Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як в'ялити помідори в сушарці — 7 моментів

Дата публікації: 23.08.2022 11:54
Дата оновлення: 31.10.2022 13:13

В'ялені помідорки в олії та зі спеціями гарні й самі по собі, і в кашах, салатах. Бутерброди з ними — чудо, снідати томатами із зеленню на підсмаженій брускеті — мрія будь-якого гурмана.

В'ялені томати з олією та спеціями

В'ялений томат не надто пересушений. Він зберігає усі свої корисні якості. За правильних умов може довго зберігатися, взимку стане чудовою заміною «пластмасовим» помідорам з супермаркету.

Готувати зовсім не складно: у духовці чи сушарці для фруктів та овочів. Скільки часу готувати і які спеції додавати — ці нюанси описані нижче.

Хитрик: Як зробити сушарку для фруктів із холодильника: наочний посібник

Які помідори вибрати для в'ялення

М'ясисті сорти розміром з волоський горіх або сірникову коробку — те, що треба. Це слива, чері та коктейльні помідори.

Сорт слива підходить найкраще

Більші доведеться розрізати на кілька частин і видаляти насіння. Повинна залишитися лише м'ясистість.

В'ялені помідори: рецепт у сушарці

Щоб приготувати в'ялені помідори в сушарці, потрібно 8-12 годин і стерилізовані баночки.

Беруть стільки томатів, скільки вважають за потрібне, але тільки з урахуванням обсягу електросушарки. У пристроях, що використовуються для дому, це 4-5 кг. Хоча є інші.

Всихаючи, помідор морщиться і втрачає обсягом. Залежно від соковитості овочів, іноді більше ніж у 10 разів. Найчастіше з 4-5 кг свіжих томатів виходить 400-500 г сушених.

Якщо планується заготовити більше, досвідчені господині підсушені плоди перекладають на інші піддони, ущільнюючи їх таким чином. А в ті, що звільнилися, викладають свіжі часточки та з часом приготування, по черзі їх виймають. Спробуйте і ви так.

Помідори в сушарці втрачають багато вологи та зменшуються у розмірі

Пізнавальна стаття: Як вибрати сушарку для фруктів?

Складові

  • 4-5 кг томатів;
  • 300-400 мл будь-якої рослинної олії, краще з оливи;
  • сіль та спеції;
  • 3-5 зубчиків часнику на власний розсуд.

За класикою в італійському варіанті томати заливають саме оливковою олією. Якщо тримати її у холодильнику, вона кристалізується. І це нормально. Після того, як постоїть деякий час при кімнатній температурі, масло знову стане рідким. Можна взяти рафіноване із соняшника. Воно не кристалізується у холоді. Смак у нього нейтральний.

Зі спецій найкраще підходять італійські або прованські трави, але можна замінити на будь-які інші на свій смак.

Корисні поради: Як зробити пастилу в сушарці — 4 моменти, які впливають на колір, смак і зовнішній вигляд

Приготування

Перед тим, як сушити помідори в сушарці, їх потрібно промити та розрізати навпіл. Видалити основу та білі прожилки, якщо вони є. Оцінити наскільки плід водянистий. Якщо багато соку та насіння, краще ложкою вийняти серединку і залишити тільки м'якуш біля шкірки. Присолити. За бажанням додати спецій, щоб відразу після сушіння томати були пряними. Або спеції додати потім, уже разом з олією.

Етапи приготування:

  1. Частки розкласти на піддонах зрізаною частиною нагору. Укласти максимально щільно. Скласти піддони на сушарку та закрити кришкою.
  2. Виставити температуру та таймер. Найкраще починати з 40 градусів. Поступово збільшувати до 50-70°C, але не більше.
  3. Періодично перевіряти стан плодів. Якщо сушарка з вертикальним обдуванням, необхідно час від часу змінювати лотки місцями. Щоб помідори стали в'яленими, потрібно від 8 до 12 години.
  4. Дістати помідори із сушарки. Дати їм охолонути.
  5. У цей час підготувати заправку. У олію додати спеції та трохи нагріти суміш, не доводячи до кипіння. Потрібно лише трохи підігріти, під дією температури аромат приправ краще розкриється.
  6. Порізати або подрібнити часник. Додати до пряної олії.
  7. Взяти банку, якщо плануєте зберігати довго, обов'язково стерилізовану. На дно покласти трохи часнику, зверху шар в'ялених томатів. Утрамбувати. Присолити (якщо не робили цього спочатку). Кожен шар залити запашною олією, заповнивши під зав'язку і щільно закривати кришкою.

в'ялені помідори в олії

У результаті має вийти повна банка щільно покладених томатів упереміш із часником. Все це має бути залите олією зі спеціями до країв. Важливо, щоб усі томати були вкриті рідиною.

Читайте: Як стерилізувати банки в мікрохвильовій печі: 3 ефективних методи

Скільки сушити помідори у сушарці

В середньому 8-10 годин. Чим соковитіший плід, тим більше знадобиться часу. Багато залежить від виставленої температури.

Час
Температура Стан
2-3 год 30-40°C Лише трохи підсушився зріз, можна збільшувати температуру
6-8 год 40-50°C Томати втрачають більшу частину вологи, але ще трохи зменшуються у розмірі
10-12 год 60-70°C До готовности
12-14 год 40 -50°C До готовности

Ще один аспект. Не всі плоди просушуються поступово. Щоб зробити в'ялені помідори у сушарці, важливо періодично перевіряти готовність. Помідор готовий, коли він вже значно зменшився у розмірі, при натисканні на нього не виступає рідина та м'якота досить пружна.

готовий помідор пружний, але без соку

Якщо перетримати томати — вийдуть овочеві чипси. Якщо не досушити — при тривалому зберіганні може з'явитися пліснява через зайву вологу.

Як зберігати в'ялені помідори

Розібратися в тому, як приготувати в'ялені помідори в сушарці, це лише половина справи. Важливо їх правильно зберігати, інакше всі зусилля даремно.

Зберігати в'ялені томати в герметично закритій банці

Банки, в які викладається готовий продукт, мають закриватися герметично. Якщо не потраплятиме волога і повітря, заготівля довше зберігається. Залишити можна в холодильнику або в темній коморі, в ящику або шафі на балконі, коридорі, погребі, гаражі.

Після відкриття банку зберігати у холоді щільно закритою. Якщо дотримуватися рекомендацій цієї статті, в'ялені помідорки простоять до наступного врожаю.

Господиням на замітку: ТОП 6 особливостей, як сушити яблука в мікрохвильовій печі

Коментарі
Залиште коментар
Категорії