Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як навчити дитину кататися на велосипеді: 9 цінних настанов

Дата публікації: 28.07.2021 15:32
Дата оновлення: 20.02.2023 11:24

Знання — не цегла, не обтяжують. Тим більше тоді, коли навіть не замислюєшся про те, коли приступати до навчання дитини, що брати до уваги при підготовці дитячого велосипеда, про вибір траси. Будь-яка дрібниця має вагу. 

Цікава стаття: Біговел або велосипед: 6 фактів про кожен вид дитячого транспорту 

В якому віці краще вчити дитину кататися на велосипеді? 

В першу чергу не варто поспішати. Від 3 до 8 рочків —  оптимальний час, щоб освоїти уміння катання на двоколісному велосипеді.

 Вчимо дитину кататися на велосипеді  

Фахівці американського видання Accident Analysis & Prevention провели дослідження. І з'ясували, що малюки, яких вчили кататися на велосипеді в 3-5 років, частіше травмувалися ніж ті, що навчилися кататися в 6-7 років.

З якого велосипеда починати? 

Якщо хочеться допомогти своїй дитині якомога раніше приборкати залізного коня, варто починати з чотирьох варіантів на вибір. 
 

  • Веліки або дитячі каталки, у яких дуті колеса, адже такий різновид коліс дозволить пом'якшити нерівності на дорозі, а також легко їхати по піску, снігу. 
  • Моделі з трьома колесами (для тренувань крутіння педалей). 
  • Біговел — у нього немає педалей. Крутити нічого не доведеться, тому дитині буде простіше утримувати рівновагу і балансувати при катанні. 
  • Двоколісний велосипед з підстрахуванням. На такому транспорті дитя буде відчувати себе впевнено, а пара коліс, що для підстрахування, не дозволять впасти. До того ж страховку можна в будь-який момент зняти або підняти, щоб малюк тренувався самостійно утримувати рівновагу. 

У таблиці приведено сильні й слабкі сторони кожного з видів транспорту, ґрунтуючись на відгуках користувачів. 

Транспорт 
Плюси  Мінуси
Велік з широкими колесами Легко їхати навіть по купинах і ямах Ні
Триколісний Розвиває навичку крутіння педалей  При їзді не тренується рівновага
Двоколісний зі страхувальними колесами  Можна підіймати додаткові колеса, тренуючи рівновагу  Малюкові складно відвикнути від додаткових коліс і впевнено їхати без них 
Біговел  Добре тренує рівновагу  Немає можливості вчиться крутити педалі 

Пізнавальна стаття: Як відрегулювати дитячий велосипед: 4 кроки 

Підготовка велосипеда 

Перед навчанням, транспорт краще перевірити ще раз з метою безпеки. Механізм веліка продуманий так, щоб його можна було налаштувати під індивідуальні параметри водія. Перевірте: 

1. Висоту керма 
Воно повинно бути виставлено ​​так, щоб корпус дитини був під кутом 90 градусів відносно велотранспорту. Таке не буде зайвого навантаження на дитячий поперек, спину і ручки. Щоб змінити висоту керма, послабте кермовий болт, поставте в потрібне положення і закрутіть кріплення. 

 Регулювання керма

2.Висота сідла 
Вона повинна бути такою, щоб при крученні педалей ніжки дитини повністю випростувались в колінах. Інакше крутіння педалей буде важким, створить зайве навантаження. Відрегулювати положення сідла можна за схемою, аналогічною регулюванню керма: послабив, відрегулював, закрутив. 

 Регулювання сидіння на дитячому велосипеді

3.Справність гальм
Для цього підіймають переднє колесо велосипеда, розкручують його на швидкості та натискають на ручку гальма. В ідеалі зупинка колеса повинна відбутися, як тільки почали затискати ручку. Якщо ж воно зупинилося, тільки коли ручка торкнулася керма, потрібно натягнути трос гальма. Для цього слід відкрутити закріплювальний гвинт в місці, де трос прикріплений до важеля гальма. Далі пасатижами встановити оптимальне натягнення троса (щоб коли натискав на гальмівну ручку, колесо відразу зупинялося) і знову затягнути гвинт. 

4. Шини, а точніше, тиск в них 
Якщо під рукою немає манометра, можна посадити дитину на велосипед і подивитися, наскільки шина прогинається під його вагою. Якщо менше, ніж на 1 см, —  можна їхати; ні —  значить потрібно підкачати шини. 

Правильна підготовка велосипеда дозволить уникнути непотрібного навантаження на спину, коліна і руки. 

Пізнавальна стаття: Устаткування для відеоблогера: 5 пристроїв без яких не обійтися 

Страховка і безпека 

Щоб убезпечити юного велосипедиста від травм при навчанні, без захисних засобів не обійтися. Три складових обов'язково повинні бути в дитячій екіпіровці. 

  • Велосипедний шолом 

Його функція — пом'якшити удар головою при падінні. Шолом беруть відповідно до розміру голови у дитини та індивідуально регулюють силу його фіксації за допомогою ремінця. 

Такі пристосування дозволяють знизити ризик травми, якщо початківець впаде. Вироби повинні бути такими, щоб дитина в них могла легко згинати ноги в колінах і руки в ліктях. Захист не повинен сковувати рухів. 

  • Світловідбивачі, які можна закріпити на велосипеді й на одязі дитини 

З ними юного водія буде видно в сутінках, в дощ і туман. 

Захист для катання на велосипеді

Важливо також навчити дитину безпеки на дорозі: дотримуватися однієї швидкості, уважно дивитися по сторонах, триматися правої частини дороги. Найкраще, якщо навчати їздити будете на спеціальних велосипедних доріжках. На них найчастіше нанесена розмітка і дитина буде звикати їздити тільки по відведеній йому смузі. Також на таких доріжках якісне асфальтове покриття, плавні повороти. 

Корисна інфа: Як вибрати дитячий велосипед 

Вибір місця 

Багато спортивних стадіонів на відкритому повітрі оснащені велосипедними доріжками, на яких простіше вчитися новачкові. Якщо ж стадіонів немає поблизу, вибирають місце, де немає машин, наприклад парк, сквер або доріжку на дитячому майданчику. 

 Доріжки, на яких найкраще кататися на велосипеді

Здорово, якщо траса буде з рівним покриттям, щоб купини і ямки не заважали рухатися юному водієві. Бажано, щоб дорога була не просто пряма, а з поворотами. Тоді учень зможе пробувати повертати. 

Вчимося тримати рівновагу 

Отже, як навчити дитину тримати рівновагу на велосипеді. Якщо дитя не знайоме з біговелом, рекомендуємо спершу покататися без педалей. Для цього посадіть малюка на сідло, попросіть взятися за кермо і ніжками відштовхуватися від землі. Коли учень стане робити це впевнено, запропонуйте йому під час руху підняти ноги від землі та проїхати так метр, інший.  

Тренуємо рівновагу

Фішка в тому, що дитині простіше балансувати, не фокусуючись на педалях. Якщо вона стане завалюватися в будь-яку зі сторін, зможе впертися ступнею, що додасть впевненості у своїх силах і зменшить страх падіння. Покатавшись таким чином годинку, можна спробувати приєднати до процесу педалі. 

Вчимо крутити педалі 

Щоб маленький водій навчився кататися, дотримуються уторованого плану. 

  1. Пояснюють дитині, що для того, щоб велосипед зрушився з місця, потрібно крутити педалі. Нехай водій розташується на сідлі так, як йому комфортно і спробує крутити. 
  2. Пряма ніжка повинна діставати нижню педаль. 
  3. Натискати на педаль слід не носком, а центральною частиною ступні. Простежте за цим, щоб дитина не відчувала незручностей. 
  4. Другу ніжку потрібно встановити на педаль, розташовану у верхньому положенні, і натиснути на неї. Коли вона опуститься вниз, зробити обертання іншою ногою. 

Дорослі, які навчають молодого водія, повинен постійно бути поруч і притримувати велосипед. Тренуватися потрібно до тих пір, поки учень звикне і зможе на дотик знаходити потрібну педаль. 

Вчимося гальмувати 

Уміння гальмувати не менш важливо, ніж крутіння педалей і утримування рівноваги. Досвідчені велосипедисти використовують одночасно і передні, і задні гальма. У дитини, що тільки що навчилася їздити на велосипеді, навряд чи вийде опанувати таке уміння, однак важливо донести до нього основні пункти безпечного гальмування. 
 
Для того, щоб дитина відпрацювала процес гальмування до автоматизму, регулярно виконують дві вправи. 

  1. Намалюйте фінішну лінію на доріжці, де катається дитина. Вона буде символізувати точку, перед якою слід зупинити велосипед і, знявши ногу з педалі, спертися об землю. Мало по малу збільшуйте швидкість, щоб ваш учень навчився гальмувати, рухаючись як повільно, так і швидко. 
  2. Працюйте над швидкістю дитячої реакції. Дайте спокійно кататися на велосипеді в зручному темпі, але домовтеся, що, коли ви вимовляєте слово «Стоп!», юний велосипедист повинен тут же загальмувати й торкнутися ногами землі. За командою «Поїхали!» дитина негайно рушає з місця. 

Регулярно займайтеся таким чином і обов'язково приділіть належну увагу розвитку реакції маленького водія. В майбутньому навичка швидкого реагування стане в пригоді на дорозі. 
 
Не змушуйте малюка тренуватися, коли у нього немає бажання, настрою. Вчитися цікавіше в ігровій формі, щоб не відбити охоту вправлятися на велосипеді. 

Удосконалюємо навичку 

Практика — один з найважливіших елементів навчання. Так що нехай малюк частіше катається. Відмінний варіант —  коли батьки також беруть участь у велосипедних прогулянках. Адже приклад своїх дорослих —  найкращий для юного водія. 
 
Зацікавте дитину їздою в ускладнених умовах: по вибоїстій дорозі, об'їжджаючи ямки, катаючись по вузьких стежках. Тренуйте навичку гальмування і швидкої реакції на дорожні умови. Тоді в майбутньому, відпускаючи маля на велопрогулянку одного або з друзями, будете впевнені в його безпеці на дорозі. 
 
Тепер ви знаєте, як навчити дитину їздити на велосипеді. Можливо, відразу у нього не вийде — нехай! Не святі горшки ліплять, тому рано чи пізно все станеться. Головне, будьте терплячими та наполегливими. І тоді у вашій родині стане одним велосипедистом більше. Це лише питання часу. 
 
До речі: Справжній трансформер від GALILEO 

Коментарі
Залиште коментар