Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще: PS4 або Nintendo Switch — 10 критеріїв для порівняння

Дата публікації: 07.12.2021 15:05
Дата оновлення: 18.10.2022 12:36

Думаєш, якщо вибереш між Nintendo Switch або PS4, то життя налагодиться і стане кращим, ніж молочні ріки та кисільні береги? Ні. А все тому, що та чи інша консоль підходить для конкретних випадків. Тому спочатку розберемося з тобою в особливостях кожної, а потім ти сам вирішиш, як вчинити.

PS4 або Nintendo Switch: порівнюємо основні параметри

Порівнюючи Nintendo Switch або PS4 варто спиратися на параметри пристроїв і те, як вони співвідносяться зі звичками гравців. ПлейСтейшн це стаціонарна приставка з винятковими параметрами. Switch за розміром менше планшету, хоча ігри теж тягне пречудово. 

Технічні характеристики: порівнюємо дві моделі

Параметр/Приставка
PS4 Nintendo Switch
Габарити, мм 102 мм×239 мм×13,9 288×265×39
Вага, кг 3,3 0,4
Чипсет CPU: AMD Jaguar, восьми ядерний; GPU: AMD Radeon Graphics Core Next engine NVIDIA Tegra (розроблений спеціально для Світча)
Оперативка, Гб 8 4
Вбудована пам'ять HDD на 500 Гб 32 Гб флешпам'яті (можна збільшити флешкою ​​microSD)
Порти 2 шт. USB 3.1 USB-C, USB 3.0, 2 шт. USB 2.0
Бездротові інтерфейси Wi-Fi, Bluetooth 4.0 Wi-Fi, Bluetooth 4.1
Фізичні носії Диск Картриджі
Управління Геймпад DualShock 4, стіки PlayStation Move для ігор у VR-режимі Контролери-стіки Joy Con, геймпад Switch Pro
HDR Так Ні
4K Ні (тільки в PS4 Pro) Ні
Дисплей Ні HD, 7 дюймів
Автономна робота Ні До 5-8 годин

Більш детально по кожному параметру — нижче у статті.

Розширюємо пам'ять: Як встановити на Playstation 5 M.2 SSD: 6 пояснень та покрокова інструкція

Ігри: вибір від відомих та незалежних розробників

На PlayStation виходить більшість популярних ігор — таких як Uncharted або Far Cry 6. А ось знайти цікаві інді-історії від незалежних розробників у PlayStation Store буде значно складніше.

вибір між PlayStation 4 та Nintendo Switch

На Switch ігор поки що менше. Але при цьому для консолі оптимізували багато популярних тайтлів, таких як Legend of Zelda та Mortal Kombat. Проте ігор від незалежних розробників у Nintendo Game Store більше, ніж у PS.

У чому різниця: PS 4 Slim та Pro — відмінності 2 версій: що краще вибрати?

Роздільна здатність та графіка: гідні параметри

Обчислювальних потужностей більше у PlayStation 4, і це не дивно. У мініатюрному Switch фізично не поміститься велика система охолодження. А через відсутність додаткового охолодження система не може запустити вимогливі проєкти — доводиться працювати зі спрощеною графікою.

Роздільна здатність вбудованого дисплея консолі Світч: класична HD-якість (720 Р) — враховуючи 7-дюймову діагональ екрану, цього повністю достатньо для комфортних ігор. Якщо під'єднати його до телевізора через док-станцію, то якість можна збільшити до FullHD. На великому екрані буде гарно видно навіть найдрібніші деталі, такі як травинки.

У ПлейСтейшн 4 вбудованого дисплея немає — її потрібно підключати до ТБ або монітора. Виводить картинку у FullHD-якості, а PS4 Pro показує ігри в 4К.

Різниця якості картинки помітна на середніх іграх, таких як Skyrim або DOOM. У версії для ПлейСтейшн частота кадрів доходить до 60 к/сек, на відміну від 30 fps у Нінтендо, тому тут добре помітні відмінності у деталізації зображення.

Детальний огляд: Xbox Series S Lockhart: Microsoft анонсує нову ігрову консоль — 2 модифікації

Продуктивність: вибір між портативністю та потужністю

У Play Station 4 продуктивність вища, аніж у Switch: 8 Гб оперативної пам'яті проти 4 Гб. Відрізняються також і процесори. У ПС4 це продуктивні AMD Jaguar та AMD Radeon. Нінтендо має мобільний чіп NVIDIA Tegra. Для своїх розмірів він надпотужний, проте все одно поступається розробкам AMD.

Якщо ж говорити про вбудовану пам'ять, у PS4 вона така велика через те, що багато ігор для цієї приставки важать до 100-150 Гб. На жорсткому диску поміститься 3-4 великих тайтли. Грати з диска тут ще те задоволення, тому більшість ігор встановлюються у вбудоване сховище.

А ось у Nintendo у пам'яті за умовчанням зберігаються лише дані збереження ігор, щоб розпочинати гру з потрібного моменту, не проходячи її спочатку. Дані самих ігор зберігаються у картриджі (якщо купували фізичний носій) або завантажуються на будь-яку MicroSD-флешку (якщо купувалась діджитал-версія гри з офіційного онлайн-магазину Nintendo Switch Store).

продуктивність Nintendo Switch

Подібна різниця пояснюється розмірами приставки, можливістю встановлення системи охолодження та роботою від мережі. Потужній обчислювальній техніці потрібно більше електроенергії. При цьому має бути можливість випустити зайве тепло, що з’явилося через навантаження на систему.

PS4 — стаціонарна приставка. У Sony її проєктували для важких ігор: потужну, добротну. У Nintendo, навпаки, компактні консолі, що розраховані для ігор на ходу.

У тему: Презентація Play Station 5, Або 9 фішок на диво від Sony

Контролери та управління: свобода вибору

У четвертого Плейстейшену зручне керування – джойстик DualShock 4. Секрет комфорту в симетричності розташування клавіш та стіків. Велика сенсорна панель виступає як тачпад. До такого управління швидко звикаєш.

Також у контролера для Плейстейшн вбудований акселерометр та гіроскоп. Завдяки цьому можна керувати не лише кнопками, а і нахиляючи геймпад. Така фішка робить його найкращим контролером для перегонів та раннерів.

контролери Плейстейшн 4

Світлодіод спереду розрахований для ігор, де система вловлює рухи гравця. Для стрілялок, де треба активно рухатися, це особливо актуально.

Контролери PS Move потрібні для ігор із VR-режимом. Надягнувши окуляри віртуальної реальності та взявши в руки стіки, гравці буквально опиняються в гущі подій. Спробуйте зіграти в Star Wars Squadrons — відразу все зрозумієте.

Nintendo можна керувати двома способами: через контролер Joy Con та джойстик Switch Pro. У деяких іграх можна грати удвох з одного ДжойКона — якщо у кожного гравця буде по одному зі стіків. У платформерах на кшталт Super Mario Party, Mario Kart 8 Deluxe достатньо 8 робочих кнопок, що присутні на кожному стіку.

Якщо передбачається поодинока гра — з'єднайте лівий та правий Джой Кон. У цьому випадку він працюватиме як геймпад. Джойстик компактний, є вбудований гіроскоп та акселерометр, можна увімкнути керування через нахили (наприклад, у перегонах).

Nintendo Switch Pro Controller нагадує джойстик XboX One, тому що форма контролеру та розташування основних клавіш ідентичні. Проте, на відміну геймпада Іксбокса, Світч Про слухняний навіть у дитячих руках. Всі елементи керування легко доступні.

Корисна інформація: Який телевізор вибрати для ps4 і 4 кращих моделі ТБ

Дизайн на межі мінімалізму

Nintendo Switch та PlayStation 4 зовсім не схожі один на одного! Плей Стейшн має мінімалістичний дизайн корпусу в чорному кольорі, та підійде під будь-який інтер'єр. Світч має яскраві контролери, які буде важко загубити. Неонові відтінки видніються навіть у сутінках.

Габарити пристроїв теж дуже різні. У PS4 це 275х305х53 мм та вага 2,8 кг. З нею особливо не походиш — тому її використовують лише як стаціонарну консоль. Switch невеликий. Його розміри 14х238х101мм та вага 299 грамів.

Функціонал: PS 4 або Nintendo Switch у ролі домашнього кінотеатру

Обидва пристрої можна використовувати як ігрові консолі та як мультимедіастанції. Девайси підтримують підписки на популярні стрімінгові сервіси, завдяки яким можна дивитися кіно та слухати музику.

Проте у PS вибір хоч ненабагато, проте більший. Власники ПлейСтейшн 4 можуть дивитися фільми на Netflix та AppleTV+, прослуховувати треки з бібліотек Apple Music та Spotify. Ці сервіси мають свої програми у PlayStation. У Nintendo їх немає.

Геймерам, що люблять спілкуватися з друзями, PlayStation також буде більш прийнятним варіантом. Власникам Switch доведеться попотіти для налаштування голосового чату у кожній грі. Це втомлює. Так що Нінтендо є оптимальним для тих, хто любить грати поодинці.

Тільки найкраще: Рейтинг 10 кращих ігор на двох на Sony Playstation 4,5 і інших платформах у 2021 році

Вартість: доступний вибір

Ціна на обидві приставки в межах $300-350 (10-12 тисяч гривень). Чи їх купувати за такими цінами — на розсуд користувача. Nintendo поки не планує найближчим часом оновлювати покоління, Sony у 2021 випустили PS5.

А це означає, що через декілька років провідні розробники перестануть випускати топові ігри на PS4 й остаточно перейдуть на нове покоління. З Nintendo такого не очікується щонайменше ще 3-5 років.

Що купити: Nintendo Switch чи PS4?

ПлейСтейшн та Світч складно назвати приставками, що конкурують. Вони абсолютно різні та дають різний ігровий досвід.

  • PS4 хороший для тих, хто любить грати у складні ігри з великим ігровим світом.
  • Nintendo підходить для ігор у дорозі. Тут різноманітність екшну та логічних ігор занудьгувати не дасть, проте самі карти та бойовий арсенал героїв будуть скромнішими.

Залізо Нінтендо не витягує тієї кількості інформації, яка під силу процесору PS4. При цьому ПС4 не має тієї свободи пересування, що є у володарів Свіча. Так що при розбіжності думок, що краще: PS4 або Nintendo Switch, потрібно оцінювати свої запити до консолі та вибирати ту, яка задовольнить потреби конкретного гравця.

Весь світ у кишені: ТОП-15 ігор на Nintendo Switch

Коментарі
Залиште коментар
Категорії