Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Не працює блендер: 11 можливих причин та способи їх усунення

Дата публікації: 06.03.2023 10:40
Дата оновлення: 06.03.2023 12:26

Блендери бувають занурювальні та стаціонарні. Кожна конструкція має плюси та мінуси, але в обох випадках під корпусом є електромоторчик і плата з радіодеталями. Багато несправностей пов'язані з ними, а також з ламанням, які виникають у процесі передачі обертального руху на ніж.

чому не включається блендер

Блендер не крутить: можливі причини

Розібратися, чому блендер не хоче працювати, часом непросто. Основні причини відмови техніки:

  1. Заклинило насадку. Двигун не в змозі передати обертальний момент на ніж через пересихання мастила, потрапляння за прокладку частинок продуктів, появи іржі.
  2. Проблеми з електродвигуном. Можливі варіанти: згорів двигун, зносилися вугільні щітки, закоротили обмотки, спрацював термозапобіжник. Залежно від несправності, двигун глючить або не може набрати обертів.
  3. Моторчику не вистачає сил, оскільки вирішили переробити щось надто тверде чи в'язке.

Цікава стаття: Що краще: блендер або міксер — 5 пояснень

Заклинювання насадки/ножа

Передавальний штир занурювального блендера повинен вільно обертатися. Якщо пристрій напружено дзижчить, але не крутить, це свідчить про заклинювання. Для розв'язання проблеми необхідно розібрати насадку.

Етапи розбирання:

  • Для стикувальної частини насадки з боку двигуна необхідно підібрати охоплювальну головку. Фіксуємо її в лещатах, зверху закріплюємо насадку та відкручуємо ніж.
  • Знімаємо шайбу, яка йде після ножа. При необхідності підхоплюємо її чимось гострим.
  • Ручкою молотка акуратно б'ємо по штирю з боку ножа, витягаємо внутрішню деталь з іншого боку плоскогубцями.

Тепер залишається змастити частину штиря, за якою йде ніж. Як змащувальну речовину можна використовувати аптечне парафінове мастило. Перед нанесенням складу усуньте причину заклинювання: приберіть проспиртованою серветкою органіку, що забилася, або відчистить іржу.

Бувають нерозбірні насадки. В принципі, їх теж можна лагодити, але в такому разі процес вимагає просунутих навичок: уміння нарізати різьблення, паяти тощо.

Якщо насадка крутиться, але важко, можна спробувати спосіб, що не вимагає розбирання. Наберіть в місткість з теплою водою, додайте хорошу порцію мийного для посуду. Поганяйте отриманий засіб блендером кілька хвилин, після чого промийте прилад у чистій воді.

Хазяйкам на замітку: Як користуватися соковижималкою: 5 важливих тонкощів

Запобіжники та блокування

У багатьох стаціонарних блендерах передбачено блокування від перегріву двигуна. Перед початком використання апарата бажано переглянути, які обмеження з експлуатації прописані в інструкції, наприклад:

  • Небажано експлуатувати техніку без перерви понад 3-5 хвилин.
  • До перегріву двигуна може призвести подрібнення твердих продуктів, збивання занадто в'язкої маси, тривала робота на мінімальній швидкості.

Бажано починати подрібнення на малій швидкості, а потім поступово збільшувати оберти.

При спрацюванні блокування прилад вимкнеться. Повернути його до робочого стану відразу після такої зупинки не вдасться. Блендер запрацює, тільки коли двигун повністю охолоне.

Обходимося без електрики: Як зробити виноградний сік без соковитискача — 2 шляхи розв'язання питання

Проблеми з двигуном

Не всі блендери оснащені запобіжниками, які захищають двигун від перегріву. При експлуатації пристроїв без такого захисту потрібно уважно ставитись до появи незвичайних звуків та запаху гару. Виходу з ладу двигуна часто передує «аромат» паленої ізоляції.

не працює блендер через проблеми з мотором

При такому симптомі необхідно терміново вимкнути блендер. Якщо електродвигун згорів, навряд чи є сенс міняти його у сервісній майстерні. Ціну такого ремонту можна порівняти з придбанням нового приладу.

Визначаємося з вибором: Який блендер краще купити — занурювальний або стаціонарний: вибираємо з 2 варіантів

Чому блендер не подрібнює, якщо ніж обертається?

Буває, що насадка крутиться, але не справляється зі своєю роботою. В цьому випадку, швидше за все, причина в неправильній експлуатації: завантажили повну чашу, поклали щось занадто в'язке або тверде, давно не точені ножі та т.і. Є ще інша категорія причин, через які блендер до ладу не працює. Це проблеми, які потребують ремонту, наприклад, одна кнопка запускає двигун, друга — ні.

Готуємо смузі: Смузі без блендера — 5 способів та 4 рецепти

Переповнена чаша

Стаціонарні блендери вигідно відрізняються від занурюваних тим, що в процесі подрібнення маса, що переробляється, в будь-якому випадку не буде частково вилітати за межі чаші. Використання приладу не потребує спритності рук. Однак це не скасовує актуальності помірного підходу при заповненні чаші. Якщо завантажити її на повну, блендер нормально не перемеле вміст.

Щоб не стикатися з такими проблемами, при виборі подрібнювача зверніть увагу на обсяг чаші. Для сім'ї із 4 осіб достатньо місткості на 1,5 л, для двох вистачить 1 літра. Максимальне завантаження чаші — 80-85%.

Порівняння кухонної техніки: Що краще: блендер або соковитискач — 5 аргументів про пристрої

Затуплений ніж

Якщо блендер перестав подрібнювати належним чином, можливо, затупився ніж. В принципі, заводського заточування вистачає надовго, але якщо завантажувати в апарат тверді продукти, краї втратять гостроту швидше. Щоб упорядкувати ніж, потрібно по можливості його зняти. Якщо він тримається на заклепці, відправляємо на заточку всю насадку. Варіанти виправлення ситуації:

  • Віднести ніж до фахівця із заточування різних інструментів.
  • Підрівняти поверхні, що затупилися, на наждаку або за допомогою електродриля. У другому випадку знадобиться конусоподібна насадка. Заточувати ніж потрібно на малих або середніх обертах, щоб не перегріти метал.

Є ще хитрик для лінивих власників стаціонарних блендерів. Відваріть 3 яйця, шкаралупи від них покладіть у холодильник, потім відправте в чашу з невеликою кількістю холодної води. Нехай ножі обертаються деякий час. Шкаралупки спрацюють як наждачний папір.

блендер не подрібнює через ножі, що затупилися.

Несправність регулятора швидкостей

Така несправність характерна для 2-кнопкових занурювальних блендерів. Одна кнопка включає турборежим, що змушує мотор крутитися на максимальних обертах, друга працює через регулятор швидкості. На тильній стороні пристрою є перемикач, за допомогою якого користувач задає темп обертання. Якщо кнопка регульованих оборотів не працює, необхідно розкрити корпус:

  • витягти кришку з перемикачем, що тримається на зачепах;
  • відкрутити гвинтик та зняти заглушку.

Наступний етап — витягування плати та її огляд. Сам механізм регулятора, швидше за все, не справний. Характерні причини: симистор розбовтався через вібрацію, згорів резистор тощо. Треба припаяти деталі, що розбовталися, несправні замінити, і диво-техніка запрацює знову.

Поповнюємо кухонний арсенал: Як правильно вибрати пароварку-блендер: яка краще — 4 підказки

Не включається блендер взагалі: на що звернути увагу

Якщо блендер не хоче працювати, спочатку потрібно перевірити наявність електрики в розетці та оглянути шнур на предмет пошкоджень. За відсутності банальних причин доводиться розкривати корпус. Усередині насамперед перевіряємо запобіжник, який захищає від короткого замикання та інших несправностей, пов'язаних з електрикою. Далі тестуємо радіодеталі в послідовності, у який струм рушить від входу шнура і далі. Знайти причину несправності може допомогти візуальний огляд провідників струму.

Справність розеток та наявність електрики

А може, проблема не в блендері? Денні відключення електроенергії часом не відразу помітні. Перевірте, чи все гаразд з подачею струму у квартиру. Другий момент, пов'язаний з електроживленням, — справність розетки. Увімкніть пристрій до іншої точки електропроводки. Якщо запрацювало, то справа в несправній розетці.

Лікнеп по блендерах: Як користуватися блендером: нюанси використання 2 видів подрібнювачів

Цілісність шнура

Зі шнуром живлення рідко трапляються неприємності, але виключати цей момент все ж таки не варто. Візуально огляньте кабель. Якщо знайдете очевидні дефекти — замініть на новий.

блендер не крутить через переламаний дріт

Якщо блендер не крутить, не видає дзижчання і не виявляє інших ознак життя, після перевірки живлення в розетки є сенс розібрати корпус і спробувати знайти несправну деталь. Такий номер пройде у разі розбірного корпусу, де проглядаються дві половинки. Для цього може знадобитися викрутка під три або п'ятисторонню зірку. Спочатку відкручуємо видимі гвинти, потім розташовані під кришечкою, до якої підходить шнур. Кришка тримається на клямках, її потрібно акуратно підчепити, наприклад, ножем з вузьким лезом.

причини коли блендер дзижчить і не крутить

Після відкручування гвинтів залишається роз'єднати половинки корпусу. Щоб відщепнути зачепи, можна скористатися ножем або пластиковою карткою. Усередині знаходимо силову колодку, на яку має приходити живлення від шнура. Перевіряємо напругу. Якщо струм не приходить на колодку, проблема в шнурі.

розбирання блендера коли той не перемелює

Проблеми із запобіжником

Під корпусом у будь-якому випадку є запобіжник від короткого замикання. У разі несправності він виходить з ладу, запобігаючи серйознішим проблемам. При перевірці деталей після розкриття корпусу можна почати із запобіжника. Якщо продзвонювання показує, що він згорів — міняємо на новий з такими самими характеристиками.

несправний запобіжник блендера

Надалі потрібно дивитися, як працює прилад. Якщо блендер знову не вмикається або стартує, але відразу замовкає, це означає, що варто пошукати серйознішу несправність. Проблема може полягати у платі керування чи двигуні.

Пошкодження плати

Окремі несправності плати легко виявити під час візуального огляду. Це може бути конденсатор, що надувся. Або резистор, що потемнів або наполовину відвалився, сполучна доріжка з відшаруваннями та т.і. При виявленні таких неполадок міняють плату на нову, ремонтують її чи купують новий блендер.

Приклад ситуації, коли актуальний ремонт — несправність термістора. Діагностується вона за допомогою мультиметра. Якщо прилад показує обрив ланцюга, термістор змінюють на новий або закорочують контакти, наносячи на плату доріжку олова. Тимчасово обійтися без цієї радіодеталі можна. Виробники багатьох блендерів взагалі не включають її до схеми. До внутрішньокорпусних несправностей також відноситься діодний міст, що вийшов з ладу.

 ремонт плати блендера

Несправність двигуна або акумулятора

Несправність двигуна визначають шляхом продзвонювання. На першому етапі перевіряють наявність пробою щіток на корпус, на другому прикладають до них щупи мультиметра. Заміна двигуна — дорогий захід. Можливо, простіше купити новий блендер. Якщо у сервісі хочуть виставити рахунок за заміну моторчика, уточніть: новий він чи б/в. Іноді до рук майстрів потрапляють робочі двигуни, зняті з техніки, що не підлягає ремонту. Така заміна має коштувати дешевше.

Окрема історія — акумуляторні блендери. Їх зручно брати на природу, оскільки працюють без розетки. В іншому від акумуляторного живлення одні проблеми. Розрядилася батарея — прилад не заряджається та не вмикається.

Насамкінець ще кілька прикладів, які допоможуть зрозуміти, чому стаціонарний блендер не включається або не подрібнює: 

Симптоми
Ймовірна причина
Марно працює, а з продуктами не хоче Стала непридатною пластмасова муфта зчеплення або несправний редуктор
У корпусі щось тарахкотить або при роботі чується запах гару Двигун виходить з ладу
Не фіксується насадка або прилад не крутить Несправність редуктора або шестерень, які відповідають за фіксацію

При зверненні до сервісу завжди порівнюйте вартість ремонту та нового подрібнювача. За багатьох несправностей простіше придбати новий апарат.

Готуємо домашній майонез: Як приготувати майонез у блендері: 4 простих рецепти та 6 секретів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії