Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати корпус для ПК: 5 характеристик

Дата публікації: 25.01.2021 14:11
Дата оновлення: 25.01.2021 14:11

Ринок пропонує корпуси для ПК на будь-який гаманець, кинувши на догоду вибору якісну збірку, внутрішнє зручність і тишу при роботі. Що вибереш ти? Або постривай, спочатку прочитай наш детальний гайд, який корпус для комп'ютера краще, а потім роби висновки.

Габарити корпусу

При виборі корпусу, враховуй розмір материнської плати відеокарти. Це великі комплектуючі, які повинні міститися в «коробку». Також варто враховувати висоту кулера - щоб не довелося потім ламати голову куди його приткнути.

Перш ніж вибрати відповідну модель, потрібно розуміти для себе чотири моменти:

  • під які завдання буде використовуватися корпус;
  • яке обладнання планується встановити;
  • в якому місці було б краще розташування отворів для обдування;
  • встановлено чи блок живлення і який він потужності. Адже запас для майбутнього апгрейда вельми і вельми бажаний.

П'ять стандартів під розміри материнки дивись в таблиці:

Тип корпусу
Розмір материнської плати, мм Призначення
Mini-ITX 170*170 Офісний варіант з вбудованим блоком живлення до 350 Вт
Micro-ATX 244*244 Настільний варіант
ATX 305*244 Без БП, свобода в розширенні
E-ATX 305*330 Для графічних підсистем і обчислювальних ядер
XL-ATX 345*262 ігрових ПК

Горизонтальний корпус SFF невеликої ваги і займає мало місця. Його зручно брати з собою при необхідності. Оснащений охолоджувальної материнською платою з вбудованими звуком і відео. З метою економії робочого простору на ньому можна розмістити монітор.

Форм-фактор корпуса

Баштовий (tower) або вертикальний тип корпусу розділяють за розмірами на три класифікації.

  1. Маленький (mini) – вибір комплектуючих обмежений через невеликого об'єму корпусу. Зібрати продуктивний ПК не вийде.
  2. Середній (midi-tower) – поширений вид корпусу для настільного ПК. Підходить для офісного варіанту і для складання хорошого рівня ігрової платформи.
  3. Більш місткий (full-tower) – найбільший корпус із запропонованих на ринку збуту. Підходить для великого числа комплектуючих і створення нової конфігурації комплектуючих.

ДО слова: Як правильно розігнати монітор до 75, 100 Герц: на прикладі 3-х відеокарт

Система охолодження

Термін життя комплектуючих залежить від якості охолодження всередині. Розмір і матеріал «коробки» безпосередньо впливає на охолодження. При підборі корпусу для ПК варто враховувати:

  • матеріал стінок коробки – алюміній або сталь. Вони обидва добре розсіюють тепло, тільки алюміній в три рази швидше його проводить;
  • товщина стінок повинна бути не менше 0,5 мм для гарній шумоізоляції.

Грамотна організація циркуляції повітря усередині корпусу забезпечить якісне охолодження внутрішніх компонентів.

  1. На передній панелі бажано встановлювати один або кілька кольорів, які будуть активно втягувати кімнатне повітря.
  2. На задній стінці краще ставити вентилятор, який працює на видув.

Такий розподіл дозволить створити хорошу тягу. Охолоджене повітря буде циркулювати через внутрішні компоненти, і виноситься назовні.

нюансы охлаждения

Вибираючи корпус для комп'ютера, враховуй додаткові вентилятори, які встановлюються з боків і на верхній стінці. Адже багато вентиляторів – не означає добре, так як циркуляцію створює не їх кількість, а правильне рух повітря.

Корисна стаття: Як запустити материнську плату без кнопки – 3 способи

Розташування блоку живлення

Блок живленняВ старих і бюджетних нових корпусах встановлено в верхньої частини. Це Гаряча частина системного блоку. Тепло, Що виробляється відкритий, процесором і іншими деталями, піднімається. Кулер блоку живлення спрямований вниз і працює на вдув, тому йде не охолодження, а перегрів.

А перегрівання шкідливо. Навантаження на залізо при важких програмах або іграх призводить до вироблення ще більшої тепла. Блок гріється сильніше, ланцюги живлення починають працювати нестабільно, відбуваються перепади і збої, що згубно впливає на процесор і відеокарту. При таких проблемах відбувається уповільнення роботи системника в цілому.

 Блок живлення для ПК

Взяти блок потужніший не вирішує проблему. Корпус для ПК краще брати з нижнім кріпленням блоку живлення. Він не буде пропускати через себе гаряче повітря від комплектуючих. Навпаки, забирає і охолоджується повітрям з кімнати, тому прослужить не один рік.

Цікава стаття: Як включити екранну клавіатуру: 3 альтернативи

Відсіки для жорстких дисків

У дешевих корпусах жорсткого проводиться за допомогою болтів. Але корпус для ПК краще взяти з системою пластикових клепок і висувних кріплень. Виїжджають санчата для жорстких дисків максимально зручні і встановлюються в три етапи:

  • викотити санчата;
  • жорсткий диск зафіксувати болтами в чотирьох позиціях;
  • поставити на місце санчата.

Залишилося тільки підключити SATA-дроти безпосередньо до жорсткого диска по короткому шляху через найближчим отвір. Найчастіше вони йдуть в комплектації з платою і блоком живлення.

Отсек для жесткого диска

Така ергономіка корпусу зручна для користувача і легко трансформується при модернізації.

Стаття-інструкція: Як перевірити моноблок при покупці: 5 рекомендацій від експерта

Можливість зручного розташування кабелів всередині

Багато, при самостійній збірці, нервують, бачачи велику кількість проводів. Правильно прокласти кабель менеджмент – це важливо. Сенс не в тому, щоб було красиво, особливо якщо кришка прозора, а в охолодженні. Якщо дроти будуть висіти купою, виникають труднощі потокам повітря, який направлено проходить від переднього вентилятора до заднього. І накопичується пил, яка забиває процесор, плати. Може статися їх перегрів і подальший вихід з ладу.

При підборі корпусу для ПК зважай, що сумарно доведеться укласти близько 20 проводів. За допомогою порожніх віконець в скелеті корпусу проводиться розводка і підключення до деталей найкоротшим шляхом. Або близько до стінок – вушками – за допомогою нейлонових стяжок. Простір має залишатися відкритим – так кабелю не заважають в роботі і при цьому перебувають в крокової доступності, якщо необхідно апгрейдити ПК. Незадіяні дроти приховують за заслінкою або шторкою, зібравши в пучок.

НА завершення, пропонуємо ознайомитися з ТОП-3 кращими корпусами, продаваними в 2021 році.

Кабель менеджмент

Сталевий корпус (Midi Tower) товщиною 0,5 мм і бічною стінкою з загартованого скла. Передня панель декорована світиться вставкою. Організація внутрішнього простору передбачає установку п'яти вентиляторів до чотирьох встановленим і системи рідинного охолодження.

Офісний варіант. Врахований чинник зовнішнього вигляду: одна зі стінок акрилова. Є два вбудованих кулера з можливістю додавання на задню панель третього. Передбачено верхнє кріплення блоку живлення.

Завдяки модульній конструкції, процес складання спрощується і в подальшій модернізації складнощів не виникне. Знімаються всі чотири панелі. Вміщує повнорозмірні відеокарти. Передбачено нижнее расположение БП, встановлено один вентилятор.

Читай: Як вибрати блок живлення для ПК: 6 параметрів + 5 ТОП брендів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії