Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати ігрову клавіатуру: гайд у 9 розділах

Дата публікації: 17.06.2022 15:37
Дата оновлення: 17.06.2022 15:37

Перші комп'ютерні ігри з'явилися раніше за миші. У ті далекі часи користувачам доводилося користуватися тільки клавіатурним введенням команд. Зараз без мишки особливо не пограєш, але головна роль, як і раніше, залишається за клавіатурою.

Вибираємо клавіатуру для ігор

Хитрики для фанатів ТБ: Як підключити клавіатуру до телевізора: 3 способи підключення клавіатури для Смарт ТВ

Який тип клавіатури вибрати геймеру?

Пристрої введення поділяються на мембранні, механічні та оптичні. Розглянемо особливості цих різновидів:

  1. Мембранка — не найкращий варіант для геймера, оскільки фіксація сигналу потребує повного натискання. Силіконові елементи за рік-два зношуються, і виходить, що потрібно давити вже з іншою силою на кнопки. Згодом кнопки починають відрізнятись за чутливістю залежно від частоти їх використання. Проте всі ці недоліки частково нівелює прийнятна ціна: можна вибрати потрібну клаву пристойної якості приблизно за 1000 грн. Добротну механіку за таку суму не купиш. Також до плюсів мембранки відноситься тиха робота та мала вага.
  2. Механіка для гравця — те, що лікар прописав. У каталозі ігрових пристроїв найбільше периферії саме такого типу. У механічних клавіатурах відсутні силіконові елементи. Механізм не вимагає повного натискання клавіш, відрізняється шикарною зносостійкістю. Хід клавіш не змінюється з часом. Надійність такого типу маніпуляторів перевірена роками успішної експлуатації. Мінуси: досить гучний звук натискання клавіш та 4-значна ціна. Якщо не маєте бюджету в пару тисяч грн, подумайте все ж таки про придбання мембранки. Купувати найдешевші пристрої будь-якого типу не рекомендується.
  3. Оптика — це майбутнє ігрових клавіатур. Замість фізичного тригера у конструкції використовується світловий промінь. Пристрій працює тихо, має гарну зносостійкість і спритний відгук. Нестача — аж ніяк не демократична ціна.

механічні клавіші ігрової клавіатури

Також при виборі клавіатури для ігор варто врахувати градацію на дротові та бездротові пристрої. Останні поступаються провідним у швидкості передачі сигналу приблизно на 4 мс. В офісній роботі така різниця не відчувається, але для геймерів вона суттєва, тому вони рідше купують моделі з радіопередавачами. Ще один плюс провідної периферії — не доведеться возитися з батарейками. Фактор мобільності є актуальнішим при використанні миші, а клавіатура під час гри майже не переміщається по столу.

Мембранка або механіка: Клавіатура мембранна або механічна — як вибрати, враховуючи 5 нюансів

Як вибрати клавіатуру для ігор: важливі параметри

Крім типу клавіатури та способу отримання сигналу з ПК помітну роль при виборі відіграють такі фактори: перемикачі клавіш, інтерфейс підключення, додаткові можливості та дизайн. Почнемо з розміру клави та конструктивних особливостей.

Ремонтуємо клавіатуру: На ноутбуку не працює клавіатура 7 причин несправностей та способи їх усунення

Розміри та конструкція

Якщо потрібна периферія для ігрового комп'ютера, питання мобільності відходить на другий план. На столі завжди буде місце для повнорозмірної клави. Кейпад (цифровий блок) не буде зайвим, особливо якщо ви проводите час не тільки за іграми.

конструкція ігрової клавіатури

У клавіатури може бути класична, ергономічна, ромбічна чи розсувна конструкція. Для ігор краще брати класику — цілісний пристрій прямокутної форми з паралельним розташуванням клавіш.

Обходимося клавіатурою: Як користуватися комп'ютером без мишки: 2 підходи до вирішення проблеми маніпулятора, що завис

Клавіші та перемикачі

Найважливіша частина конструкції клавіатури — це кнопки. У разі механіки багато залежить від перемикачів — елементів, захованих під кейкапами (ковпачками). Вони бувають:

  • Тактильними, які мають бар'єр. Натискання відбувається після його подолання.
  • Лінійні з характерним рівномірним натисканням.

Для ігор краще купувати клавіатуру з лінійними перемикачами. Пару відповідних прикладів:

  • Cherry MX Red. Такі перемикачі — слушний варіант для швидких багаторазових натискань. Вони слухняні: реагують на натискання у 45 г. З ними менше втомлюються пальці.
  • MX Speed ​​Silver — схожий варіант, що відрізняється від MX Red укороченим ходом клавіш. Внаслідок цього MX Speed ​​Silver вважаються найшвидшими перемикачами серії. Хід клавіші — всього 1,2 мм. Підходять для ігрових жанрів, які потребують супершвидке реагування на натискання.

як вибрати ігрову клавіатуру

Оптимальний варіант для тих, хто не впевнений у перемикачах моделі, що сподобалася, — знайти можливість вибрати клавіатуру для ігор, спробувавши, як працюють її клавіші.

Налаштовуємо ігрову мишу: Як налаштувати додаткові кнопки миші, перепризначити ЛКМ та ПКМ: гайд у 4 розділах

Підсвічування

Геймеру-аматору краще брати клавіатуру з підсвічуванням. Такі моделі дають можливість комфортно проводити час за улюбленим заняттям у нічний час без сторонніх джерел світла. У бюджетної клавіатури може бути підсвічування одного кольору. Просунуті пристрої дозволяють користувачеві вибирати підсвічування кнопок або певних блоків клавіш.

ігрова клавіатура з підсвічуванням

Професійні гравці користуються клавіатурами без підсвічування. При грі вони не дивляться на кнопки, повністю концентрують увагу на моніторі. Вивчити кнопки, які залучені в ігровому процесі, простіше, ніж навчитися сліпого друку.

Вбудована пам'ять та програмне забезпечення

Ігрова клавіатура може виглядати невигадливо, але для неї має бути написане програмне забезпечення. Наявність софту — це можливість перепризначати кнопки, працювати з макросами. Вбудована пам'ять дозволяє запам'ятовувати налаштування в профілях. Клавіатура при підключенні до іншого комп'ютера не забуде, як її налаштували. За наявності пам'яті можна створювати профілі та налаштування для різних ігор. До корисних фішок відноситься ігровий режим, у якому блокується клавіша Windows. При її відключенні випадкове натискання на цю кнопку не спричинить згортання гри.

Виробники не завжди вказують обсяг вбудованої пам'яті. Найчастіше пишуть, скільки профілів можна записати.

Визначаємось з маніпулятором для ігор: Геймпад або клавіатура: 5 переваг та 2 недоліки кожного маніпулятора

Інтерфейс підключення

Дротові клавіатури мають два варіанти підключення — через порт PS/2 або Usb. Перший варіант не потребує драйверів, сигнал іде відразу на процесор, без черги. Затримки введення зведені до мінімуму, комп'ютер приймає одночасне натискання будь-якої кількості клавіш. Такому підключенню не страшні віруси. Недолік — можливі проблеми при гарячій заміні пристрою — порт може згоріти. Клаву з підключенням PS/2 простіше знайти в бюджетному сегменті, ігрові моделі зазвичай поставляються з Usb.

Клавіатуру з USB краще підключати з тильного боку системника. Таких портів у комп'ютері кілька, чого не можна сказати про PS/2: у більшості ігрових ПК лише один круглий роз'єм для клавіші/миші. Usb — це безпечна гаряча заміна пристрою, великий вибір ігрових клавіатур. Usb повільніше за PS/2, але при грі рятує буфер клавіатури.

Зручність та ергономіка

Професійні гравці використовують клавіатури з класичними корпусами, але любителям, можливо, є сенс поекспериментувати з ергономічною або розсувною клавіатурою. У першому випадку клавіші не вибудовані стрункими рядами, а розташовані у V-подібному порядку.

Розсувні клавіатури — ще один цікавий різновид. У цьому випадку корпус складається з двох окремих частин, які можна розташовувати під зручним кутом один до одного. Всі ці незвичайні варіації знижують навантаження на суглоби, сприяють комфортній роботі, але, набуваючи такої моделі, потрібно враховувати, що перші кілька днів або тижнів піде на адаптацію. І якщо захочете потім знову повернутися до клави з класичним корпусом — доведеться знову переучуватися.

Комфортному використанню клавіатури сприяє правильна технологія нанесення символів. У бюджетному сегменті зустрічаються моделі, на яких букви нанесені фарбою, причому на ковпачках навіть немає борозенок. За такої технології символи стираються за кілька місяців. Виробники якісних пристроїв введення використовують інші технології: лазерне гравіювання, сублімаційний друк або двокомпонентний виливок.

Цікава стаття: Як увімкнути екранну клавіатуру: 3 альтернативи

Додатковий функціонал

Користувачі, які хочуть вибрати ігрову клавіатуру з якомога більшою кількістю опцій, звертають увагу на специфічний ігровий функціонал. Деякі моделі постачаються з додатковим набором ніжок. Вони знадобляться користувачеві, який вирішить змінити кут нахилу пристрою.

Деякі дорогі моделі оснащені невеликими екранчиками, які можна порівняти зі смартгодинником. Такі дисплеї допомагають контролювати завантаженість компонентів ПК, на них виводиться інформація про перебіг гри. Екран може бути монохромним або кольоровим, з кутом нахилу, що настроюється, або без можливості регулювання.

функціональна клавіатура для ігор

На ігрову периферію встановлюють додаткові кнопки. Йдеться не про мультимедійні кнопки, які можна зустріти й на бюджетних моделях. Приклад додаткового арсеналу ігрового гаджета:

  • макроклавіші MX1-MX10,
  • клавіші для перемикання рівнів L1-L4,
  • додатковий ряд макроклавіш M1-M12.

За кожною програмованою кнопкою може бути закріплена послідовність дій. Ігрові клавіші розташовані у верхній та/або лівій частині корпусу.

Яку клавіатуру вибрати для ігор: популярні виробники

Відповідь на питання, якого бренду краще вибрати клавіатуру для ігор, залежить від особистого ставлення користувача. Продукцію гідної якості пропонують понад десять виробників. Приклади:

Бренди
AKKO HyperX Razer
Приклади моделей AKKO 3061 Alloy Core Huntsman Tournament Ed.
Орієнтовні ціни на ігрові клавіатури, грн. 2000-4000 2000-5000 1000-8000

Насамкінець кілька слів про правило «нічого зайвого», яким керуються професійні гравці при виборі клавіатури. Вони не купують гаджети з непотрібними елементами, до яких можна віднести підсвічування, підставку під зап'ястя, мультимедійні кнопки та інше. З іншого боку, гравцеві-аматору підсвічування може стати в пригоді, та й мультимедійні кнопки для нього напевно актуальніше програмованих. Загалом, є сенс вибирати моделі відповідно до своїх потреб та фінансів.

Шикарні презенти: Що подарувати геймеру: ТОП-8 подарунків, від яких захоплює дух

Коментарі
Залиште коментар
Категорії