Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як з'єднати пластикові труби без паяння 4 способами

Дата публікації: 19.07.2023 13:45
Дата оновлення: 03.10.2023 13:16

Паяльник — штука хороша, але дорога. Орендувати інструмент теж не завжди доцільно, особливо в ситуаціях, коли потрібно забабахати пару-трійку стиків.

як з'єднати труби без паяльника

Як з'єднати пластикові труби без паяльника: 4 надійні способи

Способи, про які йтиметься далі, не є однаково надійними. Всі вони підійдуть для водяних труб, які не будуть витримувати іспити високим тиском. Розберемося, як з'єднати поліпропіленові та інші труби з пластику без паяльника.

Корисні поради: Чим різати керамічну плитку: 4 хаки різання без сколів — під кутом, і півколом

1. Муфти

Муфта — деталь, за допомогою якої з'єднують 2 труби ідентичного діаметра, що йдуть уздовж однієї осі. У разі поліпропілену без вставок такого роду не обійтися при складанні будь-якого більш-менш складного домашнього водопроводу. Труби продають відрізками по 4 метри, цього може виявитися недостатньо для прокладання водяних комунікацій між кімнатами. У компактних квартирних санвузлах муфти також потрібні. Деталі ці недорогі, паяти їх — справа нехитра. Втім, можна обійтися і без паяння, але тоді для нагрівання знадобиться компактний газовий пальник. Алгоритм дій:

  1. Нагрійте муфту та трубу по черзі або поперемінно пальником.
  2. Добре притисніть одну деталь до іншої.
  3. З'єднайте отриману конструкцію з другою трубою.

Такий спосіб за надійністю поступається технології, що передбачає використання паяльника, оскільки складно контролювати температуру нагріву. Варіант з пальником підходить для тих, хто шукає варіанти, як з'єднати пластикові поліпропіленові труби муфтою для літнього душу чи іншої конструкції, де стики не будуть відчувати серйозного тиску.

з'єднати пластикові труби

Труби ПНД йдуть у хід, коли потрібно, наприклад, підвести воду від колодязя чи магістралі до будинку. Їх теж з'єднують муфтами, але для цього використовують затискні деталі. Монтаж не потребує підігріву, виходять міцні з'єднання. Далі про це буде розказано докладніше.

з'єднати поліпропіленові труби

Вибираємо інструмент для зварювання металу: Як вибрати зварювальний інвертор?

2. Фітинги

Фітинги призначені для організації поворотів комунікацій, розгалужень, переходу на інший радіус. Фітинги, як і муфти, бувають не розбірними та розбірними. У випадку домашнього поліпропіленового трубопроводу актуальні нерозбірні куточки. Якщо водяний контур повинен витримувати серйозний тиск, для з'єднання деталей краще використовувати паяльник. За його відсутності можна вирішити питання за допомогою технології, аналогічної до описаної вище:

  • розігріти газовим пальником одну трубу та фітинг, з'єднати їх;
  • проробити те саме з отриманим з'єднанням і другою трубою.

Розбірний фітинг для труб ПНТ влаштований набагато складніше звичайного поліпропіленового куточка. У його конструкцію входить 2 кришки-гайки, 3 пари кілець, корпус.

Для монтажу потрібно:

  • Пройтися під кутом по крайці труби напилком, щоб вона легко зайшла у фітинг.
  • З цією ж метою обмазати край мийним засобом або шампунем.
  • Встановіть гайку на трубу.
  • Надягти затискне кільце вузькою частиною вперед.
  • Вставити підготовлену трубу в ПНТ-фітинг до упору.
  • Грунтовно закрутити гайку.
  • Поєднати другу частину комунікації з одержаною конструкцією аналогічним способом.

З'єднання труб ПНТ через муфту роблять так само.

Як бачите, пластикові труби надійно з'єднують через фітинги за аналогією до муфт. Принцип роботи обох деталей однаковий.

Вибираємо інструмент для паяння проводів: Як вибрати паяльник: 4 критерії відбору

3. Фланці

Фланці використовують для роботи з великими радіусами, відповідно стик має витримувати високий тиск. З цієї причини зовсім без пайки обійтися не вийде, оскільки нагрівання пальником поступається за ефективністю технологічної операції, виконаної за допомогою паяльника. Пайка потрібна для з'єднання труб з буртами, а далі вже можна обійтися без неї. Технологія наступна:

  1. Надягаємо фланець на трубу та відводимо його на деяку відстань від краю.
  2. Припаюємо бурт до труби.
  3. До бурта потім, можливо, потрібно буде додати гумову прокладку. Це залежить від нюансів технології. Одна труба готова, другу готуємо аналогічним чином.
  4. Стягуємо фланці між собою за допомогою з'єднань типу «болт-гайка». Також між фланцями може бути вентиль чи інша запірна арматура.

з'єднати пластикові труби фланцями

Перевага фланцевого з'єднання полягає у широкому спектрі можливих операцій:

  • оформлення стиків;
  • врізання відводів магістралі, запірної арматури;
  • з'єднання комунікацій з різних матеріалів, різного діаметра.

Чим більший діаметр комунікацій, тим ширший фланець і більше точок фіксації:

Діаметр з'єднання, мм
Радіус кріплень, мм Кількість отворів під болти
32 85 4
40 100 4
50 110 4
75 145 4
90 160 8
110 180 8

Вибираємо інструмент: Як вибрати клейовий пістолет: 5 ключових характеристик

4. Склейка

Використовувати клей — одна з відповідей на питання, як з'єднати водяні пластикові труби ПВХ без паяльника. Стики виходять досить міцними, облаштувати контур холодної води цілком реально. У процесі твердіння клею ланцюжка полімерних молекул, що знаходяться в деталях, що склеюються, переплітаються. В результаті виходить з'єднання, яке можна порівняти за міцністю з ПВХ-трубою.

Етапи склеювання:

  1. Насамперед з'єднують деталі без клею. На етапі примірки перевіряють, чи немає якихось задирок, що заважають стику. При з'єднанні труби з фітингом маркером відзначають глибину контакту. Після приміряння деталі роз'єднують.
  2. Проводять знежирення поверхонь.
  3. Клей розводять і наносять отриманий склад рівномірним шаром на обидві деталі, особливо не економлячи.
  4. З'єднують деталі, провертають на чверть-пів обороту, утримують у зімкнутому положенні близько 15 секунд. Цього з надлишком вистачить для первинного затвердіння клею.
  5. Надлишок клеючої речовини, що виступив на стику, прибирають вологою серветкою.

Полімеризація стику повністю закінчиться за кілька годин, тому не поспішайте випробовувати трубопровід під тиском. Краще зробити це наступного дня.

склеїти пластикові труби

Майструємо вироби: Як користуватися клейовим пістолетом: інструкція в 5 пунктах

Як з'єднати металеву трубу з пластиковою?

Серед варіантів без електрозварювання розглянемо 2 найактуальніші.

Муфта «метал-пластик»

Такі деталі бувають 2 видів, в нашому випадку знадобиться перехідник з внутрішнім різьбленням. Якщо стик буде на місці металевої муфти, потрібно викрутити її та скористатися готовими борозенками. Однак частіше буває ситуація, коли муфта на місці стику відсутня і доводиться пихкати, нарізаючи різьблення вручну. Для надійного з'єднання необхідно нарізати 5-6 витків. Наступний етап — намотати клоччя або інший ущільнювач на різьблення і накрутити муфточку «метал-пластик». Після цього залишається припаяти пластикову трубу до іншого кінця муфти.

з'єднати пластикові труби муфтою

Муфта Геба

Як ще з'єднати металеву водяну трубу з пластиковою? За допомогою перехідника Геба, який є конструкцією, що складається з корпусу; гумового, сталевого та затискного кільця; гайки.

Спосіб підходить для з'єднання з полімером металу без різьблення. Технологія наступна:

  • Якщо металева труба стара, неодноразово забарвлена, з неї потрібно зняти нашарування за допомогою наждачки. У результаті має вийти гладка поверхня.
  • На метал надягаємо гайку, кільця (обтискне, металеве, гумове), корпус муфти. Останню деталь вставляємо не до упору, залишаємо 5-7 мм до кінця. При затягуванні гайки ця відстань зійде нанівець.
  • Після затягування гайку міцно тримаємо одним розвідним ключем, а другим крутимо муфту до появи опору. У разі протікання можна буде підтягнути ще.
  • Муфту Геба з'єднуємо з перехідником «метал-пластик».
  • Припаюємо пластикову трубу.

Є ще 3 спосіб, який є актуальним для великих діаметрів, — за допомогою фланців.

з'єднання труб муфтою Геба

У будь-якому випадку підсумковий результат залежить не тільки від вибору технології. Важливо мати досвід, вміти працювати з інструментами, знати особливості матеріалів. Тільки тоді з'єднання не будуть текти з часом, радуватимуть герметичністю довгі роки. Якщо мова йде про опалення будинку, то після завершення роботи стики потрібно тестувати в умовах максимально наближених до реальних. Виправлення помилок, коли необхідно вже включати котел і гріти радіатори, — нервове та клопітне заняття.

Розмічаємо площини: Як користуватися лазерним рівнем: способи застосування для 8 випадків

Коментарі
Залиште коментар
Категорії