Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати фен для волосся — 18 акцентів, які потрібно врахувати при покупці

Дата публікації: 14.03.2023 15:25
Дата оновлення: 14.03.2023 17:43

Зробити укладання без фена неможливо. Цей пристрій настільки щільно увійшов у нашу повсякденність, що уявити, як обійтися без нього, неможливо. На полицях магазинів очі розбігаються від різноманітності моделей. Тому пропонуємо зведення корисної інформації про те, як вибрати фен для волосся: наскільки потужним він має бути і які функції мати. Розберемося у цьому докладніше.

Сушіння волосся феном перед дзеркалом

Цікава стаття: Яку плойку для волосся краще вибрати: аховий рейтинг 10 моделей

Чим професійний фен відрізняється від звичайного?

Поділяють пристрої на побутові та професійні. Тому, якщо спантеличитись, який фен вибрати, їх принципові відмінності наведені в таблиці:

Параметр
Побутовий Професійний
Сфера використання В домашніх умовах У перукарнях та салонах краси
Потужність Середня Висока
Насадки Необхідний мінімум Велика кількість
Швидкості 2 чи 3 до 5
Корпус Компактний Масивний

У побутових моделей функціонал бідний, проте є необхідні режими для створення красивої зачіски. На такому пристрої кілька швидкостей з можливістю перемикатися між холодним та гарячим обдуванням. Фен невеликий, тому зручно лежить у руці під час сушіння. Його похватано тримати.

компактний побутовий фен

Професійні моделі мають масивний корпус. Розташування кнопок заточено під роботу стилістів та перукарів. Самостійно сушити волосся незручно. У комплекті передбачено багато насадок для створення зачісок. Завдяки потужності такі пристрої здатні тривалий час працювати без перерв. Корпус мало нагрівається.

Читайте: Як користуватися дифузором для фена: 4 варіації застосування

Яку потужність фена вибрати

Потужність — головна технічна характеристика, від якої залежить продуктивність приладу та отриманий результат. Чим більший цей показник, тим швидше сохне волосся. Саме потужність визначає силу обдування. У побутових моделей цей параметр варіюється в межах 1,2-2 кВт, у дорожніх чи фенів-щіток — близько 1,5 кВт. Все, що вище вказаних значень, відноситься до професійних.

фен із щілинною насадкою

Яку потужність фена вибрати залежить від сфери використання:

  • Сухе та ламке волосся краще сушити приладом середньої потужності (близько 1,3 кВт). Якщо пристрій працює інтенсивніше, пересушуватиме прядки;
  • для короткої стрижки підійде агрегат потужністю від 1,5 до 1,6 кВт. Найпотужніший дуже швидко сушить, тому укладання робити складніше;
  • довге, щільне і густе волосся краще сушити моделями від 1,6 кВт і вище. Вони швидше справляються із завданням, додають об'єму та пишності волоссю.

На деяких моделях передбачено опцію регулювання повітряного потоку. Це зручно. Оскільки можна встановити відповідний режим залежно від стану волосся та складності зачіски.

Температура повітря, що видувається

Добре, якщо можна налаштувати температурний режим. Завдяки цьому вдається просушити волосся не тільки швидко, а й безпечно. Передбачена температура зазвичай варіюється від 60 до 130 градусів. Занадто гаряче повітря — не ок, воно згубне. Прядки стають ламкими та посіченими.

Найчастіше в пристроях побутового типу передбачено два або три режими регулювання температури. Вибирають конкретний варіант з урахуванням структури волосся. Чим вони тонші, тим меншим має бути нагрівання.

До речі: Як правильно сушити волосся феном: покроково в 4 етапи

Особливості нагрівальних елементів

Температура видувного потоку регулюється нагрівальними елементами. Вони поділяються на два типи:

  1. З металу: традиційний варіант у бюджетних пристроях. Недолік в тому, що повітря нагрівається дуже інтенсивно і недостатньо рівномірно. Через це пасма часто пересихають.
  2. З кераміки: металевий нагрівач захований у керамічній трубці. Коли елемент нагрівається, тепло надходить крізь кераміку, внаслідок цього волосся сохне рівномірно, без температурних стрибків. Мінус — у підвищеній вартості приладу.

У будь-якому випадку, перевага у другого варіанта, оскільки він безпечніший у побуті й дбайливіший для структури волосся. Перший тип вибирають коли бюджет обмежений, але хочеться пристрій із максимумом функцій.

Швидкість роботи

Важливо знати не лише якої потужності має бути фен для волосся, але і на яких швидкостях він може працювати. Інтенсивний повітряний потік потрібен не для всіх маніпуляцій. Наприклад, для укладання він особливої ​​ролі не грає, а ось для сушіння — те, що треба.

Існує думка, що волосся швидше сохне, якщо сушити гарячим повітрям. Виявляється, це зовсім не так. Розігрітий потік завдає шкоди локонам, робить їх тьмяними та крихкими. Розігрів більше потрібний для укладання. Висушити можна і без теплого віяння.

укладання неслухняних пасм феном

Швидкість роботи фена залежить від потужності двигуна, особливостей конструкції та насадки. Здавалося б, що насадка вже точно не впливає на спритність повітряного потоку, але це не так. Наприклад, із вузьким виходом прискорює повітря у кілька разів. Що більша швидкість фена, то швидше висохнуть пасма. Як показує досвід, оптимальний показник — 140 км/год. Цього достатньо для швидкого сушіння без перегріву пристрою.

Корисна інформація: Фен-щітка — як вибрати: 5 значущих моментів

Турбо режим у фені: навіщо використовується?

Турбо режим розганяє нагріте повітря до максимуму, що дозволяє досягти швидкого результату. Користуючись з цього час на укладання зачіски скорочується у кілька разів.

Комплектація фена: насадки та аксесуари

Перед тим, як вибрати фен для волосся, дивляться на насадки, що йдуть у комплекті. Їхня кількість може змінюватись, але більшість моделей укомплектовані 2-3 аксесуарами:

  • Концентратор — щілинна насадка для концентрованого потоку. Це пристосування спрямовує повітря у певному напрямку, надаючи пасмам бажаної форми. Добре, коли в комплекті з феном йде два концентратори з більшими й меншими соплами. Тоді вдасться вибирати різну силу обдування.
  • Дифузор — У формі диска з випнутими пластиковими кінчиками, які надають пишності та природності укладання.
  • Кругла щітка (браш) використовується для сушіння, підкручування кінчиків та надання прикореневого об'єму.

фен з насадкою-дифузором

Цікава стаття: Фен-щітка — як користуватися: 5 підказок

Конструктивні характеристики приладу

Корпус фенів виготовляють із пластику. Крім того, що такий матеріал полегшує прилад, він також є термостійким, не плавиться, коли пристрій розігрівається. Пластик застосовується щільний, при перегріві не деформується. Найчастіше на піку навантажень спрацьовує термостат, який відключає прилад, щоб не перегорів. Поки деталі не охолонуть, продовжити сушіння волосся не вийде.

Щоб уникнути незручностей при експлуатації перед тим, як вибрати фен, враховується ряд факторів:

  • Гумові накладки на руків'ї перешкоджають вислизу з рук. Вони для кращого зчеплення з долонею, навіть якщо вона волога.
  • Довжина дроту щонайменше 2 метрів дає можливість безпроблемно підключатися до розетки у зручному місці. Шарнір, що обертається, в основі проводу передбачений для свободи дій користувача, підлаштовуючись під певне положення пристрою.
  • Знімний фільтр на повітрозабірнику дозволяє очистити прилад від волосся та пилу, що забиваються в отвори.

Розмір та вага пристрою

За габаритами фен кількох видів — подовжений, стандартний чи компактний. У стандартних моделей довжина корпусу близько 23 см. Їх — більшість. Подовжені моделі до 26 см використовують найчастіше в салонах краси та перукарень. Для самостійного укладання важкі та незручні. Натомість перукар може за допомогою довгого носика або сопла ретельно перебрати кучері під час просушування. Тому процес сушіння стає швидше та ефективніше. У компактних варіантів довжина корпусу 16-19 см, вони легкі та зручні у побуті.

Додатковий функціонал

Професійний фен з багатим додатковим функціоналом дозволить створювати укладання, які важко відрізнити від тих, що робить стиліст. Про їхні сильні сторони варто знати кожній.

Для чого у фені іонізатор

Іонізація у фені не дає волоссю електризуватися, вирівнює неслухняні локони та надає блиску. Завдяки їй волосся насичується активними іонами й стає слухнянішим при укладанні.

Подача холодного повітря

Функція холодного обдування дозволяє остудити укладання та зафіксувати отриманий результат.

Контроль рівня вологості

У багатьох пристроях є тепловий датчик. Він моніторить рівень вологості волосся, автоматично зменшуючи або збільшуючи потужність подачі повітря. Ризик пересушити локони мінімальний.

Читайте: ТОП 10 найкращих фенів для волосся: детальний вау-огляд

Якість матеріалів

Зовнішньо відрізнити хороший пластик від поганого неможливо. У сертифікаті про якість матеріалу не йдеться. Тому залишається покладатися на свій нюх. Якщо відчувається різкий запах пластмаси, краще від покупки утриматися.

Нагрівач виготовляють тільки з металу або кераміки (дорожчий варіант). У першому випадку прилад прогріває волосся локально, що відбивається на їхньому здоров'ї. У другому — швидко просушує, дбайливо та розмірено нагріває локони, надаючи їм природного блиску.

Види фенів за призначенням — мінімальні вимоги

Тепер час розібратися, чим професійний фен відрізняється від звичайного. Основна відмінність — у сфері застосування та у ключових параметрах.

самостійне укладання волосся

Побутовий фен для волосся

Відрізняється невеликою вагою та ергономічним корпусом. Його потужності достатньо для просушування довгого і короткого волосся при усередненому навантаженні. Кнопки на ручці розташовані максимально зручно, щоб їх намацати. Однак, такі пристрої не розраховані на тривалу роботу через ризик перегріву.

Професійний прилад

Не з дешевих, зате з великим функціоналом та високою потужністю. Він габаритний, із багатою комплектацією насадок. Матеріал приладу відрізняється удароміцністю та термостійкістю. У комплекті йдуть змінні фільтри та насадки для укладання.

професійний фен

Професійний фен здатний довго працювати без перерви. Нестача відчувається в ергономіці. Кнопки на корпусі пристосовані для майстрів, а не для самостійного користування. Пристрій важкий, рука починає швидко втомлюватись, утримуючи його в однаковому положенні.

Компактний дорожній фен

Бюджетний та малопотужний, з мінімальними функціями та насадками. Такий зручно брати із собою в дорогу через те, що компактний, рухливе держално складається. Ряд моделей представлені з акумуляторною батареєю, що дозволяє користуватися пристроєм в будь-яких умовах.

дорожній фен зі складним корпусом

Потужності дорожніх фенів цілком достатньо, щоб неквапливо просушити волосся середньої довжини. Це оптимальний вибір для покупців з коротким волоссям, а також тих, хто регулярно подорожує, ходить до спортзалу чи басейну.

У таблиці відтворено оптимальні параметри для ідеального фена:

Важливі параметри фену
Бажані опції приладу
Потужність — 1200-2000 Вт Нагрівальний елемент із кераміки для безпечного сушіння
Матеріал — жаростійкий пластик Іонізація для нейтралізації статичної напруги
Ергономічність — зручне розташування кнопок та регуляторів Насадка-дифузор для запобігання перегріву
Вага — до 500 г для побутового варіанту Концентратор з точним напрямом повітряного потоку
Шум — помірний Змінні фільтри для запобігання забрудненню пилом і волоссям
Довжина шнура — від 1,5 до 2 метрів Холодне повітря, щоб не пошкодити структуру волосся
Температурні режими — чим більше, тим краще  

Сподіваємося, тепер зможете визначитися з придатною для себе моделлю. Головне взяти за основу, що фен повинен швидко сушити та дбайливо впливати на густі та поріділі прядки.

До речі: Як зробити локони праскою: 6 корисних секретів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії