Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Розумна розетка: як налаштувати в 3 етапи

Дата публікації: 08.02.2022 12:32
Дата оновлення: 08.02.2022 12:32

Смарт-розетки дозволяють дистанційно керувати освітлювальними електроприладами, кондиціонерами, обігрівачами та іншим обладнанням. Викладаємо коротко і ясно, що таке розумна розетка, як її налаштувати.

Як настроїти смартрозетку

Читайте також про різновиди смартпристроїв, особливості вибору.

Пізнавальна стаття: Система Fibaro: більше, ніж розумний будинок

Як працює смартрозетка

У функціонуванні розумних розеток немає якихось хитрих секретів. В них не встановлюють складні мікросхеми, але під пластиковою кришечкою обов'язково присутні такі елементи:

  • електромагнітне реле, яке стуляє/розмикає ланцюг живлення;
  • контролер керування;
  • модуль бездротового зв'язку.

з чого складається розумна розетка

Принцип роботи смартрозетки є елементарним: при подачі електрики на контакти, що керують, відбувається замикання ланцюга, інакше прилад на виході залишається знеструмленим. Контролер працює згідно з встановленим софтом. Він керує релюшкою:

  1. За сигналом, надісланим користувачем через бездротовий модуль.
  2. За розкладом чи таймером. В обох випадках потрібно змінити налаштування програми на смартфоні.
  3. При перегріванні та інших аварійних ситуаціях.

Якщо вдома є бездротова мережа, можна керувати Wi-Fi-розеткою через інтернет, навіть перебуваючи в іншому місті або країні. Смарттехнологія дає можливість автоматизувати використання побутових приладів у будинку та дворі. Можна включити теплу підлогу перед приїздом з роботи, налаштувати включення та вимкнення поливу газону рано вранці тощо.

Цікава стаття: Що таке система «Розумний дім»: 9 фішок для комфорту

Які бувають смартрозетки

За способом монтажу смартрозетки поділяються на 2 категорії: вбудовані та накладні. Перший різновид менш поширений серед девайсів, що продаються окремо, не є частиною просунутої системи розумного будинку.
Накладна смартрозетка є набором комплектуючих у пластиковому корпусі. Вона схожа на мережевий адаптер — перехідник із кнопкою ввімкнення/вимкнення. Розетку, що вбудовується, встановлюють у стандартне або розширене гніздо замість звичайної.

Спосіб встановлення
Плюси Мінуси
Накладний Мобільність Може не вписатися в інтер'єр
Вбудований Не випирає Відсутність мобільності

За способом прийняття команд керовані розетки поділяються на:

  • GSM-пристрої. У розетку вставляють сімку, яка ловить команди з мобільної мережі. Досить примітивний варіант.
  • Wi-Fi-пристрої. Управління розеткою йде через вайфай-роутер. Користувач віддає команди зі смартфона, тапаючи або голосом. Деякі прилади цієї категорії можуть спілкуватися по Bluetooth, хоча є суто блютузівські смартрозетки.
  • Bluetooth-пристрої, які вміють спілкуватися з іншими розумними приладами. Для керування теж знадобиться смартфон.
Спосіб зв'язку
Плюси Мінуси
GSM Можна обійтися без інтернету, тому GSM-розетка — гарний варіант для дачі Витрати на пакет зв'язку
Wi-Fi Дальність керування, великий функціонал. Можна контролювати енергоспоживання, користуватися таймером, вводити розклад та інше Потрібен інтернет
Bluetooth Захист від втручання сторонніх Невелика дальність керування

Як під'єднати розумну розетку з GSM-реле

Для підключення GSM-розетки знадобиться SIM-картка. Необов'язково купувати сімку з повноцінним пакетом послуг. Для смарт-пристроїв мобільні оператори мають спеціальні тарифи. Можливо, вдасться вкластися в 1 грн на день.

підключення GSM-розетки через смартфон

На картці має бути відключено запит піна. Вставте SIM-картку в розетку до підключення живлення до смартпристрою. Далі необхідно слідувати вказівкам щодо прив'язування телефону до SIM-картки пристрою. Гарні виробники обов'язково вкладають у коробку з девайсом невеликий посібник, за допомогою якого легко розібратися, як увімкнути модель розумної розетки до смартфона. Після завершення процедури можна вмикати/вимикати девайс за допомогою набору номеру чи СМС.

Занурюємося у віртуальну реальність: Як вибрати VR-окуляри: 5 критеріїв якості

Як налаштувати розумну розетку з конектом по вай-фай

Виробники смарт-розеток пропонують користуватися різним софтом для керування просунутими Wi-Fi пристроями, але є універсальне рішення — Smart Life, яке товаришує з девайсами багатьох брендів. Розглянемо, як налаштувати китайську розумну розетку за допомогою цієї програми та Андроїд-смартфону.

Заходимо в Play Market та завантажуємо Smart Life. Такий варіант установки завжди працює, на відміну від сканування QR-коду з інструкції. Деякі недобросовісні виробники вставляють у керівництво для користувачів QR-коди, що ведуть на ліві ресурси, наприклад, на онлайн-казино. Тому краще одразу заходити на Play Market. З айфонами аналогічна ситуація: їх власники можуть завантажити Smart Life на App Store.

Отже, завантажили Smart Life. Наступні кроки:

  1. У програмі необхідно зареєструвати обліковий запис за допомогою електронної пошти.
  2. Переходимо в режим налаштування. Зазвичай для цього необхідно приєднати розумну розетку до електромережі, натиснути на кнопку ввімкнення та потримати близько 5 секунд до миготливого сигналу.
  3. Додаємо пристрій на смартфоні. Тиснемо на іконку Wi-Fi розетки. Підтверджуємо, що вона готова до підключення. Висвітиться екран підключення до домашнього інтернету, в якому потрібно залогінитись. Після цього розетка приєднається до вайфаю і її можна перейменувати у програмі. Введення нового імені буде корисним у разі використання голосових команд.

функціонал смартрозетки

При виборі смартрозеток звертайте увагу не тільки на функціонал, спосіб монтажу та керування. Враховуйте граничне навантаження, яке зазвичай не перевищує 2,5-3,6 кВт. Якщо в характеристиках прописана якась хитра технологія обміну даними, наприклад, Jeweller, це означає, що пристрій призначений для функціонування у складі системи розумного будинку. Для одиничної установки логічніше придбати універсальну вайфай-розетку, яка коштує значно дешевше.

Огляд ще одного смартпристрою: Як керувати розумною гірляндою Twinkly

Коментарі
Залиште коментар