Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Соковарка або соковитискач: що краще — 8 відмінностей

Дата публікації: 24.08.2022 10:32
Дата оновлення: 24.08.2022 10:32

Назва цих двох пристроїв говорить сама за себе: варити та віджимати. Залишається лише розібратися, що ж краще — соковитискач чи соковарка — справляється зі своїм призначенням.

Соковитискач або соковарка: ключові відмінності

 
Соковичавниця Соковарка
Одержання соку під дією тиску під дією пари
Підготовка фруктів та овочів розрізати, видалити серцевину та кісточки за бажанням
Теплова обробка ні є
Наявність м'якоті є ні
Термін зберігання кілька днів від тижня до року
Фреш так ні
Кількість соку обмежено кількістю продуктів обмежено місткістю каструлі
Габарити менше більше
Вимоги підключення від розетки 220 v готується на плиті

Виходить, що соковарка варить сік для тривалого зберігання, а соковитискач віджимає сік на тут і зараз.

На замітку: Як вибрати соковитискач: 10 ключових показників

Призначення

Якщо потрібен свіжий сік, краще вибрати соковитискач, а для консервування або готування дитячого харчування — соковарку. Проварити свіжий сік також можна, але для цього потрібно більше зусиль: процідити, проварити або стерилізувати банки з соком.

Корисна стаття: Як вичавити сік з апельсина без соковижималки — 5 способів

Принцип роботи

Соковитискач працює за принципом подрібнення продуктів та вичавлювання соку з дрібніших частинок. Бувають шнекові та відцентрові моделі. Залежно від типу відрізнятиметься принцип роботи.

Соковитискач подрібнює продукти та видавлює з них сік

У відцентрових плоди подрібнюються ножами, а віджимання м'якоті відбувається під дією відцентрової сили. Сік відокремлюється в окрему місткість. Шнекова модель подрібнює продукти, як у м'ясорубці, сік відокремлюється під силою тиску.

Соковарка працює за принципом приготування на пару. Конструкцію нагрівають і під дією пари плоди розм'якшуються та віддають рідину. Тут сік пастеризується і на виході вже готовий продукт для консервації.

Детальний огляд: Який із 2 типів соковижималки краще: шнекова чи відцентрова?

Конструкція

Соковарка — це велика каструля, яка складається із трьох секцій. Найнижча наповнюється водою, яка перетворюється на пару і через трубку потрапляє у другу секцію. Другий поверх — сокосбірник, у який збирається сік із фруктів та овочів. І останній ярус — це місткість із сіткою та кришкою. Сюди складають сировину, з якої потрібно одержати сік.

ягоди в соковарці

Вся ця конструкція нагрівається на плиті, паром обдаються фрукти та овочі. Сік починає стікати в сокоприймач і через трубку може виводитися в окрему місткість, наприклад, банку.

Відцентрова та шнекова сокодавилки схожі за конструкцією. Складаються з відділу, куди завантажується сировина, двигун, фільтри, контейнер для збирання м'якуша та чаші для збирання соку. У відцентровій соковижималці двигун рухає терковий диск, а в шнековій — шнек.

соковитискач відмінний вибір для приготування соку

Обсяг та габарити

Загальний об'єм соковарки може коливатися від 5 до 21 л. При її виборі слід орієнтуватися на обсяг каструлі для збирання соку, і на місткість для плодів. Якщо планується варити сік із ягід, можна обійтися меншим обсягом. Якщо з фруктів та овочів, потрібно звертати увагу на обсяг дуршлагу, куди закладаються фрукти. Від його розміру залежить, скільки соку можна отримати за один сеанс. Соковарка досить габаритна, але її розмір цілком виправданий, коли постає питання заготовлення на зиму.

Соковитискачі приблизно однакового розміру набагато менше соковарки. Це зумовлено тим, що соковитискач не передбачає завантаження для подальшої обробки продуктів. Щоб отримати сік з певного обсягу сировини, необхідно порціями закладати плоди в приймач й іноді звільняти контейнери для збирання макухи та соку.

Продуктивність

У соковитискача вона залежить від потужності, швидкості обертання, діаметра отвору для подачі, соковитості сировини. Але обмежень щодо обсягів перероблювання практично немає.

Продуктивність соковарки залежить від соковитості плодів і від обсягу, тобто місткості для фруктів та овочів. Після завантаження плодів соковарка працює без втручання користувача.

Час приготування

У сокодавилки перші краплі соку виходять відразу після початку роботи пристрою. За скільки вийде вичавити сік умовно з кілограма фруктів — залежить від потужності пристрою та соковитості продукту.

домашній сік

У соковарці час приготування залежить від густини плода. Після закипання води варити сік потрібно від 15 до 60 хвилин. Можна і довше, але не варто старатися. Щоб збереглося якнайбільше корисних речовин, немає сенсу варити сік годинами.

варити ягоди в соковарці

Тонкощі експлуатації

Для ефективної роботи соковарки слід враховувати п'ять нюансів:

  1. У моделях, де передбачено шланг для зливу соку, важливо закріпити його надійно, щоб при варінні сік не витік.
  2. Слідкувати за наповненням місткості, куди збирається сік та вчасно міняти у міру наповнення.
  3. Під час роботи соковарки кришка має бути закрита.
  4. У процесі варіння слід стежити, щоб не випарувалася вся вода.
  5. Догляд не складніший, ніж за звичайними каструлями.

Для роботи із соковидавлювачем знадобиться постійна участь:

  1. Фрукти потрібно не тільки помити та видалити серцевину за потребою, а й нарізати або розділити на частини, які зможуть пройти до приймача.
  2. Слід пам'ятати про правила безпеки, користуватися штовхачем і не засовувати пальці в елементи, що рухаються.
  3. Періодично очищати контейнер для макухи та зливати сік.
  4. У деяких моделях може забиватися сітка. Розбирати та виймати деталі можна лише при відключеному від мережі приладі.
  5. Після закінчення роботи пристрій потрібно розібрати та промити всі деталі, які можна мити. Висушити та зібрати соковитискач.

З нюансів використання: у сокодавилці можна послідовно зробити сік із різних продуктів, не змішуючи їх. У соковарці приготувати сік з різних плодів, не змішуючи, можна тільки якщо готувати в різні підходи.

До речі: Чим корисний соковитискач: 5 цікавих фактів про неї та про соки

Вартість

Ціна соковижималки залежить від типу пристрою, потужності, додаткових можливостей. Є моделі 3 в 1, які дозволяють робити смузі, соки та фреш. Поєднують у собі функції блендера та преса. Електричний соковитискач можна купити від 1000 грн до 10000 грн.

Вартість соковарки залежить лише від матеріалу, з якого вона виготовлена. Є сучасніші моделі, менш габаритні, в яких замість трьох каструль використовується одна. Але принцип роботи такий самий. За весь час існування цього приладу він не сильно вдосконалився. Придбати соковарку можна від 1000 до 3000 грн.

Соковарка VS соковитискач: порівнюємо переваги

Соковижималка
Соковарка
Видає свіжий сік Виходить сік тривалого зберігання
Працює від електроживлення Набуває чинності від нагрівання
Малогабаритна Не вимагає постійної участі у процесі приготування
За один цикл можна переробити той обсяг плодів, який потрібно Легко розбирати та мити

Одна і та ж функція може бути як перевагою, так і недоліком. Наприклад, якщо у вас на дачі немає плити, але можна під'єднатися до розетки, робота від мережі буде перевагою. Якщо немає світла, а є вулична піч на дровах, у соковарці не тільки зможете приготувати сік, мармелад чи дитяче харчування на зиму, а й заощадити на електроенергії.

Порівняння недоліків

Соковижималка
Соковарка
Шумна Громіздка
Може не повністю відокремлюватися сік із макухи У спеку нагрівається та нагріває приміщення
Небезпечна у використанні Можливості перероблювання обмежені обсягом каструль
Складно розбирати та мити Не вдасться зробити фреш

Обидва прилади однозадачні. Це погано: приготування соку потрібно епізодично, а місце зберігання постійно.

Догляд за соковижималкою: Як і чим у 2 етапи почистити соковитискач від засохлої макухи та нальоту?

Що краще купити: соковарку чи соковижималку

Соковарка є досить громіздкою технікою, яка використовуватиметься під час збирання врожаю. У маленьких квартирах зберігати її незручно. Але якщо у вас великий урожай і серед усіх методів зберігання вибираєте консервацію — соковарка незамінна. Для свіжого соку або приготування коктейлів соковарка абсолютно не підходить.

сік містить корисні речовини та багато фруктози

Для фрешу потрібен соковитискач. Зберігати в холодильнику такий сік можна кілька днів. А проваривши його та законсервувавши — кілька місяців. Виходить, що соковитискач, більш універсальний пристрій. Зі свіжого соку зробити консервацію можна, а у зворотному порядку — неможливо.

Який сік корисніший: із соковарки чи соковичавниці

Щодо соків завжди багато суперечок. З одного боку — при тепловій обробці втрачається багато корисних речовин, руйнується вітамін С. З іншого боку — дієтологи звертають увагу на великий вміст цукру. Сучасні дослідження доводять, що харчування людини має бути максимально різноманітним. У тому числі використовувати різні способи обробки продуктів. Овочі та фрукти можна заготовити у сушарках. Ягоди добре зберігають свої властивості при заморожуванні.

Соки краще пити в різних видах: свіжий, смузі, проварений або з'їсти цілісний фрукт, овоч. Не відмовляйте собі в задоволенні!

Хитрики: Смузі без блендера — 5 способів та 4 рецепти

Коментарі
Залиште коментар
Категорії