Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно вибрати гайковерт: 10 головних критеріїв

Дата публікації: 14.09.2017 08:55
Дата оновлення: 14.09.2017 08:55

Гайковерт - це ручний інструмент, який широко експлуатується для фіксації різьбових з'єднань і кріплень. За допомогою такого апарату встановлюються глухарі, анкер-шурупи. Пристрій на сучасному ринку представлено в двох виконаннях: пневматичному або електричному. Перший працює під великим тиском повітря, а його застосування актуально для виробничих цілей. Для вирішення побутових завдань доцільним варіантом буде другий.  

 гайковерти

Що таке гайковерт - тепер зрозуміло, залишилося розібратися з головними параметрами інструменту, які допоможуть підібрати підходящу модель.

Корисно буде ознайомитися: Чим відрізняється гайковерт від шуруповерта: 3 основні критерії

Конструктивні особливості та принцип функціонування


Зовні такі апарати схожі з пістолетами. Інструмент оснащується рукояткою і стволом, який складається з робочих елементів і ряду систем. В останньому передбачено також розташування:

  • двигуна;
  • пружини;
  • затиску.

Від того як влаштований гайковерт, залежить і принцип функціонування. При включенні інструменту в роботу запускається і двигун, на який надходить енергія. Після цього вона подається на редуктор. Останній, в свою чергу, приводить в дію затиск. Якщо модель передбачає наявність другої пружини, то цей варіант підходить і для відкручування різьбових з'єднань.

Затискні патрони відрізняються різними параметрами отворів: 1/2, 3/4 і 1 дюйм. Перший варіант актуально застосовувати для вирішення задач в побуті, другий і третій - в будівництві і автомобільних майстерень.    

Принцип функціонування інструменту грунтується на фізичних законах. Молот вдаряється об вал, розташований на виході, одночасно направляючи свою силу на нього. Такі рухи призводять до утворення моменту сили. Особливості конструкції пристрою сприяють тому, що під час експлуатації користувач не відчуває вібрацій. Схема роботи ударного гайковерта схожа з простим молотом, коли його приводять в рух, розгойдуючи, а з досягненням максимального значення амплітуди, опускають на об'єкт.

 Схема пристрою гайковертов

Пневматичний варіант відрізняється тим, що не вимагає підключення до мережі. Отже, експлуатація інструменту можлива і в важкодоступних місцях, на майданчиках, де відсутня розетка. Головні переваги полягають у високій точності і швидкості роботи. За допомогою цього варіанта вирішення поставленого завдання не займає і 5 хвилин. Як працює пневматичний гайковерт? Принцип функціонування такого інструменту такий же, що і у ударного. Різниця полягає лише в тому, що перший працює при відсутності мережі. Відрізняється і крутний момент, показник залежить від розміру турбіни кількості лопатей і тиску, що нагнітається компресором.   

Головні критерії вибору


Найчастіше такі інструменти набувають для побутових потреб і самостійна заміна деталей автомобілів. На першому місці при виборі апарату варто 3 критерію. це:

1. Потужність. Від показника робочого ресурсу залежить і список можливостей інструменту. Професійні моделі можуть видавати до 1.2 кВт. Таке значення достатню навіть для відкручування болтів в будівельному крані або кріплення коліс на вантажних транспортних засобах. Чим більше ресурс, тим більше можливостей надає інструмент.

 професійні гайковерти

2. Момент, що крутить. Даний параметр найбільш важливий, тому до вибору потрібно підходити акуратно. При неправильному виборі інструмент може закручувати гайки сильніше, ніж потрібно. В результаті це призводить до поломки ключів, коли в дорозі потрібно замінити певну деталь і поставити нове колесо. Занадто велике значення призводить до зриву різьблення. Тому цей параметр потрібно обов'язково враховувати і вибирати інструмент виходячи з необхідного значення. Наприклад, якщо потрібно виконати ремонт теплиць з пластика, то досить буде показника 160 Нм, для спорудження конструкції з рейок - 610 і 1000 Нм. Середнє значення 440 Нм має, наприклад,   DeWalt DW294

3. Число оборотів. У сучасних варіантах значення варіюється в межах 3000 об/хв. Такий показник найбільш доречний, якщо здійснюються монтажні роботи на СТО або будівельних підприємствах. Для побутових потреб слід вибирати інструмент з меншим значенням, надлишкова потужність і кількість оборотів не потрібні. Оптимальним варіантом буде 40-100 об/хв.

Останні два параметри найбільш важливі для професійних інструментів, де людської сили недостатньо. У такому випадку потрібно вибирати потужні пристрої.

Цікаво буде дізнатися: Як правильно вибрати акумуляторний шуруповерт

види пристроїв


Гайковерти розрізняються між собою типом виконання. Виділяють кілька різновидів інструментів. Перший у списку - ударний. Такий варіант вважається на сучасному ринку найбільш ефективним. Що таке ударний гайковерт? Це апарат, що дозволяє виконувати ряд завдань, зокрема, закручування і викручування шурупів і інших кріплень з різьбленням. При цьому друга опція можлива тільки при наявності реверсу.

 ударні гайковерти

Ударні апарати, в порівнянні з традиційними, відрізняються кращими експлуатаційними характеристиками, хоча їх вартість на порядок вище. Спеціальна система регулювання моменту сили дозволяє налаштувати апарат під конкретний випадок. Головна характеристика такого інструменту - це частота імпульсів. Середнє значення дорівнює приблизно 3000 уд/хв. Впровадження електронних систем контролю крутного моменту забезпечує зручність для користувача, гарантує якість виконання поставленого завдання.

Ненаголошені моделі раціонально купувати, якщо передбачаються роботи з габаритними і важкими конструкціями. Це обумовлено високим моментом сили обертання. Такий апарат застосовується для затягування і розгвинчування гайок. Пристрій відрізняється ще опцією реверсу, а рукоятка за формою нагадує пістолет.

Багатьох цікавить, що таке імпульсний гайковерт. В основі функціонування такого інструменту лежить ударно-обертальний принцип. В результаті руху трансформуються в імпульси. Вони надходять до квадрату, до якого приєднується безпосередньо торцева головка. За допомогою спеціальної кнопки встановлюється напрямок функціонування апарату: закручування або відкручування.

 імпульсні гайковерти

Зовнішній вигляд імпульсних гайковертов

Перш, ніж вибрати електричний гайковерт, потрібно проаналізувати ряд факторів. це:

  • потужність;
  • число обертів;
  • максимальний момент сили обертання.

Співвідношення майбутніх завдань з технічними характеристиками інструменту допоможе підібрати підходящу модель. 
 
Щоб такий варіант стабільно функціонував, потрібно постійне підключення до мережі змінного струму. Апарати представлені широким спектром потужності. При цьому відхилення точності відображення заданого показника незначні, а пристрій відрізняється:

  • практично повною безшумністю;
  • компактними габаритами;
  • легкістю;
  • вбудованим регулятором потужності моменту сили обертання;
  • наявністю системи встановлення напрямку функціонування.

Момент сили обертання таких інструментів варіюється в межах 40-6000 Нм. При цьому двигун охолоджується прямо під час експлуатації, що виключає необхідність робити перерву.

Пневматичний варіант пристроїв працює за іншим принципом. Іншими словами, стиснене повітря надходить по спеціальній трубці від компресора. Особливість полягає в тому, що такий вид апаратів не включає в конструкцію двигун. Це забезпечує легкість пристрою, а, отже, зниження навантаження для користувача під час роботи. Перш, ніж вибрати пневматичний гайковерт, потрібно розуміти масштаб майбутнього завдання. Від цього залежить вибір відповідної моделі.  

 пневматичні гайковерти

Але який гайковерт краще: електричний або пневматичний? Кожен з варіантів відрізняється і перевагами, і недоліками. Наприклад, для шиномонтажу вибрати гайковерт раціонально пневматичний. Це пов'язано з тим, що на СТО для виконання робіт вже є компресор, тому не доведеться сильно витрачатися. Такий вибір гайковерта для автосервісу гарантує якісне виконання поставленого завдання. У всіх інших випадках доцільніше придбати електричний варіант через те, що компресори є дорогими системами, а підключення до мережі є для кожного.

Рекомендуємо: ТОП-10 ударних дрилів: огляд

Тип харчування


Такі інструменти відрізняються ще й за типом приводу. Виділяють два варіанти. Електричні гайковерти функціонують тільки від мережі. Великий спектр потужностей дозволяє підібрати найбільш оптимальну модель. Напрямок обертання (по або проти годинникової стрілки) встановлюється за допомогою вбудованого регулятора. Вага таких пристроїв варіюється в межах 1-9 кг. Зі збільшенням потужності підвищується і маса пристроїв. Переваги даного варіанту:

  • продуктивність;
  • надійність;
  • велика сфера експлуатації: автомобілебудування, важка промисловість, нафтохімічна галузь;
  • універсальність, що обумовлено великою кількістю змінних насадок і додаткових пристосувань.

Ударно-обертальний механізм - основа функціонування пристроїв. Серед головних технічних характеристик:

  • потужність;
  • кількість обертів на хвилину;
  • момент сили обертання.

З підвищенням значень параметрів збільшується і продуктивність. Технічні параметри визначають масу апарату. Ергономічність конструкції і наявність матеріалу, що знижує вібрації, забезпечує надійність і зручність.

 електричні гайковерти

Акумуляторні гайковерти виділяються на ринку за рахунок автономності та мобільності. Цей варіант підходить для вирішення завдань в тих місцях, де мережа відсутня або працює нестабільно. Інструмент легко справляється з відгвинчуванням болтів і гайок навіть за умови, що їх покрила іржа. За допомогою пристрою закріплюються деталі з різних матеріалів, зокрема:

  • дерева;
  • металу;
  • пластика.

Компактність і ергономічність дозволяють використовувати інструмент і для вирішення побутових питань, і для виконання професійних завдань. Такий пристрій підходить для автомобілістів, особливо коли в дорозі доводиться замінити колесо. Оснащення інструменту додатковими пристосуваннями сприяє підвищенню функціоналу. Робота виконується так само, як і в попередньому варіанті. В основі лежить імпульсна обертання. За рахунок перемикача напрямку і регулятора потужності моменту сили забезпечується якість виконання поставленого завдання і надійність. Конструкція апарату включає:

  • рукоятку;
  • " Тіло" ;
  • затискач;
  • джерело живлення.

 акумуляторні гайковерти

Функція ударів тільки підвищує продуктивність апарату. Головний технічний параметр цієї категорії інструментів - максимальний момент сили крутіння. Зі збільшенням показника підвищуються можливості пристрою. Це значення варіюється в межах 100-500 Нм. Варто приділити увагу і частоті ударів. У свою чергу, напруга і ємність визначають продуктивність і час роботи апарату. З підвищенням потужності збільшується і вага.  

Форма, матеріали і комфорт


За формою гайковерти можуть бути прямими і кутовими. Зовнішнім виглядом вони нагадують дриль . Єдина відмінність між ними - відсутність свердла у перших. Замість цього робочого елементу використовується подовжує насадка, яка потрібна для фіксації гайки.

Що стосується використовуваних матеріалів, то тут перевага віддається корпусу з металу, рукоятці з прогумованої накладкою. В останньому випадку це потрібно для зниження вібрації на робочу поверхню і руки користувача. Прогумовані вставки по всій поверхні корпусу максимально мінімізують негативний вплив, забезпечуючи зручність і надійність. Виробництво пристроїв здійснюється згідно інноваційним технологіям:

  • впроваджується індикатор підсвічування;
  • використовується система електронного регулювання обертання;
  • застосовується опція, яка гарантує моментальну зупинку пристрою.

З метою мінімізації поломок і освіти різних дефектів, потрібно віддавати перевагу виробникам, які добре зарекомендували себе на ринку. Серед популярних наступні виробники:

1. Bosch . Компанія пропонує якісні гайковерти, що відрізняються тривалим періодом служби, надійністю за рахунок міцних матеріалів, зручною рукояткою. При цьому діапазон потужності апаратів варіюється, що дозволяє підібрати найбільш підходящу модель. Серед популярних варіантів GSR 18-2-LI Plus, GDS 18 E і GSB 18-2-LI Plus .

2. Makita . Бренд випускає моделі, які характеризуються збалансованістю, універсальністю. Такий апарат прийде на допомогу в тих ситуаціях, коли гайкові ключі безсилі. При цьому компанія надає на ринок варіанти в трьох виконаннях: аматорському, напівпрофесійному і професійному. Найбільш популярні моделі -   6904VH і TW0200 .  

3. Sparky . Зручність, компактність, ергономічність, якісне вирішення поставленого завдання - все це відноситься до продукції даного бренду. При цьому універсальність дозволяє застосовувати інструмент для різних цілей. Практично всі користувачі віддають перевагу моделі GUR 10,8Li HD .

 Гайковерти відомих брендів

Широкий асортимент сприяє вибору найбільш оптимального варіанту.   

Корисно буде дізнатися: Як вибрати болгарку правильно?

Додатковий функціонал апаратів


Для більшої безпеки і підвищення якості роботи техніка оснащується допоміжними функціями. Наявність таких систем підвищує можливості пристроїв. Найбільш популярні опції:

1. Система електронного регулювання обертів. Така опція знижує кількість обертань затиску в тому випадку, якщо під час роботи виникає якась перешкода. Цей параметр сприяє усуненню поломок і запобігає їх.

2. Екстрений гальмо. Ця опція спрацьовує в особливих випадках. Це, наприклад, заклинювання, потрапляння сторонніх предметів. Спеціальна кнопка, після натискання, припиняє подачу енергії, повністю зупиняючи затиск. Така опція виключає дефекти.

3. Світловий індикатор. Цей параметр дозволяє виконувати завдання в темний час доби або при поганій освітленості. Індикатор розташовується під курком. Він дозволяє чітко розглянути робочу поверхню навіть в сутінках.

4. Ще одна рукоятка. Такий елемент забезпечує надійність. За рахунок нього користувач міцніше тримається за інструмент, коли потрібно вкрутити кріплення в конструкцію з матеріалу, що володіє високою щільністю. Наявність гумових накладок мінімізує ковзання в процесі експлуатації.

Ще використовуються скоби і ремені, що дозволяють компактно зберігати інструмент на стіні.    

 фіксуючі ремені

Вибір моделі безпосередньо визначається метою використання інструменту. При покупці обов'язково береться до уваги потужність, число обертів і крутний момент. Ці характеристики найбільш важливі.

Наприклад, для побутових цілей підійде модель DeWalt DW292, для СТО і шиномонтажних майстерень буде досить варіанти Bosch GDX 18 V-LI, а професіоналам варто віддати перевагу більш потужним модифікаціям, наприклад, Makita TW0350 . Вартість пристроїв визначається характеристиками виробів.

Дивіться відео «Як вибрати пневмогайковерт»

Коментарі
Залиште коментар
Категорії