Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як залудити паяльник: 5 етапів процесу

Дата публікації: 22.08.2023 14:28
Дата оновлення: 22.08.2023 15:21

При паянні необхідно використовувати флюс, однак він забруднює наконечник інструменту. Нашарування перешкоджають нормальній роботі, не дають залудити жало. Розберемося, як очистити паяльник, що закоптився, від нагару та підготуватися до паяння.

як очистити та залудити жало паяльника

Що таке лудіння паяльника та навіщо це робити

Паяння — це з'єднання деталей без їх розплавлення за допомогою припою, що виконує роль посередника між двома металевими поверхнями. Як припій виступає сплав, що містить олово та свинець. Олово — оптимальний метал за температурою плавлення. Свинцева добавка збільшує плинність та зменшує крихкість припою.

При паянні потрібно брати припій гарячим жалом паяльника та переносити крапельку сплаву на місце з'єднання. Без лудіння зробити це проблематично, оскільки припій не прилипатиме до наконечника. Щоб уникнути проблем з прилипанням, необхідно очистити жало від нагару та покрити його шаром олов'яного сплаву. Нанесення на наряддя тонкого шару припою називають лудінням. Цієї процедури потребує як старий, так і новий інструмент.

Технологія лудіння залежить від матеріалу жала. Наконечники бувають наступних різновидів:

  • З міді, не покритої будь-якою оболонкою. Дешевий, але не надто довготривалий варіант, якому в минулому столітті в Україні не було альтернативи. Мідь доводиться періодично зачищати за допомогою напилка, в результаті наконечник з часом стирається.
  • Мідні, типорозміри 900М, призначені для паяльників з керамічними нагрівачами. Усередині жала — гільза, кінчик може бути у формі конуса, голки, клину та іншого.
  • Необгоральні. Так називають мідні жала, покриті нікелем чи сріблом, хоча згодом усі вони обгоряють. Срібні наконечники краще в роботі, але дорожчі. Є компромісне рішення: основну частину жала покривають нікелем, а сріблом — лише кінчик.
  • Багатошаровий наконечник із заводським олов'яним покриттям кінчика не вимагає лудіння.

При покупці опорядження для паяльника варто враховувати авторитет продавця. Китайські інтернет-магазини найчастіше продають посріблені жала, на яких насправді немає срібла, або наконечники з покриттям виявляються чисто мідними.

Домашнім майстрам та рукоділкам на допомогу: Як користуватися клейовим пістолетом: інструкція в 5 пунктах

Що потрібно для процедури?

Якщо потрібно залудити новий паяльник, знадобиться припій, а також твердий або рідкий флюс. Як металевий розхідник зазвичай використовують олов'яно-свинцевий сплав. Флюс — каніфоль або агресивніший склад. Каніфоль підходить лише для лудіння мідного жала, оскільки є слабким активатором.

Перед лудінням наконечника з помітним шаром нагару потрібно попереднє очищення наряддя. Як очистити мідне жало паяльника? Для приведення до адекватного стану наконечника старого зразка знадобиться напилок. Мідь стандарту 900М вимагає більш делікатного поводження: її зачищають наждачкою дрібної зернистості.

Гаряче нікельоване жало очищають за допомогою целюлозної губки або металевої стружки. Товстий шар нагару видаляють з холодного паяльника, зчищаючи абразивною речовиною у вигляді соди, яку використовують у тандемі з жорсткою стороною губки для миття посуду.

На фінальному етапі лудіння паяльника може знадобитися дошка або шматок картону.

почистити паяльник

Вибираємо інструмент для склеювання деталей: Як вибрати клейовий пістолет: 5 ключових характеристик

Як очистити жало паяльника механічним способом

Технологія очищення залежить від матеріалу та геометрії жала. Розглянемо, чим чистити 3 різновиди жал паяльників.

Позбавляємося забобонів: Як вибрати гравер: 3 ключові фактори

Мідний наконечник у вигляді заточеного прутка

Жало очищають від нагару за допомогою напилка по металу. Особливих фізичних зусиль процес не вимагає, лещата та інші затискні пристосування використовують тільки в особливо важких випадках. Напилок зазвичай тримають у положенні, яке відповідає фабричному заточуванню жала, кут клина — близько 35 градусів. Кінчик виходить тупим, на ньому майданчик шириною близько 1 мм.

Робота з новим наконечником вимагає мінімум зусиль: достатньо зняти патину дрібнозернистою шкіркою. Умільці іноді змінюють форму жала, наприклад, з клину роблять конус. У цьому немає потреби, якщо користуєтеся паяльником, який працює з жалами типорозміру 900м. Виробники пропонують понад 10 наконечників такого формату, заточених на виконання різних робіт. Приклади:

Вигляд жала
Наскрізний монтаж Пайка компонент SMD без ніжок Монтаж мікросхем Розпаювання контактів мікросхем
Конус + +/- +/- -
Голка - +/- - -
Клин +/- + + +/-
Скіс +/- + + +
Ніж + +/- + +

Позначення: «+» — підходить, «-» — не підходить, «+/-» — не найкращий варіант.

Після заточування наконечник одразу залужують. Якщо відкласти покриття припоєм, мідь окислиться та доведеться заточувати наново.

Вибираємо інструмент для паяння: Як вибрати паяльник: 4 критерії відбору

Мідне жало 900М

Заточування роблять без напилка, щоб не деформувати тонкий кінчик. Для очищення від нагару використовують дрібнозернисту шкірку.

Це цікаво: Як прати шкіряну куртку: — у хід йдуть підручні методи від 5 частих забруднень

Необорне жало

Засоби чищення для нікельованого жала:

  1. Целюлозна губка. Перед використанням її потрібно змочити водою, вона збільшиться, краще вбиратиме нагар. Замість води можна залити гліцерин, що не випаровується, який продається в аптеці.
  2. Металева стружка чи м'який металевий скребок для посуду. Жорсткий не підійде, оскільки зашкодить покриття. Стружка для паяльника продається у магазинах.
  3. Губка для миття посуду. Її змочують у воді, віджинають, на тверду сторону висипають ложку соди та натирають жало. Іноді, для зручності процедури, наконечник виймають з паяльника. Для цього відкручують трубчастий фіксаційний елемент або один-два болтики.

Перші два варіанти для чищення гарячого паяльника, для третього розігрів протипоказаний. Напилком користуватися не можна, оскільки він разом з нагаром зніме нікельоване покриття.

залудити паяльник

Приводимо до ладу: Як почистити динаміки телефону — 6 дієвих підказок

Як залудити паяльник: покрокова інструкція

Далі йтиметься про особливості лудіння паяльника. Нюанси залежать від матеріалу жала, але в будь-якому випадку потрібно мати справу з припоєм та флюсом. Для паяння електроніки часто використовують припій ПОС61 або ПОС63, різниця між ними не суттєва. Абревіатура ПОС означає, що це сплав олова та свинцю, число в кінці — відсоток олова. Сплав починає переходити до рідкого стану при температурі 183 градуси.

Як флюс для лудіння мідного жала використовують каніфоль — речовину, що отримують з хвойних дерев. Одна з технологій передбачає видалення скипидару зі смоли сосни. Температура плавлення каніфолі — 110-170 градусів залежно від складу. У будь-якому випадку більша її частина — це смоляні кислоти. Закипає флюс при 250 градусах, підходить тільки для лудіння та низькотемпературного паяння. Каніфоль добре справляється з мідною патиною, але не може прибрати окису багатьох інших металів. Щоб отримати більш агресивний флюс, у смолу додають інші кислоти.

Іноді замість твердої каніфолі зручніше використовувати її рідкий аналог, який можна купити чи зробити самостійно, помістивши смолу у спирт чи інший розчинник. Тепер перейдемо до технології лудіння інструменту для паяння.

Розбираємося з дренажем: Як почистити дренаж кондиціонера: 3 причини засмічення та способи їх усунення

Як залудити паяльник з мідним жалом: особливості

Отже, наконечник очищений від нагару, і час, не зволікаючи, приступити до наступного етапу. Щоб добре залудити паяльник з мідним жалом знадобляться каніфоль і припій. Зазвичай їх використовують як окремі складові. Технологія наступна:

  1. Включаємо паяльник. Не чекаючи, поки він нагріється до температури паяння, занурюємо у каніфоль. Як тільки вона почала плавитися, обробляємо їй обидві сторони жала.

залудити паяльник з мідним жалом

2. Відразу переходимо до другого етапу, не чекаємо, поки каніфоль вигорить. Якщо припій у вигляді прутка — водимо по наконечнику, наносимо сплав олова та свинцю на підготовлені поверхні. Якщо припій як гранули, розплавляємо його, змочуючи жало.

очистити паяльник від нагару

3. Якщо припій розподілився не по всій поверхні, використовуємо шматок картону: занурюємо в каніфоль наконечник і возимо по ньому.

наконечник паяльника занурюють у каніфоль

6. Якщо на жалі зібралося надто багато припою — позбавляємося надлишків, злегка постукуючи тримачем опорядження по напилку або знімаючи зайве за допомогою мокрої целюлозної губки.
7. Даємо нанесеному припою затвердіти.

Бувають припої «2 в 1» у вигляді тонкої трубочки з каніфоллю всередині. У цьому випадку занурювати у флюс наряддя не потрібно. Просто наносимо метал на підготовлене до лудіння жало.

Якщо щось пішло не так, треба зробити «дубль 2». Не варто боятися зіпсувати мідне жало, його завжди можна довести до ладу. Особливих навичок для цього не потрібно.

Рекомендації щодо вибору: Електрорубанок: як вибрати інструмент для дому — 6 основних критеріїв

Особливості лудіння паяльника з необорним жалом

Технологія та сама, але обійтися каніфоллю для лудіння нікельованого наконечника навряд чи вийде. Соснова смола справляється з роллю флюсу, коли потрібно підготувати жало з міді, підходить для паяння срібла, олова та його сплавів. Для лудіння нікелю каніфоль не найкращий варіант. Для цього є спеціальні флюси, наприклад, ЛТІ-120.

Це нейтральний активний склад, до якого крім спиртів та каніфолі входять діетиламін та триетаноламін. Не зважаючи на нейтральність, змивати його все одно потрібно після паяння. Щоб не морочитися цим, можна використовувати ЛТІ-120 або агресивну паяльну кислоту тільки для лудіння інструменту, а паяти за допомогою каніфолі, що не потребує змивання.

Декілька слів з приводу паяльної кислоти. На етикетці або в інструкції до флюсу має бути написано, що вона підходить, у тому числі для пайки нікелю. Існують кислоти для паяння не радіодеталей, а каструль, цебер та іншої тари з нержавіючої сталі за допомогою інструмента потужністю 100-300 Вт. У цьому випадку замість нікелю буде написано про паяння нержавіючої сталі, кольорових металів тощо.

Під час роботи з будь-якою кислотою потрібно бути максимально акуратним, уникати попадання в очі, використовувати захисні окуляри.

Випилюємо вдома: Як вибрати електролобзик для дому: 5 правил та порад

Як залудити жало в процесі паяння

Захопилися процесом, і після довгого паяння нікельоване жало перестало брати припій? Губка для чищення не допомагає? Залудіть наконечник у ході справи. Якщо немає бажання чекати, доки паяльник охолоне, — скористайтеся прискореною процедурою.

Щоб швидко привести наконечник у порядок, знадобиться паста, що очищає. Магазини продають різну продукцію для очищення, наприклад, з металевою частиною, що складається з 97% олова, 2% срібла та 1% міді. Крім металів у вигляді дрібнодисперсних порошків у пасті є флюс та речовина для зв’язку складових.

Технологія чищення-лудіння проста:

  • занурюєте жало в пасту та крутите у ній наконечник кілька секунд;
  • прибираєте зайвий припій, витираючи жало о целюлозну губку.

Перевага способу — швидкість, недолік — дорожнеча складів для чищення. Баночка з кількома грамами пасти може коштувати як дешевий паяльник. При покупці очищувального складу новачкові легко помилитися. З аналогічними назвами продають пасти, у яких лише флюс. Залудити жало без припою, звичайно, не вдасться.

Виробники паст для лудіння вказують на температуру, при якій склад працює, вона повинна бути не менше 232 градусів (плавлення олова). Щоб ефект настав, зазвичай потрібно розігріти паяльник приблизно до 350 градусів.

покрити наконечник полудою

На закінчення загальний алгоритм паяння:

  • Підготовка поверхонь матеріалів, що злютовуються, та інструменту до роботи. Цей етап включає лудіння.
  • З'єднання поверхонь, що паюються, паяння тим же припоєм, що брали для лудіння.
  • При необхідності видалення надлишків сплаву-посередника та залишків флюсу.

Здавалося б, нічого складного, але у кожній справі є свої нюанси. Потрібно витримувати таймінг, вміти виставляти температуру, враховувати технічні характеристики матеріалів.

Вибираємо мобільний інструмент: Як вибрати акумуляторний шурупокрут: 6 порад та рейтинг із 5 крутих моделей

Коментарі
Залиште коментар
Категорії