Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке IP68: ТОП 3 гаджети, для яких важливий вологозахист

Дата публікації: 29.08.2022 11:43
Дата оновлення: 29.08.2022 11:43

Волога та техніка — речі важко сумісні, проте сучасні технології творять дива. Утоплений смартфон часто продовжує працювати як новенький. Потрібно лише при покупці звертати увагу на відповідне маркування.

Як розшифровується IP68

Актуальна техніка від Apple: Який MacBook вибрати у 2022 році: огляд, порівняння, відгуки

IP68: що означає такий захист

Покупці дорогих смартфонів або інших пафосних гаджетів розраховують, що їхні девайси довго радуватиме справною роботою, а тому звертають увагу на рівень захисту — дві цифри, які йдуть за IP. У топових телефонів зазвичай специфікація IP68, що означає, що під корпус не потрапить пилюка, і модель можна на пів години сховати в акваріумі від сторонніх. Вода тільки має бути прісною.

У морі, пиво та інші рідини смартфон краще не занурювати, оскільки агресивне середовище може зашкодити неметалевим захисним елементам, що закривають шлях до електроніки. А якщо все ж таки занурили — промийте гаджет у прісній воді.

У будь-якому випадку заради цікавості занурювати у воду смартфон не варто, оскільки виробники на такі пошкодження зазвичай не дають гарантію, навіть якщо пристрій сертифікований, і в документації після IP стоїть число 68.

ip68 що означає

Покупцям цифрової техніки корисно знати не тільки що означає абревіатура IP68, але й мати уяву про інші маркування.

Покупцям на допомогу: Як налаштувати смарт годинник: покрокова інструкція в 4 розділах

Які ще бувають ступені захисту: розшифровка

Мобільну цифрову техніку виробляють із захистом від пилу. Допускається потрапляння мікроскопічних частинок під корпус, але щонайменше протягом гарантійного періоду нічого з цим робити не треба. Звичайно, ні які тверді предмети, наприклад, шкаралупки від насіння, всередину не потраплять. Захист від пилу — це цифра 5 після IP.

Більшість моделей не тільки захищені від пилу: вони повністю пилонепроникні. І тут, по суті, можна констатувати герметичність. У документації пилонепроникність позначають цифрою 6 після IP.

Друга цифра після IP означає:

  • 4 — повний захист від бризок, краплі можуть падати на девайс під будь-яким кутом;
  • 5 — гаджет витримає напір води, що подається із сопла діаметром 1/4 дюйма під тиском 30 кПа;
  • 6 — не страшний напір води із сопла діаметром ½ дюйма під тиском 100 кПа;
  • 7 — девайс можна занурювати у водну стихію на глибину до 1 метра на 1 хвилину;
  • 8 — техніку можна залишити у воді на 30 хвилин.

У табличному вигляді цифри за IP виглядають так:

 
Пилозахищений корпус Пилонепроникний корпус
Техніка витримує бризки 54 64
Струмінь води 55 65
Потужний струмінь води   66
Занурення на 1 хвилину   67
Занурення на 30 хвилин   68

Осередки не всі заповнені, оскільки девайс, що витримує екстремальний душ або занурення у воду, у будь-якому випадку буде на 100% захищений від пилу.

Як бачите, рівень захисту з кодом IP68 в кінці таблиці. Це говорить про те, що серед товарів для широкого кола покупців це максимально надійний варіант.

що таке ip68

Пара прикладів частково сертифікованих девайсів:

  • 6Х. Гаджет пилонепроникний, а за вологозахистом не сертифікований.
  • Х5. Рівень вологозахисту — 5, показник пилозахисту не вказано.

Цікава стаття: SpO2 — що це: 6 фактів про те, як смартгодинники та фітнес-браслети зчитують дані

У яких девайсів може бути захист IP68

  1. Смартфони. До моделей із класом захисту IP68 відносяться всі сучасні айфони. Флагманські моделі OnePlus теж не бояться утоплення, хоча у рекламній кампанії виробник не акцентує на цьому моменті увагу покупців. Робиться це щоб не спровокувати власників смартфонів на необдумані дії. Фактор водонепроникності сприяє продажам Asus Zenfone 8. А ось у компанії Samsung вирішили цим питанням особливо не морочитися: у багатьох дорогих моделей захист IP67. Однак не варто ставити на чільне місце фактор водонепроникності. Навіть якщо купите Samsung з IP68, не факт, що він переживе занурення у воду, особливо після кількох років експлуатації. Матеріал ущільнювачів недовговічний, з роками гаджети втрачають герметичність.
  2. Смартгодинник. Виробники розумних годинників в більшості випадків забезпечують вологозахист IP68. Сертифікацію проходять не лише дорогі, а й бюджетні моделі, на вартість продукції цей фактор особливого впливу не має. Годинники занурюються у воду рідше, ніж смартфони. Приймати в них душ — сумнівне заняття, тому багатьох влаштовує захист IP67. За такої конструкції теж можна мити руки, не знімаючи годинник.
  3. Фітнес-браслети. Якщо плануєте плавати в басейні з фітнес-браслетом, перед покупкою переконайтеся, що в ньому є відповідні функції. Це може бути вимір довжини запливу, пульсу, швидкості плавання, кількості гребків тощо. Такі трекери продаються із захистом IP68, також у документації вказують WR — можливу глибину занурення. Для басейну підходять гаджети з WR100 та вище. Пірнати на глибину 100 метрів у них не варто, але можна спокійно плавати й занурюватися на 3-5 метрів.

девайси з ip68

Для девайсів більшого розміру, наприклад планшетів і ноутбуків, рівень IP втрачає свою актуальність, оскільки навряд чи ви впустите таку техніку у воду. Покупцям цілком логічно задовольнятися захистом від пилу, який у будь-якому випадку трапляється.

Реанімуємо планшет: Що робити, якщо не включається планшет — 2 можливі проблеми і 3 способи їх вирішення

Особливості експлуатації гаджетів, які мають ступінь захисту IP68

Топ-захист від води у смартфона не варто сприймати як заклик до початку сміливих експериментів із зануренням девайса в річку чи море. Особливо якщо телефон у вас вже не перший рік. Злам може статися навіть після короткочасного занурення у воду.

Наручні гаджети в цьому плані надійніші. Купання в прісноводному басейні з фітнес-браслетом — стандартне проведення часу людей, які дбають про підтримку спортивної форми. Смартгодинник із захистом IP68 можна не знімати під час миття рук.

втоплений смартфон сушиться в рисі

Що таке вологозахист IP68 начебто розібралися. Залишилося сказати кілька слів про гарантійний ремонт гаджетів, які перестали працювати після занурення у воду. У випадку смартфона не варто намагатися ввести в оману співробітників сервісу. Під корпусом є спеціальні лакмусові індикатори, які змінюють колір після контакту з водою.

Якщо після басейну відмовився працювати фітнес-браслет, захист якого гарантував виробник, можна сміливо повідомляти про несправність продавцю. Швидше за все замість бракованого гаджета видадуть новий.

Приводимо до тями ноутбук: На ноутбуці не працює клавіатура 7 причин несправностей і способи їх усунення

Коментарі
Залиште коментар
Категорії