Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як під'єднати пульт телевізора — поради для 4 моделей і 3 типів обладнання

Дата публікації: 09.05.2022 13:26
Дата оновлення: 09.05.2022 13:26

Коли люди встановлюють електроніку в будинку, вони отримують у комплекті пульт ДК. Усі давно звикли до мінімального набору кнопок на моніторі. Для зміни параметрів застосовують пульт, в пам'ять якого вбудована система з набором стандартних кодів. Наявність мікрочипа дозволяє задавати параметри та регулювати роботу пристрою віддалено. Це не тільки перемикання каналів, збільшення яскравості, зміна співвідношення кадру або регулювання гучності. 

 Пульт ДУ

Пульт, що йде в комплекті з телевізором, має той самий набір кодів, як і в екрані. Часто комплектна модель не розпізнає іншу апаратуру, встановлену в будинку. Це скоріше маркетингові, ніж технічні нюанси. Навіть налаштування універсального пульта для телевізора для кожного бренду буде різним. Розберемо такі нюанси більш детально.

Універсальний пульт: що таке і як працює

Більшість виробників роблять контролер фірмового пульта сумісним лише з телевізором певної марки. Це зрозуміло з точки зору конкуренції, але не завжди сподобається пересічному користувачеві. Саме тому люди шукають альтернативу. Їх цікавить спрощене налаштування та універсальний пристрій. 

Придбання пульта — важливий крок для просунутих користувачів, які бажають розширити функціонал домашнього кінотеатру. Це занадто клопітно мати 3-4 різні моделі для екрана, приставки та аудіосистеми. У цьому випадку ймовірність ситуації, коли один із пультів загубився, збільшується у 2-3 рази.

Використання універсального блоку управління не тільки зручне, а й економить час. У цьому випадку вивчення інструкцій для кількох функціоналів окремо не буде потрібним. Придбання універсальної моделі — рішення, яке приймає більшість користувачів, незалежно від моделі телевізора. За допомогою універсального пульта дистанційного керування можна налаштовувати наступне:

  1. ТБ.
  2. Декодер.
  3. ДВД плеєр. 
  4. Блю-рей програвач. 
  5. Ігрову консоль.
  6. Звукову аудіосистему та інше.

Наявні в продажу пристрої, які виробники маркують як універсальні, насправді не є такими. Часто з'ясовується, що програмування пульта виконано з урахуванням обладнання конкретної марки, або виключно телевізорів з певного списку. У користувачів можуть виникнути проблеми з консолями, аудіосистемою, тюнером (якщо виробники різні — система віддаленого управління некоректно задає параметри конфігурації). Перед придбанням нового блоку важливо ознайомитись з технічними характеристиками моделі.

Пізнавальна стаття: Система Fibaro: більше, ніж розумний будинок

Як приєднати універсальний пульт до телевізора: загальна інструкція

Кожен універсальний пульт керує сумісними системами завдяки великій базі вбудованих кодеків. Сучасні мікрочипи мають функцію запам'ятовування та розпізнавання даних. Завдяки цьому, обладнання легко підключається до домашньої електроніки. 

Найдорожчі моделі мають блок з великим обсягом пам'яті. Такі пульти здатні розпізнавати до 200 000 пристроїв різних виробників. Для налаштування використовується наступне обладнання: 

Комп'ютер 
Потрібний для встановлення програми, яка дозволяє інтелектуальному пульту коректно працювати 
Бездротовий зв'язок  Використовується для передачі даних, як і інфрачервоні імпульси
Технологія CEC  Дозволяє пристроям RTV залишатися сумісними
Система живлення Більшість доступних у продажу універсальних моделей працюють від батарейок типу А (не входять в комплект)

CEC має різні назви, залежно від марки обладнання. Для LG це Simplink, у просунутій техніці бренду Sony система ДУ Bravia Sync, у Philips воліють маркувати свої розумні системи Easy Link, а в кінотеатрах від корейського виробника Samsung — One Remote. 

Пульт ДК

Завдяки CEC технології вдасться правильно налаштувати навіть мультимедійні пристрої, з'єднані між собою кабелем HDMI. Алгоритм для більшості апаратури наступний:

  1. Увімкніть телевізор або інший пристрій, підготовлений для кастомізації. До безпосереднього налаштування пультів дистанційного керування важливо коректно завершити пошук пристроїв. Слід натиснути кнопку «Home» та потримати протягом 3-5 секунд, щоб виявити сумісність. Червоний світлодіод двічі спалахне, а потім засвітиться постійно. Останнє свідчить про те, що система знайшла пару. 
  2. Натисніть та утримуйте деякий час клавішу, присвоєну марці конкретного телевізора (код марки). Чекайте кілька секунд, допоки телевізор не вимкнеться. Потім, коли команда спрацювала, відразу ж відпустіть кнопку. 
  3. Система ДУ підтвердить збереження налаштувань двома спалахами червоного діода.
  4. Коли система налаштувала сумісність коректно, можна використовувати кнопки «TV Power». Хоча це половина шляху. Для завершення алгоритму доведеться по черзі налаштовувати іншу апарату. За допомогою режиму AV виберіть вхід, до якого увімкнено декодер. Далі — залежно від приладу.

Для активації регулятора гучності потрібно затиснути кнопки «ОК» та «Гучність+». Система підтвердить дію 2 спалахами діода (червоний колір). Параметри можна відновити до заводського стану, натиснувши кнопки «ОК» і «nc+Power» (потримати до трьох секунд). Для кастомізації регулятора гучності декодера натисніть та утримуйте кнопки «ОК» та «Гучність-» (3-5 секунд). Підтвердженням буде 4 спалахи світлодіода (червоний колір). 

Розв'язувати проблему: Мимовільне перезавантаження комп'ютера: 4 апаратні та 5 програмні причини

Підключення універсального ТВ пульта до апаратури певного бренду

Універсальні пристрої, що зібрані маловідомими брендами з Китаю, забезпечують доступ до базових наборів функцій. Йдеться про увімкнення та вимкнення ресивера, налаштування звуку та каналів. Розширені можливості не завжди доступні. 

Більш відомі виробники пропонують смарт системи. Функція передбачає запам'ятовування кодів, які присвоєні конкретним моделям телевізорів. Це значно спрощує налаштування. Кожному, хто вирішив розібратися в тому, як увімкнути універсальний пульт до телевізора, знадобляться спеціальні інструкції. Вивчення додаткових матеріалів, як і суворе дотримання рекомендацій, полегшить шлях користувача. З'ясуємо переваги кожної конкретної фірми.

LG

Це один із провідних брендів, що пропонує недороге мультимедійне обладнання. Просунуті аналоги універсальних пультів дистанційного керування, зібраних для телевізорів LG, доповнені програмами, що працюють на базі Bluetooth Low Energy. Завершити налаштування пристрою вдасться лише за 2-3 кроки. Вбудовані платформи мають кодову базу, що регулярно оновлюється.

Samsung

Підтримка макросів — одна з найпередовіших функцій, що працює на універсальних пультах для Samsung. Інноваційне рішення дозволяє надсилати команди кільком системам одним натисканням кнопки. Можна запустити програвач Blu-Ray дисків, перемикнути телебачення на нове джерело, активувати відповідний звуковий профіль. Якщо телевізор сумісний з Android ТВ, краще придбати блок, сумісний з голосовим керуванням.

Sony

На думку інженерів Sony, одним з найважливіших факторів, що впливають на розвиток домашньої побутової та вбудованої техніки, є постійна потреба у підвищенні комфорту. Пульти цього бренду з кожним роком покращуються та виконують все більше функцій. По частоті їх можна розділити на моделі, що працюють у діапазоні 433 МГц та 868 МГц. 

Philips

Пульт Philips працює не тільки з телевізорами або приставками, але і з програвачами Blu-ray та саундбарами. Майже кожна модель має кнопку для Netflix або Amazon Prime. Панель підсвічується. Користуватися таким обладнанням дуже зручно вночі. Системи мають універсальну кодову базу, робочий діапазон становить 10 і більше метрів. Серед сумісних блоків є односторонні системи, у яких сигнал іде тільки від передавача до приймача, та двосторонні аналоги.

На тему: Розумна розетка: як налаштувати в 3 етапи

Налаштування універсального ТВ пульта 

Жодна із систем не буде «з коробки» керувати аудіо- та відеоапаратурою, яка встановлена ​​в будинку. Завжди потрібна конфігурація. Нерідко це певний сюрприз для недосвідченого користувача, який довірився рекламі. 

Для того, щоб коректно завершити процедуру, використовують надані виробниками коди та детальні гайди. Останні можна знайти у коробці або подивитися на сайті виробника. Перед тим, як налаштувати універсальний пульт дистанційного керування, важливо враховувати тип обладнання та специфіку сполучення.

Автоматичне 

Сучасний пульт має кнопки для швидкого застосування найнеобхідніших команд та екран для вибору меню. Конкретні радіосистеми розрізняють за формою пристроїв, розміром дисплея, частотою, дальністю дії та способом активації. 

Налаштування універсального пульта ДК

У пріоритеті моделі з автоматичним налаштуванням. Вони знаходять обладнання відразу після натискання та утримування встановленої виробником кнопки. Це найбільш популярне рішення. Налаштування не буде проблемою навіть для досвідченого користувача.

Ручний режим

При виборі подібної системи алгоритм доповнюється кількома кроками, хоча теж не буде складним. Таблиця універсальних кодів пульта дистанційного керування завжди додається до набору в коробці. Розшифровка розписана на окремому аркуші у комплекті постачальника. Якщо є бажання в ручному режимі запрограмувати універсальний пульт варто виконати наведені нижче інструкції:

  1. Спочатку натисніть кнопку ON. 
  2. Знайдіть у списку код для використовуваної марки ТВ. 
  3. Допоки світлодіод не буде сигналізувати потрібним кольором, затискають комбінацію SET та TVTXT1 (зачекайте, поки не побачите червоний індикатор). 
  4. Введіть 3-4 значний код за допомогою цифрового блоку. 
  5. Світлодіод згасне як тільки буде натиснуто кнопку ОК. Процедуру завершено.

Наприкінці процедури обов'язково перевірте, чи правильно працює система. Це стосується регулювання звуку та переходу між каналами. Вдале поєднання пристроїв не завжди призводить до очікуваного результату в плані конфігурації. 

Без коду

Якщо користувач не має списку кодів, можна використовувати автоматичний пошук. У цьому випадку алгоритм є наступним: 

  1. Увімкніть ТВ.
  2. Натисніть комбінацію кнопок SET та TVTXT1.
  3. Коли про з'єднання буде сигналізувати червоний світлодіод, знову натисніть кнопку SET (одразу відпустіть).
  4. Натискайте ON кілька разів поспіль (може знадобитися кілька хвилин до визначення потрібної комбінації).
  5. Коли телевізор буде вимкнено, відпустіть ON. 

З фірмовими моделями не складно увімкнути кілька пристроїв одночасно одним натисканням. Хоча для решти апаратури частина такого функціоналу може бути недоступною. Перед налаштуванням переконайтеся, що сигнал ефективно досягає приймачів. В середньому на це потрібна 1 секунда. Для правильної кастомізації сигнал, що відправляється пультом дистанційного керування, не повинен зустрічати жодних перешкод.

Цікава стаття: Що робити, якщо ноутбук не вмикається: 6 основних ситуацій та рішення 

З якими телевізорами універсальні пульти несумісні?

Стандартні блоки більш функціональні та відрізняються від традиційних контролерів. Попередньо запрограмована модель має кілька наборів кодів, сумісних із найпопулярнішими пристроями. Ви можете керувати таким пультом ТВ та приставкою. Хоча сумісність нових та старих моделей змушує бажати найкращого. Перед покупкою варто перевірити наступні параметри:

  • тип пристроїв, що підтримуються;
  • дисплей — розмір, можливість зчитувати дані; 
  • підсвічування кнопок; 
  • можливість програмування;
  • якість виробництва; 
  • зручність використання. 

Інтелектуальний блок дистанційного керування — хороша альтернатива стандартному кнопковому меню. Більш того, така мікросхема працює в режимі «офф-бренд», тобто дозволяє вмикати та вимикати техніку різних виробників, аксесуар відрізняється гнучкістю налаштування. 

Спочатку кожен пульт працює як запрограмована модель. Мікросхема має готову кодову базу для найпопулярніших пристроїв. Нові комбінації можна завантажити самостійно через ІЧ порт/Bluetooth та додаток на смартфоні. З гарною інструкцією про те, як під'єднати пульт до телевізора, конфігурація не буде проблемою.

Корисна стаття: Перезавантажується телефон: 6 частих причин і розв'язання проблеми

Коментарі
Залиште коментар