Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Ремонт шуруповерта своїми руками: 2 види несправностей

Дата публікації: 04.10.2017 11:43
Дата оновлення: 04.10.2017 11:43

Шуруповерт - один з найбільш використовуваних інструментів для проведення ремонту. З його допомогою можна закручувати шурупи для установки настінних панелей, обробки приміщення деревиною, свердлити отвори і навіть заважати розчини та виконувати інші" екзотичні операції" . Тому поломка шуруповерта мінімум викликає сильну досаду. Можна віднести цей пристрій в майстерню. А якщо він необхідний терміново? Та й часто бувають поломки, усунути які можна своїми силами, заощадивши на оплаті послуг ремонту. У цій статті ми розглянемо, як полагодити шуруповерт своїми руками.

 шуруповерт

Читайте також: Як вибрати шуроповерт для будинку, дачі: 10 важливих критеріїв

Як влаштований шуруповерт


Перш, ніж ремонтувати будь-девайс, необхідно знати, як воно влаштоване, логіку його роботи, взаємодія вузлів і деталей один з одним. 

Принципові конструктивні схеми у всіх шуруповертов мало відрізняються один від одного. Даний девайс складається з:

  1. Корпуси, в якому встановлені всі інші вузли девайса. Дана деталь виконується з металу або пластику - Bosch GSR 10,8-2-LI, Black & Decker BDCDD12B і ін. Існують моделі, в яких використовуються ці два матеріали одночасно.
  2. Однофазного колекторного двигуна з електронною системою управління - напрямок обертання і регулювання швидкості, вибір режиму роботи - закручування, викручування шурупів, свердління. Двигун складається з колектора і статора. Подача харчування на колектор проводиться за допомогою пружних мідних або графітових щіток.   
  3. Планетарного редуктора з можливістю обмеження крутного моменту. Редуктор встановлюється на валу електродвигуна. Залежно від моделі шуруповерта даний вузол виконується з пластика або металу. Другий варіант характерний для професійного виконання. 
  4. Патрона, встановленого на вихідному валу редуктора.

 пристрій шуруповерта 

Якщо це не мережева, а акумуляторна модель, то на ручці корпусу є кріплення для під'єднання акумулятора, що забезпечують йому механічну зв'язок з корпусом і електричну зв'язок з колекторним двигуном. Також на корпусі є кнопка пуску для включення шуруповерта. На деяких моделях з її допомогою також регулюють швидкість обертання шляхом зміни зусилля натискання. 

Як бачимо, в шуруповерт можуть бути електричні та механічні несправності. Розглянемо їх докладніше із зазначенням ознак, за якими можна ідентифікувати поломку. 

Читайте також: 10 кращих мережевих шуруповертов в 2017 році

Неполадки в електричній частині 


Ознаками електричної несправності девайса є:

  • При натисканні на кнопку пуску пристрій не вмикається або обертання патрона уповільнене.
  • Інструмент працює, але спостерігається іскріння і чути клацання.
  • Спостерігається сильне нагрівання корпусу навіть при нетривалої роботи.
  • Відсутня будь-яка регулювання - швидкості, напрямку обертання, режиму роботи. 

Розглянемо, які несправності можуть викликати ознаки, описані вище. Інструмент не включається і патрон обертається повільно через наступні випадки:

  1. Розряджений або ним не заряджається акумулятор.
  2. Обрив в електричному ланцюзі між батареєю і колекторним двигуном. 
  3. Несправність електродвигуна. 

 робота з шуруповертом

Якщо розряджена АКБ, її необхідно зарядити або замінити на заряджену з комплекту - у багатьох моделях шуруповертов в комплекті йдуть 2 акумулятора. 

Причинами, чому не заряджається шуруповерт можуть бути:

  • Поломка зарядного пристрою.
  • Несправність акумулятора. 

Поломка ЗУ виявляється виміром напруга на виході з пристрою і порівняння з паспортними даними. Вольтаж зазвичай становить 10.8, 12, 14.4 або 18 вольт. Найбільш поширені 18В акумулятори. Причому величина виміряного напруги в разі справного ЗУ повинна бути трохи вище паспортної. Якщо ж напруга менше або відсутній, то зарядний пристрій необхідно ремонтувати або міняти. Самостійно відремонтувати цей пристрій можна, але необхідно розбиратися в електроніці. 

Якщо ж з ЗУ все в порядку, винен акумулятор. Він буде або не видавати напругу, або видавати за величиною менше номіналу. Наприклад, акумулятор Fieldmann FDUZ 50001 має номінальної напруга 18 В, а видає 10-11 вольт. У цьому випадку буде спостерігатися повільне обертання патрона. Необхідно зауважити, що повільне обертання викликається і механічною несправністю. Але в цьому випадку робота шуруповерта буде супроводжуватися характерним шумом. 

Здогадатися, що вийшов з ладу саме цей вузол можна також за його нагріванню. Чому гріється акумулятор шуруповерта пояснити легко - або поганий електричний контакт між ним і двигуном, або поганий електричний контакт всередині цього вузла, між банками батареї.

 Ремонт акумулятора шуруповерта

Як реанімувати акумулятор шуруповерта? У першому випадку необхідно спробувати знежирити і зачистити контакти. У другому - розібрати АКБ, якщо конструкція дозволяє і перепаять контакти. Цей варіант під силу лише людині, яка має досвід такої роботи. Несправною батареєю можна пояснити і чому шуруповерт швидко розряджається. Він або не набирає паспортної ємності при зарядці, або більша її частина йде в тепло через погані контактів. 

У першому випадку АКБ підлягає безумовній заміні. У другому можна спробувати почистити або перепаяти контакти. Правда, статистика показує, що часто, навіть в разі вдалого відновлення батареї, надовго її не вистачає і, врешті-решт, вона замінюється.      
  
Обрив ланцюга між акумулятором і двигуном - це повітряний зазор між контактами цих пристроїв. Зазвичай це відбувається в разі несправності кнопки пуску. Усувається несправність її розбиранням, ревізією деталей - їх чищенням і промиванням в розчиннику - спиртом або уайт-спіритом і зачисткою шліфувальної папером. Якщо кнопкою пуску регулюють ще й кількість оборотів, як в моделі DeWalt DCD710D2, то для її ремонту необхідно знання електроніки. 

Однією з причин, чому шуруповерт не крутить є несправність електродвигуна. Він підлягає розбиранню та огляду. Спочатку оціните стан щіток. Дуже часта причина несправності - знос елементів, що контактують з колектором або ослаблення пружини, яка здійснює їх притиснення. Якщо це так, то щітки замінюються. Якщо з ними все в порядку візуально оглядаються колектор і статор на предмет виявлення обриву обмотки, а також мультиметром змиритися опір її обмотки. Якщо присутній обрив, межвитковое замикання або замикання на корпус, обмотку необхідно перемотати. Робиться це на спеціальному обладнанні і точно не в домашніх умовах. 

 Ремонт електродвигуна шуруповерта

Читайте також: Як користуватися шуруповертом? 5 основних правил

Тепер про те, чому іскрить шуруповерт. Іскри виникають в місці контакту щіток з колекторними пластінамі.Особенно це характерно для моделей великої потужності -  Bosch GSR 6-45 TE і ін. 

Можливо іскріння буде супроводжуватися характерним потріскуванням. Виникає це явище в 2-х випадках:

  1. Через поганий контакт, що пов'язано з зносом щіток.
  2. Повільним обертанням колектора через великий механічної навантаження - свердлінням в бетону з додатком великих зусиль і т.д. 

У першому випадку необхідно щітки замінити. По-другому - ставитися до шуруповерту більш дбайливо.  

Сильне нагрівання корпусу викликається:

  • нагріванням акумулятора;
  • нагріванням в місці контакту АКБ і електродвигуна;
  • іскрінням в місці контакту щіток і колектора;
  • великим тертям в планетарному редукторі.

Перші три причини ми докладно розглянули вище. Останню ми розглянемо, коли будемо розбирати механічні несправності.   

 Усунення іскріння в двигуні шуруповерта

Відсутність будь-якої регулювання пояснюється несправностями:

  1. В системі регулювання обертів - усувається заміною перемикача або його повної ревізією з оглядом і чищенням контактів, перевірки працездатності транзистора. 
  2. В перемикача напрямку обертання або перемикача режимом роботи - сверловка, шуруповерт, ударний режим, усунення несправності таке ж, як і в першому випадку.

Читайте також: ТОП-10 кращих виробників шуруповертов яка марка краще

Несправності механічної частини шуруповерта


Про те, що з вашим девайсом щось не в порядку в механіці можна здогадатися по наступними ознаками:

  • При роботі виникає сторонній шум, скрегіт.
  • Сильна вібрація.
  • Патрон повільно, часто з ривками обертається або періодично зупиняється. 

Причинами спостережуваних ознак є:

  1. Знос одного з підшипників колектора. 
  2. Несправність планетарного редуктора:
  • знос опорного підшипника або втулки - одна з поширених причин, чому тріщить шуруповерт; в залежності від моделі, на побутових шуруповертах ставляться втулки, на професійних - підшипники;
  • деформація вала;
  • знос зубів шестерні - коронної, сонячної або однієї з сателітів;
  • злам стопорящего гвинта одного з сателітів;
  • засмічення конструкції редуктора - одна з причин, чому шуруповерт крутить повільно.

Локалізація несправності проводиться уважним прослуховуванням при роботі. Допомагає використання саморобного стетоскопа. Візьміть сталеву трубку діаметром 10-15 мм і по черзі прикладайте до різних частин корпусу шуруповерта. Так легко знайти джерело шуму. 

 Ремонт планетарного редуктора шуруповерта

Всі перераховані несправності, за винятком забруднення, усуваються шляхом заміни несправної деталі. Така операція передбачає наявність певних навичок і інструмент - плоскогубці, набір викруток, молоток. зубило, набір гайкових ключів. 

Читайте також: Як переробити акумуляторний шуруповерт в мережевий: 3 основні методи

Несправні деталі та вузли можна замовити по інтернету або спробувати замовити в який-небудь майстерні. До речі, останній варіант, при хорошому виконавця, допоможе навіть поліпшити конструкцію шуруповерта. Наприклад, в побутової моделі замінити пластиковий зносився сателіт на сталевий. 

Тепер про патроні шуруповерта, в який вставляється хвостовик свердла, біти або хвостовик насадки. Залежно від моделі інструмента, патрон є або ключовий, як Дніпро-М 1/2" х20 або з ключем, тобто в якому затиск проводиться за допомогою спеціального інструменту. Найчастіша несправність цього вузла - він погано затискає свердло, насадку або біту. Найбільш поширена причина, чому шуруповерти не затискає біту - знос конструкції - кулачків і інших елементів патрона. В цьому випадку патрон необхідно міняти. запчастини до нього не продаються, хіба що спробувати їх зробити самостійно.

Ще один поширений випадок несправності патрона - після роботи неможливо витягнути біту. Часто це відбувається через її деформації і великих навантажень. Єдиний спосіб витягти інструмент - залити патрон гасом або WD-40 і спробувати витягти плоскогубцями. В крайньому випадку, затиснути патрон в лещата і спробувати вибити з нього застрягла біту постукуванням по ній молотком.  

 Ремонт патрона шуруповерта

Читайте також: Що краще вибрати - дриль або шуруповерт для будинку: 3 критерію вибору

Як бачите, існує досить багато причин, чому не працює шуруповерт. Якщо говорити про електричні несправності, то для їх виявлення у багатьох випадках необхідний мультиметр, наприклад, Sturm MM12011, і вміння користуватися ним. 

При механічних несправності ремонт інструменту простіше. Але практично завжди необхідна покупка нових комплектуючих замість зношених. Однозначно те, що завжди для ремонту шуруповерта необхідна певна вміння. Тому потрібно дотримуватися правил безпечної і правильної експлуатації цього інструменту.

Коментарі
Залиште коментар
Р
04.10.2017 15:29

Уверен, что любой мужчина имеющий элементарные понятия об устройстве шуруповерта, сможет его починить при наличии нужных деталей. Не такой уж это технологически сложный инструмент, тем более в интернете пособий по ремонту предостаточно.

Категорії