Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чим різати керамічну плитку: 4 хаки різання без сколів – під кутом, і півколом

Дата публікації: 26.08.2020 09:15
Дата оновлення: 26.08.2020 09:15

Пройшовся по плитці склорізом і ламай. Розкол піде в точності по ледь видимій смужці.

 резать плитку без сколов

Плиткорізи «беруть» керамограніт і цементну плитку для підлоги товщиною 6 мм. Що примітно: чим твердіше матеріал, тим легше з ним працювати. На ріжучому інструменті можна без сколювання відрізати вузеньку смужку по прямій або під кутом. Ніяких тобі зазубрин – любо дивитися.

Як правильно різати керамічну плитку та інший матеріал – в статті. Тут як раз описані ті випадки, коли всі засоби хороші.

На замітку: Ручний інструмент Stanley: 5 порад щодо вибору та 5 аргументів «за»

Керамічна плитка: особливості

Радіємо! Дорогущая кераміка не кожному по кишені. Тепер би зробити укладку без зайвого брухту – і справа в капелюсі. А з цим якраз проблем не виникає, тому що палена глина – тонка і середня за твердістю.

Досить замочити кераміку на годинку-другу, вона ріжеться рівно. Зчіплюється з поверхнями як рідна. Чи не робота, а пісня. Особливо коли руки ростуть з правильного місця і є чим підстрахуватися.

Професійний інструмент

ПРО таке кажуть: «Залізо і кисіль ріже». Якщо об'єми робіт ого-го, безглуздо мучитися зі склорізом. Він затупітся після десятка кахлів. Краще спростити собі роботу інструментами, спеціально призначеними для різання. ПРО них і піде мова нижче.

Електроплиткоріз

Чим могутніше, тим витривалішими і філігранно рез. Двигун на 800 Вт – придатний варіант. Алмазний диск ріже як по маслу, тільки крихти летять.

электрический плиткорез режет под углом

Без пилу (але з шумом) можна нарізати багато заготовок потрібного розміру, не зіпсувавши жодної. Особливих зусиль докладати не доведеться, а вихлоп результативний.

  1. У більшості моделей на твердій поверхні передбачена кутова шкала з поділами від ДО 45°.
  2. Пристрій стійко, оскільки обладнано протівоскользящімі ніжками.
  3. Для точного контролю пропила під кутом передбачений паралельний упор зі шкалою -45°/+ 45 градусів.
  4. Вмонтований резервуар для води служить добру службу. Вода своєчасно охолоджує пильної диск.

На такому інструменті виходять бездоганні зрізи із згладженими краями. Можна розрізати плитку на дрібні фрагменти, не обмежуючись по ширині. Звичайно ж, Електроплиткоріз - пристрій не з дешевих (коштує від 100 $), але він швидко окупає себе, якщо брати для роботи.

Плиткорез ручний

З механічним різаком плитки зручно працювати навіть плиточника-аматорам, не кажучи про професіоналах. Правда, для початку доведеться визначитися для себе з силою натискання (болітиме долоню). Але це справа дріб'язкова. Головне, що конструкція ручної моделі невигадлива, вартість прийнятна, а підібрати прилад хорошої якості збірки (наприклад, Topex 16B260 600 мм) – справа часу.

рез керамики механическим плиткорезом

Даємо наводку хорошого інструменту:

  • станина з алюмінію – така полегшує конструкцію. Добре, якщо оснащена метричної лінійкою і кутоміром – для точного виміру площі різу;
  • ріжучий елемент повинен бути міцно закріпленим на конструкції;
  • подвійні трубчасті напрямні сприяють рівному резу, не залишають зазубрин на плитці;
  • завдяки кулькового підшипника, ніж ріже плавно. Зусиль докладати не доведеться.

Вартість верстата: до 100 $.

Болгарка

Мережева або акумуляторна, маленька або велика - неважливо. Болгаркою частіше роблять чорнову роботу, оскільки залишаються зубчасті краї на лінії розпилу. Але можна призвичаїтися працювати начисто, якщо зріз вдало маскувати при укладанні.

фигурная и прямая резка болгаркой

Це інструмент на всі випадки: підходить для фігурної та прямий різання, можна зробити отвір в плитці потрібного діаметру. Головне, підібрати відповідного діаметру ріжучий круг. З алмазним напиленням – витривалішими і робить рез трохи глибше, ніж твердосплавний. Виріб краще пришпилити струбциной до стільниці або закріпити в лещата, підклавши під низ фанеру, щоб не зіпсувати стіл.

3 кроки, як правильно різати керамічну плитку, яка часто сколюється.

  1. Розмаїття плитку по всій довжині на лицьової та зворотньої сторони.
  2. Зробити поверхневий рез до 3 мм за один прохід ззовні, потім испод.
  3. Повторювати поки не досягнете мети.

Буде багато пилу, шуму і летять осколків. Тому не нехтуйте окулярами, навушниками і респіратором, інакше собі ж дорожче.

Корисна стаття: 5 видів дисків для болгарки і їх призначення

Електролобзик

Статеве плитку електролобзик не візьме, дуже товста . А ось настінний кахель – мила справа. Особливо, якщо попередньо потримати плитку у воді пару годинок. Тоді ні пилу, ні сколів, і хвилина делов:

  • потрібно закріпити плитку в пази,
  • промаркувати лінію надрізу,
  • включити середні обороти на електролобзику і робити по контуру наскрізні надрізи.

У домашніх умовах склоріз виручить

Коли потрібно по-швидкому, склоріз незамінний. Працювати з ним будинку простіше нікуди: розмітив → під прямим кутом ривком зробив рез у напрямку до себе → неспішно розламав плитку, підклавши під неї штапик або цвях. Ну, або через коліно, якщо довжелезна.

Круглі отвори: як зробити в плитці

Дриль і пір'яні свердла в допомогу! А краще брати для роботи по бетону – ті, що з побідитовими наконечниками.

  1. У перших гострі наконечники твердіше глазурі, тому не зісковзують з поверхні.
  2. Другими можна поглибити отвори діаметром 3-12 мм.

Для початку слід зробити відмітку на кахлі. Прикласти до неї дюбель і сколоти молоточком – в відмітини буде простіше зафіксувати свердло. Потім на низьких оборотах зробити отвір або вкрутити саморізи з самосвердлувальні наконечниками.

проделать отверстие в плитке

Якщо потрібна дірка під розетку на вже облицьованої стіни, краще корончастих, з центрирующим свердлом, і не знайти. З такими працювати простіше. Накерніть контури, встановив свердло і – до справи. Заглибився – свер коронкою.

Гірше, якщо вона без центрування. Тоді доведеться обводити коло і дриль на низькому старті. Доведеться сточувати борозенки по контуру, потім доводити роботу до кінця. Тільки не старайтеся: коронка швидко нагрівається, її потрібно періодично охолоджувати у воді, щоб не перегоріла.

А якщо приспічило вирізати при укладанні, варіантів безліч. Дивіться в таблиці:

Метод
Дія
ЗА допомогою свердла по бетону 3-4 мм
  • Намітити на кахлі окружність потрібного діаметра.
  • Болгаркою пройтися малим кроком по контурах.
  • Зробити пару прорізів наскрізь. Для цього краще взяти диск в діаметрі 115 мм, розрахований для різання каменю.
  • Кусачками видовбати зайве і зашкуріть шорсткості.
Борознити канавки по абрису окружності з допомогою гриндера
  • Зробити мітку на плитці.
  • Хрестом прорізати всередині кола.
  • Прибрати зайве кусачками і зашкуріть шорсткості.
Взяти на озброєння круговий свердло з різцями
  • Намітити коло.
  • Виставити різець на необхідний діаметр.
  • На зворотному боці кахлю проборозділ канавки, потім довершити справу на облицюванні.
Вибивати намічене отвір
  • Нанести розмітку кола.
  • У середині висвердлити 2-3 дірки поруч один до одного.
  • Прибрати зайве кусачками.
  • Тупим кінцем молотка вибити пробоїну потрібного діаметру.

Читайте: Як вибрати болгарку для домашнього використання – 10 основних критеріїв

Фігурне виламування/вирізання

Допоможуть щипці з коліщатком або плоскогубці. Технологія фігурних зламів копітка, хоча в ній немає нічого особливого – намітити вирізи і ламати далеко від лінії розлому. Точніше, на відстані 5 мм. Складніше з фігурними варіаціями, якщо вони починаються з краю плитки. Доведеться спочатку штробить отвір, потім кришити, стискаючи інструмент і різко повертаючи за задумом фігури.

резать плитку фигуристо

Краще кришити, не поспішаючи, маленькими шматочками. Інакше поспішиш – людей насмішиш. Якщо відколоти великий фрагмент, всі зусилля нанівець: часто відвалюються уламки за наміченим різом.

  1. Шматки на всю довжину, та ще й вузькі, краще виламувати різко, затиснувши плоскогубці по розмітці, зробленої склорізом.
  2. Гострі виступи краще розкришити і зашкурить.

Керамограніт: чим і як його краще різати

Міцний як скеля. Воно й не дивно: керамограніт – композитний матеріал, який взяв в себе кращі властивості натурального каменю та кераміки. Він не кришиться, не вбирає воду і навіть не дряпається. Працювати з ним так само, як з кахлем, що не вийде, але пристосуватися можна.

резать в домашних условиях керамогранит

Виручить механічний або Електроплиткоріз і болгарка. Процедура стандартна: кладемо деталь на станину → намічаємо лінію різу → і діємо в залежності від інструменту:

  • щоб різати верстатний плиткорезом, натискаємо на каретку, рухаючи її від себе → відпускаємо рукоять → розламуємо плитку по лінії;
  • електричний інструмент спрощує роботу: запускаємо агрегат на малих обертах → поступово збільшуємо швидкість і не плутаємо: на агрегат з верхнім розташуванням різака укладаємо плитку облицюванням вгору; з нижнім розташуванням диска – вниз;
  • болгаркою ще легше: накладаємо поверх плитки металевий куточок і фіксуємо струбцинами – для точного різу. Запускаємо шлифмашину → направляємо її «від себе» → шліфуємо торець. Або спрощуємо: робимо пропив, а не розріз, потім різким рухом розламуємо плитку.

Стаття-інструкція: Як правильно зарядити акумулятор шуруповерта: 3 кращих способу зарядки

Цементна плитка: особливості матеріалу і різання

Вона огрядна керамограніта – товщиною 13-20 мм , пофарбований шар додає ЩЕ 3-5 Мм. Міцність досягається не за допомогою Випалу (Як кераміка), а під Пресом. Помісь піску, цементу, каменю і кольорових пігментів заливають у форми і стискають під гідравлічним пресом протягом декількох годин. Потім вироби сохнуть і знаходять міцність ще 28 діб.

 чем резать цементную плитку

Цементна плитка – неподатливий матеріал. В руках недосвідченого плиточника може кришитися і ламатися, а краю зрізів – сколюватися і тріскатися.

  • Якщо користуватися кусачками, рез виходить грубим. Доведеться шліфувати, щоб згладити косяки.
  • Ножівкою по металу – краще. Якщо вона з алмазної струною, вийде різати фігурист.
  • ЗА допомогою болгарки – невдячна справа. Вона пилить і шумить.
  • Щипцями-плиткорезом – складно і трудомістким.
  • Механічним різаком – легше, краї виходять красивіше, але потрібно призвичаїтися, щоб пристосуватися.
  • Електроріз не порошить, не шумить, обробляє багато плитки без сколів, зазубрин і шорсткостей. Ідеальний варіан!

Плитка для підлоги і для стін: висновки

Різницю між статевої і настінного плиткою видно неозброєним оком. Відповідно, і підхід до резу теж відрізняється: десь зусиль докладаєш більше, десь менше. Замочування кераміки полегшує процес, керамограниту це не допомагає. Але! Для будь-яких об'ємів робіт і типів облицювальний матеріал краще використовувати надійний різак-інструмент.

Хочеться працювати в задоволення, звертайте увагу на якість збірки пристрою. Хоча для ремонту по дрібниці можна обійтися і ручним склорізом, чого вже там. Так що вибір за вами!

Пізнавальна стаття: Як переробити акумуляторний шуруповерт в мережевий: 3 основні методи

Коментарі
Залиште коментар
Категорії