Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

2 види газового обладнання для дому, які допоможуть приготувати їжу та обігріти приміщення

Дата публікації: 17.02.2023 16:54
Дата оновлення: 12.01.2024 15:44

У наш нестабільний час потрібно бути готовим до будь-яких несподіванок. Базові потреби необхідно задовольняти у будь-якому разі, тому важливо мати побутові прилади, що працюють від автономного джерела енергії, наприклад, газу.

автономне газове обладнання

Яке побутове газове обладнання варто купити на випадок відключення світла

У 2022 році в Україні почалися віялові відключення електрики, внаслідок чого різко зріс попит на побутове газове обладнання. У магазинах побільшало газових плит, обігрівачів, місткостей для заправки та аксесуарів. Потреби таких товарів сприяють цілком гуманні цінники.

Лікнеп по електрогенераторах: Як користуватися генератором: 4 етапи роботи з автономним джерелом електрики

Побутові газові балони

При виготовленні різної продукції замість важкого і схильного до корозії металу все частіше використовують більш технологічні матеріали, щоб зробити краще, а не здешевити товар. Виготовлення місткостей — один з типових прикладів. Сьогодні важко здивувати поліетиленовим баком для поливу чи композитним газовим балоном.

Останні на український ринок потрапляють здебільшого з Європи. Гарно має попит продукція з Норвегії бренду Hexagon Ragasco. Такий балон складається з полімерно-композитної колби, жорсткого пластикового корпусу та вентиля з роз'ємом Shell. Розмірний ряд:

Об'єм, л
Висота, мм
12,5 384
18,2 468
24,5 571
33,5 715

У всіх місткостей однаковий діаметр — 305 мм. Робочий тиск — 20 барів, випробувальний — 30.

 сильні сторони балонів Hexagon Ragasco

Переваги продукції Hexagon Ragasco:

  • Невелика вага. Легкі балони зручно доставляти логістичним компаніям. І самим користувачам під час підйому сходами на верхні поверхи висотних будинків. Що важливо, особливо коли не працюють ліфти через блекаут.
  • Безпека. При надмірному тиску балон не вибухне, оскільки спрацює клапан. При пожежі також не буде вибуху, корпус розплавиться і газ поступово вийде назовні.
  • Не схильність до корозії.
  • Стійкість до ультрафіолету.
  • Відсутність іскріння під час удару об метал.
  • Корпус захищає вентиль від механічних дій. На ньому є зручні ручки.
  • Довговічність. Термін експлуатації — 20 років з дати виготовлення. При правильному використанні, зберіганні та за умови періодичного огляду (не менше одного разу на 10 років) композитні балони служитимуть набагато довше.
  • Контроль рівня газу в балоні.
  • Симпатичний дизайн.

Розбираємось з індукційною плитою: Індукційна плита не бачить посуду: 8 ймовірних причин.

Настільні газові плити

При перебоях з електрикою відсутність магістрального газу у квартирі стає серйозною проблемою. Однак питання приготування можна закрити, купивши настільну газову плиту та балон для заправки. Компактні плити мають від 1 до 4 конфорок. Найбільш популярні моделі розраховані на одночасне нагрівання 2 каструль. Такі прилади належать до категорії недорогого побутового газового обладнання. На балони й те цінники вищі. Плити, які коштують більше, мають 3-4 пальники та розширений функціонал: електророзпал, таймер, газ-контроль та інше.

При покупці настільної газової плити необхідно враховувати сумісність з балонним газом. Якщо техніка розрахована на підключення до магістральної труби — її жиклери мають більшу пропускну здатність. Другий важливий момент — техніка безпеки. Приміщення має бути досить просторе та з вентиляцією.

Настільна газова плита — проста техніка, її успішно виробляють у Туреччині (Ardesto) та інших країнах. Можна купувати продукцію маловідомих брендів. Головне, щоб магазин був надійний та йшла гарантія.

Рекомендації для покупців: Як вибрати газову плиту: 12 факторів, які не можна ігнорувати

Газові обігрівачі

Взимку пропало у квартирі світло, а разом з ним і опалення — знайома ситуація. На кухні можна включити газову плиту, якщо така є, але решта кімнат буде остигати, поки подача централізованого тепла не відновиться. Перешкодити цьому зможе придбання переносного обігрівача, що працює на газі.

У разі правильної експлуатації газові обігрівачі (BRADAS, наприклад) безпечні. Їхня робота заснована на безполум'яному спалюванні суміші газу та повітря. Горіння відбувається в стільниках керамічного нагрівального елемента. Більшість приладів мають запобіжники, які блокують подачу палива, якщо сталося згасання.

За способом подачі тепла обігрівачі поділяються на конверторні, інфрачервоні та каталітичні. Має попит інфрачервона техніка, оскільки можна сфокусувати тепло на певній площі, наприклад, на місці відпочинку чи роботи. У цьому досягається економія палива.

газовий обігрівач BRADAS

Обмеження у використанні аналогічні тим, що вказані у правилах експлуатації газових плит. Важливо, щоб приміщення було з можливістю провітрювання.

При покупці переконайтеся, що пристрій не залежить від електрики. Є, наприклад, газові гармати, які потрібно підключати не лише до балона, а й до розетки. У разі відключення світла така техніка не допоможе. При цьому є альтернатива — акумуляторні газові гармати з батареями 2.0 або 4.0 Ач для автономної роботи впродовж 3-5 годин.

Топчик котлів: Найкращі двоконтурні газові котли — ТОП 10 2023 року

Аксесуари для газового обладнання

Купівля газового обладнання для дому — це лише пів справи. Щоб плита, гриль, обігрівач чи інша техніка запрацювала, потрібне скраплене паливо в балоні та аксесуари для підключення. У повний набір пристроїв для подачі газу входять: редуктор, шланг і хомути.

У балоні може бути, наприклад, 15 барів, а для плити в більшості випадків потрібно 37 мбар (0,037 бар) або 30 мбар, також важлива пропускна здатність — 1,5 кг/год. Редуктор, який у народі називають жабою, знижує тиск до необхідного рівня. Залежно від конструкції «жаби» вихідний показник може дорівнювати 30, 37, 50 барів і вище. Існують редуктори з можливістю ручного регулювання вихідного тиску.

Деякі моделі газового обладнання потрапляють до магазинів, вже маючи редуктори. В цьому випадку для роботи знадобиться лише балон з паливом. В набір для підключення може входити редуктор з манометром, що показує тиск на виході з місткості. За його свідченнями, можна судити про залишок газу.

Під час вибору редуктора зверніть увагу на тип підключення. Це може бути стандарт:

  • Shell, призначений для ринку України, його ще називають СНД;
  • KLF для ринку Польщі.

Допускається використання перехідників. Є можливість купити лише редуктор чи шланг. Купівля окремого шланга може бути виправдана, якщо не вистачає 2 метри, що входять до комплекту. У магазині відріжуть хоч 10 метрів від бухти.

шланг для підключення газового обладнання

Рекомендації щодо експлуатації

Далі йтиметься про підключення газового обладнання. Щоб з'єднати з балоном компактну плиту або обігрівач, особлива кваліфікація не потрібна. Обтиснути шланг з двох сторін може кожен. Нюанси можуть бути тільки при виборі аксесуарів, також необхідно серйозно поставитися до техніки безпеки.

Підключаємо електрогенератор: Як під'єднати генератор до будинку 3 способами

Як приєднати газовий балон до плити

Розглянемо, як під'єднати імпортний газовий балон до портативної плити. Насамперед до місткості потрібно прикрутити редуктор. Для забезпечення сумісності «жаби» та вентиля може знадобитися перехідник. Після цього залишається:

  1. Встановити плитку відповідно до вимог безпеки: виставити горизонтально, забезпечити безпечну відстань від поверхонь, які можуть спалахнути від відкритого вогню.
  2. Увімкнути шланг до плити та зафіксувати з'єднання хомутом. Мінімальна довжина шланга — 1,5 м, її має вистачати з запасом для покриття відстані між редуктором та плиткою. Він повинен провисати, не бути з натяжкою.
  3. Увімкнути шланг до редуктора та обтиснути хомутом.
  4. Розвести мильний розчин та нанести його губкою на стики. Якщо після подачі газу підуть бульбашки, потрібно буде досягти герметичності. При використанні хомутів ймовірність витоку дуже мала.
  5. Простежити, щоб ручки конфорок були у положенні «Вимк». Подати тиск на жабу шляхом відкручування вентиля.
  6. Зачекати кілька секунд, поки шланг наповниться газом.
  7. За допомогою п'єзо підпалу або сірником включити плиту. Відрегулювати надходження газу поворотом ручки.

Ще один автономний варіант: Як користуватися туристичним газовим пальником: 7 фактів, з якими не посперечаєшся

Як приєднати газовий обігрівач до балона

Принцип підключення такий самий, як і у випадку газової плити. Основні відмінності полягають у тому, що багато обігрівачів йдуть з редукторами та в них реалізовано технологію безполум'яного спалювання. Такий прилад підключають шлангом, а включення роблять за допомогою запальнички або п'єзоелемента. П'єзо підпалом виробники обладнають габаритні установки, більше схожі на компактні напільні газові котли.

Охочим користуватися автономним джерелом тепла корисно знати, як працює інфрачервоний газовий обігрівач:

  • газ через редуктор надходить у сопло нагрівача;
  • газ змішується з повітрям та згоряє;
  • керамічні плитки розповсюджують інфрачервоне випромінювання.

обігрів на газі

Як заправляти газовий балон

Перед відвантаженням споживачам виробник перевіряє балони на герметичність. У магазини продукція надходить з повітрям, яке під тиском. Перед першою заправкою потрібно його вивести, відкривши вентиль.

Газ у балони закачують на пунктах заправки та спеціалізованих АЗС. Перед початком повторного заповнення балона заправник зважує місткість, щоб дізнатися про потрібний обсяг зрідженого газу. Співвідношення об'єм/вага залежить від різновиду суміші та становить приблизно 2:1. Тобто літр суміші важить приблизно 0,5 кг.

Для розрахунку заправник бере реальну вагу балона з вентилем, яка відрізняється у більшу сторону від номінальної. Таблиця співвідношень для бренду Hexagon Ragasco:

Номінальний об'єм 
12,5 18,2 24,5 33,5
Об'єм для заправки 10 14,5 19,5 26,5
Вага без вентиля 3,4 4,1 5 7,5
Вага з вентилем 3,8 4,5 5,4 7,9

Обсяг для заправки складає 80% повного. П'ята частина має залишитися порожньою, оскільки у теплі тиск газу значно зростає.

злив конденсату з газового балона

Згодом у балоні накопичується конденсат. Його мають періодично виливати. Частота зливу — кожні 5-10 заправок.

Цікава стаття: Що таке інверторний кондиціонер і чим він відрізняється від звичайного: лікнеп з 6 розділів

Техніка безпеки

Балони Hexagon Ragasco не вибухають. Для успішної експлуатації достатньо дотримуватися техніки безпеки. При використанні побутового обладнання, що працює у зв'язці з балоном, потрібно підстрахуватися від пожежі та отруєння заправленим газом або продуктами, що утворюються під час горіння.

Необхідно дотримуватися таких правил:

  • Не тримайте поруч з обладнанням легкозаймисті речовини.
  • Не залишайте дітей одних у приміщенні з обладнанням, що працює.
  • У приміщенні має бути вентиляція, його потрібно періодично провітрювати.
  • Вчасно заправляйте балон, необхідність у поповненні паливом видно по зміні роботи підключеного обладнання. Не чекайте, поки горіння газу повністю припиниться через спорожнення місткості.
  • Дотримуйтесь рекомендацій виробника, прописаних в інструкції.

Насамкінець варто сказати кілька слів про актуальність використання газового обладнання. Плита, приєднана до балона, в наших краях — звичайна справа. Там, куди не протягнули магістральні труби, ними користуються без проблем, причому раніше встановлювали лише небезпечні металеві балони.

Композитні аналоги не вибухають, до них можна підключатися як на свіжому повітрі, так і в приміщеннях. Газові обігрівачі — набагато екзотичніша категорія обладнання, їх частіше використовують у нежитлових приміщеннях.

Підключаємо теплу підлогу: Як підключати теплу підлогу: 3 технології

Коментарі
Залиште коментар
Категорії