Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Геймпад або клавіатура: 5 переваг та 2 недоліки кожного маніпулятора

Дата публікації: 24.01.2022 12:29
Дата оновлення: 24.01.2022 12:29

Клавіатуру без миші не можна розглядати як повноцінний інструмент для успішного геймінгу. З цієї причини у нашому мініогляді джойстик змагатиметься з тандемом клавіатури та миші, який ще називають клавомишею.

Вибираємо консоль: Що краще: PS4 або Nintendo Switch — 10 критеріїв для порівняння

Що впливає на вибір ігрового маніпулятора?

Консольниками та пкшниками не народжуються, а стають. Люди зазвичай починають грати у те, що у них під рукою. Якщо в сім'ї немає PlayStation, а є комп'ютер з потужною графікою, швидше за все, молодь поповнить ряди ПК-гравців. Трапляється, і зворотна ситуація — люди байдужі до комп'ютерів, але мають телевізор на півстіни та ігрову приставку. Наявність такої техніки — благодать для консольників.

геймпад або клавіатура: що краще

Згодом малоймовірна трансформація консольника в пкшника і навпаки. Якщо гра дозволяє використання як клавомиші, так і джойстика, геймери часто вибирають те, до чого звикли. Найменша частина гравців, що однаково добре володіє всіма маніпуляторами, вибирає оптимальний варіант для кожної програми. Якщо вдома з'явилася консоль, але виникли труднощі з керуванням після клавіатури, можна порадити таке:

  • Почніть з ігор, у яких не потрібно обертати камерою.
  • Не намагайтеся одразу грати на високих рівнях складності.
  • Залучайте додаткові інструменти, які спрощують керування, наприклад, допомагають прицілитися.

Плюси та мінуси геймпадів

Переваги геймпадів:

  1. Джойстики компактні. Щоб керувати гаджетом, необов'язково сидіти за столом: можна зручно розташуватися на дивані чи у кріслі.
  2. Зручність керування транспортом. Можна контролювати силу натискання на педаль газу, гальма автомобіля; плавно повертати руль. Гелікоптери, дроні та інша летюча техніка з пропелерами чуйно реагує на команди.
  3. Вібрація. Якщо їхати на авто вбитою дорогою, просунутий геймпад передасть стрибки через вібрацію. Вибухи, стрілянина, падіння з висоти також відчуваються. Все це сприяє зануренню у світ гри.
  4. Сила натискання має значення. Натиснули на курок сильніше — рух автомобіля прискорився.
  5. Можливість використання гіроскопу. За його наявності можливі жести, у яких команда залежить від положення джойстика щодо горизонтальної плоскості.

Недоліки:

  1. Точності та швидкості стиків часом не вистачає для динамічних ігор. Миттєво навести приціл і не промахнутися простіше на клавомиші.
  2. За зручністю налаштування геймпад поступається комп'ютерної периферії.

Цікава стаття: Що вручити геймеру: ТОП-8 подарунків, від яких захоплює дух

Плюси та мінуси тандему клавіатури та миші

Переваги клавомиші:

  1. Гнучкість налаштування. У ігрової миші є додаткові клавіші на бічній грані, яким можна надавати дії персонажа на кшталт використання аптечки, включення магії та інші. Можна налаштувати чутливість гризуна, створити декілька профілів. Клавіатура і миша дозволяють запускати макроси (послідовності команд).
  2. Колесо прокручування миші — це швидкий вибір зброї, зміна масштабу карти та іншого.
  3. У клавіатури в рази більше клавіш, ніж у джойстика. На них можна навісити десятки команд. Також не забуваємо про можливість набору тексту.
  4. Клавомиші поза конкуренцією там, де потрібна швидкість та точність. Їх використовують кіберспортсмени.
  5. Літерні кнопки дозволяють користуватися ігровими чатами.

миша та клавіатура для ігор

Недоліки:

  1. З клавіатурою та мишею, нехай навіть бездротовими, не вдасться успішно грати, влаштовуючись не за столом. Для них потрібна плоска поверхня, а для мишки ще й килимок.
  2. Пристрої не передають вібрацію, вони не мають гіроскопа.

Чистимо мишачий килим: Як почистити килимок для миші: розбираємо догляд за 5 основними матеріалами

Геймпад або клавіатура: вибираємо в залежності від гри

Клавомиша краще в іграх, в яких успіх залежить від швидкості дій. Управляти клавіатурою та мишею зручно у шутерах, особливо мережевих. Також класична комп'ютерна периферія актуальна в RPG іграх, наприклад, Dragon Age: Origins. У цій рольовці є тактичне меню, в якому миша набагато ефективніша за стіки. Ще один актуальний жанр для клавомиші — стратегії.

Серед пкшників існує думка, що клавіатура і миша краще у всіх випадках, крім низки винятків, до яких відносяться платформери, ігри в стилі файтинг, всякі футболи та гольфи, японські проєкти як Darl Souls та інші, спочатку задумані як консольні. Якщо гра написана під ПК і не відноситься до перерахованих вище винятків, краще, не винаходячи велосипеда, використовувати класичну комп'ютерну периферію.
Геймпад себе виправдовує під час керування транспортом. З ним зручно грати, наприклад, у GTA 5 або Need for Speed.

До слова: Підключення Nintendo Switch до телевізора за 3 кроки

Клавіатура чи геймпад: підсумки

Отже, вибір — геймпад або клавіатура залежить від:

  • ігрових навичок користувача, вироблених роками;
  • ігор, у яких він проводить час;
  • наявності гідної ігрової техніки вдома.

Останній пункт теж важливий, оскільки ігрові ПК та консолі коштують недешево, особливо комп'ютери. Якщо порівнювати вартість наборів виду «клавіатура + миша» та джойстиків, вони приблизно в одному ціновому діапазоні — близько 2000 грн. Приклади найпопулярніших геймпадів:

Назва
Орієнтовна ціна, грн Для PlayStation Для Хвох
Microsoft Xbox One Controller 2700 - +
Sony DualSense 2100 + -
Sony Dualshock 4 v2 Color 1800 + -

Консолі з джойстиками коштують у рази дорожче. Однак їх, як і ігрові комп'ютери, охоче розкуповують, оскільки світ ігор дарує незабутні емоції, що дозволяє відвернутися від суворої дійсності.

Вибираємо стратегію: Найкращі стратегії на ПК — розберемо 10 найактуальніших продуктів 2021 року

Коментарі
Залиште коментар
Категорії