Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зарядити ноутбук без зарядки — 8 варіантів

Дата публікації: 19.05.2023 16:45
Дата оновлення: 15.11.2023 12:21

Перше, що спадає на думку, — використання сумісного зарядника, який не відрізняється від рідного вихідною напругою або між ними різниця до 1 вольта. Сила струму в адаптера має бути не меншою, ніж у рідного.

як зарядити ноутбук без зарядного пристрою

Як зарядити ноутбук без зарядного пристрою

Можливі 2 ситуації:

  1. Є доступ до розетки. У цьому випадку допоможе сумісна зарядка або універсальний адаптер з Type C.
  2. На природі або при відключенні світла можна скористатися альтернативними джерелами енергії: генератором, автомобільним акумулятором, сонячною панеллю або повербанком. Основна складність при підключенні до електрогенератора або автоприкурювача — отримати напругу на вході в ноут, яка не зашкодить лептопу та дозволить його зарядити.

Перевіряємо акумулятор лептопа: Перевірка батареї ноутбука командою та 6 програмами

Usb 3.1

Через звичайну Usb зарядку підживити акумулятор ноута не вийде, оскільки максимальний вольтаж, який вона підтримує, — 5 В. Для лептопа потрібно десь від 18,5 В. Однак це не означає, що всі зарядки з плоскими штекерами не підходять для ноутбуків. Є рішення від виробників з приставкою PD (Power Delivery). Отже, щоб зарядився ноут через Usb 3.1, повинні виконуватися 2 умови:

  • є зарядний пристрій Usb 3.1 PD;
  • виробником лептопа передбачено наявність порту для такої підзарядки.

Таблиця з різними версіями Usb:

Специфікація
Максимальна сила струму, А Максимальна напруга, В Максимальна потужність, Вт
Usb 1.1/2.0 0,5 5 2,5
Usb 3.0 0,9 5 4,5
Usb 3.2 Gen x2 1,5 5 7,5
Usb 1.0/2.0/3.0 PD 5 20 100
Usb 3.1 PD 5 48 240

Два важливі зауваження:

  • Якщо ноуту потрібно 20 В, то PD зарядник не даватиме йому більше. Почне з малого, після досягнення необхідного максимуму перестане збільшувати напругу.
  • Якщо адаптер з плоским штекером увімкнути до роз'єму, не призначеного для заряджання, можна вивести з ладу ноутбук.

Цікава стаття: Як підключати світлодіодну стрічку на 12 вольтів

Авто прикурювач

У продажу є універсальні автомобільні зарядки з живленням від прикурювача. Якщо потрібно заряджати ноут, зверніть увагу на модель, яка має вихідні параметри струму приблизно такі ж, як у заводської зарядки лептопа. Вибір на користь універсалки зі штекером, що знімається, дозволить заряджати ноути від різних виробників. Однак варто враховувати, що потужність прикурювача обмежена: може не потягнути акумулятор ігрового ноутбука.

Якщо купите модель без перетворювача напруги — на вихід підуть ті ж 12 або 24 В, що і на вході. Наслідки: від 12 В ноут заряджається довго, перехідник гріється; 24 може призвести до несправності лептопа.

заряджання ноута від прикурювача авто

Зарядний пристрій від іншого ноутбука

При використанні чужої зарядки звертайте увагу на форму штекера, вольти та ампери на наклейці пристрою. Якщо з цим порядок, інший адаптер, напевно, підійде.

Найбільш універсальні зарядки з Type C. У разі макбуків є кілька адаптерів з такими штекерами, що відрізняються потужністю. Бувають, наприклад, на 30, 61, 87, 96 Вт. Останній варіант, з 96 Ватами замінить будь-який з інших, а найслабший, з 30 не підійде для макбука з більшою діагоналлю. Всі вони 20-вольтові, відрізняються лише амперами.

Власникам MacBook: Як правильно заряджати Макбук — 5 корисних порад та відповіді на популярні питання

Електрогенератор

Для генерації електроенергії щодо невеликих обсягів зазвичай використовують бензинові агрегати. Для живлення ноутбука навіть слабкої кіловатної установки вистачить з надлишком. Для лептопа зовсім не обов'язково купувати дорогий інверторний генератор, оскільки адаптер без проблем подолає і неправильну синусоїду.

Ось тільки в електрогенераторі ви не знайдете Type C, щоб обійтися без зарядного пристрою. Потрібна проміжна ланка, наприклад, інший адаптер. Бензогенератор рятує, коли немає електрики, а за наявності світла для заряджання ноута він не потрібен.

генератор

Сонячна батарея

Такий варіант більше підходить для заряджання лептопа. Переносні сонячні батареї з потужністю близько 100 Вт видають напругу, що підходить для ноутбуків. Площа такої панелі — близько 1 м2.

Ноут можна під'єднати через Type C або за допомогою кабелю з круглими роз'ємами, що входить до комплектації. Він йде зі знімним штекером, є можливість вставляти кінцевики, сумісні з лептопами різних виробників. Серед переваг сонячних панелей можна виділити малу вагу та компактність — у складеному вигляді вони займають мало місця. Їх охоче купують туристи.

підзарядка ноута від сонячної батареї

Thunderbolt

З точки зору підзарядки ноутбуків між інтерфейсами Thunderbolt і Type C немає різниці. Обидва підтримують передачу до 100 Вт. Якщо передбачена можливість заряджання, можна вставляти в порт штекер адаптера Thunderbolt і працювати, не побоюючись, що батарея розрядиться.

Автомобільний інвертор

При відключеннях електрики деякі громадяни розв'язують проблему, використовуючи акумулятор, знятий з машини. До нього можна підключати, наприклад, лампочки, а за наявності автомобільного інвертора — малопотужні побутові прилади та цифрову техніку.

Інвертор конвертує 12 вольтів у 220, тому для запиту лептопа знадобиться рідна або сумісна зарядка, яка замість 220 подасть на пристрій, наприклад, 20 В. Існують перетворювачі з підключенням до прикурювача або безпосередньо до автомобільного акумулятора.

авто інвертор

Power Bank

Найбільш популярні повербанки мають номінальну місткість 10-30 тис. мАг. Для заряджання ноута підійде модель з 20 або 30 тис. мАг, від батареї з 10 000 ви навряд чи зможете повністю зарядити ноутбук.

Другий важливий момент — сумісність роз'ємів. Ідеальний варіант — на обох пристроях є Type C. Також вдасться запитати лептоп від повербанка з виходом на 220 В, але в цьому випадку буде потрібно рідний або сумісний зарядник. Повербанки з розетками великого попиту не мають, оскільки багато коштують. Те саме можна сказати й з приводу зарядних станцій.

Вибираємо повербанк: ТОП повербанків 2023 року: 15 найкращих моделей

Що не потрібно робити під час заряджання ноутбука

  • Не намагайтеся підключати адаптер до USB-порту, не призначеного для цього.
  • Не користуйтеся зарядником, від якого йде напруга, що значно відрізняється від необхідної. Ампераж адаптера може бути вищим, відповідно потужність теж, адже вона дорівнює добутку вольт на ампери.
  • Не заряджайте батарею окремо від ноутбука.
  • Не з'єднуйте з круглим роз'ємом лептопа дроти без штекера.
  • Під час встановлення ноута на підзарядку підключайте його до незапитаного адаптера. Потім підключайте блок живлення до розетки.

Насамкінець кілька слів про саморобні пристрої для підзарядки ноутбуків від автоприкурювача. Домашні умільці купують перетворювачі напруги, на яких можна виставляти вольти на виході за допомогою викрутки. Для перетворювача знадобиться якийсь корпус, наприклад, коробочка від магнітоли. Підключають його з одного боку до кабелю з конектором під прикурювач, з іншого — до дротів з кінцевиком під круглий роз'єм лептопа. Виходить аналог універсального автомобільного зарядника з перетворювачем.

Підключаємо периферію: Як увімкнути клавіатуру до ноутбука 3 способами

Коментарі
Залиште коментар
Категорії