Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

5 способів запобігти троттлінгу процесора

Дата публікації: 29.04.2021 08:52
Дата оновлення: 29.04.2021 08:52

Троттлінг не тролінг. Коли процесор різко скидає оберти й комп сповільнюється, користувачеві стає зовсім не смішно. Як бути в такій ситуації? Насамперед потрібно подивитися, що там із софтом. Може, якась програма дає жару. Якщо ПЗ в порядку, доводиться займатися залізом. Як уникнути перегрівання, читайте далі.

Що таке троттлінг процесора (дроселювання)

Серце комп'ютера, по суті, складається з величезної кількості транзисторів, які перемикаються мільярди раз кожну секунду. Виділення тепла при цьому неминуче. Коли температура чипа досягає певної межі, йде команда на скидання частоти й/або на пропуск тактів, що негативно позначається на продуктивності. Такий захист називається троттлінгом процесора.

 Троттлинг процессора — следствие перегрева

Вибираємо ЦПП для лептопа: Як вибрати процесор для ноутбука: 6 характеристик

Як проявляється троттлінг

Дроселювання проявляється наступним чином:

1. Комп'ютер працює повільно
До зависань справа зазвичай не доходить, але пригальмовування починають дратувати, особливо проблематично стає користуватися ресурсомісткими програмами, наприклад, пов'язаними з обробкою відео.

2. Робоча частота ЦПП нижче очікуваної
Теоретичну швидкість процесора можна подивитися в Біосі, Властивостях комп'ютера в Windows або в додатку AIDA. Скільки МГц насправді видає чип, покаже програма CPU-Z або та ж АІДА. Якщо в комп'ютері, що працює під високим навантаженням, реальна частота набагато менше теоретичної, можливо, вам довелося випробувати на собі, що таке вплив троттлінгу.

3. Сильно гудуть вентилятори
Неадекватно можуть шуміти кулери ЦПП і/або корпуса. Коли процесор перегрівається, БІОС розганяє охолодження по максимуму, звідси шум.

 как проявляется троттлинг

Вивчаємо лінійку Інтел: Огляд лінійки процесорів intel за 5 параметрами: серія, покоління, номер і версія в назві

Способи виявлення

У питанні троттлінгу не варто орієнтуватися на суб'єктивні відчуття від роботи компа, оскільки ПК може гальмувати через проблеми операційної системи чи вірусів. Перед тим як грішити на процесор, варто протестувати його. Зробити це можна, наприклад, за допомогою програми AIDA. У ній є вкладка «Сервіс». Відкриваємо її, і вибираємо тест стабільності. У лівому верхньому кутку буде меню стрес-тестів. Ставимо 3 верхні галочки, цього достатньо для перевірки чипа. Стартуємо і дивимося на графіки.

У верхньому графіку AIDA за замовчуванням показує температуру ЦПП. Програма швидко завантажить процесор по повній, це можна спостерігати на нижньому графіку. Якщо з чіпом порядок, під навантаженням він не перегріється, напис CPU Throttling залишиться зеленим. В іншому випадку цей напис почервоніє, і чмп «скине обертів». Тестувати потрібно не 5-10, а хоча б 15-20 хвилин.

Способы обнаружения тротлинга

Деякі користувачі з недовірою ставляться до AIDA, вважаючи, що програма не може по повній навантажити процесор. Їм можна запропонувати альтернативний варіант тестування:

  • використовувати для завантаження чипа програму CPU-Z, IntelBurnTest або ОССТ;
  • коли він набере високі частоти, паралельно запустити AIDA і подивитися показники ЦПП.

Скидання частот – явище, притаманне чипам обох провідних виробників. Користувачі зіштовхуються з троттлінгом як процесорів Intel, так і AMD. Це цілком логічно, оскільки дроселювання зазвичай пов'язано не з конструкцією ЦПП, а з роботою системи охолодження.

Сброс частот

 как обнаружить троттлинг процессора

Цікава стаття: Що робити якщо ноутбук перегрівається – 5 причин перегрівання і варіанти вирішення

Як вимкнути троттлінг, і чи варто «гратися з вогнем»?

Троттлінг вмикається, щоб врятувати процесор від перегрівання. Якщо він часто працює на граничних температурах, це збільшує знос, зменшує термін експлуатації. Кожен користувач вирішує сам: вичавлювати з чипа максимум продуктивності, ігноруючи фактор безпеки, або дотримуватися обмежень, прописаних в налаштуваннях BIOS за замовчуванням. Повністю відключити захист в будь-якому випадку не вийде.

Сучасні процесори мають програмний та апаратний захист від перегрівання. Перший режим вмикає троттлінг за потреби, другий вимикає комп, коли програмний захист не справляється, тут без варіантів.

Щоб комп не поспішав переходити в троттлінг, потрібно виставити максимуми наступного параметра БІОС:

Виробник ЦПП
Назва параметра
Intel CPU Power Thermal Control
AMD Platform Thermal Throttle Limit

Ці параметри є в BIOS тільки на комп'ютерах з просунутими ЦПП і материнками. Такі загальні рекомендації як відключити троттлінг.

Прибиваємо рекламу: Як видалити рекламу з комп'ютера: 5 популярних чистильників

Як запобігти троттлінгу?

Це питання актуальніше за попереднє, оскільки, по ідеї, комп повинен нормально працювати з налаштуваннями BIOS за замовчуванням. Троттлінг зазвичай пов'язаний з недостатнім охолодженням. Щоб процесор не перегрівався, потрібно:

  1. Періодично чистити системний блок від пилу, за необхідності міняти термопасту. Лептопи рідше мають потребу в чищенні, але виробникам компактних моделей складніше облаштувати потужну систему охолодження, тому троттлінг процесора тонкого ноутбука - досить часте явище. Розв'язати проблему часом вдається покупкою підставки під лептоп, оснащеної одним або декількома вентиляторами.
  2. Звернути увагу на роботу вентилятора ЦПП. Може, він гуде, шумить, ледве крутиться? Тоді варто подумати про заміну недорогої деталі на нову.
  3. Повернути BIOS на початкові налаштування. Якщо ви експериментували з параметрами, від яких залежить робота чипа, можливо, саме це стало причиною перегрівання.
  4. Ганяєте комп на межі можливостей, намагаєтеся відпочивати за іграми, які він ледве тягне? Не дивуйтеся троттлінгу процесора або відеокарти. Розв'язати проблему можна шляхом апгрейду ПК або покупкою ігрового комп'ютера, залізо якого заточене під максимальні навантаження.
  5. Ще один варіант – андервольтінг (зниження вольтажу процесора). Однак цей спосіб підходить не для всіх ЦПП.

Є ще таке поняття, як троттлінг смартфонів. Багато виробників телефонів, рекламуючи сучасні моделі, стверджують, що вони за потужністю не поступаються комп'ютерам. Це не коректне порівняння, але воно говорить про високу продуктивність компонентів смартфонів. Троттлінг для них – нормальне явище. Уникнути його допоможе покупка охолоджувальної підставки.

Модернізуємо охолодження лептопа: Як поліпшити охолодження ноутбука – 5 способів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії