Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

БФП — що це таке: 3 ключові переваги та можливості багатофункціональних пристроїв

Дата публікації: 01.05.2023 18:24
Дата оновлення: 02.05.2023 10:17

Гібридні пристрої з багатим функціоналом не завжди виправдовують зусилля конструкторів. Однак у випадку з БФП задум вдався на славу. Після їх появи кількість різномасної оргтехніки в офісах пішла на спад.

що таке багатофункціональний пристрій

Що таке БФП?

Перший багатофункціональний друкарський апарат зробили японці, трапилося це наприкінці XX століття. Перед ними стояло завдання створення техніки, яка вміє надсилати факси, друкувати, копіювати та сканувати. У наш час факсимільна технологія втрачає актуальність, але в іншому БФП потрібні в офісах та домогосподарствах. Топові різновиди універсальної друкувальної техніки: кольорові струменеві БФП, лазерні монохромні та лазерні кольорові.

Струменеві БФП заправляють чорнилом, лазерні — тонером. Багатофункціональні апарати без факсів також належать до БФП. Що вміють такі БФП? Друкувати, сканувати та копіювати. Тандем технологій друку та сканування дає можливість копіювати документи. БФП завдяки своїй багатофункціональності практично витіснили з ринку ксерокси. Підприємці, які надають послуги з копіювання документів, повсюдно використовують пристрої 3 в 1.

надіслати факс з БФП

Цікава стаття: Як скасувати друк на принтері: 3 перевірені алгоритми

Чим відрізняється принтер від БФП?

Тепер розберемося, чим відрізняється принтер від БФП. Основна перевага БФП — багатофункціональність: можна не лише друкувати, а й сканувати, ксерокопіювати, а можливо, і факсувати. Принтери можуть лише друкувати.

Подібності між ними:

  • підключення до ПК;
  • є моделі для кольорового друку, у тому числі фотографій;
  • однакові технології заправки, схожі картриджі.

Ключова відмінність у тому, що принтери більше заточені на друк документів. Якщо порівнювати апарати одного цінового діапазону — принтери працюють швидше, простіше підібрати модель для високоякісного друку з дуплексом. Дуплекс — це автоматичне перевертання аркушів при 2-сторонньому видруку. Багато бюджетних БФП не вміють перевертати папір, у них є тільки лоток ручної подачі, в який можна вставити лист іншою стороною. Другий спосіб обійти проблему — відправити на друк спочатку непарні, а потім парні сторінки, тільки доведеться двічі заправляти лоток.

чим відрізняється принтер від МФУ

Конектимо пристрої: Чому комп'ютер не бачить принтер — 6 кроків до безпроблемного друку документів

Як користуватись БФП: основні правила

Щоб мати можливість максимально використовувати функціонал БФП, встановіть драйвера. Порядок дій може помітно відрізнятися. Вибір на користь варіанта «пристрій сам налаштується» — не найкраще рішення. Не полінуйтеся почитати інструкцію виробника та виконати всі дії у вказаному порядку.

Рекомендації з експлуатації струминників:

  • Якщо у вас модель без вбудованої СНПЧ, намагайтеся не робити перерв у роботі протягом декількох днів, інакше чорнило може засохнути. Апарати з СНПЧ вміють робити прочищення автоматично. Головне, не вимикати техніку від електромережі.
  • Слідкуйте за рівнем чорнила.
  • Реагуйте на повідомлення софту щодо обслуговування БФП.

Рекомендації для лазерників:

  • Під час друку на чернетках будьте обережні: не допускайте потрапляння до БФП скріпок, скоб тощо.
  • Заправляти техніку мають кваліфіковані спеціалісти. Картридж, з якого сипнеться тонер, стане причиною неякісного друку та несправностей.
  • Регулярні профілактичні роботи продовжать термін служби БФП.

Популярні бренди: Принтери та БФП — який виробник кращий: ТОП-7

Видрук

Друкувати документи зручно з комп'ютера. Альтернативний варіант — друк з флешки — не такий потрібний хоча б тому, що немає попереднього перегляду. До того ж у бюджетного БФП такої функції може і не бути.

До комп'ютера можна увімкнути кілька БФП. Більше одного девайса найчастіше підключають в офісах, де є пристрої друку для колективного використання. Якщо у ворді, екселі або іншій програмі натиснути на значок принтера — файл буде відправлено на девайс, який Windows визначає, як пристрій за замовчуванням. Якщо видруковувати через меню «Файл» — «Печать», то з'явиться віконце з вибором периферії, кількістю екземплярів та іншими параметрами.

Як бачите, користуватися БФП просто. Якщо апарат підключений до живлення та ПК, заправлений папером та тонером — все неодмінно вийде.

 як користуватись БФП

Про технологію друку: Як працює лазерний принтер + процес друку у 8 етапах

Сканування

Почнемо з простого: розберемося, як на БФП сканувати одну сторінку. Насамперед кладемо папір на скло сканера. Зазвичай, обладнання бере зображення з боку сторінки, яка дивиться вниз. Варіанти запуску сканування:

  1. В «Пристроях та принтерах» клацаємо по БФП і тиснемо «Почати сканування». Далі при необхідності змінюємо параметри та клацаємо «Сканування».
  2. Використовуємо програмне забезпечення для сканування, яке йде разом з драйверами БФП.
  3. Використовуємо віндову утиліту Paint. У меню «Файл» під «Друкуванням» є пункт для отримання картинки зі сканера.
  4. Використовуємо програмне забезпечення сторонніх розробників, наприклад, прогу FineReader з функцією розпізнавання тексту.
  5. Після завершення сканування отриманий файл записують на ПК або надсилають до мережевої папки. Просунуті БФП вміють сканувати відразу кілька сторінок, тільки не зі скла, а з лотка автоподачі. Деякі моделі вміють робити дуплексне сканування, тобто перевертати папір у процесі роботи.

покроковий посібник для сканування на БФП

Скануємо без сканера: Як засканувати документ і навіть без сканера: 15 способів

Копіювання

Найпростіша функція БФП — це копіювання. У цьому випадку не потрібно морочитися із софтом, пристрій відпрацює навіть без встановлених драйверів та підключення до ПК. При копіюванні однієї сторінки кладемо папір на скло і стартуємо у відповідному режимі. При копіюванні кількох сторінок кладемо в лоток автоподачі, і запускаємо процес. Перед цим можна ввести кількість екземплярів. Просунуті моделі можуть робити дуплексне копіювання.

копіювання документів

Надсилання факсу

Функціонал надсилання факсів може знадобитися для передачі по телефонній лінії документа з підписом та печаткою. Технологія застаріла, але для повноти картини наведемо алгоритм дій, який допоможе розібратися, як відправити завізований факс з БФП. Деякі виробники оргтехніки рекомендують встановлювати драйвера на ПК, хоча звичайні факси працюють без зв'язки з комп'ютером. Бажано, щоб БФП був з'єднаний з телефонною лінією без посередництва міні-АТС. Для надсилання односторінкового факсу:

  • Покладіть документ на скло.
  • Запустіть процес сканування факсу.
  • У разі потреби введіть номер телефону одержувача.
  • Після додзвону сторінку буде надіслано.
  • Багатосторінкові факси відправляють через лоток автоподачі.

Виймаємо папір: Що робити, якщо принтер зажував папір: інструкція по витягу з 8 пунктів

Переваги багатофункціональних пристроїв

Окрім виняткового функціонала БФП має й інші переваги:

  1. Економія коштів. Для придбання БФП потрібно менше грошей, ніж для придбання принтера, сканера та копіра у вигляді окремих пристроїв. З обслуговуванням аналогічна ситуація. Навіть якщо порівнювати БФП з одним принтером — не факт, що простіший пристрій обійдеться дешевше.
  2. Компактність. У плані компактності БФП виграє навіть у двох пристроїв, не кажучи вже про порівняння з 3-4 одиницями техніки. Багатофункціональний апарат не займе багато місця на столі. Для його роботи потрібно лише 1 розетка та 1 порт на ПК.
  3. Зручний сервіс. Один пристрій — одна сервісна організація. При ремонті не доведеться мати справу з різними конторами, як це буває при купівлі техніки кількох виробників.

Недоліки БФП

Вище йшлося про переваги БФП та різницю між ними та принтерами. Загалом у цій суперечці багатофункціональні пристрої, звичайно, виграють, але й у них є недоліки. Багато різних пристроїв це не завжди погано. Якщо БФП відправили у ремонт, кабінет залишається без сканера та копіра. При несправності принтера такого не станеться.

Якщо потрібно тільки друкувати, за співвідношенням ціна-продуктивність принтер напевно виявиться кращим. Як приклад, табличка з 2 пристроями одного цінового діапазону:

 
БФП лазерний Xerox WC 3025BI Принтер лазерний Xerox B230
Розміри, см (ВхШхГ в спакуванні) 40x50x45 31x41x44
Швидкість друку, стор./хв 20 34
Ресурс картриджа 1500 3000
Ціна, тис. грн 7,5-8,5 8,5-9,5

За останнім рядком таблиці може скластися таке враження, що БФП чи принтер — це надто дороге задоволення для нечастого друку документів. Однак є варіанти й побюджетніші від менш престижних брендів.

слабкі та сильні сторони БФП

Крім того, не обов'язково купувати саме лазерне БФП за 200 євро: можна знайти струменеву модельку з цінником в районі 100. Ось тільки такі апарати працюють набагато повільніше за лазерників. Їх зазвичай купують користувачі, яким зрідка потрібно щось друкувати вдома. Основна перевага струменевих пристроїв — можливість виводити на папір кольорові зображення, не викладаючи значної суми за багатобарвний лазерник.

Приводимо принтер до тями: Чому принтер не друкує: 12 причин

Коментарі
Залиште коментар
Категорії