Повертаємо засувку, яка притискає чіп до материнке, і від'єднуємо ЦПУ.

 переустановка процессора

Цей алгоритм підходить для бюджетних комп'ютерів, які збирають останні 10-15 років. Якщо потрібно лагодити сильно застарілий агрегат або мажорістий ігровий ПК рідинним охолодженням, останні пункти, можливо, будуть трохи іншими. Перед процедурою бажано зробити фото біля процесорного простору. Також не завадить ознайомитися з інструкцією виробника процесора.

Другий етап – встановлюємо ЦПУ на інший комп. Алгоритм той же, тільки в ньому зворотні дії. Єдиний нюанс полягає в очищенні контактних поверхонь від старої термопасти і нанесення нового шару складу, що поліпшує тепловіддачу.

Інший комп нормально працює з вашим процесором? Значить, чіп в порядку, і потрібно шукати проблему в інших комплектуючих.

Цікава стаття: Як вибрати кулер для процесора: 5 основних критеріїв

Виявлення неполадок через BIOS

Перед завантаженням операційки BIOS комп'ютера виконує коротку діагностику основних комплектуючих. Зокрема, проводить тест для процесора на працездатність. Якщо з чіпом критичні проблеми, BIOS попереджає про це звуковими сигналами. Залежно від розробника BIOS це може бути:

  • 5 коротких сигналів,
  • послідовність сигналів виду 4-2-4.

Якщо самотестування проходить успішно, можливі варіанти:

  • Вентилятори крутяться, але Windows не завантажується. В цьому випадку скоріше за все, неполадки з процесором АБОвідкритий. Якщо накрився відеоадаптер, не побачите текст на моніторі, а при вмираючому ЦПУ зображення може бути нормальним.
  • Комп нормально завантажується, але при спробі запустити якусь ресурсномістких програму намертво зависає. В цьому випадку заковика теж може бути в частково несправному ЦПУ.

Процесор відноситься до найскладніших комплектуючих ПК. Він не підлягає ремонту, в разі часткового або повного виходу з ладу чіпа існує тільки одне рішення проблеми – заміна деталі на нову.

Тестуємо оперативку: Перевірка оперативної пам'яті (ОЗП) в Windows 7, як зробити тести – 3 варіанти діагностики

Стрес-тести для процесора

Тестування чіпа дає можливість перевірити , яку температуру видає серце комп'ютера при максимальної навантаженні. Така перевірка актуальна, якщо ПК починає пригальмовувати. Запускати процедуру з чистої цікавості не завжди безпечно, оскільки стрес тести для комп'ютерних процесорів навантажують їх по максимуму, що може привести до несправностей на ладан дихає заліза. Буває, офісний ПК все життя працює з навантаженням до 10%, а тут раптом таке випробування.

Приклади утиліт для тестування процесора:

  1. ДО переваг програми AIDA64 відноситься симпатичний графічний інтерфейс. Наочно видно, як під навантаженням зростає температура ЦПУ. Якщо вона підбирається до небезпечних позначок, можна перервати тест.
  2. Незважаючи на першу частину назви, IntelBurnTest підходить для тестування не тільки интеловских процесорів, але і продукції компанії AMD. Програма дозволяє вибрати рівень навантаження. При неадекватній роботі ЦПУ тестування автоматично припиняється.
  3. ОССТ – найбільш просунута утиліта в нашій трійці. Користувач може вибирати тривалість тестування. Додаток відображає температуру ЦПУ і швидкість обертання вентиляторів.

Для перевірки чіпа на працездатність потрібно завантажити одне з цих трьох або інше стороннє додаток, так як протестувати відмовила процесор засобами Windows не вийде.

Окрема історія – тестування ноутбуків. В силу своєї конструкції вони більш схильні до перегріву. Однак в разі лептопа ця проблема зазвичай лежить на поверхні: досить доторкнутися корпус рукою, і стає ясно, що система охолодження не справляється. З цієї причини стрес-тести для ноутбуків проводять рідше. У лептопах менше вентиляційних отворів, вони не так швидко забиваються пилом, але, коли це трапляється, навантаження на процесор помітно зростає.

ПРО діагностику вінчестерів: Як вилікувати жорсткий диск (HDD) і виправити биті сектора: 7 хороших програм для діагностики

Коментарі
Залиште коментар
Категорії