Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як підключати світлодіодну стрічку на 12 вольтів

Дата публікації: 08.03.2023 10:57
Дата оновлення: 08.03.2023 11:29

Діодні стрічки бувають одноколірними (моно) та багатобарвними. У першому випадку підсвічування можна лише увімкнути/вимкнути та змінити яскравість, у другому — є можливість погратися з кольорами.

як підключати світлодіодну стрічку

Цікава стаття: Як користуватися генератором: 4 етапи роботи з автономним джерелом електрики

Способи підключення світлодіодних стрічок

Існують різні технології підключення до живлення світлодіодних стрічок. Багато залежить від напруги, на якій працює світлотехніка. У більшості випадків це 12 або 24 В. Стрічки на 5 В менш актуальні, оскільки такої напруги зазвичай вистачає не більше, ніж на 2 метри доріжки. Для 12 та 24 вольтових різновидів підсвічування максимальна довжина у разі стандартної оснащеності становить 5 та 10 метрів, відповідно. Є ще LED модифікації, що працюють від 220 В. Вони підключаються без блоку живлення (БЖ) за допомогою випрямляча струму, їх використовують в основному для зовнішнього підсвічування будівель.

Потреба у додаткових пристроях для підключення у вигляді таблиці:

 
5 В 12 В 24 В 220 В
Блок живлення - + + -
Випрямляч - - - +

Порядок підключення 12-вольтових монохромних стрічок:

     1. Довжина — 5 м. Схема: 220 В — БЖ — монострічка.

підключення світлодіодної стрічки до джерела живлення

     2. Довжина — 10 м, один БЖ. Після блоку живлення підключаємо паралельно 2 монострічки по 5 м. Якщо підсвічування віддалено від БЖ на кілька метрів, то використовуємо кабель з подвійним перетином 2х1,5 мм.

під'єднати діодну стрічку до блоку

     3. Довжина 10 м, два малопотужні БЖ. Порядок приєднання як у першому випадку. Дві схеми з 5-метровими монострічками підключаємо паралельно.

схема підключення світлодіодної стрічки до двох блоків

За наявності багатобарвної стрічки до схеми додають RGB-контролер, який встановлюють після БЖ.

приєднати світлодіодну стрічку з RGB-підсилювачами

Для синхронної роботи більше ніж 2 LED-стрічок в одній схемі потрібні RGB-підсилювачі.

підключення кількох LED-стрічок

Огляд продукції цікавого бренду: Гірлянди Twinkly: огляд 10 моделей

Як приєднати світлодіодну стрічку до вимикача

Будь-яка домашня електротехніка, у тому числі діодна стрічка, повинна вмикатися та вимикатися. Світлодіодну доріжку можна, звичайно, висмикувати з розетки, але це не зручно. Набагато логічніше використовувати вимикач. У цього приладу може бути різна конструкція:

  • кнопкова чи клавішна;
  • з сенсором, що реагує на дотик;
  • з інфрачервоним сенсором, що реагує на рух руки.

Для управління багатобарвними стрічками використовують блоки, зміни яскравості — димери.

Вимикач встановлюють до блоку живлення, оскільки немає сенсу постійно тримати перетворювач під напругою. Димери та RGB-контролери монтують після БЖ.

Розглянемо, як під'єднати одноколірну світлодіодну стрічку до компактного вимикача, що йде з бра, торшерами та іншою переносною світлотехнікою. Алгоритм підключення:

  • З'єднуємо вилку та БЖ проводами. Для цього підійде двожильний кабель перетином 1,5х2 мм. На перетворювачі вибираємо клеми для підключення 220, їх часто позначають L і N.
  • Кабелем 1,5х1 мм або товще з'єднуємо БЖ з діодною стрічкою. На стороні перетворювача дроти обтискаємо клемами, на стороні LED-стрічки — припаюємо або використовуємо двоконтактний конектор. Скрутки робити небажано. У цих сполуках обов'язково дотримуємося полярності.
  • Перевіряємо, чи стрічка працює. Якщо світиться — переходимо до завершального етапу. Розрізаємо товстий кабель і врізаємо в нього перемикач.

За такою ж самою схемою підключають монострічку через настінний вимикач.

Економимо електрику: Як економити електроенергію — 8 порад для «розумного» споживання

Як під'єднати світлодіодну стрічку до повербанка

Стрічкову світлотехніку є сенс запитувати від повербанка не лише через відключення світла. Такий тандем актуальний для туристів, для підсвічування велосипеда, одягу чи рюкзака з метою безпеки тощо. Отже, як увімкнути світлодіодну стрічку до звичайного повербанку? Є 2 варіанти:

  • Покупка діодної стрічки на 5 вольтів. У цьому випадку вольтаж повербанку та джерела світла однакові. Такі стрічки продаються із роз'ємами Usb. Стандартний інтерфейс дає можливість приєднатися до звичайного телефонного БЖ, повербанка або ноутбука.
  • Використання перехідника з 5 вольтів на 12. Існують модулі, які підвищують напругу до конкретного вольтажу (9, 12 В та т.і.), а також регульовані. На регульованих можна налаштовувати вихідну напругу. Перехідник схожий на флешку, з одного боку у нього роз'єм Usb, з іншого — контакти, до яких припаюють дроти, що йдуть до стрічки.

Якщо є можливість виставити напругу, краще вибрати 10-11, щоб світлодіоди не грілися. Якщо метрова стрічка споживає 0,5 А на годину, то повербанка на 10 000 мАч вистачить приблизно на 20 годин.

Порівняємо ефективність освітлення за допомогою стрічкових світлодіодів та встановлених у лампи.

Таблиця LED-стрічок:

Тип світлодіода
Розмір світлодіода, мм Кількість світлодіодів у метрі стрічки Світловий потік метра стрічки, лм
SMD2835 2,8x3,5 30 150
SMD2835 2,8x3,5 60 300
SMD2835 2,8x3,5 120 600
SMD5050 5x5 30 360
SMD5050 5x5 60 720

Таблиця ламп:

Потужність лампи розжарювання, Вт
Потужність світлодіодної лампи, Вт Світловий потік, лм
40 04.Тра 400
60 08.Жов 700
75 10.Гру 900
100 Гру.15 1200

Щоб замінити одну світлодіодку на 12-15 Вт, знадобиться від 2 до 8 метрів стрічки зі світлодіодами SMD2835.

 увімкнути світлодіодну стрічку до повербанка або іншого пристрою

Підключаємо електрогенератор: Як приєднати генератор до будинку 3 способами

Як під'єднати світлодіодну стрічку до блока живлення

Насамперед потрібно вибрати БЖ. Перетворювачі відрізняються залежно від вихідної напруги. При виборі БЖ також враховують потужність 1 м стрічки та її довжину. Потужність залежить від типу та кількості світлодіодів. Наведемо приклад розрахунку для LED-стрічки на 12 В. Нехай 1 м підсвічування споживає 4,8 Вт, загальна довжина — 5 метрів. Тоді 4,8*5+20%=28,8 Вт. У розрахунку додали 20%, щоб не застали зненацька стрибки напруги в мережі. Блоків живлення на 28,8 Вт немає, тому беремо перетворювач на 36 Вт.

Як приєднати низьковольтну світлодіодну стрічку до блоку живлення, розказано на початку статті. Тут варто згадати пару нюансів:

  • Для регулювання вихідної напруги виробники на БЖ встановлюють гвинти. Якщо підключений мультиметр показує більше ніж 12, має сенс прикрутити вольтаж до норми або навіть до 10-11.
  • Якщо потрібно запитати дві стрічки, потрібно використовувати схему не послідовного, а паралельного підключення. Потужності БЖ повинно вистачати на обидві LED-стрічки. З підключенням більшої кількості доріжок, що світяться, аналогічна ситуація. За потреби можна залучити кілька БЖ.

Вибираємо світлодіодки: Світлодіодні лампи — як вибрати за 7 характеристиками

Техніка безпеки

Як безпечно під'єднати діодну стрічку? Захистити себе та своїх близьких від неприємностей допоможе дотримання наступних правил:

  • Не підключайте відкриту LED-стрічку на вулиці, вона призначена лише для монтажу всередині приміщення.
  • Перед підключенням бажано перевірити працездатність стрічки, але не можна тримати її увімкненій у котушці більше ніж 10 секунд. У такому положенні світлодіоди не можуть нормально віддавати тепло, що призведе до перегріву.
  • На LED-стрічку має подаватися живлення, яке відповідає її технічним характеристикам. Перевищення напруги — ще одна причина перегріву.
  • Розрізайте стрічку лише у призначених для цього місцях.
  • При підключенні дотримуйтесь полярності.
  • Уникайте розтягування та перекручування стрічки. Мінімальний радіус вигину — 3 см.
  • Не стикуйте дві смуги — підключайте їх паралельно.
  • Уникайте монтажу на поверхні ламп, світильників та в інші місця, на які потрапляє тепло від електроприладів.
  • При монтажі LED-стрічок, потужність яких перевищує 10 Вт/м, використовуйте додаткове тепловідведення. Для цього підійде, наприклад, алюмінієвий профіль.

Насамкінець кілька слів про приклеювання діодної стрічки. Низьковольтна продукція на звороті має клейову основу. Щоб дістатися до неї, необхідно зняти тонку захисну плівку. Перед монтажем позбавте поверхню від жиру та дайте їй просохнути. Клеїти смугу, що світиться, зручно у напрямку до себе. Притискати її потрібно між світлодіодами. Для надійної фіксації після монтажу увімкніть підсвічування на 15-30 хвилин, щоб стрічка трохи прогрілася, а потім вимкніть і протисніть повторно.

Ремонтуємо гірлянду: Як відремонтувати гірлянду: 4 варіанти дій

Коментарі
Залиште коментар