Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Велосипед або електросамокат: порівнюємо 6 базових характеристик

Дата публікації: 10.06.2022 13:05
Дата оновлення: 10.06.2022 13:05

Велосипед, як і електросамокат, — зручний засіб пересування по місту. Їзда на двоколісному транспорті дозволяє не витрачати час у заторах, а в літню спеку ганяти з вітерцем. 

Поїздка на велосипеді

Який же з цих засобів пересування вибрати? Визначитись допоможе наша стаття.

Електросамокат та велосипед: що швидше?

Середня швидкість електросамоката становить близько 20 км/год. Існують моделі, здатні розігнатися до 80-100 км/год, але й коштують вони дорожче. До того ж їздити на самокаті так швидко небезпечно, особливо міськими дорогами. Додамо, що електросамокатом непросто керувати на поворотах, а робити це на високій швидкості й взагалі загрожує падіннями та травмами.

Більшість двоколісних велосипедів мають середню швидкість 30-35 км/год. У містах цей показник дорівнює 18-20 км/ч. 

Отже, якщо вибирати, велосипед або електросамокат, за швидкістю, можна поставити їм однакові бали.

Цікава стаття: Як вибрати електросамокат: 5 розумних підказок

Велосипед: плюси та мінуси

Більшість людей знають про користь велопрогулянок, але мало хто враховує їх потенційні мінуси при покупці транспортного засобу. Розглянемо переваги та недоліки велосипеда.

Активний відпочинок на велосипедах

Серед плюсів їзди:

  1. Активне проведення часу. У світі актуальна проблема гіподинамії (нестачі руху). Велопрогулянки — чудовий спосіб спортивно провести дозвілля, збагатити легені та тканини киснем, покращити кровообіг.
  2. Позитивний вплив на тіло. У тих, хто регулярно катається на велосипеді, помітно підтягуються задня поверхня стегон, сідниці, гомілки. До того ж велик — чудовий кардіотренажер.
  3. Емоційне перезавантаження. Прогулянки на двоколісному коні допомагають змінити обставу, абстрагуватися від рутинних справ. А якщо кататися мальовничими місцями, поліпшення настрою забезпечене.
  4. Нові знайомства. Часто любителі їзди на велосипеді об'єднуються в групи за інтересами й разом активно проводять час з користю для здоров'я.

Перш ніж вирушити за велосипедом, варто вивчити недоліки їзди на ньому. До них відносять:

  • Навантаження на коліна. Для людей, які мають проблеми з колінами (наприклад, витончення хрящової тканини) регулярні велопрогулянки можуть загрожувати болісними відчуттями та посиленням симптомів.
  • Ризик отримання травм. Велосипед — нестійкий транспорт. Впасти з нього можна, втративши рівновагу під час руху, або при різкому гальмуванні. Травми під час падіння можуть бути дуже серйозними: вивихи, переломи.

Щоб звести до мінімуму можливі ризики при катанні, важливо використовувати спеціальний захист (шолом, наколінники) та бути уважним під час їзди. Також необхідно підтримувати водний баланс в організмі, щоб не допустити зменшення кількості суглобової рідини. Саме вона відповідає за гарне ковзання суглобів під час ходьби та їзди на велосипеді.

Читайте також: Електросамокат або гіроскутер — що краще: 4 критерії вдалого вибору

Електросамокат: плюси та мінуси

Електричні самокати з'явилися в нашому житті нещодавно, але вже мають безліч шанувальників. Такий транспортний засіб має багато переваг:

  1. Не вимагає спеціальної підготовки. Достатньо вміти тримати рівновагу, трохи пристосуватися — і можна їздити містом.
  2. Не втомлює водія. Під час поїздки не потрібно крутити педалі або виконувати якісь складні дії. Кататися можна, доки не сяде акумулятор.
  3. Добре справляється із перешкодами на дорозі. Попри невеликі колеса, електросамокати гідно долають нерівності дорожнього покриття.
  4. Легкий та компактний. Самокат складається легким рухом руки. Його можна легко переносити або поставити біля робочого столу в офісі.
  5. Має великий ходовий запас. У середньому електросамокат здатний рухатися без заряджання 30 км і більше. Наприклад, модель Ninebot by Segway E45E на повному заряді проїхати до 45 км. Цього цілком вистачить, щоб дістатися роботи, магазину або просто покататися.

Прогулянка містом на електросамокаті

Цей відносно новий вид транспорту має і мінуси:

  • Висока ціна. Більшість електросамокатів досить дорогі, особливо найсучасніші потужні моделі.
  • Вразливість для вологи. Хоча виробники переконують, що на їх моделях можна сміливо їздити у вологу погоду, не слід забувати, що це все ж таки електричні механізми. Попадання вологи на деякі компоненти девайсу, наприклад, в акумулятор, може призвести до ламання.
  • Батарея з часом потребує заміни. Через 2-3 роки активного використання акумулятор потрібно змінювати, оскільки його місткість поступово зменшуватиметься.
  • Погано справляється із заїздом на підвищення. Багато моделей електросамокатів важко долають міські підйоми. 
  • При надто швидкій їзді або неакуратному керуванні можливі травми. Електросамокати не надто маневрові та часто, коли райдер розганяється надто сильно (60 і більше км/год), з'являються складнощі із входом у повороти.

Наперекір цім недолікам, електричні самокати зручні, практичні та популярні.

Корисна інфа: ТОП-5 кращих фірм-виробників електросамокатів

Що краще купити: електросамокат або велосипед

Перед тим як вибрати, що краще: електросамокат або велосипед, визначтеся, для яких завдань використовуватимете транспорт. Важливо врахувати шість характеристик, які спростять вибір:

Характеристика
Електричний самокат Велосипед
Середня швидкість містом 20 км/год 18-20 км/год
Дальність поїздки близько 20 км (залежить від заряду акумулятора, моделі самоката, ваги пасажира) без обмежень
Прохідність підходить для поїздок по рівному покриттю, долає невеликі ямки та перешкоди завдяки амортизації та великим колесам може їхати не тільки по дорогах, але й бездоріжжям
Керованість менш маневровний, ніж велосипед, але можна швидше навчитися керувати більш маневровий, але потрібен час, щоб освоїти їзду
Компактність можна скласти та легко перенести з місця на місце, зручно зберігати більш габаритний, займає багато місця
Рівень фізичного навантаження в процесі їзди райдер стоїть нерухомо при катанні водій активно крутить педалі, покращуючи здоров'я

Для дорослого

Дорослій людині, яка вибирає собі транспорт для поїздок на роботу, більше підійде самокат. Його можна легко і компактно скласти, принести до офісу і поставити біля робочого столу.

Компактний та легкий електросамокат

Для тих, хто не має протипоказань до регулярної їзди на велосипеді (проблеми з колінами, підвищений тиск, проблеми з серцем) і хоче подорожувати гарними місцями, підійде велосипед. 

Всупереч габаритам, він маневровніший за електросамокат. До того ж поїздки на велосипеді корисні для фігури та серцево-судинної системи.

Для розуміння: Чим відрізняється гіроскутер від гіроборда: 5 ключових відмінностей

Для дитини

Дітям для гармонійного росту та розвитку необхідна фізична активність. Їзда ж на електричному самокаті передбачає довге перебування в одному положенні. 

Дитячий велосипед

Катання на велосипеді, такому як Miqilong ST Чорний 16` ATW-ST16-BLACK, навпаки, змушує дитину рухатися, сприяє зміцненню м'язового корсета, ротації суглобів, тренує вестибулярний апарат.

Підсумуємо. Електросамокат краще купити тим, кому потрібний компактний та мобільний транспорт. А також тим, хто має протипоказання до їзди на велосипеді.

Для тих же, хто віддає перевагу довгим велопрогулянкам на великі відстані, хоче отримувати регулярне кардіонавантаження, підтягнути фігуру і покращити роботу серця, більше підійде велосипед.

До речі: Як навчити дитину кататися на велосипеді: 9 цінних настанов

Коментарі
Залиште коментар