Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зробити пастилу в сушарці — 4 моменти, які впливають на колір, смак та зовнішній вигляд

Дата публікації: 05.07.2022 15:12
Дата оновлення: 26.10.2022 18:07

Щоб зробити пастилу, знадобляться фрукти, печені яблука, вода, олія, мед (цукор), блендер і сушарка. У комплекті деяких сушарок йдуть силіконові листи. Їх необхідно змащувати олією. Якщо не змащувати, солодка маса прилипне.

сушити пастилу в сушарці для фруктів та ягід

Змащують так, щоб лист блищав. Перестаратися не потрібно, якщо плануєте довго зберігати пастилу. Інакше, через надлишок олії, вона почне гіркнути та з'явиться неприємний запашок. Також можна змащувати листи не солоним шматочком сала. Тоді не буде ніякого запаху навіть після великої кількості часу.

Які ягоди та фрукти найкраще підійдуть для пастили

Ягоди соковиті, тому сохнуть довго і надто кислять. Наприклад, та ж алича, слива, вишня, смородина викликає оскому, а якщо з них зробити пастилу, додавши цукор чи мед, та спеції, — їй ціни не буде. У ласуні немає і натяку на кислинку, десерт виходить справді універсальним!

Наразі кулінарні деталі. Простіше та швидше подрібнювати заготовлене в блендері. Якщо його немає, можна попрацювати товкачем або пропустити в кухонному комбайні. А те, що маса вийде не однорідною — так тому й бути. Шматочки фруктів, звичайно, мозолять око перфекціоністам, зате повною мірою збагачені вітамінами. До того ж вони прикрашають десерт, надають йому вибухового смаку і відрізняються яскравим кольором.

трубочки пастили різних кольорів

А колір пастили відіграє не останню естетичну роль! Якщо сушити на сонці, виходить бура маса — така в рот не лізе. А в Gorenje, Ardesto, Ezidri або будь-якій іншій сушці — апетитна та ароматна. Запах багатьох фруктів посилює кориця, вона надає йому прянощів.

Принципова різниця: Як користуватися блендером: нюанси використання 2 видів подрібнювачів

Як приготувати пастилу в сушарці

Печені або варені яблука в ягідній масі служать як желеутворювальний елемент, оскільки виділяють багато пектину. Вони роблять десерт красивим, без тріщин. У промислових обсягах ті, хто виготовляє пастилу, користуються желатином або агар-агаром.

  1. Желатин тваринного походження. Він із кісток тварин.
  2. Агар-агар — рослинного, він із водоростей.

Переважно використовувати печені яблука через велику кількість пектину. Вони дають пастилі приємну консистенцію. Пастила без них виходить суха. З додаванням яблук, навпаки, м'яка, тягуча, ніжної консистенції.

пастила з яблуками

Яблука запікають у духовці, мультиварці, мікрохвильовій печі. У НВЧ виходить найшвидше — за 20 хвилин. Погано, що багато яблук у неї не покладеш, ще й електрику мотає. У середньому, на запікання яблук у духовці або мультиварці (режим «Випічка») йде 35-40 хвилин при 180 градусах. Вірна ознака готовності — починає лопатися шкірка. Якщо не хочете, щоб шкірка лопалася, протикайте її шпажкою в різних місцях перед тим як класти у піч.

Від того, який сорт яблук візьмете, залежить, якою вийде пастила:

  • кислі (Симиренко, Антонівка, Богатир) містять більше пектину, а значить десерт буде красивим, маслянистим на вигляд;
  • солодкі (Голден, Глостер, Айдаред) — з них пастила виходить солодше, але в таких менше пектину, тому підсушений смаколик виходить з тріщинами.

Необов'язково до кожного виду пастили додавати яблука. Деякі фрукти та ягоди мають досить пектину. Іноді можна замінювати яблуко бананом. Він теж непогано працює як желеутворювальний елемент, але не з усіма фруктами та ягодами. Розповідаємо покроково, як приготувати пастилу у сушарці.

Пізнавальна стаття: Як варити гречку в мультиварці: 4 найкращі рецепти

Підготовка фруктів

Заготівлі слід вимити, видалити кісточки-хвостики-серцевини. Великі плоди нарізати, щоб ножі блендера швидше подрібнили масу до однорідності. Кількість залежить від того, скільки та з чого мають намір зробити пастилу. Нижче даємо рецептуру в таблиці, розраховану на 2 листи.

Приготування пюре: таблиця рецептів

З чого?
Що потрібно? Як приготувати?
Полуниця
  • 250 г полуниці;
  • 400 г печених яблук (3 шт.);
  • 2 ч. л меду чи цукру;
  • 300 мл води

Яблука та ягоди відправляємо в блендер. Додаємо в чашу воду, це допоможе швидше перемолоти фрукти. Туди ж цукор (мед).

Включаємо блендер на максимальні оберти та перебиваємо до однорідності. Вийде 1200 мл пюре

Абрикос
  • 2 яблука,
  • 250 г абрикос,
  • 250 мл води,
  • цукор чи мед за бажанням
Заготовляння помістити в блендер, долити води. Цукор та мед додавати необов'язково. Все і так вийде добре. Якщо ж додати, пастила буде липка, м'якша та блискуча
Малина
  • 200 г малини;
  • 350 г яблук (3 шт.); 
  • 3 ч. л меду чи цукру (обов'язково!);
  • 250 мл води

Все у блендер. Через кісточки ягоду бажано довше перебивати, щоб їх подрібнити.

Не слід лити пюре на лист товстим шаром. Чим тонше, тим краще. Інакше потріскається.

Якщо готувати із замороженої малини, тоді пастила не тріскатиметься

Читайте: Як вибрати сушарку для фруктів?

За якої температури сушити пастилу в сушарці

Пастилу сушать при 50°C. Температурні режими та час сушіння, оптимальні для того чи іншого виду заготовин, вказані в інструкції до пристрою та на самій сушарці. Бажано дотримуватись рекомендацій виробника, щоб отримати добрий результат.

Скільки сушити пастилу у сушарці

Знадобляться 9-11 годин, залежно від рівня вологості в приміщенні, в якому стоїть електросушарка. Після закінчення часу потрібно перевіряти нижні поверхи, як сушиться пастила, якщо в пристрої стоїть більше ніж 10 поверхів. Якщо менше, все просохне рівномірно. Більше — тоді доведеться досушити.

шматочки пастили на піддоні сушарки

Як зробити пастилу в сушарці без піддона

Виручить пергаментний папір або харчові силіконові килимки. Їхню форму вирізують по діаметру кришки. Виходить основа з бортиками, оскільки діаметр кришки трохи більше листів. Конструкція сушарки продумана таким чином, що навіяне тепло поступово просушує заготовляння незалежно від щільності поверхні, на якій сушиться пюре.

Вони самі: ТОП 6 особливостей, як сушити яблука в мікрохвильовій печі

Як і скільки зберігати пастилу

Пастила зберігається рік у темному місці при температурі, в середньому, + 13°C - + 18°C та вологості повітря у приміщенні не більше 60%. Варіантів кілька, і всі вони надійні:

  • у скляних банках під поліетиленовими кришками, порізаною рулетиками, на шматочки або стрічки;
  • у тканинних мішечках, попередньо просочених у сольовому розчині та висушених. Це робиться для того, щоб не заводилася в десерті мошка та жучки;
  • загорнута трубочками у пергамент і захована у пластиковий контейнер, дерев'яний ящик або картонну коробку, щоб не пересохла.

упакована пастила та фрукти

У холодильнику пастилу не зберігають. Через вологість вона швидко покривається нальотом і стає липкою. А в морозилці — можна, навіть рік. Тому, що холод зберігає вітаміни, смак, структуру та консистенцію десерту. Аби лиш розморожування було поступовим: спочатку згорток кладуть у холодильник на кілька годин, потім на стіл.

Тепер знаєте, як висушувати пастилу. У ласощі зберігається 90-97% вітамінів. Крім ягідок, до неї можна додавати горіхи, траву, вівсянку — тоді вийдуть незвичайні фруктові цукерки. Пробуйте! Діліться своїм досвідом, це для нас неоціненно.

На замітку: Як зробити сушарку для фруктів з холодильника: наочний посібник

Коментарі
Залиште коментар
Категорії