Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати електросамокат: 5 розумних підказок

Дата публікації: 26.01.2021 14:07
Дата оновлення: 18.03.2024 12:01

Електросамокат розвиває швидкість, у середньому, до 30 км/год. А це вп`ятеро швидше, ніж пішки. Батарея сяде – можна їхати, відштовхуючись ногою. Благо, керування просте: розганяється і сповільнюється за силою натискання на важіль. Воістину, транспорт майбутнього, він не забруднює навколишнє середовище, не ув`язує в пробках на дорогах. Про те, як вибрати хороший електросамокат, розглянемо докладно.

Яку оптимальну потужність двигуна вибрати

Цей показник впливає на швидкість розгону та тягу під час підйому на височину. При виборі електросамоката варто враховувати співвідношення потужності до ваги водія.

  1. 100-150 Вт – дитині від шести років. Максимальний розгін 10 км/год.
  2. 250-300 Вт – до 90 кг. Міський варіант зі швидкістю в межах 15-30 км/год. Легко управляється, швидко пересувається, ймовірність падінь мінімальна. Дальність подорожі до 60 км.
  3. 350-700 Вт – райдерам більше. Швидкість 35-60 км/год. Це хороший варіант для перетнутих доріг. Запас ходу до 100 км на одному заряді.
  4. 1200-6000 Вт – для фанатів швидкості до 100 км/год, було б зчеплення з покриттям дороги.

Пристрої з колесами невеликого діаметра (до 18 см) сильний двигун не потрібен. Хоча поїздка нерівними дорогами буде випробуванням — трясе будь здоровий. Добре, якщо розмір коліс від 20 до 24 см — такі легко проїдуть по горбах, вибоїнами та бруківкою.

Мощность электросамоката

Немає сенсу купувати електросамокат, якщо кататиме на межі потужності. Краще вибирати із запасом на 30-40% більше щодо своєї ваги, тому що в тих характеристиках вказують величини, наближені до ідеалу, – де немає вітру і рівна дорога. Рекомендуємо на 100 кг своєї ваги брати як на 140 кг, а потужність відповідно 350 Вт і вище.

Для прикладу, KickScooter MAX G30 - популярна модель цього року. Середньої потужності, 350 Вт, достатньо для довгих прогулянок, дальності заряду вистачить на 65 км. На такому зручно добиратися на роботу. Тиснення у громадському транспорті та стояння у пробках міста залишаться у минулому.

Читайте: Електросамокат або гіроскутер – що краще: 4 критерії вдалого вибору

Співвідношення оптимальної ваги та розміру самоката

У ситуації, коли необхідно переносити пристрій вручну, наприклад, у підземному переході або метро, краще вибрати модель вагою 10-15 кг, до 1,2 метра в довжину та зі складним механізмом. З такими габаритами пристрій поміститься в багажник машини та не займе багато місця при зберіганні.

Вибираючи електросамокат дорослому або дитині, необхідно звертати увагу на висоту керма. Вона має доходити до середини грудей або трохи нижче. Рульова колонка з можливістю регулювання висоти важлива, адже зростання райдерів варіюється від 110 до 200 см.

Параметры самоката

У таблиці розглянемо оптимальні співвідношення:

Райдер
Вага самокату (кг) Характеристики
Дитина (від 6-8 років) 8,0-12,0 Малий запас ходу та невелика швидкість
Підліткові (від 13 років) 14,0-15,0
Дорослий від 15,0 і більше Великий пробіг та швидкість

Великі колеса припускають потужніший двигун, відповідно більш місткий акумулятор. Вага та розмір самоката безпосередньо залежить від цих факторів.

В тему: ТОП-5 найкращих фірм виробників електросамокатів

На які параметри впливає місткість батарейки

Розглядаємо швидкість, відстань та тривалість заряду.

Пробіг на одному заряді відбиває відстань, яка долається без підзаряджання. Визначається за двома параметрами:

  • місткість (Ah) – кількість енергії, що віддається на годину;
  • напруга (V) – визначає рівень заряду.

Для коректної роботи батарейки рекомендований діапазон температури від -10 до +40 градусів. Більше чи менше — залежить від типу використовуваного елемента та якості. Якщо t нижче, реакції всередині батарейки стають загальмованими та розряд відбувається швидше. Це впливає на швидкість та відстань пересування. Характеристики приходять у норму після прогрівання до кімнатної температури.

 Батарея

На накопичувачах встановлено контролер, який дозує витрати енергії. Навіть батарея, що повністю сіла, дозволяє включити світлові прилади або підсвічування. Це залишки струму, які залишаються у пристрої після його відключення. Якщо висадити в нуль і кинути самокат у такому стані на тривалий час, батарея втрачає місткість і для заряду потрібна технічна реанімація або заміна.

Тривалість заряду передбачає залишати електросамокат на ніч. Контролер регулює подачу струму та відключить подачу живлення після завершення зарядки. Якщо ламається контролер, він втрачає пропускну здатність і прилад не заряджається.

Порада: уникайте різниці температури при підключенні до розетки. Не можна ставити електросамокат на зарядку відразу після поїздки у холод чи спеку. Тоді хімічні процеси уповільнені та контролер заряджає по максимуму. Як наслідок, батарея втратить частину ємності або виникне перегрів, спалах.

Цікава стаття: Як вибрати гіроскутер: керівництво в 9 розділах

Чи потрібні амортизатори електросамокату

На самокатах, обладнаних підвісками, їзда по нерівностях пом`якшується, а вібрація мінімізується. Амортизація необхідна, тому що навіть внутрішні елементи електроніки мають амортизаційні проставки з усіх боків. Сильна тряска негативно позначається на контактах та припаяних місцях.

Амортизатори відкритого типу бажано обладнати пильовиками, щоб уберегти від згубних явищ. Інакше не уникнути розтрат. Амортизатор, що вийшов з ладу, приведе до поломки підшипників і швидкого зносу покришок.

 Амортизаторы

Вибираючи електросамокат як дорослому, так і дитині, враховуйте, що через конструктивну особливість, вона не призначена для стрибків. Амортизатори легко пробиваються під власною вагою конструкції та навантаженої маси власника. Стандартної амортизації вистачає, щоб погасити коливання. Сильні удари, навантаження від стрибків по бордюрах призводять до поломки. Моделі без амортизації не рекомендують використовувати на нерівних дорогах.

Пізнавальна стаття: Як вибрати гіроскутер для дитини – 4 етапи та 7 плюсів покупки

Гальмівна система електросамоката: дискові, колодкові гальма

 Амортизаторы

Завдання гальмівної системи – м`яко стопоритися за необхідності. За цей момент відповідають два види гальм:

Гальмівна система
Особливості Плюси Мінуси
Дискова Плоска металева деталь з отворами для охолодження Не схильна до деформації Висока ціна
Колодкова (барабанний механізм) Колеса стискаються з двох боків колодками за допомогою троса Недорога вартість Колодка з часом стирається та порушує цілісність колеса

Підведемо підсумки. На питання, який електросамокат вибрати, необхідно визначитися з 4 пунктами.

  1. Хто буде кататись.
  2. Запас ходу.
  3. Максимальна швидкість.
  4. Місцевість, де буде використовуватися транспорт.

Знаючи правильні відповіді, з вибором визначитися буде набагато простіше.

Пізнавальна стаття: Моноколесо: 7 складових пристрою та принцип роботи

Коментарі
Залиште коментар