Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як відремонтувати гірлянду: 4 варіанти дій

Дата публікації: 05.01.2022 09:34
Дата оновлення: 05.01.2022 09:34

Викинути зламане простіше всього. А ти візьми та і відремонтуй, дай друге життя ілюмінації. У більшості моделей схожа конструкція. Несправності легко прибрати самостійно. Розберемо, як полагодити гірлянду старого та нового зразка своїми руками, щоб вона радувала ще не один рік.

Як відремонтувати гірлянду: правила безпеки

Найчастіше головною причиною ламання є проблеми з проводом, лампочками або контролером. Доведеться розрізати, зачищати або припаювати дроти. Тому потрібно від’єднувати ілюмінацію від мережі, інакше є великий ризик отримати удар струмом.

гірлянда новорічна

Єдина ситуація, коли можна тримати гірлянду під’єднаною до мережі — при її перевірці. І то, під час цього краще використовувати «захисні рукавички електрика». Вони зроблені з діелектричних матеріалів, що не проводять струм. Навіть якщо станеться коротке замикання, людину не шибоне.

Після самостійного ремонту вуличної гірлянди її не можна вішати зовні — тільки в приміщенні. У домашніх умовах неможливо зробити ідеальне запаювання проводів та ізоляцію від пилу та вологи, тому таку ілюмінацію може закоротити від води, що випадково потрапила на дріт. Дощу вона не витримає.

Тим, хто не вміє працювати з паяльником та проводами, рекомендується віддати гірлянду у ремонт до професіоналів. Вони точно розберуться з проблемою, тиристорами, резисторами, конденсаторами та мікросхемами, полагодивши гірлянду в найкоротші терміни.

Лікнеп: Як повісити гірлянду: 5 популярних місць для прикраси

«Будова» гірлянди

Попри різницю у дизайні, всі гірлянди влаштовані ідентично. У старих моделях (до 2005-2010 року випуску) — це лампочки, що з’єднані в один ланцюг які світяться при конекті до мережі. У сучасних гірляндах ще є контролер (блок управління) — він дозволяє змінювати режими свічення.

Всередині старої підсвітки схований один дріт-гілка, приєднаний до однієї плати двома кінцями. У сучасній ілюмінації 5 проводів: 4 ведуть до різних «груп» лампочок, а загальний п'ятий для всіх. З протилежного боку знаходиться один товстий провід, що йде в невелику коробку з кнопкою та штепселем. Якщо він обірветься, погасне вся гірлянда. Якщо обірветься один з 4 проводів, що веде до різних блоків, згасне лише група вогників.

згасла група вогників на гірлянді

Всередині самої коробки знаходиться контролер — невелика плата, в якій запрограмовані різні режими свічення лампочок. Під час натискання кнопки керування, плата подає на гірлянду різні команди, що і змінюють освітлення.

злам гірлянди

Найпоширеніші ламання

Будова пристрою проста, вийти з ладу може тільки один із чотирьох елементів: лампочка, провід живлення, контролер (діодний міст) та вилка (штепсель). Що робити, якщо сталася оказія, нижче за текстом.

Може стати в пригоді: Як промити радіатор опалення — 4 кроки до підвищення енергоефективності

Як відремонтувати гірлянду, якщо вона не вмикається

Якщо не вмикається вся ілюмінація, швидше за все, у неї пошкоджено живлення або згорів діодний міст. Розв'язувати проблему можна одним з наступних способів, зазначених у таблиці:

Причина
Як виправити
Обрив дроту живлення Поворушити провід поруч із вилкою та поруч з контролером. Якщо після цього освітлення спрацює, проблема там. Потрібно замінити шнур на новий або відрізати зламаний шматочок, а потім припаяти назад. Якщо не допомогло, проблема в кабелі живлення. Потрібно відкрити кришку контролера, прибрати два кабелі, що йдуть до плати, та замінити їх на ідентичні
Згорілий міст діодів Цю проблему видно ще з першого погляду на міст. Одна зі згорівших деталей не може спрацювати, замкнути ланцюг, тому і підсвітка не запуститься. Можна замінити контролер або діоди з іншої гірлянди, купивши діоди в магазинах для електроніки та радіотехніки. Або взяти міст з гірлянди з подібним функціоналом і таким же номіналом (дізнатися його можна в інструкції)

Не працює один колір у гірлянді: як виправити

Можливі дві проблеми:

  • У контролері згорів блок, що відповідає за увімкнення потрібного кольору
    Прийдеться розкривати контролер та перевіряти надійність всіх контактів на платі.
  • Згоріли лампочки
    Усі лампочки одного відтінку з'єднані в єдиний ланцюг. Якщо одна перестає працювати, то ланцюг не замикається, але вимикаються всі лампочки потрібного кольору. Прийдеться вимірювати кожну лампочку мультиметром (як Stanley (STHT0-77364)) або «електричною викруткою», щоб дізнатися чи йде струм. Де не йде – там і поламано. Доведеться замінити необхідний світлодіод.

як полагодити різноколірну гірлянду

Святковий настрій: Як зробити гірлянди на Новий рік: 12 шикарних варіантів

Як замінити лампочку у гірлянді: шукаємо злам

Перед тим, як знайти світлодіод, що згорів у гірлянді, потрібно взяти мультиметр або викрутку для електриків: вони показують, чи йде напруга. Далі потрібно «продзвонити» кожну лампочку, щоб зрозуміти яка з них є дефектною. Лампочку виймають та конектять контакти до контактів тестера. Якщо він горить зеленим, то все ОК. Проте такий метод підходить лише для розбірних систем та займає багато часу.

Для систем з припаяними світлодіодами краще використовувати детектор поля, тому що знайти лампочку в гірлянді, що перегоріла, шляхом простого перебору не вийде. Потрібно увімкнути ілюмінацію в мережу та акуратно провести викруткою-детектором по довжині. Поруч із поламаним місцем вона загориться. Такий спосіб не ефективний, якщо у пристрої більше одного обриву.

Далі варто з'ясувати параметри гірлянди. Простіше всього це зробити, подивившись в інструкцію або бирку зі специфікаціями. Там наведені всі параметри пристрою. Якщо немає можливості дізнатися характеристики, потрібно вичислити їх самостійно.

  • Зняти з гірлянди лампочку, що працює.
  • Взяти регульований (лабораторний) блок живлення та тестер для струму.
  • Включити напругу на БП та підвищувати її, допоки лампочка не почне яскраво світитися.

У цей момент потрібно зафіксувати напругу та струм. Далі треба знайти лампу з максимально близькими значеннями. Якщо на екрані показує 2,7 і 0,23 А — беруть лампу на 3 В і 0,25 А. Це буде оптимальним варіантом. Залишається лише знайти лампу з відповідним цоколем та вкрутити її.

На замітку: Як збільшити звук на ноутбуці: 3 варіанти дій і 5 актуальних програм

Як полагодити гірлянду без блоку: перевіряємо на цілісність

У ілюмінації без блоку послідовна схема конекту — коли перегорає одна лампа, погаснуть всі. Насамперед потрібно перевірити освітлення на цілісність: якщо лампи цілі, треба дивитися, як саме вони вкручені в патрони. Якщо в ілюмінації з блоком при зламаній лампочці гасне лише частина освітлення, у пристроях «старого зразку» може гаснути весь пристрій.

як полагодити стару гірлянду

Далі потрібно перевірити лампи викруткою-індикатором або акуратно протикати дріт тестером. Якщо зі шнуром усе гаразд, перевіряють патрони. Іноді проблема саме в них.

У тих випадках, коли проблема виявилась у зламаному контакті, потрібно взяти паяльник та злютувати дріт, повернувши йому початкову цілісність. Як злютувати гірлянду — вказано у відео нижче. І хоч там підказують, як це робити для ілюмінації з блоком, проте основні правила «безпечного лютування» підійдуть і під цей випадок.

Ремонт гірлянди своїми руками виявився не таким і важким! Головне — мати базові розуміння радіоелектроніки та вміти працювати з паяльником у руці. В інших випадках краще довіритися майстрам. Вони точно полагодять навіть найскладніші ламання ілюмінації.

Читайте: Як вибрати гірлянду: 6 ключових параметрів + 4 поради

Коментарі
Залиште коментар