Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як паяти газовим паяльником — 3 режими роботи інструменту

Дата публікації: 23.08.2023 09:57
Дата оновлення: 23.08.2023 12:22

Чи можна паяти без розетки? Звичайно можна. Стародавні люди гріли жало інструмент на вогні. У наш час використовують прилади, які працюють від повербанка або вбудованого акумулятора, але тут йтиметься про потужніші паяльники, що заправляються газом з балончика.

Газові паяльники: конструктивні особливості та принцип роботи

Інструмент складається з наступних елементів:

  1. У задній частині розташований заправний клапан, з'єднаний з місткістю для газу.
  2. На корпусі розташовані елементи управління: кнопки захисту та розпалювання, регулятор подачі газу, перемикач на постійну роботу. Також на корпусі може бути висувна підставка. Конструкція унеможливлює випадкову подачу газу.
  3. Послідовність елементів робочої частини: закріплювальна муфта, огороджувальний кожух, термозбіжна насадка, насадка для паяння.

Принцип дії наступний: газ з резервуара надходить у робочу частину та згоряє в ній, переміщуючись з киснем з повітря. Варіанти розпалювання: за допомогою п'єзоелемента або вручну від запальнички.

При роботі в режимі паяльника беруть участь усі насадки, в режимі термофена немає жала, пальником гріють без наконечника та насадки для термоусадки.

Вибираємо електропаяльник: Як вибрати паяльник: 4 критерії відбору

Як паяти газовим паяльником

Щоб привести інструмент у дію, потрібно пустити газ у робочу частину, а потім скористатися п'єзорозпалом або запальничкою. За наявності п'єзоелемента включення виглядає приблизно так:

  • повертаємо регулятор подачі газу у відкрите положення,
  • натискаємо на кнопку-запобіжник і кнопку розпалювання одночасно,
  • тримаємо розпал натиснутим,
  • для переведення паяльника в постійний режим роботи зрушуємо відповідний перемикач у потрібне положення.

Теплова дія залежить від режиму роботи. Якщо паяльник зібраний як пальник — на виході відкрите полум'я, якщо як термофен — струмінь гарячого повітря, якщо з насадкою для паяння — тепло, що виділяється в процесі згоряння газу, передається жалу. Далі розберемо докладніше, як паяти метал газовим паяльником.

Вибираємо техніку для кухні: Як вибрати газову плиту: 12 факторів, які не можна ігнорувати

Підготовка інструменту до роботи

Енергія вогню дає можливість не лише паяти, а й виконувати інші роботи. Потрібно лише на етапі підготовки надіти потрібну насадку. На додаток до інструменту їх можуть покласти 3-5 штук і більше. Насадки встановлюють за допомогою різьбового з'єднання. Типові різновиди:

  • паяльне жало;
  • пальники для роботи термофеном (круглий та плоский);
  • ножі для роботи з деревом, пластиком;
  • насадка-відбивач.

як користуватися газовим паяльником

Після прикручування насадки потрібно запалити паяльник і зачекати кілька секунд, доки він нагріється. Не використовуйте пристрій у режимі відкритого полум'я з каталізатором. Це дозволить продовжити термін експлуатації інструменту. Спосіб відсікання вогню залежить від конструкції інструменту. У будь-якому випадку це необхідно робити, коли на виході рівне та стійке полум'я.

Якщо збираєтеся паяти, зверніть увагу на стан жала. Наконечник з нагаром ускладнить роботу. Краще до включення інструменту очистити його, а потім паяти.

Вибираємо серце опалювальної системи: Як вибрати газовий котел: 5 порад

Як заправити газовий паяльник

Інструмент можна наповнити газом, скориставшись балончиком для заправки запальничок. Для цього потрібно:

  1. Вимкнути паяльник, дочекатися, поки він охолоне. Струсити кілька разів балончик.
  2. Взяти інструмент робочою частиною вниз, другою рукою балончик, потім поєднати сопло заправної місткості з впускним клапаном паяльника. Здійснити стикування.
  3. Газ почне заповнювати резервуар паяльника. Коли його рівень досягне сопла, можна виконати розстиковку. У резервуарі залишиться бульбашка повітря. Розстикування необхідно виконати негайно, якщо газ почав виходити назовні.

Як бачите, заправити газовий паяльник — хвилинна справа. Єдиний нюанс — вибір палива. Цей момент потрібно уточнити в інструкції, в окремих випадках ізобутан з балончика для запальничок не підходить.

Автономне обладнання: 2 види газового обладнання для дому, які допоможуть приготувати їжу та обігріти приміщення

Вибір насадки

Інструменту складно конкурувати з електричним аналогом у плані зручності виконання специфічних паяльних операцій, у роботі з мікросхемами. Однак у газового паяльника своя сильна сторона — багатофункціональність: їм можна різати, гріти різні матеріали. Тому виробники кладуть у комплект не 3-5 жал для паяння, а різнопланові насадки. Їхні приклади наводилися вище, тут зупинимося докладніше на 3 опорядженнях, які можна купити окремо:

  • Насадка-ніж з трикутним перерізом призначена для різання пластику. Стане в пригоді для виготовлення виробів, моделей різної техніки.
  • Насадка-лопатка, яка нагрівається відкритим вогнем, підходить для розігріву значних ділянок деталей, термозбіжних трубок, а також для різання пластику та інших м'яких матеріалів гострою гранню.
  • Ніж-жало для піни. Насадка дозволяє робити отвори в монтажній піні після її затвердіння та в інших подібних матеріалах, наприклад, для прокладання кабелів.

паяти газовим паяльником

Домашнім майстрам та майстриням на допомогу: Як користуватися клейовим пістолетом: інструкція в 5 пунктах

Процес паяння

Встановивши жало, можна паяти дроти чи мікросхеми так само як і електричним паяльником. Етапи ті ж: лудіння жала та пайка. Для відпаювання краще використовувати паяльний наконечник. При роботі термофеном проблематично регулювати температуру, легко спалити мікросхему, що випаюється.

Інструмент можна використовувати як газовий пальник для паяння з'єднання мідних проводів у розподільній коробці, наприклад, моножил перерізом 2,5 мм². Технологія наступна:

  1. прибирають ізоляцію з проводів ножем або стрипером, роблять скручування;
  2. розігрівають скручування пальником;
  3. за допомогою пальника наносять припій з дроту, що містить олово та каніфоль;
  4. після остигання встановлюють термоусадку.

У разі газового паяльника зазвичай користуються припоєм, що містить каніфоль, а не цими двома компонентами окремо.

Вибираємо інструмент: Як вибрати клейовий пістолет: 5 ключових характеристик

Що можна злютувати за допомогою газових паяльників?

Інструмент на газі в більшості випадків здатний замінити електричний аналог. Газовий паяльник найбільше підходить для роботи з товстими проводами, для з'єднання масивних деталей. Причина — вища потужність і температура паяння. Може паяти мідь, алюміній та інші метали. З мікросхем частіше працюють за допомогою електроінструменту, оскільки простіше контролювати температуру процесу.

Газовий паяльник з вбудованим термометром у продажу не знайдете, а електричним аналогом з приладом, що показує градуси, майстра не здивувати.

професійний газовий паяльник

Газовий інструмент використовують на професійному та аматорському рівні для ремонту масивних пластикових деталей, наприклад автомобільних бамперів, порогів. Паяльник працює в режимі термофена, вплавляючи пластикові стрижні в тріщину. Для ремонту такого плану бажано мати не тільки інструмент для плавки пластику, помітно спростять завдання будівельний фен та шліфувальна машина. Технологія має на увазі не тільки заповнення тріщини, а й пророблення та наповнення пластиком поперечних борозен для армування.

робота газовим паяльником

Помилки та проблеми при використанні газових паяльників

Типова помилка — використовування інструменту у режимі відкритого полум'я з каталізатором. Сітка від цього вигоряє, після чого паяльник нормально працює тільки в режимі пальника. Випалений каталізатор підлягає заміні, але коштує дорого і знайти його у продажу проблематично.

При паянні важливо не переборщити з нагріванням жала, інакше злютувати деталі буде проблематично і наконечник швидко покриється нагаром.
Іноді продають інструмент, в якому проблема з фіксацією термозбіжної насадки. Згодом вона розбовтується та перестає нормально працювати, в результаті можна користуватися лише режимом пальника.

Газ у резервуарі паяльника зазвичай закінчується після 30-60 хвилин роботи. У більшості моделей місткість з паливом непрозора, що незручно, оскільки складно зрозуміти, скільки газу залишилося. При заправці доводиться орієнтуватися на вихід палива назовні в результаті розгерметизації з'єднання з балончиком через високий тиск в місткості.

Паяльники продають не заправлені газом, балончик з паливом доводиться купувати окремо. Не можна заправляти інструмент брудним або не відповідним паливом.

Відкритий вогонь — не жарти, потрібно бути обережним. Не варто забувати про техніку безпеки. Як користуватися побутовим газовим паяльником, не наражаючи на небезпеку себе та оточення, пишуть в інструкції до інструменту.

Насамкінець невелика порівняльна табличка паяльників, які працюють від різних джерел енергії:

 
Газовий Класичний електричний
Можна працювати там, де немає електрики + -
Інструмент не потрібно ні чим заправляти - +
Час нагріву при підготовці до паяння 10-30 секунд 3-5 хвилин
Робоча температура, градуси в основному до 450 500-2000
Кількість режимів роботи 3 1
Оснащення, що забезпечує багатофункціональність Насадки для різання, розігріву та інші часто йдуть у комплекті Насадки для різання — рідкість, користувачі їх роблять самі

Газовий прилад сильний своєю мобільністю та багатофункціональністю, але паяти в більшості випадків зручніше електроінструментом.

Цікава стаття: Електрична або газова духова шафа: 5 критеріїв вибору

Коментарі
Залиште коментар
Категорії