Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися паяльником — 7 порад

Дата публікації: 22.08.2023 13:20
Дата оновлення: 22.08.2023 13:58

У сервісах майстри за дрібну роботу часом беруть чималі гроші. Якщо є час і бажання, купіть паяльник, навчиться ним користуватися, і у багатьох випадках зможете обходитися без професіоналів.

навчитися паяти

Що знадобиться для паяння?

Якщо збираєтеся злютувати дроти чи виконати іншу делікатну роботу з металом, знадобляться паяльник, припій, флюс, обплетення для видалення зайвого… Що, навіщо і як — читайте далі.

Вчимося клеїти: Як користуватися клейовим пістолетом: інструкція в 5 пунктах

Паяльник

Як основний інструмент при роботі з мікросхемами та дрібними металевими деталями використовують паяльник. При його виборі насамперед звертають увагу на потужність:

  • 10 Вт — варіант для паяння мікросхем. При використанні малопотужного пристрою простіше уникнути небажаного перегріву крихких деталей. Делікатні паяльники також підходять для роботи з платами. Не варто плутати мікросхеми з платами. У першому випадку йдеться про напівпровідниковий електронний пристрій, у другому — про майданчик, на якому зібрані мікросхеми.
  • 20-40 Вт — гарний вибір для нерегулярного побутового використання. За наявності такого паяльника також можна працювати з платами та радіодеталями.
  • 50-80 Вт — варіант для паяння проводів, електроустаткування та радіотехніки. Паяльник на 60 Вт вважається універсальним.
  • 100 Вт — для паяння товстих дротів, труб та інших масивних виробів. Використовується на різних виробництвах.

Основні різновиди електричних паяльників:

  1. Старі прилади з нагрівачем з не надто довговічного ніхромового дроту та товстим мідним жалом. Вони недорогі, але розігріваються тривалий час, при постійному використанні нагрівальний елемент довго не прослужить.
  2. Удосконалені моделі — з керамічними нагрівачами та нікельованими жалами. Коштують дорожче, їх не варто кидати на підлогу, кераміка може не витримати падіння, але за характеристиками мають кращий вигляд. Швидше нагріваються та остигають, довше служать, простіше контролювати температуру паяння.

В обох можна використовувати жала різної геометрії:

  • викрутка — для паяння великих елементів;
  • скошена крайка — для максимально зручного перенесення припою;
  • конус — для паяння компонентів середнього розміру;
  • голка — для дріб'язку.

правильно паяти паяльником

Вибираємо інструмент для склеювання деталей: Як вибрати клейовий пістолет: 5 ключових характеристик

Припій

У вигляді легкоплавкого дроту. Його використовують як посередник при злютовуванні деталей.

Таблиця з класичними олов'яно-свинцевими версіями припоїв:

Олово, %
Свинець, % Температура плавлення
63 37 183
60 40 183-190
50 50 183-215

Вибираємо інструмент для паяння: Як вибрати паяльник: 4 критерії відбору

Флюс

Флюс бере участь у підготовці поверхні дротів до паяння. З його допомогою розчиняють плівку металу, що окислився, жирові та інші забруднення. Склад флюсу підбирають залежно від матеріалів, що підлягають злютовуванню. Типовий приклад флюсу — каніфоль, яка оптимально підходить для міді. Буває тверда, рідка та гелеподібна.

користуватися паяльником

Перемагаємо іржу: Як прибрати іржу з металу: 5 ефективних методів

Обплетення для випаювання

Якщо потрібно прибрати зайвий припій — можна скористатися обплетенням, яке складається з тонких мідних проводів, сплетених у стрічку та вкритих флюсом. Кінчик обплетення притискають гарячим паяльником до місця паяння та воно вбирає зайве, як губка. Стрічка особливо актуальна, коли людина, яка не набила руку, паяє мікросхему.

паяти паяльником

Для паяння також можуть знадобитися: пінцет, кусачки, стрипер, олововідсмоктувач, паяльний фен, струбцини для фіксації деталей, збільшувальне скло, захисні окуляри, губка для очищення жала, підставка для паяльника.

Цікава стаття: Що таке вібраційна шліфувальна машина: огляд та відгуки — гайд у 5 розділах

Як користуватися паяльником: основні принципи та правила

Паяння — це процес з'єднання металів, які знаходяться у твердому стані. Технологія зв’язана з використанням припоїв. У процесі паяння вони стають рідкими та заповнюють прозір між деталями. Коли тепловий вплив завершується, припій перетворюється на твердий стан, утворюючи досить міцний шов за допомогою дифузії. Таким чином, для паяння потрібне нагрівання. Необхідно, щоб дотримувалося правило: T1<T2<T3. Розшифровка позначень:

  • Т1 — температура розплавлення припою;
  • Т2 — температура паяння;
  • Т3 — температура розплавлення деталей, які потрібно з'єднати.

Інші умови надійного з'єднання:

  • попереднє видалення оксидів з поверхонь деталей, що стикаються;
  • відсутність зсуву у процесі охолодження;
  • достатня площа контакту між деталями.

Знаючи ці принципи, простіше розібратися, як правильно та ефективно паяти паяльником.

Працювати паяльником простіше, ніж електрозварювальним апаратом. Температура нижча, технологія безпечніша. По суті, паяння від зварювання відрізняється тим, що поверхні, що з'єднуються, не розплавляються. Технологія, на відміну від зварювання, дозволяє працювати з дрібними деталями, багато разів з'єднувати-роз'єднувати їх, не порушуючи розміри.

Вибираємо гайковерт: Як правильно вибрати гайковерт: 10 головних критеріїв

Прості поради, як навчитися паяти

Почати, мабуть, варто з техніки безпеки:

  • Підготуйте робоче місце: приберіть зайве, подбайте про нормальне освітлення та вентиляцію приміщення.
  • Перед початком роботи надягніть захисні окуляри. Вони виручать, якщо через необережний рух в обличчя полетить крапелька розплавленого металу.
  • Паяльник беріть за ручку, щоб не обпектися. У перервах тримайте його на спеціальній підставці. Якщо класти інструмент абияк — він може пошкодити поверхню столу, розплавити ізоляцію кабелю під напругою, зіпсувати одяг та інше.
  • Не залишайте увімкнений електропаяльник без нагляду.

При роботі з дріб'язком за потреби використовуйте «третю руку». Цей пристрій допомагає утримувати деталі нерухомими, щоб уникнути паяння, дає можливість вберегтися від неприємних відчуттів через гарячі проводи. Щоб не обпектися, також використовуйте пінцет.

Після паяння з активованими флюсами промийте плату, щоб залишки кислоти з часом не пошкодили контакти. Для цього використовують розчинники, мильні розчини, спирти в чистому вигляді та змішані з бензином. Склад залежить від флюсу. Промивати плати не потрібно після роботи з нейтральними флюсами, але з ними паяти важче.

Якщо купили паяльник і не знаєте, як ним користуватися, то після вивчення теорії бажано попрактикуватися з проводами. Візьміть пару метрів тонкого одножильного дроту, зніміть з нього ізоляцію, поріжте на шматки приблизно по 10 см. З них викладіть ґрати та пропаяйте всі стики. Коли вони охолонуть, позгинайте їх добре руками. Подивіться, що сталося з точками паяння. Якщо вони цілі — ви чудово впоралися із завданням.

Вибираємо гравер: Як вибрати гравер: 3 ключові фактори

Підготовка деталей та інструменту

Для початку приділіть увагу деталям, які збираєтеся паяти. Паяльником займетеся пізніше.

Підготовка деталей

При необхідності деталі підганяють одну до одної таким чином, щоб площа контакту була оптимальною. Також у підготовчий етап може входити створення шорсткості за допомогою крупнистої наждачки та знежирення поверхонь.

Підготовка паяльника

Якщо паяльник новий, сміливо підключайте до електрики. Почне диміти, обгоряти, метал біля нагрівального елемента потемніє — нічого страшного. Це нормальна реакція на перше нагрівання.

Старий паяльник не поспішайте вмикати в розетку. Якщо утворилися нашарування на жалі під час попередньої роботи, їх треба прибрати. Спосіб очищення залежить від конструкції інструменту. Мідне жало приладу старого зразка доводять до ладу за допомогою напилка. Наконечник, покритий на заводі лудінням, не можна очищати в такий спосіб. Технології чищення теплого нікельованого жала:

  1. Мокра. Знадобиться целюлозна губка, яку можна купити у госпвідділі супермаркету або в інтернеті. Її потрібно намочити, після чого вона набухне та стане м'якшою. Губка, підготовлена в такий нехитрий спосіб, зможе взяти на себе нашарування з жала. Щоправда, дуже брудний наконечник так очистити не вдасться.
  2. Суха. Знадобиться металева стружка. Її також можна купити в інтернеті чи супермаркеті. Стружку покладіть в обрізану банку, якщо не придбали комплект із боксом, і потикайте у своєрідну металеву губку жалом паяльника. Нагар обсипатиметься на дно банки. Заводське покриття від цього не постраждає.

Також можна використовувати жорстку сторону губки для миття посуду, посипану содою, для холодного чищення.

правильно паяти дроти

Чистий паяльник необхідно піддати лудженню. Розігріваємо його та наносимо на жало каніфоль або паяльну кислоту, а потім припій. Каніфоль — для міді, кислота — для нікелевого покриття.

Готуємося до фарбування: Як налаштувати фарбопульт: розбираємося з 3 регуляторами пневмоінструменту

Як правильно паяти дроти

Розглянемо два варіанти: з багатожильними та одножильними провідниками струму.

Пайка багатожильних проводів

Для паяння мідних проводів кислотні флюси не потрібні, можна скористатися твердою каніфоллю. У будь-якому випадку видаляємо ізоляцію з дротів у місцях паяння. Для цього бажано використовувати стрипер.

Далі можливі варіанти:

  1. Надягаємо термоусадку. Скручуємо жили обох проводів разом. Занурюємо гарячим жалом скручування в місткість з каніфоллю, потім наносимо на неї припій.
  2. Скручуємо жили проводів окремо, щоб усунути розпушування. Занурюємося гарячим паяльником у каніфоль, залужуємо. Час лудіння залежить від товщини дроту, 1-3 секунди зазвичай достатньо. Надягаємо термоусадку. З'єднуємо кінчики з достатнім нахлистом і припаюємо.

Після паяння фіксуємо термоусадку, наприклад, за допомогою паяльного фена.

У першому варіанті відсутнє лудіння дротів. За такого підходу збільшується час паяння, що не критично, оскільки поблизу немає радіодеталей, чутливих до перегріву.

пайка жил проводів

З'єднуємо пластик без паяльника: Як з'єднати пластикові труби без паяння 4 способами

Пайка одножильних проводів та змішаний варіант

Тепер кілька слів про те, як правильно паяти одножильні дроти. В цьому випадку краще вибрати варіант із залужуванням, оскільки прогріти моножилу складніше.

паяти багатожильний провід

Якщо потрібно з'єднати моножилу з багатожильним проводом, технологія наступна:

  • провідники звільняють від ізоляції, багатожильний на більшій ділянці;
  • багатожильний намотують на моножилі;
  • зверху намотують бандаж у вигляді дроту, потім посилюють охоплення плоскогубцями;
  • пропаюють з'єднання.

Домашнім умільцям на замітку: Як вибрати набір інструментів для дому: 4 базові предмети

Як паяти мікросхему

Як приклад — технологія випоювання та впаювання процесора:

  • За наявності лаку на ділянці плати, з яким належить працювати, необхідно прибрати захисне покриття, наприклад, поклавши на нього на годинку ганчірочку, просочену ацетоном.
  • Наносимо гелеподібний флюс на ніжки процесора, за потреби рівномірно розподіляємо склад паяльним феном.
  • Водимо феном, нагрітим до 360 градусів над контактами. По периметру проводимо відпаювання.
  • Для зняття процесора використовуємо вакуумний пінцет або інструмент із пружними вусиками. Значних фізичних зусиль не докладаємо.
  • За допомогою обплетення та паяльника збираємо зайвий припій з висновків. Результат — однакові плоскі контактні п'ятачки.
  • Кладемо процесор на контактний майданчик. Очищаємо жало, а потім прихоплюємо по парі контактів по кутах, які розташовані по діагоналі.
  • Наносимо гелевий флюс на один бік, проходимося по ньому паяльником із символічною кількістю припою. Повторюємо паяння на 3 інших сторонах. Не забуваймо періодично очищати жало.
  • Контроль якості паяння. Шилом проводимо за контактами. Якщо якась ніжка не припаялася, вона зрушить убік.

Як паяти 8-ніжні мікросхеми та ще дрібніші деталі? Принцип паяння той самий.

Порівняння двох інструментів: Чим перфоратор відрізняється від дриля: порівняння за 4 показниками

Проблеми та помилки при паянні

Декілька типових помилок, про які корисно знати, щоб паяти паяльником як належить:

  • До процесу слід підходити з холодною головою. Спочатку переконайтеся, що пристрій, який зібралися паяти, відключено від електромережі. Якщо його щойно тестували включеним, обов'язково від'єднайте від живлення. В іншому випадку буде замикання.
  • Не намагайтеся паяти без флюсу. Припій не буде нормально триматися на контактній поверхні.
  • Якщо на дротах товстий шар оксидів, не сподівайтеся на флюс: почніть з механічної обробки, наприклад ножем.
  • Не зчищайте гарячим паяльником ізоляцію з багатожильного дроту, інакше в приміщенні буде неприємно пахнути. Крім того, залишки розплавленого пластику залишаться між проводками, що ускладнить підготовку до паяння. З ізоляцією потрібно розбиратися за допомогою ножа чи стрипера.
  • Не нехтуйте доглядом за паяльником: періодично очищайте жало від відкладень, що з'являються після паяння.
  • Якщо користуєтеся паяльником з термоконтролем — не виставляйте підвищену температуру, інакше прилад не проживе довго.
  • Паяння інструментом з недостатньо нагрітим жалом теж погано, оскільки не вийде надійного з'єднання. На паяльниках з термометрами часто виставляють температуру плавлення припою плюс 50 градусів.
  • Користуйтеся обплетенням для розпаювання, прибирати зайвий припій одним паяльником набагато складніше, від тривалого процесу може постраждати мікросхема.
  • Враховуйте характеристики металу, який паяєте. Від них залежать особливості підготовки деталі, вибір флюсу та температурного режиму. Проблеми часто виникають з алюмінієм, титаном, чавуном, хромом, магнієм; рідше — з нікелем та цинком. Добре паяються олово, дорогоцінні метали, бронза, латунь, свинець.

На закінчення кілька слів про паяльні станції. У відносно простенький набір входить паяльник, що працює від 24 В, а також підставка, губка та модуль, що регулює температуру. Перевага низькотемпературного інструменту у безпеці: у разі пробою приладу на 220 В легко спалити мікросхему при пайці. Контрольно-керувальний модуль дає можливість виставляти та підтримувати температуру паяння. Дорога станція може включати фен та інші джерела теплового випромінювання, вакуумний пінцет, олововідсмоктувач для збору зайвого припою. Можуть бути інші корисності.

Вибираємо шурупокрут: Як вибрати акумуляторний шурупокрут: 6 порад та рейтинг із 5 крутих моделей

Коментарі
Залиште коментар
Категорії