Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще: блендер або соковидавлювач — 5 аргументів про пристрої

Дата публікації: 20.07.2022 11:54
Дата оновлення: 31.10.2022 13:17

Техніка для кухні дозволяє урізноманітнити харчування та способи приготування продуктів. Асортимент великий, а місце зберігання та фінансові можливості різні. Тому часто доводиться вибирати, який товар більше відповідає запиту або буде універсальним на кухні.

Фруктові та овочеві смузі

Порівняймо, що краще — блендер або сокодавилка. Розглянемо плюси та мінуси кожного обладнання, порівняємо що з цього зручніше у використанні, що більше заощаджує час та спрощує процеси.

Соковидавлювач або блендер: у чому різниця

Щоб визначити, який пристрій підійде саме вам, потрібно визначити, з якою метою плануєте його використовувати. Тому розбираємося в основних відмінностях і можливостях.

Призначення

Назва соковичавлювача говорить сама за себе і точно описує її призначення. Цей прилад використовується виключно для приготування соку, а якщо точніше, віджимання соку з фруктів та овочів, відділення волокна.

Блендер використовується для подрібнення, змішування, пюрування продуктів. Головна відмінність у тому, що пристрій переробляє продукт, нічого не відокремлюючи. Підходить для приготування коктейлів, смузі, супів-пюре.

суп-пюре у блендері

Наприклад, якщо пропустити яблука через соковитискач, на виході вийде рідкий сік та окремо суха м'якота. А ось після перероблення у блендері консистенція стане однорідною, схожою на пюре. Наскільки густою буде консистенція, залежить від соковитості яблук.

яблучний сік та соковитискач

У тему: Чим корисний соковитискач: 5 цікавих фактів про неї та про соки

Принцип роботи

Соковитискачі діляться на шнекові та відцентрові.

  1. У першому випадку плоди притискаються і сік відокремлюється під тиском.
  2. У другому — плоди подрібнюються ножами, а сік відокремлюється від м'якоті завдяки відцентровій силі.

Відцентровий соковитискач

Технології різні, але принцип роботи той самий — отримати нектар, а м'якуш відправити в окремий контейнер.

Блендери також поділяються на подрібнювачі, занурювальні та стаціонарні. Моделі відрізняються зовнішнім виглядом та зручністю використання, але принцип роботи ідентичний: обертання мотора передається лезам, які змішують, подрібнюють або збивають продукти.

стаціонарний блендер

Читайте також: Навіщо потрібен блендер: функціонал та 5 причин купити

Функціонал

Завдання соковичавлювача полягає у віджиманні соку з ягід, фруктів або овочів. Пристрої можуть бути вдосконалені корисними функціями:

  • автоматичне скидання м'якоті дозволить не морочитися з очищенням контейнера для збору м'якуша при кожному наповненні;
  • «стоп крапля» не дасть соку пролитися на стіл після використання приладу;
  • індикатор рівня соку зручний для тих, хто готує за рецептом;
  • регулювання швидкості допоможе впоратися з будь-якими сортами плодів та дозволить регулювати густоту соку;
  • захист від випадкового пуску убезпечить від включення, коли знято контейнер або проводиться очищення сітки.

Блендер здатний змішувати до однорідної консистенції, нарізати, подрібнювати та збивати. Всі ці функції можуть бути доступними в одній моделі. Добре, що передбачені різні насадки, регулювання швидкості, якісний ніж та матеріали.

Є з чого вибрати: ТОП-12 найкращих виробників блендерів

Простота та зручність в експлуатації

Блендер легко мити завдяки змінним насадкам чи чаші. Наприклад, після використання стаціонарного блендера достатньо сполоснути контейнер, в якому змішувалися інгредієнти. Він займає менше місця для зберігання.

Соковижималки більш вимогливі у догляді. У пристроях відцентрового типу забиваються отвори, які потрібно почистити, в деяких моделях надається щітка в комплекті. Шнековий соковитискач не вимагає такого ретельного очищування, але для того, щоб дістати деталі, які потрібно вимити, пристрій розбирають, а це додатковий час та зусилля. Зазвичай прилад займає більше місця, у роботі шумить голосніше за блендер.

На замітку: Як і чим у 2 етапи почистити соковитискач від засохлої макухи та нальоту?

Вартість

Вартість блендера та сокодавилки залежить від типу пристрою, функціоналу, якості матеріалів та виробника. Саме тому шнекова дорожча відцентрової. Ціна коливається від 1800 до 8000 грн.

Найпростіший занурювальний блендер із базовим функціоналом коштує від 700 грн. Ціна моделей, до комплекту яких входить віничок, додаткові чаші, подрібнювач або млинок, від 1000 грн. Вартість стаціонарного блендера від 1000 до 8000 грн.

До речі: Який з 2 типів соковичавлювача краще: шнекова або відцентрова?

Блендер VS соковитискач: порівнюємо переваги

Перевага соковичавлювача полягає у здатності переробляти фрукти та овочі у великому обсязі. Якщо плануєте консервувати сік на зиму або потрібно вичавити з урожаю, з таким завданням впоратися тільки соковижималка.

що краще соковижималка або блендер

Переваги блендера у його універсальності. Він придатний не лише для приготування смузі, а й різноманітних коктейлів, соусів, майонезу, супів, дитячого харчування.

Недоліки пристроїв

Жирний недолік соковичавлювача — його обмежений функціонал. На кухні потрібно тримати окремий, досить громіздкий прилад для приготування соку. Також вагомий мінус у кількості відходів. Адже в м'якуші містяться корисні речовини та необхідна для травлення клітковина, які часто доводиться викидати.

Слабка сторона блендера криється у двох моментах: пюрувати велику кількість фруктів проблематично та затратно за часом. Консистенція одержуваного напою може бути, як перевагою, так і недоліком — все залежить від завдань.

Якщо потрібний чистий сік без дрібних кісточок, за допомогою блендера без додаткового проціджування отримати необхідну консистенцію не вийде. А ось за допомогою соковижималки не вийде отримати корисний «зелений коктейль» з клітковиною.

Згадати у слушний час: Як користуватися блендером: нюанси використання

Для чого краще підходить блендер, а для чого соковичавниця?

Соковичавлювач та блендер призначені для різних процесів. Лише в окремих випадках вони взаємозамінні.

Сокодавилка підійде тим, хто любить побалувати себе свіжим соком з фруктів і овочів або консервує сік на зиму.

Блендер універсальний. Знадобитися тим, хто робить смузі з овочів, ягід та фруктів, а також часто готує соуси, супи-пюре та дитяче харчування. Або потрібний як подрібнювач для горіхів, спецій, льоду.

На запитання, що кращий соковитискач чи блендер — немає однозначної відповіді. Ці два кухонні помічники нічим не кращі й не гірші, вони вирішують різні завдання. Щоб було легше визначитися з вибором, дивіться порівняльну таблицю призначень пристроїв:

 
Блендер Соковичавлювач
Приготування соку +
Приготування смузі, коктейлів +
Для великих обсягів продуктів +
Подрібнення, змішування, збивання +
Зручність в експлуатації +
Вартість залежить від моделі залежить від моделі
Відходи +

Якщо потрібно пристрій, який поєднує всі функції, зверніть увагу на блендер/соковичавлювач 2/1. Такий пристрій трохи більше за габаритами та вартістю, зате закриває гештальт у частині кулінарного клопоту.

Рейтинг від MOYO.UA: 7 найкращих шнекових (пресових) соковитискачів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії