Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чорний майнінг – як захистити себе і свій комп'ютер від зловмисників? 4 дієвих способи

Дата публікації: 30.10.2017 13:28
Дата оновлення: 30.10.2017 13:28

Сьогодні поняття «майнінг» вже встигло засвітитися на сторінках вузькопрофільних економічних або IT-видань, підкоривши уми інтернет-користувачів. І хоча «майнінг» і означає в перекладі з англійської «видобуток корисних копалин» (буквально), до роботи в шахтах це слово не має жодного значення. Це видобуток криптовалют (тобто, електронних грошей) за допомогою допомоги відеокарт З розвитком криптовалют збільшився інтерес до них, а з інтересом – зросла кількість бажаючих збагатитися. Серед них – як чесні користувачі, так і кібер-зловмисники, про яких і йтиметься у статті.

Скрытый майнинг: в вашем компьютере воры!

Що таке майнінг криптовалюти і чим він шкідливий конкретно для вас



Як правило, видобуток електрогрошей здійснюється за допомогою РІШЕННЯкомп'ютером Зазвичай віруси-зловмисники майнят криптовалюти Monero і ZCash – на їх видобуток не потрібно стільки ресурсів, як на видобуток Біткоїна, а тому рядові ПК обивателів (навіть із простенькими ігровими відеокартами на кшталтМАЙНЕРА різних математичних завдань. База Даних, в яку записуються всі транзакції, називається блокчейном. Система Загальнодоступна для учасників мережі, а підтвердження кожної нової дії з транзакцією стає можливим лише після того, як учасники мережі підтвердять цю дію. Після Розв'язання математичного завдання, у базі даних закривається наступний «Блок», А користувач, який вирішив алгоритм, отримує винагороду в одиницях («коїн» (coins) або «монетках») криптовалюти.

На сьогодні у світі існує не менше 1180 криптовалют (найчастіше чутно про Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Monero. Відомі і Lisk, Ripple, ZCash, NXT). Популярність майнінгу зростає не щодня, а щогодини – а якщо щось користується попитом, то знайдуться шахраї, які захочуть заробити на цьому легкі гроші.

Читайте також: Як вибрати процесор для комп'ютера

Чим шкідливий майнінг електронних грошей:

  • Великі рахунки за електроенергію – як правило, навіть для маленької ферми (установка для майнінгу, яку зазвичай збирають з декількох високопродуктивних відеокарт) потрібно достатньо електрики. Крім того, обчислювальний процес не рекомендується переривати – а це означає, що вашому комп'ютеру доведеться" ганяти електрику" навіть ночами.
  • Витрати обладнання – платити доведеться як за енергію, а й у апаратуру. Чим популярнішими стають криптовалюти, тим більше з'являється бажаючих їх добути – це, своєю чергою, робить обчислення складнішими. Доведеться не тільки обзавестися терпінням, а й дуже потужними відеокартами, а в ідеалі, ще й системами охолодження. Все це не тільки коштує досить великих грошей, але й ризикує зламатися у процесі роботи, організувавши додаткову статтю витрат.

Рада: Придбання додаткового обладнання (популярністю користується процесорний кулер Thermaltake Riing Silent 12) хоч і означає додаткові витрати, економить на ваших нервах і продовжить життя техніки.

  • Великі витрати – не єдине, ніж небезпечний майнінг. Познайомитися з шахраями можуть і професійні майнери (які свідомо прагнуть розжитися електронними грошима), і користувачі, які не підозрюють існування криптовалют." Чорні майнери" підключаються до комп'ютера жертви без її відома та використовують ресурси чужої" Машини" для майнінгу криптовалют. Для простих користувачів такі шахраї – основний ризик. Саме тому про шахраїв у цій статті ми поговоримо докладніше.

Чем вреден майнинг криптовалюты

Як чорні майнери можуть використовувати ваш комп'ютер



На сьогоднішній день існує два найпопулярніші способи нелегально майнути криптовалюту так, щоб без відома користувачів використовувати їх ресурси:

  • майнінг через браузер;
  • через програму-вірус.

В обох випадках програма-майнер обіцяє проблеми – вона навантажує ПК і його відеокарту по максимуму.

Запам'ятайте, якщо при щоденному використанні комп'ютер працює на 20-30% своєї потужності, то при чорному майнінгу машина розганяється до 80-100%.

Навіть якщо у вас стоїть потужна відеокарта (наприклад, MSI Radeon RX Vega), такі навантаження навряд чи принесуть користь машині (яка зношується), або її власнику (який не розуміє , чому навіть за мінімуму працюючих програм комп'ютер так «гальмує»). Єдиний, хто отримує прибуток від такого розлучення – господар програми-здобувача.

Читайте також: Потужність стала портативною, або як вибрати відеокарту для комп'ютера

Майнінг через браузер – обережно, він може бути всюди



Як це працює



Допустимо, існує веб-сайт, який вирішив майнути криптовалюту на ресурсах відвідувачів. Сайт починає використовувати потужності відеокарт (особливо популярні серед шахраїв потужні ігрові відеокарти, такі як карти серії GIGABYTE Ge Force), в той час як вони, нічого не підозрюючи, продовжують користуватися сайтом. Хоча вироблення за такого майнінгу не надто велике, але зловмисники беруть кількістю – якщо відвідувачів у ресурсу кілька десятків тисяч, то й прибуток «набіжить» порядний.

Чем опасен майнинг через браузер?

Чим це небезпечно



Першими за таким «експериментом» упіймали торрент-трекер Piratebay. Помітили Негативне самі користувачі сайту – при відвідуванні торрента навантаження на процесори На потужні моделі останнього покоління, на зразок Intel Core i7-7700) збільшувалася практично до ста відсотків. «Майнілі» зловмисники за допомогою домену шахрайського майнера криптовалюти Monero – coin-hive.com.

Як захиститися



Щоб уберегти комп'ютер від таких кіберзлочинців, можна скористатися декількома способами:

  • Відредагувати файл" hosts" – просто потрібно ввести ім'я домену-шкодоноса в кінець документа" hosts" (зробити це можна, відкривши його через провідник у будь-якому редакторі для тексту.
  • Додати один із фільтрів (наприклад, AdBlock або uBlock).
  • Вимкнути JavaScript.

Майнінг через програму-вірус – чи реально?



Як це працює



Віруси-майнери вперше були виявлені «Лабораторією Касперського» – заражені були цілі комп'ютерні мережі (у сумі близько 9000 машин). Потрапляє подібний вірус на комп'ютер користувача разом із завантаженими з мережі файлами – як Word-файлами, так і архівами або зображеннями (наприклад, у випадку, виявленому Касперським вірус поширювався через Скайп).

Мошенники могут пробраться в ваш компьютер через программу-вирус

Чим небезпечно



ASUS GeForce (GTX 1050) відмінно справляються з поставленим завданням. Але потужна відеокарта все одно потрібна саме тому жертвами подібних вірусів часто стають геймери та їх комп'ютери з потужними відеокартами.

Потрапити в комп'ютер шкідлива програма може двома способами: разом з різними інсталяційними файлами (коли вірусна програма маскується під безпечні компоненти програми або різні активаційні ключі), або в результаті атаки на сервер.

Як захиститися



Для того, щоб убезпечити комп'ютер від вірусів-майнерів, обов'язково:

  • Встановіть антивірус (якщо з якихось причин у вас його досі немає). Можете спробувати різні антивіруси та вирішити, який підходить більше. Наприклад, добре зарекомендували себе антивіруси на кшталт ESET NOD32
  • Не завантажуйте невідомі та підозрілі програми, а також оновлюйте ліцензійні версії вже наявних
  • Якщо ви підозрюєте, що комп'ютер все-таки заразився вірусом (наприклад, він дуже шумить і дуже повільно працює) – вчасно зверніться до сервісу або до більш просунутого користувача.

Читайте також: Як вибрати блок живлення для вашого комп'ютера

Вигідно бути захищеним – 4 способи захиститися від кібер злочинців



Як правило, з'ясувати заздалегідь, чи несе той чи Інший сайт загрозу у вигляді «чорного майнінгу» складно. Але ви можете захиститись від зловмисників – потрібно виконати хоча б деякі правила, зазначені у статті. Ми виділили чотири методи захисту:

  • Якщо відомі адреси сайтів-зловмисників, пропишіть їх у своєму hosts-файлі.
  • Якщо ж – просто встановіть для профілактики парочку розширень від крипто-злочинців (наприклад, популярністю користуються такі доповнення, як NoCoin, MinerBlock).
  • Корисними також можуть бути й спеціальні програми-антимайнери на зразок Anti-WebMiner.
  • Крім того, ніколи не зайвим буде час від часу перевіряти свій комп'ютер антивірусом встановити парочку для більшої надійності).

Не полінуйтеся виконати ці правила, і тоді ні ваш комп'ютер, ні нерви не страждатимуть від несанкціонованого майнінгу.

Дивіться також відео: ЖЕРТВА МАЙНІНГУ АБО ЧОМУ ГАЛЬМУТЬ ІГРИ І КОМП'ЮТЕР

Коментарі
Залиште коментар
Категорії